Jump to content

ntanos

Core Members
 • Content Count

  236
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

ntanos last won the day on November 6 2018

ntanos had the most liked content!

Community Reputation

86 Καλή

3 Followers

About ntanos

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Τοποθεσία
  Θεσσαλονίκη
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Recent Profile Visitors

2,123 profile views
 1. Εμφανής με το μάτι απόκλιση επί των νέων αεροφωτογραφιών φωτοληψίας 2015 κατά την άποψή μου σημαίνει σφάλμα της εξάρτησης του τοπογραφικού με πιθανότητα 90%. Ειδικά αν πρόκειται για τοιχία, περιφράξεις κλπ επί του εδάφους. Αν όμως παρατηρείς απόκλιση σε μία πχ ταράτσα ή στο περίγραμμα ενός σχετικά ψηλού κτηρίου, αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό καθώς οι αεροφωτογραφίες αυτές δεν είναι true ortho.
 2. Από αυτά που λέει ο φίλος καταλαβαίνω ότι παίζει το πρόβλημα να μην εντοπίζεται σε κάποια μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης (Καλλικράτης, Καπποδίστριας κλπ) αλλά σε μία διαφορά μεταξύ: - του ορίου μεταξύ των δύο αυτών προκαπποδιστριακών ΟΤΑ όπως το σχεδίασε και το εφάρμοσε η ΕΚΧΑ λίγο πριν ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στην περιοχή - του ορίου μεταξύ των δύο αυτών προκαπποδιστριακών ΟΤΑ όπως θεωρείτο από τους κατοίκους της περιοχής ("μετά το μαντρί του μήτσου είναι η Αγία Παρασκευή"). Αυτό είναι κλασσικό crash και οφείλεται στο ότι τα όρια μεταξύ των ΟΤΑ δεν ήταν λεπτομερώς καθορισμένα και κυρίως δεν διέρχονταν πάντα από φυσικά ή τεχνητά όρια με μονοσήμαντα ορισμένη θέση. Σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ακόμα και εκατοντάδων μέτρων. Προσωπικά δεν ξέρω τώρα τι σημαίνει αυτό για την συμβολαιογραφική πράξη που πρέπει να γίνει.
 3. Να πω και εγώ με τη σειρά μου, ότι το OneClickLIS θα είναι κατά μία έννοια το τέλος του εφιάλτη μας.. Στα λίγα σχετικά τοπογραφικά που έχω συντάξει και υπογράψει, πάντα χάνω λίγο τον ύπνο μου μην μου ξεφύγει κάτι σημαντικό.. μία τροποποίηση ρυμοτομικού, μία απαλλοτρίωση.. πολλές πολεοδομίες δεν στα δίνουν και στο πιάτο, πρέπει να κάνεις αναλυτική έρευνα και ερωτήσεις. Για τον μηχανικό θα είναι ένα μεγάλο βοήθημα, και ακόμα και αν οδηγήσει σε μείωση της μέσης αμοιβής ενός τοπογραφικού, εγώ χαίρομαι, είναι μία πρόοδος. Εκεί που διαφωνώ είναι ότι σε δύο χρόνια θα εκδίδει οριστικά τις γραμμές και θα αποτελεί από μόνο του μία "διοικητική πράξη". Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει. Όποιος έχει δουλέψει έστω και για λίγο, ξέρει ότι το παραπάνω μπορεί να συμβεί με τα δασικά πολύγωνα, με κάποιες σύγχρονες πράξεις εφαρμογής, αναδασμούς κλπ που είναι σε ΕΓΣΑ87. Όμως αυτό είναι αδύνατον να γίνει άμεσα με τα όρια οικισμών, τις ρυμοτομικές γραμμές, τις παλιές διανομές. Αυτά όλα προϋποθέτουν ότι θα γίνει επίγεια αποτύπωση χαρακτηριστικών σημείων που ορίζουν τις γραμμές αυτές, όπως παλαιά κτίσματα, ορόσημα κλπ. Για να καταλάβετε τι εννοώ, θα σας πω δύο παραδείγματα. 1.Οι απαλλοτριώσεις του ΟΣΕ παρέχονται ως πολύγωνα στο διαδίκτυο. Αν όμως κάποιος γεωαναφέρει τα συνοδευτικά διαγράμματα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν αποκλίσεις ακόμα και μέτρων. 2. Παλαιοί αιγιαλοί σε HATT ή ακόμα και σε τοπικό σύστημα. Άν το φιλόδοξο αυτό GIS εφαρμόσει αυτές τις γραμμές στο κουτουρού, θα δείχνει ρυμοτομούμενα τμήματα που δεν υφίστανται και θα πετσοκόβει ιδιοκτησίες. Προσωπικά λοιπόν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει απλά σαν εποπτικό εργαλείο που θα τα βγάζει όλα στο φως και θα μειώνει το επαγγελματικό μας ρίσκο. Το "διοικητική πράξη με ένα κλικ" είναι για γέλια, εκτός αν προκηρυχθεί διαγωνισμός για το τεράστειο έργο της λεπτομερούς και τελεσίδικης γεωαναφοράς των παλαιών διαγραμμάτων στο ΕΓΣΑ87, με ακρίβεια ανάλογη μίας επίγειας τοπογραφικής αποτύπωσης ώστε να μην θίγονται τα δικαιώματα των ιδιοκτητών.
 4. Κοίτα φίλε, η καλύτερη λύση είναι να επικοινωνήσεις με τον ανάδοχο του κτηματολογίου και να ζητήσεις συναδελφικά τα πολύγωνα των ορίων των προκαπποδιστριακών ΟΤΑ. Πιστεύω ότι θα σε βοηθήσουν, μιας και δεν είναι κάποιο μη δημοσιευμένο στοιχείο. Κατ εμέ θα έπρεπε η Κτηματολόγιο να τα έχει ανεβάσει σε drawing ωστε να διευκολύνονται οι κατά τόπους μηχανικοί. Αυτά τα όρια επίσης, σε κάποια πιο γενικευμένη μορφή και με αποκλίσεις, τα βρίσκεις στο geodata.gov.gr, επιλέγοντας διοικητικά όρια - όρια προκαπποδιστριακών ΟΤΑ.
 5. Μα αν περνάει υψηλή τάση έχεις δουλεία και περιορισμό στη δόμηση. Ποια είναι τα άλλα "εξτραδάκια" που θεωρείς περιττά; η απόσταση από την θάλασσα; το αν εμπίπτει στη δασική νομοθεσία; το αν είναι άρτια οικοδομήσιμα τα όμορα; το αν υπάρχει κτηματολόγιο στην περιοχή; όλα αυτά είναι σημαντικά και μόνο ο μηχανικός πρέπει να τα κάνει, και ας κοστολογήσει ορθά την εργασία του.
 6. Φιλε Παύλο οπως θυμασαι στο παρελθον ειχαμε διαφωνησει για το συγκεκριμενο θεμα. Εχω δουλεψει σε κτηματολογια ενα καρο περιοχων.. πιστεψε με, η πλειοψηφια των μηχανικων ειναι αυτο που περιγραφει ο εδω παθων.. αυτο το πραγμα που συμβαινει σε αυτο το φορουμ, οι γνωσεις που εχετε (και διαδιδετε, οπως κανεις πχ και εσυ και βοηθας τοσο κοσμο) και κυριως το επιπεδο ηθικης που υπαρχει εδω μεσα αφορα μονο ενα 10% των μηχανικων.. μακαρι να μην ηταν ετσι αλλα δυστυχως ετσι ειναι, οσο περναει ο καιρος επιβεβαιωνεται και αλλο αυτη η αποψη μου.. Για εσας βεβαια ειναι ευχαριστο αυτο διοτι θα εχετε δουλεια για μια ζωη trust me.
 7. Στους μισθωτούς όμως αφαιρούνται ως έξοδα μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα που δεν ισχύει στους Ε.Ε. Φίλοι μου Ε.Ε. περνούν ως "έξοδα" (αμφίβολης συσχέτισης με το επάγγελμα) μεγάλα ποσά κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός φορολογητέου ποσού σχετικά μικρού.. με φορολογίσιμη ύλη αρκετά μικρότερη, καλύτερα και από το να είχαν την καθορισμένη για τους μισθωτούς επιστροφή φόρου. Επειδή όμως σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν υπερβολές που είναι ρίσκο για έλεγχο, δεν σημαίνει ότι είναι και ο κανόνας, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Ε.Ε. στην πραγματικότητα φορολογούνται από το 1ο ευρώ..
 8. Οι Ε.Ε. όμως φορολογούνται με το σύστημα "έσοδα - έξοδα", πράγμα το οποίο δεν ισχύει για τους μισθωτούς. Πρακτικά δηλαδή ούτε οι Ε.Ε. πληρώνουν φόρο από το 1ο ευρώ.
 9. Συμφωνώ απόλυτα με το παραπάνω.
 10. Φίλε Αλέξιε επειδή νοικιάζω gps από διάφορες πηγές, αυτό μου έχει τύχει σε 2-3 διαφορετικούς δέκτες, καθώς και σε δύο καλά δίκτυα (HEPOS και METRICANET). Επίσης δεν μου έχει τύχει σε ζεύγος base - rover. Έχει συμβεί κυρίως σε αστικές περιοχές με ψηλά κτήρια, όταν ο δέκτης δυσκολεύεται να δώσει fixed λύση. Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά σε ένα ποσοστό 10% των περιπτώσεων που προσπαθώ να εξαρτήσω την επίγεια αποτύπωσή μου και δεν έχει κοντά κάποιο σημείο - πλατεία κλπ με ανοικτό ορίζοντα. Επίσης θα συμβεί σε μία από τις 3-4 στάσεις που θα μετρήσω οπότε δεν μου προκαλεί πρακτικά πρόβλημα. Όμως, το σφάλμα εκεί είναι μεγάλο και δεν ανταποκρίνεται στις τιμές HRMS και VRMS που δίνονται. Έχω την υποψία ότι κάποιες φορές αυτό οφείλεται σε αργή απόκριση του controller, ότι δηλαδή αναφέρει εκείνη την στιγμή "fixed" ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πλέον καλή λύση. Η όλη ιστορία αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σφάλμα μπορεί να προκύψει απροειδοποίητα. Ποτέ δεν εξαρτώ αποτύπωση μετρώντας με gps μόνο δύο στάσεις.
 11. Πες ότι η τεχνολογία αυτή όντως επιτρέπει κάποιες φορές την ακρίβεια των 30cm. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η αξιοπιστία μίας συσκευής, και κυρίως το διάστημα εμπιστοσύνης στο οποίο αναφέρονται οι ακρίβειες που επιτυγχάνονται. Πιστεύεις ότι μία τέτοια συσκευή θα σε ενημερώνει για το αν η λύση πχ είναι επιπέδου εμπιστοσύνης 95% κλπ, ή αν έχεις "fixed" λύση? Ή ότι μπορεί να έχει την ίδια ποιότητα κεραίας κλπ με ένα γεωδαιτικό gps? δεν νομίζω. Οπότε το σωστό ερώτημα είναι: αν πχ στο 60% των περιπτώσεων η συσκευή επιτυγχάνει ακρίβεια 0,30μ, θα την εμπιστευόσουν? Προσωπικά, φαντάσου ότι μου έχει τύχει πολλές φορές σε στάσεις που έχω αποτυπώσει με RTK (με γεωδαιτικό gps και όχι κινητό) να μου βγάζει fixed λύση, και όταν στο γραφείο συγκρίνω τις μετρήσεις με την κλεισμένη και ελεγμένη όδευση από total station κάποια να έχει αποκλίσεις ακόμα και 0,50μ οριζοντιογραφικά και 1 μέτρο στα υψόμετρα. Μιλάω ειλικρινά, το παραπάνω μου έχει τύχει πολλές φορές, χωρίς καμία περίεργη τιμή σε PDOP κλπ. Ε, φαντάσου τι σφάλματα θα έχεις με τα κινητά που αναφέρεις παραπάνω σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων. Η εποχή που θα γίνονται τοπογραφικά ακριβείας με το κινητό πιστεύω ότι απέχει ακόμα πολύ. Όποιος κάνει τοπογραφικά πρέπει να αγοράσει gps, μην το κουράζουμε άλλο το θέμα διότι διαβάζουν και νέοι συνάδελφοι αλλά και πολίτες. Προσωπικά πιστεύω ότι όποιος έχει μόνο GPS και όχι total πάλι δεν μπορεί να είναι σωστός στη δουλειά του.
 12. Όταν έχω κέφια και άνεση χρόνου στο πεδίο, έχω βάλει το κινητό μου σε θέσεις που έχω μετρήσει με RTK και έχω χρησιμοποιήσει 2-3 γνωστές εφαρμογές μέτρησης σε ΕΓΣΑ87. Οι αποκλίσεις είναι της τάξης των 2μ έως 10μ, συνήθως δε γύρω στα 5-7 παίζει. Όπως αναφέρθηκε και πάνω, καλύτερα ψηφιοποίηση από LSO25. yian η παράλληλη μετάθεση του οικοπέδου προς μία κατεύθυνση πιθανότατα οφείλεται στο ότι ο μηχανικός που συνέταξε το διάγραμμα εφάρμοσε τις διαστάσεις του συμβολαίου ή αυτές που κορδέλιασε, και απλά έδωσε στο σχήμα συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ87 από τις μετρήσεις που πήρε σε 2-3 κορυφές.
 13. Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά δεν ξέρω αν απορρέει από κάποια νομοθεσία αυτή η υποχρέωση. Θα ήθελα όμως να σταθώ στο εξής: Πρόκειται για δύο δηλώσεις πολύ σημαντικές, που μόνο ο τοπογράφος μπορεί να κάνει την σχετική διερεύνηση. Ποιος άλλος μπορεί να το κάνει αυτό? ο συμβολαιογράφος ή ο πολίτης? Πολλώ δε μάλλον, που για την σύνταξη ενός τοπογραφικού είναι αυτονόητα τα παραπάνω. Φαντάζεσαι να υπάρχει Π.Ε. και να υπογράψουμε τοπογραφικό σαν να μην υπάρχει? Ή να πρόκειται για λειτουργούν κτηματολόγιο και να γίνεται νεότερη καταμέτρηση εκτός συμβατότητας? Μία σωστή και λοκληρωμένη δουλειά σε ένα τοπογραφικό διασφαλίζει την αμοιβή του αλλά και την αξία του επαγγέλματός μας. Στο κάτω κάτω αν γίνει η πατάτα, φαντάζομαι ότι ο θιγόμενος μπορεί να μας κυνηγήσει, είτε δηλώσαμε ρητά τα παραπάνω, είτε όχι.
 14. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είχατε δόλο. Το θέμα όμως είναι ότι είχατε τίτλο που ανέφερε 1500 τ.μ. Αν η πραγματικότητα ήταν όντως 2000 τ.μ., που δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε, έπρεπε να γίνουν τα κατάλληλα βήματα κατά την αγοραπωλησία το 2003. Ο τρόπος με τον οποίο αυτή έγινε, δεν διασφάλισε όπως είδατε το δικαίωμά σας, την πραγματικότητα επί του εδάφους, όπως θέλετε πείτε το. Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι μέτρηση με "πλέον ή έλατον" είναι χύμα με χύμα αποτελέσματα και πολλά δάκρυα στο τέλος. Δεν σημαίνει ότι φταίτε εσείς για αυτό, είστε πολίτης και όφειλαν ίσως άλλοι να σας ενημερώσουν, ειδικά αν θέλατε μελλοντικά να χτίσετε. Το φόρουμ πλέον δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο ψυχολογική υποστήριξη, που δεν προσφέρει και τίποτα. Καλό είναι να μιλήσετε με δικηγόρο, προσωπικά δεν ξέρω αν μπορείτε να κάνετε κάτι παραπάνω.
 15. Εγώ αυτό που μπορώ να πω με κάποια σχετική βεβαιότητα (γενικά δεν μπορούμε να κρίνουμε με τόσα λίγα στοιχεία όπως λένε και οι συνάδελφοι) είναι ότι κάνατε μία νεότερη καταμέτρηση η οποία διόρθωσε εμβαδό 1500 τ.μ. σε 2000+ τ.μ., δηλαδή προσαύξηση 33,33% τουλάχιστον. Η υπέρβαση αυτή είναι αρκετά μεγάλη και κυρίως, είναι όντως πρόβλημα που αγοράσατε αγροτεμάχιο το 2003 με έκταση μετρημένη στο περίπου, την στιγμή ειδικά που είχατε βλέψεις να αγγίξετε τα όρια αρτιότητας. Αυτό ακριβώς εννοούσε ο συνάδελφος από πάνω. Το συμπέρασμα για μένα είναι ότι πιθανώς να πήγε να επεκταθεί ο γείτονας σας αλλά σίγουρα το επιχειρήσατε και εσείς (σε σχέση πάντα με την περιγραφή του τίτλου) και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό σε σχέση με την αρχική σας έκταση. Όπως καταλαβαίνετε παίξατε και χάσατε..
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.