Jump to content

ntanos

Core Members
 • Content Count

  217
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

ntanos last won the day on November 6 2018

ntanos had the most liked content!

Community Reputation

75 Καλή

3 Followers

About ntanos

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Τοποθεσία
  Θεσσαλονίκη
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Recent Profile Visitors

2,000 profile views
 1. Τα βήματα είναι: (για Αθήνα συγκεκριμένα) - Αίτηση στο ΤΣΜΕΔΕ για προεγγραφή. Πας φωτοτυπία ταυτότητας, ταυτότητα, ΑΜΚΑ και νομίζω και εκκαθαριστικό εφορείας. Πας στο πρωτόκολλο το πρωί. - Μετά από δύο εβδομάδες περίπου σε ειδοποιούν τηλεφωνικώς από ΤΣΜΕΔΕ ότι η προεγγραφή σου είναι έτοιμη. Αν δεν προλάβεις να σηκώσεις το τηλ, δεν σε παίρνουν πίσω και επίσης δεν απαντάνε αν καλέσεις το ίδιο νούμερο. Googlάροντας καταλαβαίνεις ότι ο αριθμός είναι του ΤΣΜΕΔΕ οπότε καταλαβαίνεις ότι όλα ΟΚ :-p - Πας στο ΤΣΜΕΔΕ νωρίς το πρωί και γράφεις το όνομά σου στη λίστα αναμονής του γραφείου περί ασφάλισης. Μετά, πας στις 11:00 της ίδιας μέρας και περιμένεις την σειρά σου. Παίρνεις στα χέρια σου την πολυπόθητη προεγγραφή. - Πάς στην αρμόδια ΔΟΥ με ταυτότητα, φωτοτυπία της, ενοικιαστήριο σπιτιού ή παραχωρητήριο χώρου από γονείς, βεβαίωση του ΤΕΕ και την άνω περιγραφόμενη προεγγραφή από ΤΣΜΕΔΕ. Συνήθως εκεί ξεμπερδεύεις σε 10 λεπτά. Παίρνεις έναρξη εργασιών από ΔΟΥ. - Πας πάλι ΤΣΜΕΔΕ στο πρωτόκολλο και υποβάλεις αίτηση για οριστική εγγραφή. Δίνεις φωτοτυπία της έναρξης εργασιών που έκανες στη ΔΟΥ. - Μετά από μήνες (από ότι λένε) θα γίνει η οριστική εγγραφή. Μέχρι τότε δουλεύεις κανονικά, απλά ο ΕΦΚΑ σε δείχνει ανασφάλιστη και δεν πληρώνεις εισφορές. Όταν ενεργοποιηθεί η καρτέλα σου στον ΕΦΚΑ τα πληρώνεις μαζεμένα. Καλή αρχή. Εύχομαι διαβάζοντας τα παραπάνω και κάπου στο ενδιάμεσο να μην μετανάστευσες ήδη!!!!
 2. ntanos

  ΕΦΚΑ και εισφορές

  Ο κλάδος ΕΦΚΑ-ΕΤΑΑ (τέως ΤΣΜΕΔΕ) είναι ότι χειρότερο έχω αντιμετωπίσει ποτέ μου στο ελληνικό δημόσιο. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Καταρχάς μιλάμε για χώρο που εξυπηρετεί εργαζόμενους πολίτες 11:00-13:00 οπότε όλα τα άλλα είναι περιττά ότι και να πούμε. Αν ένας φορέας επικαλείται έλλειψη προσωπικού σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, πρέπει να απεργήσει και να μην ξανανοίξει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Μιλώντας ανοικτά, προφανώς και δεν ισχύει η άνω προϋπόθεση και για αυτό δεν διαμαρτύρονται έντονα στο κεντρικό κράτος. Πρέπει να γίνει κάτι σοβαρό για να τελειώσει το άνω περιγραφόμενο τσίρκο. Συνάδελφοι πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε.
 3. Και όμως τα εξαρτημένα τοπογραφικά εξακολουθούν και αφορούν μικρό σχετικά ποσοστό των δηλώσεων! Επίσης τα περισσότερα από αυτά έχουν το πολύ 10 κορυφές που ορίζουν την ιδιοκτησία, δεν θέλει πολύ χρόνο να τις πληκτρολογήσεις. Αν το τοπογραφικό έχει ήδη γίνει από άλλο μηχανικό και το έχει παραδώσει αυτός προ πολλού στον πολίτη, είναι το ίδιο και καλύτερο να κάνει αυτή την πληκτρολόγηση ο υπάλληλος του αναδόχου παρά να κάθεται να το κάνει αυτός που υποβάλλει την δήλωση στην εφαρμογή. ΥΓ. Σε περιπτώσεις που κάποιος έκανε πολλά τοπογραφικά για τις ιδιοκτησίες του μπορεί συνήθως να συνεννοηθεί και να παραδώσει drawing.
 4. Οι συντεταγμένες περνιούνται όντως με το χέρι, άλλωστε η πλειοψηφία των πολιτών διαθέτει τοπογραφικά μόνο σε αναλογική μορφή. Στο τέλος της σχεδίασης ελέγχεται αν το εμβαδό είναι ίσο με το αναγραφόμενο στο τοπογραφικό. Αν δεν είναι, ελέγχεται ένα ένα το μήκος της κάθε πλευράς και προκύπτει σε ποια κορυφή έγινε το λάθος.
 5. Να το δεχτώ ότι δεν είναι πάντα τόσο απλό, πιστεύω όμως ότι δέχεσαι πως ο πολίτης, συμπερασματικά, θα πρέπει να δηλώσει μία φορά το ακίνητό του και όχι να αναγκαστεί να το "κατατμήσει" δηλώνοντάς το σε δύο όμορες μελέτες.
 6. Αν μιλάμε για μεγάλη αλλαγή είναι έτσι όπως τα λες, αν μιλάμε όμως για μικροαλλαγές ώστε να διορθωθούν όρια ή να συμπεριληφθούν τμήματα της μίας μελέτης στην άλλη, γίνεται και μεταξύ των αναδόχων, αν φυσικά τρέχουν και οι δύο μελέτες.
 7. Από την δική μου εμπειρία, μία υπέρβαση ακόμα και 50% συνήθως γίνεται δεκτή, αν δεν υπάρχει αλληλοεπικάλυψη με ομόρους και αν το συμβόλαιο είναι παλιό. Κάπου εκεί θα έλεγα ότι είναι το όριο που ο μελετητής ζητεί να δηλωθεί το υπόλοιπο τμήμα με χρησικτησία. Εξάλλου, στην επόμενη δικαιοπραξία θα καταγραφεί η νεότερη καταμέτρηση και θα πληρωθεί φόρος χρησικτησίας.
 8. Η αλήθεια είναι ότι τυπικά έχεις απόλυτο δίκιο απλά με προβληματίζει ότι το 50% όσων ξέρω υποβάλλουν μόνο τις βασικές γραμμές. Το θέμα δηλαδή πρέπει να αποσαφηνιστεί διότι είτε παιδευόμαστε άσκοπα είτε αυτό το 50% που ξέρω υποβάλλει με λανθασμένο τρόπο τα διαγράμματά του
 9. Σε ότι αφορά το dxf που ανεβάζουμε στο κτηματολόγιο, παρατηρώ ότι οι απόψεις εξακολουθούν και διίστανται. Για παράδειγμα, ο χρήστης Cadsdtopo που έχει φτιάξει το γνωστό πρόγραμμα, του οποίου η εμπειρία είναι αδιαμφισβήτητη, σε ένα post που έκανε προ ολίγου για την εφαρμογή του, προτείνει το dxf να έχει μόνο τις απαραίτητες γραμμές και όχι τα υπόλοιπα στοιχεία. Κατανοώ ότι η απαίτηση του να είναι ίδιο το dxf με το pdf οδηγεί στο παραπάνω μπέρδεμα.. Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση? Προσωπικά μου φαίνεται πιο λογική η προσέγγιση του cadsdtopo και βεβαίως και πιο εύκολη!
 10. Κοίτα, είπα την μαγική λέξη "δεν συμφωνώ απαραίτητα". Αν δεις την απάντηση που είχα δώσει, είχε κάποια ερωτήματα που ο ερωτών δεν είχε απαντήσει για να έχουμε τεκμηριωμένη άποψη. Γενικά τα όρια των παλαιών κοινοτήτων τροποποιούνται αν πρόκειται όντως για ενιαίο αγροτεμάχιο, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που είχα αναφέρει. Θέλω να πω δηλαδή ότι πιθανώς το γραφείο κτηματογράφησης να πρέπει να δεχτεί να τροποποιήσει το κοινό όριο με αυτό του άλλου νομού-μελετητή παρά να ταλαιπωρήσει τον πολίτη.
 11. Κοίτα, δεν θέλω να διαφημίσω συγκεκριμένο βιβλίο, μπορείς να πας σε ένα τεχνικό βιβλιοπωλείο και να διαλέξεις βάσει του τι σου κάνει κλικ. Ψάξε για δίτομα με τίτλο γεωδαισία, εφαρμοσμένη γεωδαισία κλπ. Τα αντικείμενα που σε ενδιαφέρουν σε πρώτη φάση είναι γενική γεωδαισία, όργανα και μέθοδοι αποτυπώσεων, χαράξεις, συστήματα αναφοράς του ελλαδικού χώρου, τεχνική γεωδαισία κλπ. Θα προτείνω μόνο ένα καλό κατ εμέ βιβλίο που δίνει μία εποπτική εικόνα για το νομοθετικό καθεστώς της γης στην Ελλάδα. Λέγεται "Περί κτημάτων λόγος" του Ζεντέλη. Πάρε τον πρώτο τόμο. Είναι πολύ βοηθητικό. Κατ εμέ μην πάρεις κανένα λεπτομερές βιβλίο για το GPS σε πρώτη φάση, καθώς έχει πολλή τεχνική λεπτομέρεια που δεν απαιτείται συνήθως, εκτός αν πας σε εξειδικευμένες εργασίες τριγωνισμών κλπ. Αυτά για αρχή! Μετά μπορείς να διαλέξεις και να μελετήσεις πως λειτουργεί ένα πρόγραμμα επίλυσης οδεύσεων, έπειτα να μάθεις κάτι του τύπου Civil3d κλπ.
 12. Δεν συμφωνώ απαραίτητα, δες τις παρακάτω απαντήσεις. Το όριο του κτηματολογίου μπορεί να μεταβληθεί, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι που και τότε όμως οδηγούμαστε αναγκαστικά στο να θεωρούμε ούτως ή άλλως ότι οι ιδιοκτησίες είναι δύο.
 13. Πρέπει να μπει όντως στα στοιχεία του προσώπου και όχι πίσω από το συμβόλαιο, καθώς με τον τρόπο αυτό η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη είναι συνημμένη σε όλα τα δηλωθέντα δικαιώματα του πολίτη.
 14. Η ΔΕΗ είναι στο όνομά του? Αν το χαρτί της ΔΕΗ είναι 4ετίας, πιθανότατα το κτηματολόγιο σε συνδυασμό και με την ένορκη βεβαίωση θα εγκρίνει το δικαίωμα χρησικτησίας του, καθώς τα 4 αυτά χρόνια θεωρούνται "ανύποπτος χρόνος", ότι δηλαδή ενήργησε στο παρελθόν χωρίς δόλο λόγω του κτηματολογίου. Για αυτό όμως θα ρωτήσεις τον νομικό της συγκεκριμένης κοινοπραξίας - αναδόχου.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.