Jump to content

nbr

Core Members
 • Posts

  1,442
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Everything posted by nbr

 1. https://polytechnikanea.gr/ξεκίνησε-η-διαδικασία-οριοθέτησης-οι/?fbclid=IwAR2ng68vQ6jos5S-DJ0l6AainL4U__LCe9LHuHb0NwnwbnyJVbrouM-RigA Διάβαζα πριν λίγο το παραπάνω κείμενο. Εχει νομίζω κάποιο ενδιαφέρον γι' αυτό και το βάζω εδώ. (δεν ήξερα που αλλού θα ταίριαζε).
 2. Αυτοί ΔΕΝ έχουν τέτοια "ντέρτια". Ο ΠΑΟΚσίδες τα έχουν. Φέτος! ? ......... Άστα να παν! Τι με νοιάζει αν ο άλλος την "φουσκώσει" την στέγη? (που θα την φουσκώσει). Υ,γρ. Εσύ από που μας γράφεις?
 3. Την "φουσκώσει" ή ΔΕΝ την "φουσκώσει" ο φίλος μας την στέγη εσύ το κύπελο ούτε που θα το δεις. Και του χρόνου με υγεία!
 4. ............................................................................ γ) Η εκτέλεση των εργασιών των περιπτώσεων α΄ και β΄ γίνεται ύστερα από έγκριση εργασιών, που χορηγείται από την Αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, εφόσον οι εργασίες, για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση, δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο, .................................................... Πιστεύει κανείς πως δεν θα "φουσκώσει η στέγη??? Μας το λέει άλλωστε ! "θα ψηλώσει".
 5. Πάλι καταλαβαίνω.... λίγα και νοιώθω ... κάπως. Το οικόπεδο, όταν έβγαλε την Ο. Άδεια το 2001, είχε φάτσα σε έναν άλλο δρόμο και τώρα έγινε γωνιακό? Με αυτό που μας γράφει στην απόφαση ο κ. Πρόεδρος για το πλάτος 2,5-1,5μ πως το εννοεί? Υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής 1,5μ ή 2,5μ, ή ξεκινάει ο δρόμος από το 1,5μ & γίνεται 2,5μ? Ο πρόεδρος ήξερε άραγε πως, ένας δρόμος με πλάτος, έστω 2,5μ, δεν δίνει οικοδομησιμότητα σε οικόπεδο που εφάπτεται σ' αυτόν? (μαθαίνω, μαθαίνω!)
 6. Στην ενότητα "Σχεδια πόλης- Εφαρμογή" και στο θέμα "ΟΑ και πράξη αναλογισμού" ο καλός συμβουλάτορας μας ο Δημήτρης έδωσε, για ν-ιοστή φορά, την μπροσούρα που έχει θέμα την "πράξη τακτοποίησης & αναλογισμού". Καταλαβαίνω και τώρα, πως πολλοί συνάδελφοι αγνοούν πλήρως το θέμα αυτό με τα Ρ. Σχ.. Διαβάζοντας λοιπόν την μπροσούρα (είναι αρκετά δύσκολα θέματα) μαθαίνει κανείς πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τα Ρ.Σχ. που είναι προγενέστερα του ν. 1337/83 (νόμου Τρίτση). Αυτά που μας λέει ο Δημήτρης έχουν την σημασία τους. Πολλές φορές όμως έχουμε και την περίπτωση της αυτοαποζημείωσεις (παίρνει δηλ. μία περεταίρω αξία το οικόπεδό μας) και δεν περιμένουμε αποζημίωση από κάποιον. Προτείνω, ακόμη μία φορά, όσοι από τους συν. ασχολούνται με την οικοδομή, δηλαδή με οικοδ. άδειες, να διαβάσουν οπωσδήποτε την μπροσούρα αυτή. Είμαι σίγουρος πως πολύ σύντομα θα ξαναμπεί το θέμα. Καλό βράδυ.
 7. Δεν θα μπω στην στην ουσία του ερωτήματος. Θέλω όμως να πω πως, αν κάποιος μετρήσει Σωστά το εμβαδόν δεν αλλάζει ακόμη και αν το σχέδιο είναι "ανεξάρτητο"!! (και γιατί να αλλάξει?) Έχω όμως μία απορία που είναι: 20 στρέμματα (δηλ. τσιφλίκι) οικόπεδο???? (εδώ βγαίνουν όμως και άλλα ερωτηματικά. βλέπεις ο πατέρας μου είχε συνολικά 23 στρέμματα, εξωχώραφα και βρέθηκε μετανάστης στην Γερμανία!!) Που είναι αυτό το οικόπεδο?? Τι αρτιότητα έχεις στην περιοχή? Υπάρχουν κτίσματα σήμερα? Θα βγουν Ο.Α.? Θα έχουν όλοι φάτσα σε δρόμο? σε τι "οικισμό" είναι αυτό το.... οικόπεδο? Η απόφαση 1828/08 του ΣτΕ δεν επηρεάζει? .......... Σε καλή μεριά?
 8. Αν θα γίνει μεταβίβαση δεν χρειάζεται η δήλωση ν. 651/77 ?? Τα ρυμοτομούμενα σίγουρα και αναφέρονται ! Εγώ έναν "μπούσουλα" έδωσα και τίποτα παραπάνω. Η εφαρμογή αυτού?....... προαιρετικός.
 9. Για sdtopo. Το έχω γράψει πως οι παρεμβάσεις σου είναι άρτιες. Παραπάνω γράφω ότι την δήλωση αυτή την πήρα, απλά σαν παραπλήσια υπόθεση, από ένα δικό μου σχέδιο & απλά περιγράφει εκείνη την περίπτωση, τότε που έγινε. Όπως βλέπεις, το ακίνητο που περιγράφω με τα στοιχεία του Α, Β κλπ, το χαρακτηρίζω σαν οικόπεδο. (η αναφορά στον όρο "αγροτεμάχιο" γίνεται γιατί ήταν υπόθεση διαιρετών τμημάτων). Η δήλωση του ν. 651/77 να διατυπώνεται, πάντα, ανάλογα με το τι έχει κάποιος να περιγράψει κάθε φορά. Να πούμε εδώ, για τους συναδέλφους, πως: όταν έχουμε περιοχή στην οποία έχει εγκριθεί μία "Πολεοδομική μελέτη" τότε τα γαιωτεμάχια, εντός αυτής της περιοχής, είναι πλέον οικόπεδα που θα τακτοποιηθούν με τις διαδικασίες της μελέτης της Π.Ε.
 10. Εκτιμώ πως, λόγω .... της απόστασης, έγινε κάποια παρεξήγηση ίσως επειδή στην πολεοδομία πίστεψαν ότι θα βγει κάποια Ο. άδεια με τις εγκυκλίους Εγω ποτέ δεν έχω ακούσει να ζητούνται , από Τ.Υ δήμου , χρήματα για χορήγηση τεχνικών στοιχείων. (τι απόδειξη θα κόψουν?). Θα πρέπει εδώ να (ξανα)πούμε πως οι πίνακες της Π.Ε. δίνονται πλέον από την υπηρεσία μετα την κύρωση της πράξης. Αφού δηλαδη μεταγραφει στο υποθηκοφυλακείο η Πράξη, δηλαδή οι τελικές ιδιοκτησίες. Στην φάση που είσαι τωρα εσύ μπορείς να πάρεις : τις στάσεις των οδεύσεων της μελέτης, για να κάνεις αποτύπωση και τις συντεταγμένες Χ,Υ, των Τ1,Τ2.......Τν των κορυφών δηλ. των οικ. τετρ., αν και εφ' όσων εχεις κυρωμένη την Πολεοδομική μελέτη. Τωρα όσον αφορά την όποια μεταβίβαση που πρέπει να κάνεις. Αυτή θα αφορά την αρχική ιδιοκτησία που υπάρχει και πριν την πολεοδομική μελέτη. Αυτήν έχει στην μερίδα του ο σημερινός ιδιοκτήτης και αυτή θα μεταβιβάσει. Με την διαφορά εσύ, στο σχέδιο που θα παραδώσεις (καλό είναι αυτό να είναι από δική σου αποτύπωση. Οχι αντιγραφές κλπ), στην δήλωση του Ν. 651/77 να συμπεριλάβεις την "διαδρομή" του αγροτεμαχίου σου που γίνεται πλέον οικόπεδο γι' αυτόν .........τον λόγο (ότι μπαίνει σε σχέδιο). Κάπου σ' αυτή την ενότητα έδωσα, κάποτε , έναν "σκελετό" της δήλωσης του Ν. 651/77 για παρόμοιες περιπτώσεις. Μπορείς να την βρεις και να την διαμορφώσεις στα δικά σου . Δεν έχω χρόνο να την βρω & δίνω τώρα κάτι παρόμοιο. Υ.γ. Έκανα copy από ένα σχέδιο Autocad .... και ότι βγει.
 11. Για τον συν. Πέτρο. Όταν λες "έκανα νέο τοπογραφικό.... " θέλω να πιστεύω πως έδωσες την εντολή και έκανε το τοπογραφικό κάποιος συνάδελφος που μπορεί να κάνει τοπογραφικά? Αν ναι γιατί δεν μας γράφει αυτός ο συνάδελφος? Αγαπητέ φίλε (για να ξέρεις επειδή βλέπω πως δεν είσαι σχετικός με τα τοπογραφικά) πολλές φορές βλέπουμε ένα Τ.Δ. που ίσως αυτό να περιέχει απλά 4-5 γραμμές. Κάποιος μπορεί να πει: Σιγά το πράγμα. Ένα σχέδιο με 4-5 γραμμές......... Με αυτές τις 4-5 γραμμές, όταν αυτές ήταν ΣΩΣΤΑ σχεδιασμένες κερδήθηκαν και δίκες. Το ίντερνετ είναι ένα καλό εργαλείο. Όμως μέχρι εκεί. Ένα Τοπογραφικό Διάγραμμα ΔΕΝ γίνεται "τσιμπώντας" σημεία από τις φωτογραφίες που μας δίνει το ίντερνετ και που έχουν ληφθεί απο δορυφόρους που γνωρίζουμε πως η ακρίβεια τους, μετρητικά, είναι ελάχιστη. Το τοπογραφικό Διάγραμμα γίνεται μεταφέροντας, στο χαρτί, τις δικές μας μετρήσεις από το πεδίο.
 12. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε ‘σένα και σ’ όλους τους συναδέλφους. Νομιζω πως έχεις ξαναβάλει ένα παρόμοιο θέμα που αφορούσε αυτές τις περιοχές. ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να ερθεις σε άμεση επαφή με συναδέλφους των περιοχών αυτών. εδώ όλοι γράφουν με ψευδώνυμο και είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους. αφου λοιπόν παρακολουθείς την ομάδα που έγραφε στο τεχνικό περιοδικό , που ήδη γνωρίζεις , μπορείς να έρθεις σε επαφή μαζί τους και να το θέσεις το θέμα. Πολλοί απ’ αυτούς δεν γράφουν πλέον εδώ στο φόρουμ. Μπορείς να τους βρεις μέσω fb. Εκεί βγαίνουν με τα ονόματα τους. Τον τελευταίο χρόνο, αυτό το γνωρίζω καλά, συγκεντρώνουν τιμές συντεταγμένων που λαμβάνουν με gps σε κάθε τρίγ. Σημείο της ΤΥ που συναντούν. Αργότερα ίσως προκύψει κάποια ολοκληρωμένη εργασία με αυτό το θέμα.
 13. Εγώ πάντα ήμουν και είμαι αντίθετος με την εκτός σχεδίου δόμηση. Αφού όμως την επέτρεπαν ήμουν και εγώ, σαν επαγγελματίας, να την υπηρετησω εφαρμόζονται την νομοθεσία που μέχρι τώρα είχαμε εδώ στην Ελλάδα. Αυτό όμως που συμβαίνει τώρα ειναι εντελώς αλλο πράγμα. Με τα διάφορα μέσοβεζικα τερτίπια, με ασάφειες του νόμου και με πλάγιους τρόπους θέλουν να επιβάλουν απαγορεύσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση κλπ κλπ. Η αυθαίρετη δόμιση θα βρίσκει πάντα τρόπους για να οργιάζει και θα οργιάσει και με αυτόν τον νόμο. Ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό. Χαίρομαι τελικά που δεν θα χρειαστεί να ασχοληθω επαγγελματικά με τον νόμο αυτό. Κουράγιο. ΥΓ. Εγώ περιμένω ακόμη έναν λάτρη αυτού του νόμου.
 14. Η πρώτη σου ανάρτηση ήταν 4+1/2 αράδες ακριβώς με θυμό κατά του κτηματολογίου. Ο'υτε κουβέντα για τα 19 στρέμματα. (ακόμη και ο Δημήτρης δεν πολυκατάλαβε!) Τελικά έχεις επέκταση ? Ναι ή όχι? τι έχεις τελικά? ........ Πάντως με αναθεώρηση δεν έχεις και επέκταση. Μία αναθεώρηση απλώς "διορθώνει" κάποιες τεκμηριωμένες αστοχίες ενός Ρ. σχ. Και επειδή το ρωτάς. Για να γίνει Π.Ε. πρέπει να υπάρχει πρωτίστως μία "ρυμοτομική μελέτη" την οποία και ΘΑ εφαρμόσει η Π.Ε. Εσύ έχεις Ρ. μελέτη? Υ.γρ. Συνάδελφε όπως εσύ έχεις το ελεύθερο να γράφεις ότι "γουστάρεις" & όπως γουστάρεις έτσι και εγώ ΔΕΝ θα "προσέχω" καθόλου μα καθόλου να σου απευθύνω τον λόγο όπως εγώ θέλω.
 15. Ακόμη μία φορά που έρχεται μία ερώτηση (?) με 4+1/2 αράδες στις οποίες δεν δίνονται όλα τα στοιχεία. Έρχεται ακόμη μία ανάρτηση, από τον ίδιο, για να μας πει πως ίσως , λέω ίσως, να έχουμε και επέκταση {19 στρεμμάτων (τσιφλίκι)}. Άρα??? Τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ? Μία αναθεώρηση ενός υπάρχοντος Ρ.Σχ. ?? Μία επέκταση και Π.Ε.??? Αν έχεις επέκταση έχει κυρωθεί αυτή? Πάρε λοιπόν τις ερωτήσεις του Δημήτρη, μαζί μ' αυτές που σου απευθύνω εγώ και πήγαινε στην υπηρεσία του δήμου για διευκρινήσεις. Πάρε άλλες τόσες από εκεί και ξαναέρχεσαι. Αυτή την φορά όμως με ξεκαθαρισμένο τουλάχιστον το πολεοδομικό καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή σου. Πάντως για να το ξέρεις : Αν είσαι σε περιοχή για πρώτη κατοικία τότε τα 19 στρέμματα δίνουν κάπου 10000τμ εισφορά σε γη και σε Β' κατοικία γύρο στα 9500τμ (εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι)
 16. Το ζήτησα πριν από λίγο καιρό και το ξαναζητάω: Θέλω να βγει ένας, έστω ένας συνάδελφος, ή νομικός και να μας πει, με επιχειρήματα όμως, που τον βοήθησε και σε σε τι βαθμό, ο τελευταίος αυτός νόμος, ο γεμάτος ασάφειες, του κ. Χατζηδάκη, πριν πάει να καταστρέψει και τον ΕΦΚΑ?? Να μας προβλέψει τι θα γίνει το ερχόμενο Δεκέμβριο που θα παρέλθουν τα δύο χρόνια? (απλά θα πηγαίνουμε από αναβολή σε αναβολή!!) Να βγει βγει λοιπόν κάποιος, με το ψευδώνυμό του και να μας πει έστω ΕΝΑ θετικό σημείο του νόμου!!! ΕΝΑ θέλω.
 17. Όπως βλέπεις 18 ώρες αργότερα και δεν απάντησε κανένας. Δεν βάζεις τα ερωτήματα με μία τάξη και ρέγουλα. Γράφεις ... "πρόκειται να εκδοθεί Ο.Α.". Αυτό πως το ξέρεις? Αν κατάλαβα καλά εδώ έχουμε μία επέκταση ενός Ρ.Σχ. σε μία περιοχή που προέρχεται από αναδασμό. Αν λοιπον υπάρχουν για την περιοχή νέα πολεοδομικά σχέδια τότε ξεχνάς τον αναδασμό και τους αγροτικούς δρόμους που υπήρχαν και επικεντρώνεσαι στα νέα Ρ.Σχ. που υπάρχουν τώρα. Άρα πρέπει να μάθεις σε τι φάση είναι η μελέτη αυτής της επέκτασης! Η ερώτησή σου θα πρέπει να είναι αν, λέω Αν, "μπορείς" να κτίσεις πριν την κύρωση της Π.Ε. Για να δεις αν μπορείς θα πρέπει να μελετήσεις καλά τις εγκυκ. 106/1986 & την 59/1987 (τις έχω δώσει 2-3 φορές εδώ στο φόρουμ με αφορμή τέτοιων συζητήσεων.). Φαίνεται λοιπον πως δεν έψαξες για παρόμοιες συζητήσεις και άνοιξες νέο Θέμα. Εκεί θα βρεις και τι δικαιολογητικά χρειάζεσαι για έκδοση Ο.Α. πριν την κύρωση μιας πράξης Εφαρμογής.
 18. είναι κάτι που λεν στα χωριά αλλά και στο δικό μου την Νιγρίτα. "Δεν παίρνεις γουρούνι στο σακί". Επειδή ο Δημήτρης δεν είναι από χωριό σου το είπε έτσι όπως σου το είπε. Έτσι είναι και το σωστό......... Αυτο θα το κάνεις οπωσδήποτε. Τέλος πάντων ένας άλλος τρόπος θα ήταν να πας στη τεχνική υπηρεσία του του δήμου που ανήκει το οικόπεδο. Για να έχει σ.δ. 0,4 πιστεύω πως είναι Π.Ε. Β' κατοικίας. Όχι? Τέλος πάντων θα ζητήσεις αντίγραφα σχεδίων, πινάκων κλπ καθώς και το διάταγμα ρυμοτομίας, με τους όρους δόμησης και από εκεί ίσως & να βγάλεις κάποια συμπεράσματα.
 19. .............. Ο Δημήτρης έγραψε πιο πολλά από αυτόν που ρωτά!!!!!! Πως ξέρεις πως είναι άρτιο κατά παρέκκλιση χωρίς να δίνεις απαντήσεις σε αυτά που ρωτάει ο Δημήτρης?? Υ.γρ. Να Γράφετε κάτι παραπάνω!!
 20. Το ότι η ΓΥΣ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ξαναμέτρησε- ξαναυπολόγισε και έδωσε νέες τιμές στα Τριγ. σημεία είναι αλήθεια. Οι διαφορές στις τιμές έως και 7μ (κατα μέσο όρο 5μ). Αυτό το γεγονός σίγουρα έιχε επιπτώσεις στις τιμές των συντ/νων και στις διανομές της τοπογραφικής Υπ. , αφού χρησιμοποίησε τα σημεία αυτά μαζί και τις πολλές πυκνώσεις που έκανε. Το θέμα είναι πολύπλοκο και δεν λύνεται μόνο με Μετασχηματισμό των σημείων. Ξέρουμε όλοι (εγώ απλά θέλω να το πιστεύω) πως η τοπογραφική, για τις διανομές της, χώριζε το κάθε "μεγάλο" φύλο της ΓΥΣ σε 6. μικρά φύλλα και στα τριγωνομετρικά της, ακόμη και σ' αυτά της ΓΥΣ που χρησιμοποιούσε, έδινε αυτές τις τιμές που έβγαιναν υπολογιστικά από τους "πίνακες Ρίζου". Αυτοι οι πίνακες δεν είναι ευρέως διαδιδομένοι. Ίσως να υπάρχουν συν που δεν άκουσαν τίποτα γι' αυτούς. Ήταν το βασικότερο εργαλείο της τοπογραφικής υπηρεσίας. (ίσως θα έπρεπε να το δίνουν ακόμη και οι σχολές). Έτσι κάνεις επάγγελμα και όχι ΜΟΝΟ με τα τα gps κλπ, κλπ. Έκανα, πριν κάποια χρόνια, να τα δώσω εδώ στο φόρουμ .... και βρήκα το μπελά μου. Θα το προσπαθήσω και με την ευκαιρία αυτού το θέματος. ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ M. Ρίζου.pdf
 21. Φαίνεται και στο σημείο 6,4 (ΓΟΚ/85). Το "ή" θέλει νομική εξήγηση. Όμως συνήθως, "πολεοδομικά", μόνη της η Ρ.Γ. (πράσινη), χωρίς την Ο.Γ. (κόκκινη), απαγορεύει την δόμηση (δες Κ.Χ., Χ.Π. κλπ.). Στην περίπτωσή σου: Που θα τοποθετούσες την οικοδομή σου χωρίς την Ο.Γ.? Ο κανόνας τι αρτιότητα δίνει στα απέναντι Ο.Τ.? Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει αρκετές φορές τις πολεοδομίες. Εγώ δεν έχω ιδίαν πείρα πάνω στο θέμα. Μόνο ακούσματα τα οποία όμως είναι αρνητικά.
 22. Μπορεί (μάλλον μπορεί) να υπάρχει ένα πρόβλημα. Απέναντι από τα Ο.Τ. η Ρ.Γ. (πράσινη) ΔΕΝ συνοδεύεται και από Ο.Γ. δηλ. κόκκινη γραμμή. Αυτό μας λέει ο Ρωμαλιάδης................ Θα παρακολουθήσω την συζήτηση. Αν Γίνει!
 23. Τώρα μας παρουσιάζεις κάτι άλλο. Μας λες πως η περιοχή, για την οποία ενδιαφέρεσαι, είναι μία περιοχή στην οποία θα γίνει, γίνεται, επέκταση Ρ.Σχ. για Β' κατοικία. Αρα έχεις ένα πολεοδομικό καθεστώς εντελώς διαφορετικό από αυτό αρχικά παρουσίασες. Δεν ξέρω σε ποια φάση είναι η μελέτη αυτής, αλλά το σίγουρο είναι πως κάπου θα υπάρχουν, τουλάχιστον, Ρυμ. σχέδια που θα συνοδεύονται και από ένα διάταγμα ρυμοτομίας κλπ. Υ.γρ. Αν έχεις μία επέκταση για Β' κατοικία τότε παύει να είναι ..... θέμα "Χαλκιδικιώτκο"!!
 24. Δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω, αλλά υποθέτω πως, αν υπάρχει στο έδαφος αυτού του νησιού κάποια διανομή της τοπογραφικής υπηρεσία, τότε σίγουρα θα υπάρχουν και σχέδια που έχουν προκύψει με κάποιο dadum της τοπογραφικής υπηρεσίας (μικρά φύλλα χάρτου Φ & λ κλπ, κλπ). Αν υπάρχει σε ένα τέτοιο νησί Τ. υ. ίσως να υπάρχουν και κάπου στα αρχεία τους τα σχέδια......... Γιατί δεν ονοματίζεις το νησί? Υ. γρ. Είμαι περίεργος να δω τι εξέλιξη θα έχει το θέμα αυτό!
 25. Πέρα από αυτά, που σωστά σου γράφει ο Δημήτρης, εγώ θέλω απλά να κάνω μία παρατήρηση (ανοίγεται συχνά ένα θέμα το οποίο έχει ήδη συζητηθεί). Για να ανοίξεις λοιπόν ένα ΝΕΟ "κεφάλαιο" εδώ, για αυτό το θέμα, σημαίνει πως δεν έκανες καν τον κόπο να ψάξεις και να δεις πως το θέμα αυτό είναι πολυσυζητημένο, σε πάν-πολλά σημεία στο φόρουμ. Με τον τρόπο αυτό φορτώνεται, χωρίς λόγο το φόρουμ, με αναφορές για το ίδιο θέμα. Υπάρχει Π.χ και εδώ (μέσα σε πολλές άλλες) συζήτηση για το ίδιο θέμα.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.