Jump to content

nbr

Core Members
 • Posts

  1,280
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Everything posted by nbr

 1. Το έτος 1977 αναφέρεται γι’ αυτούς που έχουν 2000τμ. Ο λόγος ήταν για να σταματήσουν οι κατατμήσεις των γηπέδων. Εσυ θα πας με αυτό που έχεις.
 2. Αυτά στα οποία αναφέρεσαι αφορούν και ισχύουν για τα συνήθη σχέδια πόλεων . Εσυ μας λες πως είσαι σε π.ε. που δεν είναι ομως τελειωμένη δηλ. κυρωμένη. Εδώ στο φόρουμ έγινε και από εμένα, πολλές φορές αναφορά στο θέμα αυτό. Θα αναζητήσεις τις εγκυκλίους 106-86 (για πρώτη κατοικία) η την 59/87 ( για Β’ κατοικία). Αν πλήρεις τις προϋποθέσεις που θέτουν μπορείς να κτίσεις πριν την κύρωση της πράξεις. Υπάρχει αρκετό υλικό εδώ στο φόρουμ, σε κάποια ενότητα, γι’ αυτό το θέμα. Γράφω από κινητό με δυσκολία και δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω.
 3. Και πάλι με μπερδεύεις. Αναφέρεσαι σε πίνακες εισφορών, σίγουρα ομως εννοείς τους πίνακες της πράξης εφαρμογής. Αυτή οι πίνακες ομως είναι το τελικό βήμα -στάδιο της πράξης και ανακοινώνονται με την κύρωση της πράξης . Είναι βασικά οι πίνακες που τελικά παν στο υποθηκοφυλακείο για μεταγραφή των νέων ιδιοκτησιών. Εδώ εσυ μας λες για «αναρτήσεις» που θα πρέπει να παρακολουθείς από εδώ και στο εξής. Αν πράγματι υπάρχουν οι πινακες της πράξης τότε οι αναρτήσεις έχουν γίνει. Είμαστε κανονικά στο Γ’ κεφαλαιο που αφορά τις τελικές ιδιοκτησίες , μετά δηλαδη και Από τις εισφορές, ρυμοτομουμενα κλπ.,κλπ. Πρεπει νομίζω να μάθεις σε ποια φάση βρίσκεται τελικά η μελέτη. Θα ήταν νομίζω χρήσιμο να μάθεις ποιος είναι ο ανάδοχος της μελέτης και να μιλήσεις μαζί του , για να δεις γιατί σας έδωσε λιγότερα τετραγωνικα Μέτρα. Αυτός έκανε την αποτύπωση όλης της περιοχής και έκανε επίσης και την εφαρμογή συμβολαίων για όλη την περιοχή. Οταν μετρούσαμε την Τορώνη Χαλκιδικής, για επέκταση οικισμού(τελικά δεν έγινε) , το 80% των συμβολαίων έδιναν μεγαλύτερες εκτάσεις . Ομως στην πρώτη ανάρτηση της κτηματογράφησης κανείς δεν παραπονέθηκε. Στο έγραψα και πιο πάνω. Μόνο δικές σου μετρήσεις τελικά θα υποστηρίξεις.
 4. Είναι πολύ συνηθισμένο. Από το υπουργείο Γεωργίας δόθηκαν, με κανονικά "παραχωρητήρια", αρκετές εκτάσεις στις τότε κοινότητες που και αυτές με την σειρά, ας το πούμε έτσι, τις παραχωρούσαν, κατα κάποιο τρόπο για χρήση στους κατοίκους της κοινότητας. Παράδειγμα: χορτολιβαδικές εκτάσεις, ρέματα, αλώνια κλπ, κλπ. Αμέτρητες εκτάσεις από αυτές καταπατήθηκαν από ...... ημέτερους. Και γιατί να είναι παράξενο το γεγονός πως μία κοινότητα και τώρα ο δήμος, έχει ιδιοκτησία έκταση γης (αν δεν καταπατήθηκε φυσικά). Σύμφωνα και με τον πρώτο ακόμη νόμο, περι κτηματολογιου, είχαν την υποχρέωση οι κοινότητες ή οι δήμοι να κάνουν "δηλωσεις ιδιοκτησίας" για όλες τις εκτάσεις τους. Ακόμη και για τους δρόμους.
 5. Νομίζω πως κάποια πράγματα δεν μας τα λες σωστά, ίσως επειδή δεν γνωρίζεις τα βήματα μιας πράξης εφαρμογής. Για να αναγράφεται ο πελάτης σου στη πρώτη στήλη του πίνακα της πράξης, αυτό σημαίνει πως έκανε και έδωσε "δήλωση ιδιοκτησίας" μαζί με συμβόλαιο, μερίδα και λοιπά. Δεν είναι ασυνηθηστο να μην ταυτίζεται το αρχικό εμβαδόν με το αναγραφόμενη στο συμβόλαιο (συνηθως αυτό του συμβολαίου είναι πάντα μεγαλύτερο (?) και πότε μικρότερο). Εσύ μέτρησες η ίδια για την ορθότητα του εμβαδού και βρήκες την ιδιοκτησία 50τμ μικρότερη; Στην πρώτη ανάρτηση της κτηματογραφησης ο πελάτης σου είχε την δυνατότητα ένστασης, επί του εμβαδού, αλλά δεν έγινε? Τώρα νομίζω δεν είναι εύκολο να διορθώσεις την στήλη αυτή με το αρχικό εμβαδόν. Εκτός και αν μπορείς να αποδείξεις, με δικές σου μετρήσεις, ότι η μελέτη, που μέτρησε όλες τις ιδιοκτησίες, για κάποιο λόγο μέτρησε την δική σας λανθασμένα. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό προχωράς σε διορθωτική πράξη. Σε αυτή την περίπτωση, καταλαβαίνεις, πως αλλάζουν όλες οι στηλες. Και επειδή η γης δεν είναι λάστιχο ίσως, λέω ίσως θα πρέπει να κάνεις έλεγχο και τα όμορα και όχι μόνο, οικόπεδα του οικοδομικό τετραγώνου.... Γράφω σε ένα τηλέφωνο και... ζορίζομαι. Αύριο σε υπολογιστή ίσως γράψω και άλλα για το θέμα.
 6. Από πολλά χρόνια τώρα πίσω (εποχή ίσως Κ. Λιάσκου) δεν υπάρχει πλέον πρόεδρος του κεντρικού ΤΕΕ που να έχει τα Κ_κ-λ@ για να ορθώσει "ανάστημα". Κάτι ανάλογο φυσικά (ίσως και σε χειρότερο βαθμό. Σίγουρα σε χειρότερα βαθμό) γίνεται και στην ΓΕΣΕΕ (?????). Πιστεύει κάποιος, έστω και αν τον ψήφισε, πως ο Στασινός θα σηκώσει ποτέ ανάστημα για τέτοια θέματα?? Θα ήθελα να ανοίξει ένας διάλογος για το Θέμα Στασινός και όχι γενικά για το ΤΕΕ.
 7. Ειναι ορισμένα πράγματα που είναι Αυτονόητα !!! Τα οικόπεδα πρέπει με κάποιο τρόπο να οριοθετούνται. Γνωρίζεις αν το οικόπεδο που εξετάζεις έχει οριοθετηθεί σωστά?? Για να ψάχνεις τα 7cm της θερμομόνωσης στην πρόσοψης του κτίσματος .... πρέπει να είσαι σίγουρη ότι το σπίτι τοποθετήθηκε σωστά στο όριο (εγώ που ζω στην Ελλάδα αμφιβάλω) ή ελέγχεις με κάποιο τρόπο (?) ξανά- μανά την οριοθέτηση του οικοπέδου σου. Και τότε και μόνο τότε βάλεις το "σπάσιμο στην οικοδομή. Πάντως όλα τα μάρμαρα και όλες οι γυψοσανίδες που μπαίνουν στις φάτσες στις οικοδομές ....΄είναι όλες στα πεζοδρόμια. Απορώ που απορείς(???)!!!
 8. Nαι. Αυτό πρέπει να είναι το σωστό. Το μελετητικό γραφείο που εκπονεί μελέτη, στην οποία εμπεριέχεται και πράξη (εις) εφαρμογής, να εντάσσει την Π.Ε. με τις συντεταγμένες της μελέτης στο κτηματολόγιο (με μετασχηματισμό ομοιότητας, Helmert- Transformation, λόγω ΕΓΣΑ87). Λόγω του ότι οι μελέτες τα τελευταία χρόνια και αυτές του κτηματολογίου, δόθηκαν με ... κάτι εκπτώσεις ΝΑ!! Σε κανέναν, απο τους μελετητές, δεν "συμφέρει" (?) να κάνει και αυτόν τον κόπο!!!!!!!!!!! Αποτέλεσμα? Προκύπτουν σημεία και τέρατα. ............................ Κάποια στιγμή θα δώσω, εδώ στο Φορουμ, όλα τα "τέρατα" που μάζεψα όλα τα χρόνια! Ξεφύγαμε όμως! Εδώ είναι ενότητα για Π.Ε.
 9. Το ότι χρησιμοποιούν κάποιοι συνάδελφοι τις συντεταγμένες που μας δίνει το κτηματολόγιο, κάποιες φορές και για οριοθέτηση, δεν είναι ο κανόνας. Ίσως υπάρχουν και περιπτώσεις ιδιοκτησιών που δεν διαθέτουμε άλλα στοιχεία εντοπισμού πέραν αυτών και μόνο, των στοιχείων ΕΓΣΑ του κτηματολογίου. Το κτηματολόγιο ήρθε βασικά να τεκμηριώσει το εμπράγματο δικαίωμα, επί ακινήτου, το οποίο συνάμα προσπαθεί και να το "περιχαρακώσει" όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ακρίβεια και το πετυχαίνει. Μη ξεχνάμε πως οι ορθοφωτοχάρτες της "ktimanet" είναι από αεροφωτογραφίες και είναι όντως μία εξαιρετική(!) δουλειά. Μας θυμίζει όμως πάντα τις αποκλίσεις που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Κάτι που στις Π.Ε. ΔΕΝ υπάρχουν! Και παρακαλώ στις Π.Ε. να γίνεται ΠΑΝΤΑ ο έλεγχος του τελικού εμβαδού ενός οικοπέδου με αυτές που θα υπολογίσετε από τις συντεταγμένες των κορυφών. Πρέπει να ταυτίζονται.
 10. Δεν έχω συναντήσει ποτέ σε Π.Ε. την έννοια "απόκλιση" . Δεν υπάρχει. Μάλιστα θα πρέπει το αναγραφόμενο στους πίνακες "τελικό οικόπεδο οικόπεδο" να ταυτίζεται ακριβώς με αυτό που θα δώσουν και οι συντεταγμένες των κορυφών του κάθε οικοπέδου. Η έννοια "απόκλιση" υπάρχει και σωστά γίνεται αυτό (είναι από αεροφωτογραφίες), μόνο στο κτηματολόγιο. Οι συντεταγμένες που δίνονται στο κτηματολόγιο δεν είναι ποτέ για οριοθέτηση. Αυτό γράφτηκε, εδω στο φόρουμ, πάρα πολλές φορές. Οι συντεταγμένες μίας Π.Ε. και μόνον αυτές, είναι για οριοθέτηση. Τι κατάλαβα λοιπόν για το θέμα που συζητιέται. Όταν κάνουμε μία διορθωτική, που διορθώνει και εμβαδά όμορων, ΠΡΕΠΕΙ πάντα να ενημερώνεται άμεσα και ο ενδιαφερόμενος όμορος ιδιοκτήτης. Ίσως να υπάρχει εδώ και κάποια ευθύνη στην Πολεοδομία της περιοχής. Έπρεπε να ενημερωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες και μάλιστα να υποβάλουν και νέα "δήλωση ιδιοκτησίας". Όταν κάποτε έκανα διορθωτική στην Πυλαία με την οποία διορθωνόταν τρεις ιδιοκτησίες η πολεοδομία Θεσσαλονίκης και σωστά, ζήτησε ΄νέες δηλώσεις ιδιοκτησίας απ' όλους καθώς επίσης και νέο σχέδιο όλου του Ο.Τ.. Διορθώθηκαν όλες οι "μερίδες" αυτών στο υποθηκοφυλακείο. Θα ζητήσεις από την Πολεοδομία μαζί με τον βασικό πίνακα της Π.Ε. και τον πίνακα της διορθωτικής μαζί με την "απόφαση" και ίσως (μπορεί και όχι) να πρέπει να κάνεις έναν νέο πίνακα (διορθωτικό) αν βασικά πρέπει κάποια στήλη (?) να διορθωθεί. Παίζει μεγάλο ρόλο μία καλή τεκμηριωμένη "τεχνική έκθεση".
 11. Όταν ολοκληρωθεί και κυρωθεί μία Π.Ε. οι πίνακες που πάντα την συνοδεύουν παν για μεταγραφή στο οικείο Υποθηκοφυλακείο και το τελικό οικόπεδο κάθε ιδιοκτήτη, όπως αυτό αναγράφεται στις τελευταίες στήλες των πινάκων περνάει και στις "μερίδες" των. Να μην ξεχνάμε πως τα εμβαδά αυτά των τελικών οικοπέδων προκύπτουν και από τις συντ/νες των κορυφών των τελικών οικοπέδων. Υπάρχουν σε όλες τις μελέτες. Αυτές οι συντεταγμένες είναι οι μόνες που θα χρησιμοποιηθούν για οριοθέτηση. Τα ΝΕΑ όρια, όπου προκύπτουν, των οικοπέδων δεν πρέπει να αμφισβητούνται σε καμία περίπτωση. Αν για κάποιο λόγο διαπιστωθεί κάποιο λάθος και διενεργήσουμε μία "Διορθωτική Πράξη" τότε και η "απόφαση" αυτή της "διορθωτικής Πράξης" (γίνεται από δικηγόρο μία περίληψη της διορθωτικής απόφασης) μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο και ενημερώνονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δήμος, κτηματολογικό γραφείο , πολεοδομία κλπ. Για να πουλήσει κάποιος ένα οικόπεδο που προέρχεται από Π.Ε. και για να γίνουν συμβόλαια θα πρέπει να γίνει και κάποια έρευνα στην μερίδα του. Δεν μπορεί να πουλήσει κάτι παραπάνω απ' ότι αναγράφεται στον πίνακα της Π.Ε. , σαν τελικό οικόπεδο, στην αντίστοιχη στήλη, ή ακόμη στον πίνακα της "διορθωτικής πράξης", αν υπάρχει διορθωτική πράξη για το οικόπεδο.
 12. ο φίλος Κane "ξέθαψε", πριν 11 χρόνια, ένα θέμα και το ανέβασε εδώ στο Φόρουμ. O ίδιος o Kane, όπως και ο φίλος μας ο dimamp εδώ και περίπου δύο χρόνια δεν γράφουν, για δικούς τους λόγους, εδώ στο φορουμ. Έρχεσαι λοιπόν φίλε συν. μετα από 11 χρόνια και απευθυνόμενος στον κ. Kane του λες πως έχεις πολλά τέτοια λογισμικά να του δώσεις!! Γιατί μόνο σ' αυτόν και όχι και ....... στους άλλους? Περιμένω.
 13. Αν και είπα "δεν θα γράψω" εγώ γράφω. Μ' άρεσε η προσέγγιση που έκανε ο dsworks! Δεν απαντήθηκε όμως αυτό το , έστω και υποθετικό, ερώτημα που μπορεί όμως ΚΑΙ να μην είναι υποθετικό!! Τι γίνεται, αν μέσα στον μισό αιώνα, κτίστηκαν όλα τα οικόπεδα κανονικότατα με πράξεις τακτοποίησης κλπ, κλπ, κλπ.???? Απλά το ληστρικό κράτος που έχουμε είδε τον Ν. 1337/83 που βάζει εισφορές στα οικόπεδα (για άλλον όμως λόγο) και μας λέει ... "να μια ευκαιρία για χαράτσια". Μανούλα στο θέμα!! Είπαμε : Ληστρικό κράτος! ΤΕΛΟΣ Θ
 14. Ερώτημα στο Δημήτρη. Δεν θα ξαναγράψω για το θέμα. Απλά επειδή καρφώθηκε η απορία, ίσως επειδή δεν έτυχε να χειριστώ παρόμοιο θέμα , θέλω να ρωτήσω το εξής: Πως γίνεται , εγω αυτό δεν καταλαβαίνω με τα νομικά σας, να γίνεται μία αναθεώρηση σχεδίου το έτος 1957 και 50-60 χρόνια αργότερα να επιβάλεις στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών εισφορές σε γη (δεν αναφέρθηκε εισφορά σε χρήμα)??? Και ας πούμε πως όλα τα οικόπεδα, αυτής της "επέκτασης" - αναθεώρησης , είχαν κτιστεί μέσα στον μισό αυτόν αιώνα, θα τους βάζαμε πάλι εισφορές??
 15. Πάλι με μπερδεύεις. Τώρα πας από τον νόμο του 2014 που τροποποιεί τον ν. 1337/83 στο αρθρο 20 το ν.2508/97. Δεν γράφει όμως αυτά που μας δίνεις παραπάνω. Ας δώσει την λύσει ο νομικός της παρέας Δημήτρης. Εγώ στα νομικά δεν ήμουν και δεν είμαι καλός. Θέλω όμως μία απάντηση που να με πείθει. Έστω και λίγο. Άρθρο 20 Εισφορά σε γη 1. Οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε πολεοδομούμενες για πρώτη φορά περιοχες υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά σε γη για τη δημιουργία των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων και γενικά την ικανοποίηση κοινωφελών χρήσεων και σκοπών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ 4 του άρθρου 8 του ν, 1337/1983, όπως συμπληρώθηκε με την περίπτωση β' της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 2300/1995 (ΦΕΚ 69 Α'), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 1647/1986 (ΦΕΚ 141 Α'). 2. Κατ' εξαίρεση της παρ. 1 του παρόντος: α) Οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε περιοχές δεύτερης κατοικίας του π.δ/τος της 16,8.1985 (ΦΕΚ 416 Δ' ), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα άρθρα 1 και 2 του ν. 2242/1994, υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά σε γη, σύμφωνα με το ποσοστά που καθορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ως άνω π.δ/τος της 16.3.1985. β) Οι ιδιοκτησίες που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο και βρίσκονται έκτος των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.00C κατοίκους, κατα το άρθρο 19 του παρόντος, ειτε οι οικισμοί αυτοί περιλαμβάνονται σε Γ.Π.Σ. είτε σε Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.. συμπεριλαμβανομένων των οικισμών του άρθρου 9 παρ. 1 περίπτωση α' του π.δ/τος της 20.S. 1985 (ΦΕΚ 414 Δ'), υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά σε νη ως κάτωθι: Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 250 τ,μ., ποσοστό 5%. Για τμήμα ιδιοκτησίας πανω απο 250 τ.μ. μέχρι 500 τ.μ.. ποσοστό 10%. Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω ano 50C τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ., ποσοστό 15%. Γ ία τμήμα ιδιοκτησίας πανω απο 1.000 τ.μ. μέχρι 4.000 τ.μ.. ποσοστό 25%. Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 4.000 τ.μ. μέχρι 10000 τ.μ., ποσοστό 30%. Για τμήμα ιδιοκτησίας πανω από 10.000 τ.μ.. ποσοστό 40%. γ) Οι ιδιοκτησίες για τις χρήσεις που αναφέρονται στα άρθρα 5. 6 και 7 του απο 23.2.1957 π.δ/τος (ΦΕΚ 166 Δ'), όπως ¡ισχύει, υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά σε γη, σύμφωνα με τα ποσοστά που καθορίζονται στην περίπτωση β' της παο 3 του άρθρου 23 του ν. 2300/1995 (ΦΕΚ 69 Α'). δ) Οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε ζώνες ενεργού πολεοδομίας και πολεοδομούνται έχουν υποχρέωση εισφοράς σε νη σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ.3. 3. Κατά τα λοιπά για την εισφορά σε γη εφαρμόζονται οι παράγραφοι 5 εως και 12 του άρθρου δ του 1337/1983. όπως ισχύουν, και συμπληρώνονται με τις επόμενες παραγράφους και το άρθρο 25 του παρόντος. 4. Στο τέλος της παρ 7 του αυτού άρθρου 8 του ν. 1337/1983 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο: 'Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων μπορεί να οριστούν όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.' 5. Οι ρυθμίσεις της περίπτωσης β' της παρ. 2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε οικισμούς, των οποίων η προκήρυξη ανάθεσης της μελέτης πολεοδόμησής τους αρχίζει μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Δύναται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις περί εισφορών της παρ. 2β του παροντος άρθρου ή στις ρυθμίσεις του άρθρου 8 παρ. 4 του ν. 1337/1983 οι ανωτέρω οικισμοί, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, μετά από πρόταση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. 6. Για πολεοδομικές μελέτες χρήσεων που αναφέρονται στα άρθρα 5, 6 και 7 του από 23.2.1987 π,δ/τος (ΦΕΚ 166 Δ'), για τις οποίες είχε γνωμοδοτήσει το οικείο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο την 12.4.1995 (ημερομηνία ισχύος του άρθρου 8 παρ. 4ζ του ν. 1337/ 1983, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 23 παρ. 3β του ν. 2300/1995 (ΦΕΚ 69 Α') και δεν έχουν εγκριθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, μπορεί για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτησιών σε εισφορά σε γη να εφαρμόζονται οι προ'ι ισχύουσες διατάξεις, εφόσον γνωμοδοτήσει σχετικά το οικείο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο.
 16. Η αλήθεια είναι πως εδώ στο φόρουμ έβαλα μερικές φορές το ερώτημα για το πλήθος των μελετών, που δόθηκαν στην επικράτεια, με τις νέες, ας πουμε, διατάξεις του 2014. Μία αναφορά έγινε μόνο από τον Παύλο που του έτυχε μία Π.Ε. που πατούσε στις ευνοϊκές αυτές διατάξεις του άρθρου. Το ερώτημα που έβαλα παραπάνω ισχύει ακόμη. Εκτός και αν η επέκταση -αναθεώρηση (του 1957 ???) συνοδεύεται (εγώ δεν το πιστεύω).... και με πίνακες??? Αν ναι!! θα υπολογίσεις τις εισφορές όπως υπολογίζει η μελέτη ! (Και όχι αν μας βολεύουν οι ευνοϊκές διατάξεις κάνουμε υπολογισμούς με τις ευνοϊκές! Α! και η καταλυτική ημερομηνία βάζουμε τον Μάρτη 1982 )
 17. Δώσε 'το μου λιανά για να το καταλάβω και εγώ . Μας γράφεις παραπάνω ...."ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ (1957) μεγαλώνει το οικοδομικό τετράγωνο κ επιπλέον προβλέπεται περιφερειακή οδός. Το εντός ΟΤ τμήμα μεγαλώνει απο 400 σε 1400 και το εκτός τμήμα 600 τμ καθίσταται ρυμοτομούμενο απο την περιφερειακή οδό......." Πως γίνεται σε μία τροποποίηση Ρ. Σχ. του 1957 να υπάρχουν εισφορές σε γη ??? (δεν μας λες για χρήμα).
 18. ........... και κάτι πάνω σ' αυτό που έγραψε ο Δημήτρης για τους νόμιμους "ντεμεκ" μαντρότοιχους! Πιστεύει κανείς πως οι μαντρότοιχοι που υπάρχουν εκεί που έγιναν οι επεκτάσεις Ρ.Σχ. είναι "νομίμως κατασκευασμένοι"? Ούτε καν τα κτίσματα ! Το ξαναλέω πως το μεγάλο πρόβλημα ήταν συνήθως οι Ελιές. Είχε πχ κάποιος ένα γεωτεμάχιο 5000τμ με ελαιόδεντρα και αυτό πρέπει να δώσει μία εισφορά σε γη που ανέρχεται πάνω από 2100τμ. Συνήθως εκεί "φυτεύονται" και τα (Ν)έα οικόπεδα (αυτά δηλ. που ρυμοτομήθηκαν, για κάποιο λόγω, εξ' ολοκλήρου).
 19. Εγώ απλά μετέφερα τις εμπειρίες μου για το θέμα περιγράφοντας απλά κάποιες καταστάσεις. Όσοι ασχοληθήκαμε με το αντικείμενο Π.Ε. ήμασταν προσεχτικοί κατά το Γ' κεφάλαιο και δεν δίναμε τμήματα οικοπέδων σε διπλανά τους όταν σ' αυτά υπήρχαν κτίσματα. Ένα πρόβλημα υπήρχε όταν μέσα σε ένα, ας πούμε, μεγάλο γεωτεμάχιο με ελαιόδεντρα έπρεπε να "φυτευτούν" ένα ή και περισσότερα Ν (οικόπεδα) και οι ιδιοκτήτες αυτών ήθελαν άμεσα, το δικαιούνταν, να βγάλουν μία Ο.Α. Τότε σίγουρα η υπόθεση πήγαινε στον δήμο της περιοχής και καλώς πήγαινε. Πόσο χρόνο κρατούσε αυτό, αν πήγαινε δικαστικά, θα μας το πει κάποιος? Μ' όλα ταύτα εγώ λέω να διεκδικούν όλοι οι ιδιοκτήτες ότι δικαιούνται. Πάντως οι μαντρότοιχοι όταν στήνονταν παραδίπλα εργοτάξιο για οικοδομή ήταν πάντα το εύκολο όλων.
 20. ΑΔΑ: 6Χ0ΝΩΚΙ-Θ3Λ - δήμος Νεάπολης-Συκεών : Δεν εμφανίζεται για να δούμε τι γράφει! Στην δεύτερη φορά μας γράφεις πως .... "Ο τσιμεντενιος φραχτης είναι του γείτονα". Άρα? Σε λιγότερες από 50% των μελετών βγήκαν χωρίς την υποχρέωση "μελέτης για επικείμενα". Γινόταν η μελέτη και ο δήμος, στα "μουλουχτά", δεν "γνώριζε"(?) τι πρέπει να αποζημειώσει! Αν και ο Δήμος Πυλαίας ήταν από τους λίγους δήμους που είχαν και "μελέτη επικειμένων" ζήτημα να αποζημείωσαν το 10% αυτών. Όλοι βιαζόταν να κτίσουν και η βιασύνη ήταν τέτοια, που οι εργολάβοι αναλάμβαναν ακόμη και την κατασκευή των κρασπέδων στους νέους δρόμους. Αυτά που μας δίνει ο Δημήτρης είναι "τα σωστά". Όταν μπαίνει όμως στο παιχνίδι η λέξη "δικαστήριο" αυτό τι σημαίνει? Σημαίνει χρόνο!! (5+ χρόνια) Χρήμα. κλπ. κλπ. Ενα είναι το σιγουρότερο πως τα οικόπεδα που συμμετέχουν σε μία πράξη Εφαρμογής θα πληρώσουν "υποχρεωτικά" όλες τις εισφορές τους σε χρήμα και γη! Υγ. Πάντως κακώς άνοιξες νέο κεφάλαιο για να γράψεις. Αν έψαχνες θα έβρισκες μία παρόμοια ενότητα με παρόμοιο θέμα.
 21. Ο νόμος 4061 του 2012 δεν θέτει πολεοδομικά θέματα στην εκτός σχεδίου δόμηση. Απλά με ένα άρθρο του, το 37, καταργούσε κάποιες διατάξεις άλλων Νόμων και μάλιστα , θα έλεγα, με έναν εντελώς άγαρμπο τρόπο, που μόνο κάποιοι, ας πούμε σαν τον Δημήτρη, που τα πιάνει όλα, μπορούσαν να το αντιληφθούν !!! (εγώ μετά απο πολλές μέρες το έμαθα). Κάποτε πολλά απ' τα κληροτεμάχια τεμαχίζονταν σε "μπακλαβάδες" (κομματάκια των 200-300τμ). Αυτό λοιπόν και καλώς, κάποια στιγμή απαγορεύτηκε! Ε! αυτή την απαγόρευση καταργεί αυτός ο "καλός" νόμος του 2012 που τον ψήφισαν "Έλληνες βουλευτές"! Το κακό είναι πως πιάνει και τους αναδασμούς. (Το θέμα αυτό με πονάει γιατί η "διπλωματική" μου είχε ένα παρόμοιο θέμα και ήταν η πρώτη-πρώτη που δόθηκε από τον καθηγητή Δ. Ρόκο, μόλις αυτός ήρθε στην Θεσσαλονίκη και ανέλαβε την νέα τότε έδρα του κτηματολόγιου). Τα ερωτήματα που βάζεις πρέπει θα τα ψάξει σε νόμους- διατάγματα και διατάξεις με πολεοδομικό περιεχόμενο. Πρέπει να εξετάσεις τα γήπεδά σου, αν κάνεις την κατάτμηση, σαν να δημιουργήθηκαν σήμερα! Ένα βασικό που πρέπει να δεις, αν υπάρχουν στην περιοχή πχ κάποιο ΓΠΣ κλπ, κλπ, ..... ή Natura2000?. Α! Είναι τώρα και ένας άλλος καλός νόμος (ν. 4759/20) του πρώην προέδρου της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ (ακόμη & ο Δημήτρης έχει κενά, όχι εγώ που τον διάβασα ... διαγώνια!) .......... (Η πολιτική απαγορεύεται?? ξέχασα!).
 22. Σεμιναριακό ! Το κράτησα. (από επαγγελματική διαστροφή)! Καλό !!
 23. Βασικά ρωτάς τον Δήμο ή όποια υπηρεσία επιβλέπει την μελέτη αυτή της επέκτασης, ώς προς τον χαρακτήρα αυτής της ανάρτησης. Πάντως δεν σημαίνει πως, αν το ζητήσεις να ενταχθείς στο σχέδιο αυτό, πρέπει να το θεωρείς και βέβαιο πως αυτό θα συμβεί. Πάντα, όπου και να σταματήσει το σχέδιο, θα υπάρχει και κάποιος άλλος που θα απέχει 10-13μ από το όριο. Γράψε μας , για ενημερωτικούς και μόνο λόγους, πότε άρχισε και με ποιες συνθήκες, η διαδικασία της επέκτασης αυτής?
 24. έχουμε ένα εντελώς "μπαχαλωποιημένο" κράτος που όλοι βγάζουν "βαρύγδουπες"(??) αποφάσεις ανάλογα από το πως θέλουν να εξελεγχθούν κάποια πράγματα. Υ.γ. Είχα περίπτωση στο Λευκοχώρι Θεσσαλονίκης με γήπεδο πάνω από 4000τμ και με εντός σχεδίου πάνω από 400τμ (47μ το πλάτος) αλλά ο δρόμος ήταν από την πλευρά του εκτός σχεδίου. Η πολεοδομία Ευόσμου Θεσσαλονίκης δεν έδωσε άδεια δόμησης. ................. Ο δρόμος ήταν από την πλευρά του εκτός !!!! Εγγρ-39518/5-7-89 Εγγρ-39518/89 Δόμηση γηπέδων που τέμνονται από όρια οικισμού (τοποθέτηση κτιρίου σε οικόπεδο που τμήμα του εμπίπτει εντός και εκτός σχεδίου, συντελεστής δόμησης) Σε απάντηση των εγγράφων σας, σας γνωρίζουμε τα εξής: 1) Η οικοδομή σε ένα οικόπεδο που τμήμα του εμπίπτει εντός των ορίων του οικισμού και τμήμα του εκτός αυτών δύναται να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του ανωτέρω οικοπέδου, αρκεί στο τμήμα αυτό να εφαρμόζονται οι σχετικές πολεοδομικές διατάξεις (αρτιότητα, αποστάσεις από όρια, κλπ). 2) Εάν το εναπομένον εκτός των ορίων του οικισμού τμήμα του οικοπέδου δεν είναι άρτιο κατά τον κανόνα ή κατά παρέκκλιση, δεν αντιστοιχεί σε αυτό το τμήμα συντελεστής δόμησης (σδ). Στην περίπτωση αυτή η οικοδομή που προκύπτει στο άρτιο εντός του οικισμού τμήμα του οικοπέδου δύναται να τοποθετηθεί στο εκτός οικισμού τμήμα του, αρκεί να τηρηθούν οι αποστάσεις αυτής από τα όρια του οικοπέδου σύμφωνα με τις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ) Τμήμα: Β Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πανόρμου 2
 25. Όλο αυτό είναι μία διάταξη που ευνοεί, περισσότερο απ' όσο πρέπει, ένα γεωτεμάχιο που το τέμνει, έστω και λίγο, το όριο- γραμμή του σχεδίου ενός οικισμού (εγώ είμαι αντίθετος.... αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα). Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να πληρούνται και κάποιες προϋποθέσεις. Μία τέτοια είναι πχ ένας δρόμος, από την πλευρά του εντός σχεδίου κομματιού", που να εφάπτεται σίγουρα μιας πλευράς του γεωτεμαχίου (να αποδεικνύεται με το συμβόλαιο) , αλλά και με συγκεκριμένο μήκος (αυτό ορίζεται από κάποια διατάγματα δόμησης που αφορούν τον οικισμό). Η απόφαση του ΣτΕ 1828/2008 νομίζω δυσκόλεψε κάπως τα πράγματα, γιατί χάθηκε η ευκολία χάραξης νέων δρόμων. Νομίζω πως μετά από όλα αυτά που γράφτηκαν εδώ να μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα (αν τα διαβάσει ο συνάδελφος).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.