Μετάβαση στο περιεχόμενο

kfil

Core Members
  • Περιεχόμενα

    367
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

kfil last won the day on Μάρτιος 30

kfil had the most liked content!

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

kfil's Achievements

Community Member

Community Member (4/15)

  • Collaborator Rare
  • Very Popular Rare
  • One Year In
  • Reacting Well Rare
  • Conversation Starter Rare

Recent Badges

178

Φήμη στην κοινότητα

  1. Μέχρι τώρα υπάρχουν κάποιες εγκύκλιοι πολύ παλιές (π.χ για απόφοιτο πρώην ΚΑΤΤΕ και νυν ΤΕΙ επιτρέπεται μέχρι διώροφο χωρίς αντισεισμικό. Λόγω του αντισεισμικού θέλει συνυπογραφη πολιτικού μηχανικού. Μεταλλικά και ξύλινα δεν επιτρέπεται. Αυτά με βάση τα επίσημα υπάρχοντα του αρμόδιου Υπουργείου.) Αν θες κανε επίσημο ερώτημα στην πολεοδομία . π.χ EGK_51502_1967.pdf
  2. Δεν έχει βγει ακόμα σχετικό Π.Δ Ισχύει ότι και παλαιότερα.
  3. Η τοιχοποιία δρα βοηθητικά στην κατανάλωση ενέργειας του σεισμού με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργεί ασυμμετρίες στην οικοδομή (αυτό το βλέπει ο μηχανικός). Όταν δρα βοηθητικά τότε για να απορροφήσει ικανοποιητικό ποσό σεισμικής ενέργειας (ούτως ώστε ο σκελετός του κτιρίου να επιβαρυνθεί λιγότερο πράγμα που το θέλουμε) θα πρέπει να πληρεί τις προϋποθέσεις των κανονισμόν . α) Τα τούβλα να έχουν εμβαδό τρυπών μικρότερο από το 50% του εμβαδού του τούβλου (π.χ αν ενα τούβλο είναι 10*10*18 και οι τρύπες είναι στην επιφάνεια 10*10 τότε το εμβαδόν τους πρέπει να είναι το πολύ 50 τετρ. εκατ. (το μισό του 10*10) . Οι πιο πολλές τουβλετες δεν ικανοποιούν αυτήν την απαίτηση. β) Το πάχος να είναι αρκετό (π.χ σε μπατική τουλάχιστον 20 εκατ χωρίς κενό ή σε διπλή δρομική 25 με κενό ) ώστε να μην σπάσει πολύ γρήγορα στον σεισμό και ετσι να μην μπορέσει να απορροφήσει αρκετή ενέργεια. γ) Το πάχος των συμπαγών τμημάτων του τούβλου (από τρύπα σε τρύπα ) να είναι τουλάχιστον 10 χιλιοστά. Όλα τα παραπάνω με τις επιπλέον 2 προϋποθέσεις α) Να μπουν σεναζ καθ ύψος γιατί επιπλέον βοηθούν την συνεργασία π.χ των 2 τοίχων στην διπλή δρομική τοιχοποιία . β) Στην κορυφή να σφηνώνεται η τοιχοποιία με τούβλα υπό γωνία και μάλιστα σε δυο διευθύνσεις .Τα μισά προς αριστερά και τα άλλα μισά προς τα δεξιά (λόγω εναλλαγής κατεύθυνσης των σεισμών) ΠΟΤΕ δεν κλείνουμε την κορυφή του τοίχου με οριζόντια τούβλα ούτε με πολυουρεθανες κ.λ.π χαζομάρες. Το ότι στον σεισμό της Αθήνας το 1999 δεν είχαμε πολλές καταρρεύσεις σε παλαιά κτιρια, ήταν (πέραν των άλλων παραγόντων) το ότι τα κτίρια τότε ικανοποιούσαν αυτές τις απαιτήσεις . Με λίγα λόγια το φτηνό το κρέας δεν το τρώει ούτε το σκυλί.
  4. Ο εκβιασμός των καθαριστών καλά κρατεί. Για εμβαδό προς καθάρισμα 100 μ2 (κόψιμο χόρτων με απλό χορτοκοπτικό και μεσινεζα , με μάζεμα τους σε σακούλες ) μέσα στην Αθήνα πλήρωσα 200 ευρώ!! Η δουλειά ήταν ακριβώς 2,0 ώρες (κόψιμο ,αποθήκευση σε σακούλες και τοποθέτησή τους στο πεζοδρόμιο για να τα πάρει ο Δήμος.
  5. Συνήθως (τουλάχιστον στην περιοχή μου) ακολουθείται η εξής διαδικασία 1) Γίνεται έλεγχος από την Αρχαιολογία η οποία σου λέει σε ποια σημεία μπορείς να βάλεις τα θεμέλια σου επί του φυσικού εδάφους (και οχι επί έστω επιχωματωμένης αρχαιότητας) 2) Η παραπάνω απαίτηση μπορει να οδηγήσει σε αναθεώρηση των μελετών (π.χ θέσεις στύλων) 3) Αφού καθορισθούν οι θέσεις και ολοκληρωθούν οι μελέτες γίνονται οι θεμελιώσεις (επί του φυσικού εδάφους ) και ο υπόλοιπος χώρος (όπου υπάρχουν οι αρχαιότητες πάντα κατά την Αρχαιολογία) επιχωματώνεται με προσοχή ώστε να μην προκληθούν βλάβες στα ευρήματα. Τα παραπάνω επιτρέπονται και επιβάλλονται εφ όσον τα θεμέλιά σου δεν επηρεάζουν την αρχαιότητα .Αλλοιως απαλλοτριώνεται ο χώρος και τέλος.
  6. Δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Μονο που το νερό δεν είναι ένα απλό κινητό ή σταθερό φορτίο.Συμμετέχει με την κίνησή του (λόγω δράσης αντίδρασης ) στην συμπεριφορά του κτισμαστος σε σεισμό και πρέπει να εξεταστεί πιο προσεκτικά.
  7. Το κινητό για τους εξώστες το παίρνουμε 500 kg/m2 (κατά την γνώμη μου εφ όσον το φορτίο της πισίνας μένει μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να θεωρηθεί μόνιμο και οχι κινητό στους υπολογισμούς). Αυτό για την διαστασιολογηση. Στην περίπτωση της πισίνας το πρόβλημα δεν είναι μόνο το στατικό φορτίο. Επηρεάζει και η ταλάντωση του νερού σε ισχυρή σεισμική κίνηση. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι πιο σημαντικό ζήτημα.Θέλει οπωσδήποτε μελέτη.
  8. H βεντάλια δεν θεωρείται πια σωστός τρόπος όπλισης . Θέλει οριζόντιες εσχάρες (πάνω- κάτω λόγω ταλαντώσεων σε σεισμούς και από τις 2 κατευθύνσεις ) περίπου 2# Φ10/15 (ανάλογα και με το μήκος των προβόλων) . Θα ανεβάσω και μια σχετική φωτο απο το βιβλίο του LEONHARDT (τόμος 3 η τέχνη του οπλισμού). Φαίνεται μόνο η μια κατεύθυνση . 20250529_064910[1].pdf
  9. Αν θέλεις την αντισεισμική άποψη. Εφ όσον οι τοιχοποιίες σου είναι σχετικά συμμετρικές (θα στο πει πολιτικός μηχανικός) καλύτερα είναι πάχος τοίχου τουλάχιστον 20 εκατ. συμπαγής ή 25 με μόνωση στο κέντρο (αν και τώρα οι μονώσεις γίνονται εξωτερικά) . Με αυτόν τον τρόπο κατά τον σεισμό αυτοί οι τοίχοι απορροφούν σημαντική ενέργεια και ετσι ο σκελετός καταπονείται λιγότερο.
  10. Ο δικαστής δεν τα δέχεται.Βάζει ότι θέλει . Ο κανονισμός αμοιβών αφορά μελέτες του δημοσίου Άρθρο ΓΕΝ.1 Αντικείμενο Οι αμοιβές του παρόντος κανονισμού αποτελούν την υποχρεωτική για τις αναθέτουσες αρχές βάση για τον υπολογισμό των προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών και υπηρεσιών στις δημόσιες συμβάσεις του Ν. 4412/2016 (ΦΕΚ 147 Α’). Εσύ βέβαια θα βάλεις αυτά που θεωρείς σωστά θα τα υποβάλεις και ο Θεός βοηθός..
  11. Δεν αναγνωρίζονται από τον αρμόδιο δικαστή (αν είσαι ορισμένος από τον φορέα (δικαστήριο,αστυνομία,πυροσβεστική κ.λ.π στα πλαίσια π.χ ανάκρισης). Ο ΚΜΕ αφορά μελέτες δημοσίων έργων. Θα προτείνεις εσύ δαπάνη και αυτός θα βάλει όσο νομίζει (διάβασε τα παραπάνω ) Αν όμως είσαι πραγματογνώμονας σε υπόθεση μεταξύ διαδίκων τότε βάζεις ότι νομίζεις και τα ζητάς απο τον επισπεύδοντα την πραγματογνωμοσύνη.Εκεί κρίνεις εσύ τι θα κάνεις αν αρνείται την πληρωμή (εννοείται ζητάς προκαταβολή αλλοιως παραιτεισαι)
  12. Κατ ευθείαν σε πολιτικό μηχανικό. Χωρίς χρονοτριβή και απαγόρευση να κλείσει ο υδραυλικός την τομή. Τέλος επειδή η κολόνα ανήκει στον σκελετό του κτιρίου η βλάβη αφορά όλους τους ιδιοκτήτες . Πρέπει να τους ενημερώσεις άμεσα διαφορετικά έχεις ευθύνη σαν ιδιοκτήτης .
  13. Βασική ερώτηση. Ο φέρων οργανισμός και οι παραδοχές φορτίσεων του κτιρίου όπως κατασκευάστηκε είναι ο ίδιος με αυτόν της αδείας? Αν δεν είναι τότε δεν μπορείς να επικαλεστείς την τότε μελέτη.
  14. Αν υπάρχει βλάβη στην πλάκα της ταράτσας (σίδερα κ.λ.π) τότε: "Όταν προκύπτει βλάβη σε τμήμα του φέροντος οργανισμού (σκελετού) πολυκατοικίας — όπως π.χ. κολόνα, δοκός ή πλάκα — ακόμη και αν βρίσκεται μέσα σε ιδιόκτητο διαμέρισμα, θεωρείται κοινόχρηστο στοιχείο σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3741/1929 και τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 1002). Η δαπάνη αποκατάστασης επιβαρύνει όλους τους συνιδιοκτήτες κατ’ αναλογία των χιλιοστών τους, καθώς αφορά την ασφάλεια και στατικότητα ολόκληρου του κτιρίου. Εξαίρεση υπάρχει μόνο εάν η βλάβη οφείλεται σε υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη (π.χ. αυθαίρετες εργασίες), οπότε και ευθύνεται αποκλειστικά εκείνος. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται γνωμάτευση πολιτικού μηχανικού και συχνά σύγκληση γενικής συνέλευσης για τη λήψη απόφασης σχετικά με τις εργασίες και τη δαπάνη." Απευθύνσου σε πολιτικό μηχανικό κατ αρχήν.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.