Jump to content

nbr

Core Members
 • Content Count

  1,103
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

nbr last won the day on August 12 2019

nbr had the most liked content!

Community Reputation

542 Εξαιρετική

5 Followers

About nbr

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Τοποθεσία
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Recent Profile Visitors

2,330 profile views
 1. Βασικά εγώ έγραψα σε αυτή την ενότητα θέλοντας να παρατηρήσω τον συναδέλφο sigio για την ανάρμοστη συμπεριφορά ( περί εξυπναδας κλπ) στον pavlos33. Ως αναφορά τα υπόλοιπα.... Καλώς υπάρχει και εδώ αυτο το θεμα.
 2. Είναι η πρώτη, νομίζω, φορά που γράφω στην ενότητα των Αρχιτεκτόνων. Με έκανε όμως εντύπωση που ΄συνάδελφος SIGIO τοπ. μηχ. απο την Β. Ελλάδα , επέλεξε αυτή την ενότητα, εδώ στους αρχιτέκτονες, να βάλει το θέμα του, ενώ το ίδιο Θέμα υπάρχει και στο πεδίο για τους τοπογράφους. Το θέμα όμως είναι πως χωρίς να έχει δίκαιο o syn SIGIO ήταν απότομος και απαράδεκτα προκλητικός απέναντι στον Pavlos33. Πολλές φορές θέλουμε κάτι, να γίνεται και να μας βολεύει, αλλά αν δεν γίνεται δεν γίνεται.
 3. ......... Μακάρι και να συνεχίσεις έτσι λεπτολογόντας! Αυτή η μέθοδος με τις παράλληλες γραμμές συνηθίζεται ακόμη και με τις δεκαπεντάπλευρες αποστάσεις από τα όρια γηπέδου για επιλογή της τοποθέτησης του κτιρίου. Πιστεύεις πως το 1990 που βγήκε η Ο.Α. υπήρχε το autocad, ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι, με την ευκολία που έχεις εσύ σήμερα, να σχεδιάζουν παράλληλες ευθείες στα 500μ?? Εσύ τελικά θέλεις να είναι μέσα ή όχι??? Εγώ πάντως που ίσως είμαι από τους περισσότερο αυστηρούς, εδώ στο φόρουμ, λέγω καθαρά πως είναι εντός. Μακάρι να ήταν όλες οι περιπτώσεις σαν και αυτή. Μακάρι!!
 4. Αφού πιο πάνω έγινε λόγος για τα αρχαία της Ποτίδαιας , βρήκα αυτό το κείμενο που το δίνω εδώ στο φόρουμ. ΓΙΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ.doc
 5. Πως εγώ πιστεύω πως ο συνοικισμός είναι από διανομή της Τοπογραφικής υπηρεσίας. Όσες δουλειές έκανα εκεί (ακόμη και εκτός) με τιμές της Τοπογραφικής τις έκανα. Αυτό που σχεδόν όλοι επιζητούν στοιχεία μέσα από φόρουμ εγώ προσωπικά δεν το δέχομαι. Αν πάει κάποιος επι τόπου σε αρμόδια υπηρεσία. παίρνει σίγουρες πληροφορίες. Πιθανότατα να υπάρχει και κάποια επέκταση. Τουριστική περιοχή είναι . Δεν ξέρω τι σ' έστειλε ο Δημήτρης. Αλλά, νομίζω, πως αν πας επι τόπου στον δήμο, αλλά και στην πολεοδομία στα Μουδανιά, μόνο χαμένος δεν θα βγεις.
 6. Κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να τα πει καλύτερα από τον Θεοχάρη. Πίνακες πάντως θα συνταχθούν. Αν χρησιμοποιηθούν οι κλασικοί πίνακες με τις πολλές στήλες θα συμπληρωθούν από τον μελετητή οι στήλες του Γ' κεφαλαίου (Νομίζω είναι οι στήλες 17-18). Υπάρχουν φυσικά και οι πίνακες με τίτλο " Π Ι Ν Α Κ Α Σ Π Ρ Α Ξ Η Σ Π Ρ Ο Σ Κ Υ Ρ Ω Σ Η Σ - Α Ν Α Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Υ" του Ν. 17/7/1923. Φυσικά πρέπει εδώ να συμπληρωθούν και να γίνουν οι πίνακες Συρραφής.
 7. Προς Δημήτρη: Το ρώτησα και μία άλλη φορά. Με τι τρόπο αρχειοθετείς τα αρχεία και τα "φιρμάνια" σου, ώστε να έχεις για όλες, ή σχεδόν για όλες, τις περιπτώσεις έτοιμη απάντηση και μάλιστα με "φιρμάνι" ? Μπράβο.
 8. Ακόμη μία φορά ο Παύλος τα είπε καθαρά. Eγω, που τα ελληνικά μου δεν είναι τόσο καλά, δεν θα το εξηγούσα τόσο καλά. Βασικά εγώ γράφω περισσότερο να προφυλάξω, όσο μπορώ, τους νέους συναδέλφους. Πιστεύω πως αυτό κάνουν και οι υπόλοιποι παλαιότεροι συνάδελφοι. Το κακό- αρνητικό είναι, πως εμείς γράφουμε για θέματα που δεν τα καλοξέρουμε, αλλά ουτε γεωγραφικά που βρίσκονται αυτά. Οι υποθέσεις που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση (η εντός νομίζω είναι πιο εύκολη) και τις παρεκκλίσεις αυτής, θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή. Αρχικά μας γράφεις πως ένα τμήμα 3100τμ ενός μεγαλύτερου γηπέδου αγοράστηκε με συμβόλαιο στις 7/10/1987. Και να υποθέσουμε λοιπόν εδώ πως είσαι σε ζώνη ... όμως η ημερομηνία αυτή είναι αργότερα από το έτος 1977 (το ελέγχουμε ?? Νομίζω πως πρέπει.) Στο συμβόλαιο επισυνάπτεται τοπογραφικό με την δήλωση αρτιότητας ή μη (Ν. 651/77). Αν ναι τι γράφει στην δήλωση ο υπογράφων μηχανικός?? Άρτιο με την παρέκκλιση τάδε? ψάχνεις λοιπόν και εσύ αν έχει δίκαιο. Αν όχι το πράγμα είναι πιο ξεκάθαρο. Η αγορά έγινε για να βάζουμε κρεμμυδάκια (που αρέσουν και στον Δημήτρη) και μαρούλια. Αυτά όλα , ίσως και κάποια άλλα , αυτός που υπογράφει πρέπει να τα ψάξει. Το έγραψα και σε άλλη σελίδα. Προσοχή στην δήλωση του Ν. 651/77. Και κάτι ίσως σχετικό. Αν γύρο από ένα συνοικισμό και μέσα στην ζώνη γίνει μία ΖΟΕ (ζώνη οικιστικού ελέγχου) και επέκταση σχεδίου η παλαιά ζώνη όπως την ξέρουμε χάνεται, αλλά ούτε και μετατίθεται. Διάβασε και αυτό που σου στέλνω. σχετικά με την ΖΩΝΗ ΣΕ ΟΙΚ. με το ΠΔ 2(ΦΕΚ181_Δ).doc
 9. Αρθρο 1 /2 α) α) Τα κείμενα εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών, και οικισμών, τα οποία είχαν κατά την 24.4.1977 ημέρα δημοσίευσης του από 5.4.77 π.δ/τος (ΦΕΚ 133 Δ') ελάχιστο εμβαδόν 2000 μ2. Το γήπεδό σου αρχικά πρέπει να υπάρχει με την σημερινη μορφή του από το 1977 Αν διαβάσεις καλά το Π. Διάταγμα για την εκτός σχεδίου δόμηση (αλλά και κάποια άλλα προγενέστερα) και κάποιες σχετικές εγκυκλίους για την εκτος Σχ. Δ. θα βγάλεις μόνος τα συμπεράσματα για το θέμα. Π.Δ.24_31_5_1985-Φ.Ε.Κ.Δ270 (δόμηση εκτός).txt ημερ δημιουργίας γηπέδ για τα εντός ζώνης είναι 24.4.77.docx
 10. Ο Παύλος έχει ένα μεγάλο δίκαιο σε όσα γράφει. Αλλα και ο Ντάνος καλά κάνει και το επισημαίνει το θέμα που παρατήρησε . Βασικά, αν και δεν είναι απαραίτητο να γραφτεί σε τοπογραφικό η δήλωση του άρθρου 5 του Ν. 651/77. Το κτηματολόγιο δεν "ενδιαφέρεται" αν ένα γεωτεμάχιο είναι άρτιο- οικοδομήσιμο ή όχι. Απλά αρκετοί θέλουν να εκβιάσουν καταστάσεις....."Να έτσι δηλώθηκε και στο κτηματολόγιο" !!.... Άρα? Το ξανάγραψα . Η δήλωση αρτιότητας ή μη, για ένα οικόπεδο ή γηπεδου, είναι μία σημαντική δήλωση και θέλει μεγάλη προσοχή. Η Ημερομηνίες και όχι μόνο, είναι ίσως το σημαντικότερο στο θέμα αυτό. Προσοχή λοιπόν. ΠΟΤΕ υπογραφή σχεδίου χωρίς μελέτη, σε βάθος , όλων των τίτλων που αφορούν το ακίνητο. Φυσικά και καλή γνώση των Π. διαταγμάτων που αφορούν, προπάντων ,την εκτός σχεδίου δόμηση. Έχω δει σχετικές υποθέσεις σε αίθουσες δικαστηρίων. Δεν είναι τυχαίο που οι συμβολαιογράφοι βγάζουν την ουρά τους απ' έξω!!! Το θέμα κάνει Τζιζ (καίει)!!
 11. Τι καταλαβαίνω εγώ. Υπάρχει μία διανομή, κλασικός οικισμό, της τοπογραφικής, με Ο.Τ που ορίζονται από ορόσημα που συντεταγμένες (ή αξονοδιασταυρώσεις) και οικόπεδα καλά σχεδιασμένα με διαστάσεις κλπ, κλπ. Πιθανότατα κάπου περιμετρικά έγινε κάποια επέκταση και με την ευκαιρία δόθηκαν , στις γωνίες των Ο.Τ. , ίσως κάνοντας και κάποια αναθεώρηση του ρυμοτ. σχεδ., νέες συντεταγμένες, στο ίδιο σύστημα ΤΜ3 . Χωρίς αυτό να αλλοιώνει όμως την γεωμετρία και το σχήμα των οικοπέδων μέσα στα Ο.Τ. Αυτός φυσικά ήταν και ο σκοπός δηλ. το ζητούμενο. να μην αλλάξει οι γεωμετρία των οικοπέδων. Παρόμοια περίπτωση είχαμε σε μερικούς μαχαλάδες και εδώ σε ' μας πχ. στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Εγώ προσωπικά, όσες φορές έτυχε να κάνω οριοθέτηση οικοπέδων σε τέτοιους οικισμούς (ήταν πολλές φορές), βρήκα σύρματα και τοιχία να εισέρχονται 1 & δύο μέτρα στο διπλανό οικόπεδο. Όλοι όμως συμμορφωνόταν στις υποδείξεις του τοπογράφου. Ποτέ δεν πήγε κάποια τέτοια υπόθεση, που είχα εγώ ανάμιξη ή γνωστός μου συνάδελφος, σε κάποιο δικαστήριο. Σε μία παρόμοια υπόθεση , στην Μάδυτο, που κάποιος έκτισε κάπου 40cm μέσα στο διπλανό οικόπεδο , διεκδίκησε, δικαστικά, μία λωρίδα του ιδιου πλάτους (40cm) απο το διπλανό οικόπεδο για όλο το μήκος του οικοπέδου. του. Δεν κέρδισε στο δικαστήριο και έτσι επανήλθαν οι λωρίδες του οικοπέδου, μπρος και πίσω του κτίσματος, στο αρχικό οικόπεδο και του ορίστηκε τιμή μονάδος για αποζημίωση για την κατάληψη γης του κτίσματος & εγώ είχα οριστεί τότε πραγματογνώμων για την σωστή οριοθέτηση σύμφωνα με την απόφαση. Επειδή πέρασαν πολλά χρόνια νομίζω (δεν μπορώ να στο δώσω αυτό και γραμμένο), το σκεφτικό της απόφασης του δικαστηρίου πατούσε στο γεγονός πως τα οικόπεδα αυτά προέρχονταν από διανομή δημόσιας γης που το υπουργείο γεωργίας την διένειμε στους κατοίκους - πρόσφυγες. Ίσως γι΄ αυτό όλοι δέχονται, χωρίς αντίρρηση τις οριοθετήσεις που γίνονται από τοπογράφους. Στα δικαστήρια έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν οι πάντες. Όπως σου γράφει και ο Δημήτρης ή δική σου ανάμιξη θα είναι μέχρι στο σημείο που θα τους πεις: "Βάση σχεδίου το όριο είναι εδώ και δημιουργεί αυτή την νοητή γραμμή - όριο" ! Βρείτε τα! Να οι δικηγόροι, να και τα δικαστήρια.
 12. Θα το ξαναγράψω. Χαίρομαι που μας κάνει παρέα ο Θεοχάρης, μετά από μία παύση χρόνων! Καλός γνώστης των θεμάτων της Τοπογραφίας. Αυτά τα προγράμματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, εγώ προσωπικά (προσοχή, λέω προσωπικά) δεν τα πολυ -εμπιστεύομαι. Ξέρω πολύ καλά πως ο συνάδελφος Σοφός μας έδωσε αρκετά καλά πράγματα (το geosolution είναι δικό του), αλλά όπως ανέφερε ο Θεοχάρης "Προσοχή στις ακρίβειες που ζητάς και στο σχετικό τυπολόγιο". Είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος τι ακρίβεια ζητάει στην δουλειά που θέλει να κάνει! Επειδή λοιπόν , τον τελευταίο καιρό, ξεσπάει πάντα ένας διάλογος για δουλειές που γίνονται από μη γνώστες του αντικειμένου , καλό θα ήταν, όσοι θέλουν να κάνουν κάποιες τοπογραφικές εργασίες , να σκαλίσουν και τα κείμενα, ας πούμε, του Σγουρού, του Σοφού κλπ, κλπ. Το να καταφύγεις, με την πρώτη , σε "μασημένη τροφή" δεν είναι και το καλύτερο . Όταν μάλιστα υπάρχει ένα μπέρδεμα σε βασικές έννοιες . Εγώ για παράδειγμα αυτό που γράφει ο φίλος μας παραπάνω : "..... ή του EGSA87 σε Χ, Υ του εγσα" (??) δεν το καταλαβαίνω . Μπορούν φυσικά, αυτά τα έτοιμα προγράμματα, να φανούν χρήσιμα για μία .... επαλήθευση.
 13. ??????? Μία, έστω υποτυπώδης, αποτύπωση της προς ένταξη περιοχής, πρέπει σίγουρα να υπάρχει!!!! Πως χαράχτηκαν οι δρόμοι χωρίς τις αξονοδιασταυρώσεις?? Με την βοήθεια των αξονοδιασταυρώσεων υπολογίζονται οι Ρυμ. γραμμες με εξισώσεις ευθειών. Χωρίς την αποτύπωση της περιοχής αυτά και πολλά άλλα ΔΕΝ γίνονται. Μα οι Π.Ε. από το 1983 και μετά, έγιναν για να φύγουμε από μία προηγούμενη κατάσταση. Αλλά ακόμη και στην προηγούμενη κατάσταση αποτύπωση γινόταν! υπήρχε πάντα ένα τοπογραφικό υπόβαθρο. Στα υπόβαθρα των Ρυμοτομικών σχεδίων (οριζοντιογραφίες 1: 1000) υπάρχουν σχεδιασμένες στάσεις???? Σε ποιο σύστημα αναφοράς είναι η μελέτη?? Αν είναι σε ΗΑΤΤ τότε έχουμε αναθεώρηση Ρ. Σχ. και όχι Π.Ε. Η αποτύπωση όμως είναι δεδομένη. Πάντως εδώ πάνω στην Β. Ελλάδα τέτοια Π/Ε, όπως περιγράφεται, δεν υπάρχει (ή καλύτερα να πω: εγώ δεν συνάντησα ποτέ.) ---- Είναι εύκολο να μας πεις την περιοχή ...... για να την χαίρονται
 14. Δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση μία υπηρεσία, που επέβλεπε την Π.Ε., να μην έχει να σου δώσει στοιχεία της μελέτης. Και φωτιά να πήρε η υπηρεσία αυτή, η μελέτη υπάρχει και σε εποπτεύουσα υπηρεσία. όλες οι μελέτες που "πατούσαν" στον Ν. 1337 είχαν, για την εκπόνηση τους, τις ίδιες πάντα προδιαγραφές. Όταν παραδίδεται μία μελέτη (όποιαδήποτε) συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης- παραλαβής. Σύμφωνα λοιπόν με την σύμβαση της ανάθεσης "τσεκάρεται κάθε τι που παραδίνεται. Θα επιμένεις για να τα πάρεις. Χωρίς τα στοιχεία αυτά που θα πρέπει να πάρεις από την μελέτη, δεν είμαι σίγουρος, πως θα φτάσεις στην ακρίβεια που απαιτείται για την εφαρμογή της μελέτης αυτής. Η κλίμακα των σχεδίων είναι 1 :1000 (χιλιοστό και μέτρο).
 15. Το "εξελάκι " που έδωσα πιο πάνω προυποθέτει να έχει κάποιος την μπροσούρα (με το μπλε εξωφυλο) που περιέχει όλους τους συντελεστές για τους μετασχηματισμούς (για κάθε φύλλο χάρτου είναι διαφορετικοί). Νομίζω κάποιος, σε προηγούμενη σελίδα, την έχει ανεβάσει την μπροσούρα. Αν έχεις τους συντελεστές η δουλειά είναι εύκολη. Υπάρχει και ένα άλλο αρκετά καλό "εξελάκι" που έχει ενσωματωμένους τους συντελεστές και έχεις την δυνατότητα (αλλάγες κάτω μπάρα) να πηγαίνεις απο σύστημα σε σύστημα, δηλ. από ΗΑΤΤ σε ΕΓΣΑ87 και τι αντίθετο.Hatt _ egsa_Hatt.xls
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.