Jump to content

nbr

Core Members
 • Posts

  1,351
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Everything posted by nbr

 1. Πραγματικά μένω άφωνος με αυτά που διαβάζω παραπάνω!!! (τι άλλο θα δουν τα μάτια μας)! Μας λέει ο συνάδελφος ....."Έχουν ένα έργο με άδεια παραγωγής σε μια περιοχή που είχαν την πληροφόρηση (????) από τους τοπικούς ότι είναι δημόσια (απομακρυσμένη περιοχή από οικισμούς, σε βουνό, χορτολιβαδική έκταση). ....... Δηλαδή βγήκε μία άδεια (έτσι τυχαία ?) για κάποια τυχαία έκταση?, που θα την διαλέξουμε ....αργότερα(?), που θα μπορούσε όμως να είναι κάποιου?, αλλά αφού το κτηματολόγιο λέει πως είναι αγνώστου ...... ας πάμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά αφού έτσι ηή αλλιώς έχουμε μία άδεια?(?????) Δηλαδή όλα αυτά, συν τα όσα γράφει ο φίλος μας στην τελευταία ανάρτηση, για τον "άγνωστο ιδιοκτήτη", ... γίνονται εδώ στην Ελλάδα?? Και ένας υπουργός μας έχει σόγια που ασχολούνται με κάτι τέτοια έργα.
 2. Οταν το είδα το θέμα πίστεψα πως θα υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον για συζήτηση...................... Δυστυχώς όμως δεν έγινε, όπως εύστοχα διαπιστώνει και ο συνάδελφος toposa που ξεκίνησε το θέμα αυτό(??!!) Άρα βγάζω το συμπέρασμα πως οι "ενεργοί" (ντεμέκ) συνάδελφοι τα έχουν όλα φορτωμένα στον..... αυτόματο πιλότο. Βλέπω την υπάρχουσα- επικρατούσα κατάσταση και αφού την συγκρίνω με παρελθούσες εποχές, καταλαβαίνω πλέον γιατί η κρατούσα εξουσία μπόρεσε και επέβαλε, στους κλάδους μας, όλα αυτά που επέβαλε και μάλιστα με μεγάλη ευκολία. Ναι με μεγάλη ευκολία! Μερικά από αυτά είναι: Κατάργηση ελάχιστων αμοιβών (πολύυυυ σημαντικό θέμα), που αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή εκπτώσεων και στις Μελέτες. Άτυπη κατάργηση των τάξεων των πτυχίων αφού δίνεται η δυνατότητα στα εταιρικά πτυχία Δ' & Ε' να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και στις μικρές ενδιάμεσες μελέτες. Αυτό εξαφάνισε όλα τα μικρά πτυχία Α' & Β'. Κάπου εδώ, για το παρών θέμα, πιστεύω πως τα πτυχία που εκπόνησαν την μελέτη του αντίστοιχου Κτηματολογίου, σαν "σκούπα", θα κάνουν και αυτή την δουλειά. Άρα δεν χρειάζεται κανένας άλλος (Τα εταιρικά πτυχία έχουν στο δυναμικό τους και μικρά πτυχία Α', Β' τάξεων). Για το θέμα. Ξέρει κάποιος, έστω ο σύλλογος ή το ΤΕΕ, τι μορφή θα έχει αυτό το Μητρώο , ποιοι & με τι προσόντα, μπορούν να εγγραφούν σ' αυτό? ................... Αν πιστεύετε πως θα σας χαριστούν αυτά, ή πρέπει να αφήσετε να σας τα δώσουν όπως και όταν "αυτοί" θέλουν, θα είστε σίγουρα χαμένοι από χέρι.
 3. ..... Ποια άνοιξη? και ποια "χωριάτικα"- τοπικά σχέδια ? Την άνοιξη θα μιλάμε για ......... εκλογές ! Αν ζούμε έτσι που πάμε. Λέω εγώ!
 4. Ένα είναι σίγουρο. Θα χαθούν πολλές ιδιοκτησίες- περιουσίες. ...... Μέχρι να έρθουν κι' εκείνα τα τοπικά χωρικά -τοπικά σχέδια που μας έλεγε εκείνος ο υπουργός που τώρα διορθώνει τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά της χώρας. Δύο χρόνια μας έδινε και πέρασε το ένα! Κάπου έγραψα εδώ μέσα, ότι φοβάμαι πως δεν θα γίνει τίποτα. Στις αποτυπώσεις που γίνονται για τον σχεδιασμό ενός δρόμου αλλά & για τις απαλλοτριώσεις που θα γίνουν σε μία οδοποιία σπάνια "κλείνει" μία "ιδιοκτησία- γεωτεμάχιο" & ποτέ δεν συνδέεται η μελέτη αυτή "του κτηματολόγιου" της οδοποιίας με πολεοδομικά θέματα. Χαράσσεται ζώνη απαλλοτρίωσης και ότι είναι εκεί αποζημιώνεται.
 5. Καλά είναι αυτοί οι χάρτες να μη διακινούνται έτσι στο Φορουμ. Δεν είναι νόμιμη ενέργεια.
 6. Είδα πως δεν έστειλα το excel με τα τριγ. σημεία. 

  Η Πάτρα έχει Datum Φ =38 ,15 & Λο= -2,15

  N291 Πάτρα ΗΑΤΤ.xlsx

 7. Στις 29/10 Έδωσα εδώ στο φόρουμ, σ' αυτή την σελίδα, ένα εξελάκι που μετασχηματίζει τις συν/νες των τιμών του συστήματος αναφοράς της Θεσσαλονίκης σε ΕΓΣΑ87. Δεν ξέρω τι ανταπόκριση υπήρχε. Δεν υπήρχαν σχόλια. Σήμερα θέλω να δώσω κάτι παρόμοιο για τις περιοχές Βρασνά - Ασπροβάλτας που μετατρέπει τις συντεταγμένες που έχουμε από την μελέτη της Π.Ε. της επέκτασης, που είναι σε μορφή ΤΜ3 σε ΕΓΣΑ87. (η ακρίβεια του μετασχηματισμού είναι από 8 έως 15 cm. Νομίζω αρκετά καλή). Τα νέα σημεία που θα μετασχηματιστούν γράφονται στις γραμμές 33 έως & 50 και στις στήλες Α,Β,C, με την μορφή Αρ. Χ,Υ. Αν γνωρίζετε συν/νες σημείων ( δύο σημεία (+) πλας σημεία) το πρόγραμμα είναι για όλη την επικράτεια και όχι μόνο). Άρα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για όλους τους μετασχηματισμούς όλων των μορφών. Αυτό με την μορφή που δίνεται είναι για Βρασνά & Ασπροβάλτα. Άρα για τους συναδέλφους του... Βορρά. Ασπροβ_ Βρασνα Μετασχημ. σωστός(egsa87).xls
 8. Φιλε Peresiadis το φόρουμ είναι ένα πολύ καλό εργαλείο. Ο καθένας μας μπορεί να πάρει αρκετά θετικά για την δουλειά του και όχι μόνο. Εγώ προσωπικά δεν θα έκανα σε κανέναν την χάρη και να το βαφτίσω "κριτή" μου. Έχουν κατεβάσει- διαγράψει, κατα καιρούς και δικά μου κείμενα. Δεν θέλησα όμως να τους κάνω την χάρη και να απομακρυνθώ ή να πάψω να γράφω εδώ στο φόρουμ. Περισσότερο για τους νέους συναδέλφους ή ακόμη & για κάποιους που ίσως αγνοούν ή δεν γνωρίζουν κάποια εξειδικευμένα θέματα. Φυσικά ποτέ δεν είναι κάποιος υποχρεωμένος να ασπαστεί τις δικές μου απόψεις. Όλοι έχουν την δική τους κρίση. Εγώ, ούτως ή άλλως, δεν έχω να κερδίσω κάτι (είμαι συνταξιούχος πάνω από 3 χρόνια). Είναι μεγάλο πάντως λάθος και ίσως έπρεπε να καταργηθεί, αυτό που γίνεται με τα (+) & τα (-) ή τα "κύπελα" και τα like. Πήρα και εγώ πολλέεεεες φορές βέλος προς τα κάτω !! Εγώ πάντως δεν το έκανα και ούτε θα το κάνω να ασχοληθώ με τα βέλη πάνω - κάτω. Αν κάτι δεν με βρίσκει σύμφωνο θα γράψω κάτι σαν απάντηση. Σε προτρέπω να συνεχίσεις να μας λες τις απόψεις σου και ας είναι ..... ότι είναι. Υγ. Το ίδιο κείμενο το έχω βάλει και σε άλλο θέμα για να αυξηθεί η πιθανότητα για να το διαβάσεις.
 9. Θα ζητήσω αρχικά συγγνώμη, κυρίως από τον kane, που γράφω πριν απαντήσει (αν απαντήσει) αυτός. Περισσότερο όμως το κάνω για να απαντήσει πιο ....... ολοκληρωμένα! Αρχικά φίλε Peresiadi θεωρώ πως kάνεις πολύ καλά, όπως δηλώνεις και κάπου αλλού, εδώ στο φόρουμ, που ανατρέχεις και διαβάζεις παλαιότερες αναρτήσεις άλλων συναδέλφων. Νομίζω όμως πως εδώ το ερώτημα, όπως το βάζεις, δεν είναι ολοκληρωμένο (και δεν το περίμενα από εσένα). Δεν μασ λες τι μετασχηματισμούς εννοείς? Υποθέτω πως εννοείς μετασχηματισμούς των συστημάτων (συντ/νες χ,Υ _ Datum) της "τοπογραφικής υπηρεσίας" σε ΗΑΤΤ ή ΕΓΣΑ87 ? Nομίζω πάντως πως, επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τοπικά συστήματα (έκταση μίας διανομής ή το πολύ δύο) και αν εν τέλη έχουμε στην διάθεσή μας 2 +(πλάσ) σημάδια, στα δύο προς εξέταση συστήματα (data), o μετασχηματισμός (Helmert) είναι πάντα καλός. Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να μας πει την γνώμη του και τις εμπειρίες του ο καλός συνάδελφος kane. Toν τελευταίο καιρό τον προκαλείς!..... να γράψει.
 10. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι ΕΝΑ βιβλίο. Είναι διάφοροι τόμοι που συνεχώς βελτιωνόταν. Οι νόμοι και τα διατάγματα στην Ελλάδα τρέχουν, τρέχουν και ξανά -μανά τρέχουν. Οι εκδόσεις αυτών των χρόνων που αναφέρεις ήταν τα πιο πετυχημένα, ίσως και τα τελευταία. Υπήρχαν σίγουρα σε στα μαγαζιά που πουλούσαν νομικά βιβλία εκεί στην αρχή της "οδού Φράγκων" (κοντά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης).
 11. Χαίρομαι που δείχνεις να ενδιαφέρεσαι για τα βιβλία του Ρωμαλιάδη. Ένας καλός Μπούσουλας. Σε αρκετές περιπτώσεις, εδώ στο φόρουμ, έχω ανεβάσει σελίδες από τον Ρωμαλιάδη, ανάλογα με το θέμα κάθε φορά. Τα γραφεία που εκπονούσαν μελέτες Π.Ε. (και όχι μόνο) τα είχαν σαν "ευαγγέλιο". Στην Θεσσαλονίκη υπήρχαν και σε βιβλιοπωλεία με τεχνικά βιβλία αλλά και σ' αυτά με νομικά βιβλία. Ρωτάς και στις δύο πλευρές. Εσύ από που μας γράφεις? Καλώς μας ήρθες στο Φόρουμ.
 12. Την ειρωνεία του νέου φίλου μας την ... "πρόσεξα" (!) Δεν πειράζει. Αυτός θα χάνει στην καριέρα του. Στο Θέμα! Ένα τοπογραφικό διάγραμμα, για να είναι χρηστικό και αξιοποιήσιμο, πρέπει να έχει μετρητική αξία. Δηλαδή κλίμακα. Δηλαδή να μπορεί κάποιος να παίρνει πληροφορίες από ένα (οποιοδήποτε) σχέδιο που θα κρατά στα χέρια του. Γι' αυτό λοιπόν Όλα, μα όλα, τα σχέδια έχουν πάντα μία κλίμακα. Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει, σε σχέδια μας (σε κάποια γωνία αυτού), αποσπάσματα από σχέδια των 1/5000 ή ακόμη και 1/50000 για να περιγράψουμε ένα οδοιπορικό σκαρίφημα. Αυτό είναι θεμιτό. Ολόκληρο όμως το σχέδιο να είναι μία "ζωγραφιά" στο....... περίπου της υφιστάμενης κατάστασης ή κάτι τέτοιο ??? Μη το κάνετε.
 13. Φίλε Kwnstam βλέπω είναι η πρώτη σου επαφή με το Φόρουμ. Μας βάζεις λοιπόν ένα θέμα σου ακριβώς με 1+1/2 αράδες, που διαβάζοντας το εγώ καταλαβαίνω, πως έκανες ένα τοπογραφικό διάγραμμα, με χάρτες της ΓΥΣ (οι οποίοι όμως έχουν πάντα κλίμακα) και χωρίς κλίμακα. Αφού το δικός σου "σχέδιο" ΔΕΝ έχει κλίμακα να υποθέσω .... πως έκανες ... Ζωγραφική (?) (εδώ πρέπει να δηλώσω στην παρέα πως ζωγραφίζω και μάλιστα καλούτσικα) Ξαναδιάβασε λοιπό αυτά που γράφεις και πες μας αν είσαι ευχαριστημένος?? Πες μας τι κλίμακας χαρτες είναι? 1/5000 ?, 1/50000?....
 14. Ο δημήτρης έβαλε κάποια ερωτήματα. Αυτά όλα πρέπει να απαντηθούν. Εμείς πρέπει να γράψουμε κάτι για ένα θέμα για το οποιο δεν έχουμε μπροστά μας τίποτα απολύτως. Ούτε καν πότε έγινε η κύρωση της πράξης μας λες. Δεν έχουμε μπροστά μας ούτε την οριζοντιογραφία για να δούμε πως "τρέχουν" οι Ρ.Γ., πολύ περισσότερο τις σελίδες από τους πίνακες της πράξης εφαρμογής για τα δύο ακίνητα και πως προκύπτουν τα τελικά οικόπεδα. Είναι επίσης σημαντικό να δεις την μερίδα του πωλητή με πόσα ακίνητα (κατά τη ημερομηνία Μάρτιο /1982) πήγε στην Π.Ε. Πρέπει πρώτα να μελετήσεις τους πίνακες, προπάντων τις στήλες εκεί δεξιά και μετά να θέσεις τα ερωτήματα αφού λάβεις υπ' όψη σου πως τα 422τμ έχει μία εισφορά σε γη κάπου 60τμ αν είναι Α' κατοικία ή κάπου30τμ αν είναι Β' κατοικία. Πάντως διορθωτική Πράξη κάνουμε συνήθως, ΑΝ γίνει μεταβίβαση ΠΡΙΝ την κύρωση τη Π.Ε. .... & δεν ξέρουμε την μορφή του τελικού οικοπέδου με την μελέτη του Γ' Κεφαλαίου. ..... Απάντησε λοιπόν σε όλα τα ερωτήματα που έγιναν και το ξαναβλέπουμε. Ώρες - ώρες σκέφτομαι πως ίσως τζάμπα τα γράφω και τα ξαναγράφω (??)
 15. Μελέτη ποιας κατηγορίας και από ποιον φορέα. Απ' ευθείας αναθέσεις κάνουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμοι & νομαρχίες παλιά). Και εδώ ακόμη υπάρχουν κανόνες και νομοθεσίες. Απαιτείται ΠΑΝΤΑ μελετητικό πτυχίο Α' ή Β' τάξης και το ύψος της αμοιβής της μελέτης δεν ξεπερνά το 1/3 της αμοιβής που θα μπορούσε να πάρει το Α' τάξης πτυχίο (αυτή είναι περίπου 13-14000 Ευρώ + ΦΠΑ) & ότι παραπάνω προκύψει από τον όγκο της μελέτης θα είναι ποινική ρήτρα (υπέρ Πατρίδος). Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν συντάσσεται ΠΑΝΤΑ μία σύμβαση. Τι έχουν γράψει σε αυτή την σύμβαση?? Ποιος είναι ο μηχανικός ? τι θα κάνει? γιατί μπορεί να το κάνει? κλπ, κλπ, κλπ (ένας με Γ' τάξη πχ δεν μπορεί να πάρει με τον τρόπο αυτό κάποια μελέτη. Σε Ιδιώτη μπορεί ο Τ.Ε. να κάνει ότι θέλει ο ιδιώτης και αυτό πάλι με μέτρο (μπορεί να κτίσει 8όροφη οικοδομή? ΌΧΙ φυσικά) .
 16. Η απάντηση είναι Όχι. Οι συνάδελφοι ΤΕ δεν μπορούν να έχουν μελετητικο πτυχίο. Μόνο εργοληπτικο. Με τι τρόπο πήρε την μελέτη? Μετά από προκυρηξη η με απ' αυθεια ανάθεση; Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει κάποιος να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα της ΓΕΜ. Τι άλλο θα ακούσουμε;
 17. Με το τρόπο που παρουσιάζεται το θέμα εγω λίγα πράγματα κατάλαβα. Βασικά αν δεν δω, τουλάχιστον το σχέδιο της περιοχής- (Οικοδομικού Τετραγώνου), πως διαμορφώνονται οι Ρ.Γ. δεν μπορώ να πάρω θέση για κανένα θέμα. ούτε πόσες οικοδομές υπάρχουν αυτή την στιγμή στο γεωτεμάχιο (αν υπάρχουν τελικά?). Ακόμη και το ότι το 1990 βγήκε οικ. άδεια σε ένα οικόπεδο 4000τμ είναι ένα ερωτηματικό. Οικ. Άδειες, πριν την κύρωση, βγαίνουν συνήθως σε πυκνά Ο.Τ. που οι παρεμβάσεις της μελέτης, στα οικόπεδα του Ο.Τ., είναι μηδαμινή δηλ. μικρή. Ένα οικόπεδο με 4000τμ, σε περιοχή επέκτασης, έχει εισφορά σε γη περί τα 1420 τμ, αν έχουμε Α' κατοικία και περίπου 1010 τμ σε Β' κατοικία...... Άρα το οικόπεδό σου είναι γύρο στα 3550 τμ. Επίσης το τελευταίο ερώτημα που βάζεις είναι άκυρο.
 18. Δεν θέλω να ανοίξω ένα νέο θέμα αλλά παίρνω αυτό ... ΗΑΤΤ --> ΕΓΣΑ 87 σαν το πιο κοντινό. Όσοι έχουν έδρα την Θεσσαλονίκη γνωρίζουν πως το σχέδιο της πόλη έχει ένα δικό του σύστημα αναφοράς (βορράς είναι ο Υ άξονας - γερμανικό σύστημα, -δεξιόστροφο-). Στο Τριγωνομετρικό δίκτυο που έγινε, για τον σκοπό αυτόν, χρησιμοποιήθηκαν ΚΑΙ τριγωνομετρικά της ΓΥΣ τα οποία πήραν και τις τιμές αυτές του ειδικού συστήματος αναφοράς της Πόλης! Έτσι έχουμε 7 τριγωνομετρικά της ΓΥΣ που οι συντ/νες τους είναι σ' εμένα γνωστές & στα δύο συστήματα, (ΠΡΟΣΟΧΗ: Εδώ αυτές οι τιμές Χ , Υ δεν είναι τιμές ΗΑΤΤ. Είναι τιμές συστήματος Θεσσαλονίκης). Έτσι όταν πριν κάποια χρόνια μου έγιναν γνωστές οι τιμές αυτών των τριγωνομετρικών σημείων και έχοντας αυτό το Excel πρόγραμμα von Helmert & Affine Transormation, κάνοντας μία καλή κατανομή τα τριγωνομετρικά αυτά σημεία σε όλη την πόλη, μπορώ πλέον να μετατρέψω το κάθε σημείο- τοποσταθερό που θα έχω, χρησιμοποιόντας σε μία αποτύπωση τις Στάσεις, που πάντα μας τις δίνει ο δήμος, να το μετατρέψω σε Χ,Υ ΕΓΣΑ 87. To πρόγραμμα δίνει, όσες φορές το χρησιμοποίησα, καλά αποτελέσματα. Γι' αυτό και θέλησα να το μοιραστώ. Το πρόγραμμα με κατάλληλες προσαρμογές είναι για όλη την επικράτεια και όχι μόνο. Helmertsche Transformations Θεσσαλονίκη.xls
 19. Κατα καιρούς, (συχνά πυκνά), γίνεται λόγος για τις εγκυκλίους "106/86 (για τα πυκνά) & την 59/ 1987 (για Β' κατοικία)", σήμερα θέλω να δώσω την τεχνική έκθεση που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση Οικοδομικής Άδειας, από την πολεοδομία Μουδανιών, σε οικόπεδο στην Καλλικράτεια πριν την κύρωση της Πράξης. Πιθανότατα να γίνει "μπούσουλας" για κάποιους συναδέλφους που θα αντιμετωπίσουν κάποιο παρόμοιο πρόβλημα. techniki -ekthesi.doc
 20. είναι σημαντικό να μάθεις αν ο ιδιοκτήτης είχε άλλα και πόσα, γεωτεμάχια στην περιοχή αυτή μέχρι το Μάρτιο του 1982. Οι εισφορές, σε γη και χρήμα, υπολογίζονται στο σύνολο της έκτασης που κατείχε κάποιος μέχρι αυτην την ημερομηνία. Ακόμη και αν τμήμα αυτής εχει μεταβιβαστεί σε άλλον ιδιοκτήτη τις "πληρώνει" ο νέος ιδιοκτήτης. Εγώ γράφω από αρκετά μακριά και δεν μπορώ να ξέρω την περιοχή που είναι το οικόπεδο,
 21. Eίναι αλήθεια πως μπορεί κάποιος να κτίσει πριν την κύρωση μίας Π.Ε. Εδώ στο φόρουμ, αν ψάξει κάποιος καλά, θα βρει αρκετές συζητήσεις για το θέμα αυτό και γύρο από τις εγκυκλίους 106/1986 &59/87. Ο μεσίτης να πωλήσει θέλει. Εσείς όμως, από την πλευρά σας, έπρεπε να συμβουλευτείτε ένα μηχανικό με πείρα πάνω στα θέματα αυτά. Για να πάρει κάποιο οικόπεδο (το οικόπεδο παίρνει, νομίζω, την έγκριση) πρέπει να γίνουν μία σειρά από ενέργειες που το αποτέλεσμά τους θα είναι : Να πάρει την έγκριση για Ο.Α. ή όχι. Αν ο ιδιοκτήτης έχει στα χέρια του μία τέτοια έγκριση, νομίζω , πως πρέπει να σας την δείξει. Αν και τις έχω ανεβάσει και άλλες φορές αυτές τις εγκυκλίους τις ξανα- δίνω επειδή είσαι ιδιώτης. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εγκύκλιος 106/86, 59/87 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ Προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης οικοδομικής αδείας πριν την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής, πρέπει να κατατεθεί στην Υπηρεσία φάκελος που να περιλαμβάνει: 1. Αίτηση του ιδιοκτήτη όπου θα αναφέρεται η θέση της ιδιοκτησίας (περιοχή, οδός, οικοδομικό τετράγωνο, κωδικός αριθμός). 2. Επικυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου,(εις διπλούν) καθώς και του τοπογραφικού διαγράμματος που το συνοδεύει. Στην περίπτωση που η μεταβίβαση έγινε μετά τις 10-3-1982 είναι απαραίτητο, για τον υπολογισμό της οφειλόμενης εισφοράς σε γη, να προσκομισθεί σειρά διαδοχικών συμβολαίων μέχρι την ημερομηνία αυτή σε συνδυασμό με τα πιο πάνω. 3. Πιστοποιητικό μεταγραφής & πρόσφατο Πιστοποιητικό μη εκποίησης (εις διπλούν) από το οικείο Υποθηκοφυλακείο. 4. Δήλωση Ιδιοκτησίας (εις διπλούν) θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του ιδιοκτήτη 5. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του ιδιοκτήτη που θα αναφέρονται τα εξής: «Εκτός από την ιδιοκτησία του Οικοδομικού Τετραγώνου ..............., με κωδικό αριθμό...................., όπως αυτή αναφέρεται στο ισχύον Ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής ........................ του Δήμου .......................... την οποία κατέχω σύμφωνα με το αρ. ......................... συμβόλαιο του συμβολαιογράφου. ....................................................................... (αναφέρεται η περιοχή και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου) δεν έχω, ούτε είχα στις 10-3-1982 άλλη ιδιοκτησία, στην περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο με το ίδιο Διάταγμα Ρυμοτομίας» ή (συμπληρώνεται ανάλογα κατά περίπτωση) «έχω ή είχα στις 10-3-1982,) και τις πιο κάτω ιδιοκτησίες στην περιοχή που εντάχθηκαν στο σχέδιο με το ίδιο Διάταγμα Ρυμοτομίας» (για κάθε μία ιδιοκτησία αναφέρονται κωδικός αριθμός, οικοδομικό τετράγωνο, αριθμός συμβολαίου, το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου και προσκομίζονται τα δικαιολογητικά 2, 3, & 4) ΠΡΟΣΟΧΗ Εφ' όσον δεν προσκομίζεται Υ.Δ. του Ν.1599/86 και Δήλωση Ιδιοκτησίας από τον ιδιοκτήτη της 10-3-1982, για τον αριθμό των ιδιοκτησιών του, τότε είναι απαραίτητο για τον υπολογισμό των εισφορών να ζητηθεί από το Υποθηκοφυλακείο αντίγραφο από την μερίδα του καθώς και τα συμβόλαια που αναφέρονται σ' αυτήν και αφορούν την περιοχή. Επίσης στην ίδια Υ.Δ. θα πρέπει να αναφέρεται η τρέχουσα αξία γης του οικοπέδου σε ευρώ/τ.μ. προκειμένου να υπολογίζεται η προκαταβολή της εισφοράς σε χρήμα εφόσον απαιτείται. 6. Κτηματογραφικό διάγραμμα (εις εξαπλούν) σε κλίμακα 1:200 ή 1:500 ανάλογα με το μέγεθος του οικοδομικού τετραγώνου συνταγμένο από αρμόδιο ιδιώτη τεχνικό, στο οποίο θα αποτυπώνεται η υπάρχουσα κατάσταση ολοκλήρου του Ο.Τ. (υλοποιημένα όρια ιδιοκτησιών, κτίσματα, περιφράξεις κ.λ.π.) συμπληρωμένο με τα μή υλοποιημένα όρια τυχόν υπαρχουσών ιδιοκτησιών με διαφοροποίηση σχεδίασης. Οι ιδιοκτησίες θα αριθμούνται σύμφωνα με την κωδικοποίηση. Στο διάγραμμα αυτό: α) Θα γίνεται καθορισμός των Ρ.Γ. & Ο.Γ. σύμφωνα με εγκεκριμένο διάγραμμα της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας της περιοχής και θα αναγράφονται οι όροι δόμησης με ευθύνη του μηχανικού. β) Για το οικόπεδο του αιτούντος θα αναφέρεται ο τίτλος κτήσης, θα γίνεται αναλυτικός υπολογισμός του εμβαδού της αρχικής ιδιοκτησίας του, του ρυμοτομούμενου τμήματος, του απομένοντος μετά την ρυμοτόμηση και θα υπολογίζονται οι οφειλόμενες εισφορές σε γη και χρήμα. γ) Θα περιλαμβάνεται πίνακας όλων των ιδιοκτησιών του Ο.Τ. όπου θα έχουν υπολογισθεί για κάθε ιδιοκτησία το αρχικό εμβαδόν της, η ρυμοτόμηση της, η απομένουσα ιδιοκτησία μετά την ρυμοτόμηση και η οφειλόμενη εισφορά της σε γη. δ) Θα περιλαμβάνεται απαραίτητα απόσπασμα στην κλίμακα του εγκεκριμένου σχεδίου, όπου θα σημειώνεται η θέση του οικοπέδου. ε) Τέλος για το διάγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει κατατεθεί η αμοιβή του συντάξαντος μηχανικού σύμφωνα με Πινάκιο Αμοιβών και να έχουν καταβληθεί οι νόμιμες κρατήσεις, εκτός από την περίπτωση που αυτό έχει γίνει κατά την σύνταξη του διαγράμματος εφαρμογής και βεβαιώνεται από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία. Χωρίς την υποβολή των πιο πάνω δεν είναι δυνατή η εξέταση της δυνατότητας οικοδόμησης του οικοπέδου πριν την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής της περιοχής. (Έντυπο αίτησης και δήλωσης ιδιοκτησίας χορηγείται από την Υπηρεσία) Σε συμπλήρωση των παραπάνω πρέπει να πω πως : Δεν παίρνει σίγουρα έγκριση ένα οικόπεδο όταν σ' αυτό και τα όμορά του, γίνεται κάποια προσκύρωση και αν το σύνολο των ρυμοτομούμενων τμημάτων, του όλου Ο.Τ. στο οποίο ανήκει, είναι ίσο ή μεγαλύτερο από ένα άρτιο οικόπεδο (σύμφωνα με το Δ. Ρυμ.). Γράψε μας σε τι φάση είναι η Π.Ε.
 22. Μέχρι και πριν την οικονομική κρίση έβγαιναν κάμποσες και καλούτσικες μελέτες. Έτσι, λίγο πολύ, υπήρχε και η ανάγκη επίλυσης, μικρών ή ακόμη και μεγαλύτερων τριγωνομετρικών δικτύων, για τις ανάγκες πάντα της όποιας μελέτης εκπονούσε και το μικρό μελετητικό γραφείο. Έτσι ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε όλες τις δουλειές μέσα και έξω (κάναμε δηλαδή και λίγο επιστήμη). Τώρα οι δουλειές (μελέτες), όλες σχεδόν, εκπονούνται από μεγάλα σχήματα που διαθέτουν τα πάντα και τους ενδιαφέρει περισσότερο η γρήγορη δουλειά, αφού και οι εκπτώσεις στις τιμές των αμοιβών είναι τεράστιες. Αυτό φυσικά έχει σίγουρα επίπτωση στην ποιότητα της δουλειάς. Τα τελευταία πολλά χρόνια έγραφαν, εδώ στο φόρουμ, αρκετοί αξιόλογοι συνάδελφοι με εξαιρετικές απόψεις, που στην διάρκεια όμως αυτού του χρόνου που πέρασε σίγασαν, δεν γράφουν πλέον. Φυσικά και υπάρχουν νέοι συνάδελφοι που έκαναν και κάνουν αισθητή την παρουσία τους εδώ. Είναι σίγουρο, πάντως, πως το φόρουμ βοηθάει αρκετά, προπάντων, σε θέματα που έχουν σχέση με νομικά θέματα.
 23. Αυτό που γράφεται παραπάνω, για την απλή "οπισθοτομία", είναι αλήθεια. Απλά η οπισθοτομία είναι μία εύκολη μέθοδος που δεν χρειάζεται.... μεγάλος κόπος στο πεδίο. Αν όμως στην περιοχή σου υπάρχει και μπορείς να σκοπεύσεις και ένα τέταρτο ή και πέμπτο τριγωνομετρικό, τότε τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. έχεις ένα πολύ -πολύ καλό αποτέλεσμα. Το ΄"δύσκολο" όμως είναι η επίλυση του προβλήματος. Πρέπει να γίνει συνόρθωση. Τώρα οι νέοι συνάδελφοι, με την ευρεία χρήση των GPS, έχουν το εύκολο αποτέλεσμα των νέων σημείων που θα δουλέψουν. Η δική μου εποχή απαιτούσε περισσότερο κόπο και στο πεδίο αλλά και στο γραφείο. Κάπου στις αρχές του 1990 (?) εκδόθηκε, με την συμβολή του συλλόγου μας, ένα καταπληκτικό βιβλίο από τους νέους τότε καθηγητές της πολυτεχνικής σχολής. "Τοπογραφικοί υπολογισμοί & συνορθώσεις δικτύων". Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπήρχε και το πρόγραμμα DEROS (γενικό) σε γλώσσα gw basic. DEROSL: συνόρθωση χωροστάθμησης, SAD: συνόρθωση σταθμού, INSECT: συνόρθωση εμπροσθοτομίας, RECECT: συνόρθωση οπισθοτομίας. Η χρήση των προγραμμάτων όμως απαιτούσε πολύ- πολύ ΚΑΛΗ γνώση της γλώσσας basic, αλλά και του "προβλήματος" που ήθελες να επιλύσεις. Ενα αρνητικό είναι που στους σημερινούς υπολογιστές δεν "δουλεύουν" τα προγράμματα αυτά. Μόνο μέσω του DOSBox 074. Eγώ τα έχω πληκτρολογήσει όλα και μάλιστα σε πολλές μορφές. Τα δούλευα σαν να ήταν το δεξί μου χέρι. Τα έδωσα στον jojo για να τα προσαρμόσει στο DOSBox 074. ( δεν ξέρω τι έκανε).
 24. Η ζώνη των 500μ γύρω από κάποιο οικισμό είναι είναι υπόθεση που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Ζώνη 500μ έχουν συνήθως οι παλαιοί οικισμοί μα συνεκτικό κομμάτι (κατά καιρούς έχει γίνει κατάχρηση της διάταξης αυτής και σε άλλους οικισμούς)! Όταν γίνεται μία επέκταση κάποιου τέτοιου οικισμού δε "μεταφέρεται" αυτόματα και η ζώνη αυτή των 500μ. Πριν την επέκταση γίνεται πάντα ένα ΓΠΣ για την περιοχή. Και τότε ο κανόνας είναι: υπάρχει ΖΟΕ δεν υπάρχει ζώνη των 500 μ 1. Από την στιγμή που υπάρχει ΖΟΕ δεν υπάρχει ζώνη των 500 μ. 2. Από την γραμμή του ορίου του οικισμού μέχρι το όριο της ΖΟΕ ισχύουν οι ειδικοί όροι δόμησης που ορίζει η ΖΟΕ. Η ημερομηνία δημιουργίας του αγροτεμαχίου έχει σημασία μόνο αν η ΖΟΕ ορίζει κατά παρέκκλιση αρτιότητες για τα υφιστάμενα της ημ/νία δημιουργίας της (1992). Υ.γρ. Το θέμα αυτό συζητήθηκε αρκετές φορές εδώ στο φόρουμ. Ψάξτο.
 25. Τα τελευταία χρόνια είναι στο δημαρχείο . Εγώ έφευγα πάντα ικανοποιημένος. Πρέπει όμως να "ξερεις" τι ψάχνεις. Να μπορείς δηλ. να το εντοπίσεις το "χωράφι"!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.