Jump to content

nbr

Core Members
 • Posts

  1,278
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

nbr last won the day on February 22

nbr had the most liked content!

7 Followers

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Τοποθεσία
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Recent Profile Visitors

2,817 profile views

nbr's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Dedicated Rare
 • Very Popular Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

618

Reputation

 1. Και πάλι με μπερδεύεις. Αναφέρεσαι σε πίνακες εισφορών, σίγουρα ομως εννοείς τους πίνακες της πράξης εφαρμογής. Αυτή οι πίνακες ομως είναι το τελικό βήμα -στάδιο της πράξης και ανακοινώνονται με την κύρωση της πράξης . Είναι βασικά οι πίνακες που τελικά παν στο υποθηκοφυλακείο για μεταγραφή των νέων ιδιοκτησιών. Εδώ εσυ μας λες για «αναρτήσεις» που θα πρέπει να παρακολουθείς από εδώ και στο εξής. Αν πράγματι υπάρχουν οι πινακες της πράξης τότε οι αναρτήσεις έχουν γίνει. Είμαστε κανονικά στο Γ’ κεφαλαιο που αφορά τις τελικές ιδιοκτησίες , μετά δηλαδη και Από τις εισφορές, ρυμοτομουμενα κλπ.,κλπ. Πρεπει νομίζω να μάθεις σε ποια φάση βρίσκεται τελικά η μελέτη. Θα ήταν νομίζω χρήσιμο να μάθεις ποιος είναι ο ανάδοχος της μελέτης και να μιλήσεις μαζί του , για να δεις γιατί σας έδωσε λιγότερα τετραγωνικα Μέτρα. Αυτός έκανε την αποτύπωση όλης της περιοχής και έκανε επίσης και την εφαρμογή συμβολαίων για όλη την περιοχή. Οταν μετρούσαμε την Τορώνη Χαλκιδικής, για επέκταση οικισμού(τελικά δεν έγινε) , το 80% των συμβολαίων έδιναν μεγαλύτερες εκτάσεις . Ομως στην πρώτη ανάρτηση της κτηματογράφησης κανείς δεν παραπονέθηκε. Στο έγραψα και πιο πάνω. Μόνο δικές σου μετρήσεις τελικά θα υποστηρίξεις.
 2. Είναι πολύ συνηθισμένο. Από το υπουργείο Γεωργίας δόθηκαν, με κανονικά "παραχωρητήρια", αρκετές εκτάσεις στις τότε κοινότητες που και αυτές με την σειρά, ας το πούμε έτσι, τις παραχωρούσαν, κατα κάποιο τρόπο για χρήση στους κατοίκους της κοινότητας. Παράδειγμα: χορτολιβαδικές εκτάσεις, ρέματα, αλώνια κλπ, κλπ. Αμέτρητες εκτάσεις από αυτές καταπατήθηκαν από ...... ημέτερους. Και γιατί να είναι παράξενο το γεγονός πως μία κοινότητα και τώρα ο δήμος, έχει ιδιοκτησία έκταση γης (αν δεν καταπατήθηκε φυσικά). Σύμφωνα και με τον πρώτο ακόμη νόμο, περι κτηματολογιου, είχαν την υποχρέωση οι κοινότητες ή οι δήμοι να κάνουν "δηλωσεις ιδιοκτησίας" για όλες τις εκτάσεις τους. Ακόμη και για τους δρόμους.
 3. Νομίζω πως κάποια πράγματα δεν μας τα λες σωστά, ίσως επειδή δεν γνωρίζεις τα βήματα μιας πράξης εφαρμογής. Για να αναγράφεται ο πελάτης σου στη πρώτη στήλη του πίνακα της πράξης, αυτό σημαίνει πως έκανε και έδωσε "δήλωση ιδιοκτησίας" μαζί με συμβόλαιο, μερίδα και λοιπά. Δεν είναι ασυνηθηστο να μην ταυτίζεται το αρχικό εμβαδόν με το αναγραφόμενη στο συμβόλαιο (συνηθως αυτό του συμβολαίου είναι πάντα μεγαλύτερο (?) και πότε μικρότερο). Εσύ μέτρησες η ίδια για την ορθότητα του εμβαδού και βρήκες την ιδιοκτησία 50τμ μικρότερη; Στην πρώτη ανάρτηση της κτηματογραφησης ο πελάτης σου είχε την δυνατότητα ένστασης, επί του εμβαδού, αλλά δεν έγινε? Τώρα νομίζω δεν είναι εύκολο να διορθώσεις την στήλη αυτή με το αρχικό εμβαδόν. Εκτός και αν μπορείς να αποδείξεις, με δικές σου μετρήσεις, ότι η μελέτη, που μέτρησε όλες τις ιδιοκτησίες, για κάποιο λόγο μέτρησε την δική σας λανθασμένα. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό προχωράς σε διορθωτική πράξη. Σε αυτή την περίπτωση, καταλαβαίνεις, πως αλλάζουν όλες οι στηλες. Και επειδή η γης δεν είναι λάστιχο ίσως, λέω ίσως θα πρέπει να κάνεις έλεγχο και τα όμορα και όχι μόνο, οικόπεδα του οικοδομικό τετραγώνου.... Γράφω σε ένα τηλέφωνο και... ζορίζομαι. Αύριο σε υπολογιστή ίσως γράψω και άλλα για το θέμα.
 4. Από πολλά χρόνια τώρα πίσω (εποχή ίσως Κ. Λιάσκου) δεν υπάρχει πλέον πρόεδρος του κεντρικού ΤΕΕ που να έχει τα Κ_κ-λ@ για να ορθώσει "ανάστημα". Κάτι ανάλογο φυσικά (ίσως και σε χειρότερο βαθμό. Σίγουρα σε χειρότερα βαθμό) γίνεται και στην ΓΕΣΕΕ (?????). Πιστεύει κάποιος, έστω και αν τον ψήφισε, πως ο Στασινός θα σηκώσει ποτέ ανάστημα για τέτοια θέματα?? Θα ήθελα να ανοίξει ένας διάλογος για το Θέμα Στασινός και όχι γενικά για το ΤΕΕ.
 5. Ειναι ορισμένα πράγματα που είναι Αυτονόητα !!! Τα οικόπεδα πρέπει με κάποιο τρόπο να οριοθετούνται. Γνωρίζεις αν το οικόπεδο που εξετάζεις έχει οριοθετηθεί σωστά?? Για να ψάχνεις τα 7cm της θερμομόνωσης στην πρόσοψης του κτίσματος .... πρέπει να είσαι σίγουρη ότι το σπίτι τοποθετήθηκε σωστά στο όριο (εγώ που ζω στην Ελλάδα αμφιβάλω) ή ελέγχεις με κάποιο τρόπο (?) ξανά- μανά την οριοθέτηση του οικοπέδου σου. Και τότε και μόνο τότε βάλεις το "σπάσιμο στην οικοδομή. Πάντως όλα τα μάρμαρα και όλες οι γυψοσανίδες που μπαίνουν στις φάτσες στις οικοδομές ....΄είναι όλες στα πεζοδρόμια. Απορώ που απορείς(???)!!!
 6. Nαι. Αυτό πρέπει να είναι το σωστό. Το μελετητικό γραφείο που εκπονεί μελέτη, στην οποία εμπεριέχεται και πράξη (εις) εφαρμογής, να εντάσσει την Π.Ε. με τις συντεταγμένες της μελέτης στο κτηματολόγιο (με μετασχηματισμό ομοιότητας, Helmert- Transformation, λόγω ΕΓΣΑ87). Λόγω του ότι οι μελέτες τα τελευταία χρόνια και αυτές του κτηματολογίου, δόθηκαν με ... κάτι εκπτώσεις ΝΑ!! Σε κανέναν, απο τους μελετητές, δεν "συμφέρει" (?) να κάνει και αυτόν τον κόπο!!!!!!!!!!! Αποτέλεσμα? Προκύπτουν σημεία και τέρατα. ............................ Κάποια στιγμή θα δώσω, εδώ στο Φορουμ, όλα τα "τέρατα" που μάζεψα όλα τα χρόνια! Ξεφύγαμε όμως! Εδώ είναι ενότητα για Π.Ε.
 7. Το ότι χρησιμοποιούν κάποιοι συνάδελφοι τις συντεταγμένες που μας δίνει το κτηματολόγιο, κάποιες φορές και για οριοθέτηση, δεν είναι ο κανόνας. Ίσως υπάρχουν και περιπτώσεις ιδιοκτησιών που δεν διαθέτουμε άλλα στοιχεία εντοπισμού πέραν αυτών και μόνο, των στοιχείων ΕΓΣΑ του κτηματολογίου. Το κτηματολόγιο ήρθε βασικά να τεκμηριώσει το εμπράγματο δικαίωμα, επί ακινήτου, το οποίο συνάμα προσπαθεί και να το "περιχαρακώσει" όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ακρίβεια και το πετυχαίνει. Μη ξεχνάμε πως οι ορθοφωτοχάρτες της "ktimanet" είναι από αεροφωτογραφίες και είναι όντως μία εξαιρετική(!) δουλειά. Μας θυμίζει όμως πάντα τις αποκλίσεις που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Κάτι που στις Π.Ε. ΔΕΝ υπάρχουν! Και παρακαλώ στις Π.Ε. να γίνεται ΠΑΝΤΑ ο έλεγχος του τελικού εμβαδού ενός οικοπέδου με αυτές που θα υπολογίσετε από τις συντεταγμένες των κορυφών. Πρέπει να ταυτίζονται.
 8. Δεν έχω συναντήσει ποτέ σε Π.Ε. την έννοια "απόκλιση" . Δεν υπάρχει. Μάλιστα θα πρέπει το αναγραφόμενο στους πίνακες "τελικό οικόπεδο οικόπεδο" να ταυτίζεται ακριβώς με αυτό που θα δώσουν και οι συντεταγμένες των κορυφών του κάθε οικοπέδου. Η έννοια "απόκλιση" υπάρχει και σωστά γίνεται αυτό (είναι από αεροφωτογραφίες), μόνο στο κτηματολόγιο. Οι συντεταγμένες που δίνονται στο κτηματολόγιο δεν είναι ποτέ για οριοθέτηση. Αυτό γράφτηκε, εδω στο φόρουμ, πάρα πολλές φορές. Οι συντεταγμένες μίας Π.Ε. και μόνον αυτές, είναι για οριοθέτηση. Τι κατάλαβα λοιπόν για το θέμα που συζητιέται. Όταν κάνουμε μία διορθωτική, που διορθώνει και εμβαδά όμορων, ΠΡΕΠΕΙ πάντα να ενημερώνεται άμεσα και ο ενδιαφερόμενος όμορος ιδιοκτήτης. Ίσως να υπάρχει εδώ και κάποια ευθύνη στην Πολεοδομία της περιοχής. Έπρεπε να ενημερωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες και μάλιστα να υποβάλουν και νέα "δήλωση ιδιοκτησίας". Όταν κάποτε έκανα διορθωτική στην Πυλαία με την οποία διορθωνόταν τρεις ιδιοκτησίες η πολεοδομία Θεσσαλονίκης και σωστά, ζήτησε ΄νέες δηλώσεις ιδιοκτησίας απ' όλους καθώς επίσης και νέο σχέδιο όλου του Ο.Τ.. Διορθώθηκαν όλες οι "μερίδες" αυτών στο υποθηκοφυλακείο. Θα ζητήσεις από την Πολεοδομία μαζί με τον βασικό πίνακα της Π.Ε. και τον πίνακα της διορθωτικής μαζί με την "απόφαση" και ίσως (μπορεί και όχι) να πρέπει να κάνεις έναν νέο πίνακα (διορθωτικό) αν βασικά πρέπει κάποια στήλη (?) να διορθωθεί. Παίζει μεγάλο ρόλο μία καλή τεκμηριωμένη "τεχνική έκθεση".
 9. Όταν ολοκληρωθεί και κυρωθεί μία Π.Ε. οι πίνακες που πάντα την συνοδεύουν παν για μεταγραφή στο οικείο Υποθηκοφυλακείο και το τελικό οικόπεδο κάθε ιδιοκτήτη, όπως αυτό αναγράφεται στις τελευταίες στήλες των πινάκων περνάει και στις "μερίδες" των. Να μην ξεχνάμε πως τα εμβαδά αυτά των τελικών οικοπέδων προκύπτουν και από τις συντ/νες των κορυφών των τελικών οικοπέδων. Υπάρχουν σε όλες τις μελέτες. Αυτές οι συντεταγμένες είναι οι μόνες που θα χρησιμοποιηθούν για οριοθέτηση. Τα ΝΕΑ όρια, όπου προκύπτουν, των οικοπέδων δεν πρέπει να αμφισβητούνται σε καμία περίπτωση. Αν για κάποιο λόγο διαπιστωθεί κάποιο λάθος και διενεργήσουμε μία "Διορθωτική Πράξη" τότε και η "απόφαση" αυτή της "διορθωτικής Πράξης" (γίνεται από δικηγόρο μία περίληψη της διορθωτικής απόφασης) μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο και ενημερώνονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δήμος, κτηματολογικό γραφείο , πολεοδομία κλπ. Για να πουλήσει κάποιος ένα οικόπεδο που προέρχεται από Π.Ε. και για να γίνουν συμβόλαια θα πρέπει να γίνει και κάποια έρευνα στην μερίδα του. Δεν μπορεί να πουλήσει κάτι παραπάνω απ' ότι αναγράφεται στον πίνακα της Π.Ε. , σαν τελικό οικόπεδο, στην αντίστοιχη στήλη, ή ακόμη στον πίνακα της "διορθωτικής πράξης", αν υπάρχει διορθωτική πράξη για το οικόπεδο.
 10. ο φίλος Κane "ξέθαψε", πριν 11 χρόνια, ένα θέμα και το ανέβασε εδώ στο Φόρουμ. O ίδιος o Kane, όπως και ο φίλος μας ο dimamp εδώ και περίπου δύο χρόνια δεν γράφουν, για δικούς τους λόγους, εδώ στο φορουμ. Έρχεσαι λοιπόν φίλε συν. μετα από 11 χρόνια και απευθυνόμενος στον κ. Kane του λες πως έχεις πολλά τέτοια λογισμικά να του δώσεις!! Γιατί μόνο σ' αυτόν και όχι και ....... στους άλλους? Περιμένω.
 11. Αν και είπα "δεν θα γράψω" εγώ γράφω. Μ' άρεσε η προσέγγιση που έκανε ο dsworks! Δεν απαντήθηκε όμως αυτό το , έστω και υποθετικό, ερώτημα που μπορεί όμως ΚΑΙ να μην είναι υποθετικό!! Τι γίνεται, αν μέσα στον μισό αιώνα, κτίστηκαν όλα τα οικόπεδα κανονικότατα με πράξεις τακτοποίησης κλπ, κλπ, κλπ.???? Απλά το ληστρικό κράτος που έχουμε είδε τον Ν. 1337/83 που βάζει εισφορές στα οικόπεδα (για άλλον όμως λόγο) και μας λέει ... "να μια ευκαιρία για χαράτσια". Μανούλα στο θέμα!! Είπαμε : Ληστρικό κράτος! ΤΕΛΟΣ Θ
 12. Ερώτημα στο Δημήτρη. Δεν θα ξαναγράψω για το θέμα. Απλά επειδή καρφώθηκε η απορία, ίσως επειδή δεν έτυχε να χειριστώ παρόμοιο θέμα , θέλω να ρωτήσω το εξής: Πως γίνεται , εγω αυτό δεν καταλαβαίνω με τα νομικά σας, να γίνεται μία αναθεώρηση σχεδίου το έτος 1957 και 50-60 χρόνια αργότερα να επιβάλεις στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών εισφορές σε γη (δεν αναφέρθηκε εισφορά σε χρήμα)??? Και ας πούμε πως όλα τα οικόπεδα, αυτής της "επέκτασης" - αναθεώρησης , είχαν κτιστεί μέσα στον μισό αυτόν αιώνα, θα τους βάζαμε πάλι εισφορές??
 13. Πάλι με μπερδεύεις. Τώρα πας από τον νόμο του 2014 που τροποποιεί τον ν. 1337/83 στο αρθρο 20 το ν.2508/97. Δεν γράφει όμως αυτά που μας δίνεις παραπάνω. Ας δώσει την λύσει ο νομικός της παρέας Δημήτρης. Εγώ στα νομικά δεν ήμουν και δεν είμαι καλός. Θέλω όμως μία απάντηση που να με πείθει. Έστω και λίγο. Άρθρο 20 Εισφορά σε γη 1. Οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε πολεοδομούμενες για πρώτη φορά περιοχες υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά σε γη για τη δημιουργία των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων και γενικά την ικανοποίηση κοινωφελών χρήσεων και σκοπών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ 4 του άρθρου 8 του ν, 1337/1983, όπως συμπληρώθηκε με την περίπτωση β' της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 2300/1995 (ΦΕΚ 69 Α'), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 1647/1986 (ΦΕΚ 141 Α'). 2. Κατ' εξαίρεση της παρ. 1 του παρόντος: α) Οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε περιοχές δεύτερης κατοικίας του π.δ/τος της 16,8.1985 (ΦΕΚ 416 Δ' ), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα άρθρα 1 και 2 του ν. 2242/1994, υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά σε γη, σύμφωνα με το ποσοστά που καθορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ως άνω π.δ/τος της 16.3.1985. β) Οι ιδιοκτησίες που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο και βρίσκονται έκτος των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.00C κατοίκους, κατα το άρθρο 19 του παρόντος, ειτε οι οικισμοί αυτοί περιλαμβάνονται σε Γ.Π.Σ. είτε σε Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.. συμπεριλαμβανομένων των οικισμών του άρθρου 9 παρ. 1 περίπτωση α' του π.δ/τος της 20.S. 1985 (ΦΕΚ 414 Δ'), υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά σε νη ως κάτωθι: Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 250 τ,μ., ποσοστό 5%. Για τμήμα ιδιοκτησίας πανω απο 250 τ.μ. μέχρι 500 τ.μ.. ποσοστό 10%. Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω ano 50C τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ., ποσοστό 15%. Γ ία τμήμα ιδιοκτησίας πανω απο 1.000 τ.μ. μέχρι 4.000 τ.μ.. ποσοστό 25%. Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 4.000 τ.μ. μέχρι 10000 τ.μ., ποσοστό 30%. Για τμήμα ιδιοκτησίας πανω από 10.000 τ.μ.. ποσοστό 40%. γ) Οι ιδιοκτησίες για τις χρήσεις που αναφέρονται στα άρθρα 5. 6 και 7 του απο 23.2.1957 π.δ/τος (ΦΕΚ 166 Δ'), όπως ¡ισχύει, υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά σε γη, σύμφωνα με τα ποσοστά που καθορίζονται στην περίπτωση β' της παο 3 του άρθρου 23 του ν. 2300/1995 (ΦΕΚ 69 Α'). δ) Οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε ζώνες ενεργού πολεοδομίας και πολεοδομούνται έχουν υποχρέωση εισφοράς σε νη σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ.3. 3. Κατά τα λοιπά για την εισφορά σε γη εφαρμόζονται οι παράγραφοι 5 εως και 12 του άρθρου δ του 1337/1983. όπως ισχύουν, και συμπληρώνονται με τις επόμενες παραγράφους και το άρθρο 25 του παρόντος. 4. Στο τέλος της παρ 7 του αυτού άρθρου 8 του ν. 1337/1983 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο: 'Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων μπορεί να οριστούν όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.' 5. Οι ρυθμίσεις της περίπτωσης β' της παρ. 2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε οικισμούς, των οποίων η προκήρυξη ανάθεσης της μελέτης πολεοδόμησής τους αρχίζει μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Δύναται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις περί εισφορών της παρ. 2β του παροντος άρθρου ή στις ρυθμίσεις του άρθρου 8 παρ. 4 του ν. 1337/1983 οι ανωτέρω οικισμοί, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, μετά από πρόταση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. 6. Για πολεοδομικές μελέτες χρήσεων που αναφέρονται στα άρθρα 5, 6 και 7 του από 23.2.1987 π,δ/τος (ΦΕΚ 166 Δ'), για τις οποίες είχε γνωμοδοτήσει το οικείο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο την 12.4.1995 (ημερομηνία ισχύος του άρθρου 8 παρ. 4ζ του ν. 1337/ 1983, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 23 παρ. 3β του ν. 2300/1995 (ΦΕΚ 69 Α') και δεν έχουν εγκριθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, μπορεί για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτησιών σε εισφορά σε γη να εφαρμόζονται οι προ'ι ισχύουσες διατάξεις, εφόσον γνωμοδοτήσει σχετικά το οικείο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο.
 14. Η αλήθεια είναι πως εδώ στο φόρουμ έβαλα μερικές φορές το ερώτημα για το πλήθος των μελετών, που δόθηκαν στην επικράτεια, με τις νέες, ας πουμε, διατάξεις του 2014. Μία αναφορά έγινε μόνο από τον Παύλο που του έτυχε μία Π.Ε. που πατούσε στις ευνοϊκές αυτές διατάξεις του άρθρου. Το ερώτημα που έβαλα παραπάνω ισχύει ακόμη. Εκτός και αν η επέκταση -αναθεώρηση (του 1957 ???) συνοδεύεται (εγώ δεν το πιστεύω).... και με πίνακες??? Αν ναι!! θα υπολογίσεις τις εισφορές όπως υπολογίζει η μελέτη ! (Και όχι αν μας βολεύουν οι ευνοϊκές διατάξεις κάνουμε υπολογισμούς με τις ευνοϊκές! Α! και η καταλυτική ημερομηνία βάζουμε τον Μάρτη 1982 )
 15. Δώσε 'το μου λιανά για να το καταλάβω και εγώ . Μας γράφεις παραπάνω ...."ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ (1957) μεγαλώνει το οικοδομικό τετράγωνο κ επιπλέον προβλέπεται περιφερειακή οδός. Το εντός ΟΤ τμήμα μεγαλώνει απο 400 σε 1400 και το εκτός τμήμα 600 τμ καθίσταται ρυμοτομούμενο απο την περιφερειακή οδό......." Πως γίνεται σε μία τροποποίηση Ρ. Σχ. του 1957 να υπάρχουν εισφορές σε γη ??? (δεν μας λες για χρήμα).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.