Jump to content

[email protected]

Core Members
 • Posts

  2,669
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  53

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

9,453 profile views

[email protected]'s Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Well Followed Rare
 • Reacting Well Rare
 • First Post Rare
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator Rare

Recent Badges

1.2k

Reputation

 1. Καλησπέρα. Στο quote του killertomato θα βρεις την απάντησή σου. Κατά τη γνώμη μου απαιτείται διόρθωση συμβολαίου μόνο κ μόνο για να αναγραφεί αυτή η μαλακία, χωρίς να απαιτείται ρύθμιση υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η εσοχή έχει προσμετρήσει σε δόμηση/κάλυψη κλπ. Και δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε δώσει βεβαιώσεις Ν.4495 ελέγχοντας μόνο δόμηση-κάλυη-ύψος-χρήση χωρίς να αναφέρετε κατηγορίες 3, εγώ έχω δώσει αρκετές δυστυχώς, κάποια στιγμή θα σκάσουν κ αυτά στο μέλλον... Τεκμηρίωση: άρθρο 81, παρ.3α. Εξαιρείται ωστόσο από τις απαγορευτικές διατάξεις για μεταβίβαση. Είσαι ωραίος ρε μάγκα killertomato, respect από εμένα, σου έδωσα την καρδούλα που αξίζεις. edit: τώρα το είδα, και ο mariluth respect γιατί είναι και αυτός μάγκας κ το ήξερε. Καρδούλα επίσης. kisses dude! Είσαι τρελό τυπάκι κ με ωραίο χιούμορ, από τις μακρινές εποχές της πρώτης καραντίνας. Ο ανεπανάληπτος τύπος με τα παράβολα με εντοπισμό στη μέση του Αιγαίου! ΜΕΓΑΛΟ RESPECT, ΤΕΡΑΣΤΙΟ!
 2. @Μανώλης Πρ Καλημέρα. Η περίπτωσή σου είναι τυπική περίπτωση βενετσιάνικου δικαίου, κατά το οποίο επιτρεπόταν να εκμεταλλεύεσαι δέντρα ή ακόμα και να τα έχεις στην κατοχή σου χωρίς να σου ανήκει η γη επί της οποίας βρίσκονται. Δεν έχει νόημα να απευθυνθείς σε οποιονδήποτε μηχανικό ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, παρά μόνο σε όσους είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τέτοιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Και επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, αυτοί που γνωρίζουν συνήθως χρεώνουν αρκετά ακριβά τη συμβουλευτική τους, το ποσό καταλήγει να είναι δυσανάλογο της αξίας των δέντρων, κ επομένως μόνο όσοι θέλουν να βγάλουν γούστα ψυχολογικά είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να βρουν τη λύση.
 3. Δεν ήμουν αγενής απέναντί σου. Η ανορθογραφία σου σπάει κόκκαλα, και προσωπικά με ενόχλησε τόσο πολύ, που για λίγο αμφιταλατεύτηκα για το αν αξίζεις να πάρεις απάντηση. Όχι ως άνθρωπος, αλλά ως συνάδελφος αν αξίζεις. Και προφανώς δεν είμαι εγώ αυτός που σε κρίνει, ωστόσο εγώ είμαι αυτός που μπήκε στη διαδικασία να σου απαντήσει. Και μάλιστα σε συναδελφικό επίπεδο χωρίς εισαγωγικά. edit: κοίτα κάτι τυπάκια που προσβάλλονται κιόλας και αντί να γκουγκλάρουν πώς γράφεται η λέξη και να τη μάθουν, κάνουν downvote κιόλας!
 4. Καλησπέρα. Άρθρο 94 του Ν.4495/2017. Επίσης να γράψεις 100 φορές τη φράση 'εν αγνοία' με όμικρον γιώτα γιατί κατεβαίνει η αξία σου ως μέλος του συνδικάτου μας, και κατ' επέκταση η αξία του συνδικάτου μας.
 5. Καλησπέρα. Η άποψή μου στην ελεύθερη συναδελφική εκδοχή της είναι ότι ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος που αναφέρεται ως προϋπόθεση για την εγγραφή κτιρίου αφορά στο ποσοστό κάλυψης που ισχύει στην περιοχή, παρόλο που επί ΓΟΚ 1985 σε συγκεκριμένες περιοχές μπορούσες να το αγνοήσεις ακόμα και αυτό και να εφαρμόσεις 70%. Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει και την πρασιά, στην περίπτωση που υπάρχει. Επομένως αφαιρείς το υποχρεωτικό ποσοστό ακάλυπτου από το οικόπεδο (συμπεριλαμβανομένης και της πρασιάς επ΄αυτού), και αν στο εναπομένον είναι δυνατή η εγγραφή του ελάχιστου απαιτούμενου περιγράμματος επιφάνειας 50 τ.μ. με ελάχιστη πλευρά 5, τότε το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο.
 6. Καλημέρα. Ναι, υπάρχει πρόβλημα κατά τη γνώμη μου. Τώρα αν εσύ είσαι τόσο άτυχος και η περίπτωσή σου είναι αληθινή, σου απαντώ πώς θα αντιμετώπιζα εγώ το πρόβλημα: 1. Αν το ακίνητο είναι χαμηλής αξίας, θα αδιαφορούσα πλήρως, καθώς δεν θα ήταν κανείς πρόθυμος να με πληρώσει ανάλογα για να λύσω το πρόβλημα, και ενώ το γράμμα του νόμου λέει ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία, το ίδιο γράμμα του νόμου λέει ότι απαιτείται ενημέρωση φακέλου. 2. Αν δεν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης, μαζί με την ενημέρωση ως προς τις διαστάσεις του κτιρίου θα ενημέρωνα και τις διαστάσεις του οικοπέδου, έτσι ώστε να αυξηθούν κατ' ελάχιστο ώστε να νομιμοποιείται η πλεονάζουσα επιφάνεια με την ενημέρωση φακέλου, μιας και το διάγραμμα κάλυψης δεν θα το γλύτωνα να το εκπονήσω. Περιορισμός σε αυτή την προσέγγιση είναι αν υπάρχει τοπογραφικό και τίτλος, αυτά να είναι πριν το 2013. 3. Αν το 2 δεν το δεχόταν ο πελάτης ή δεν μπορεί να γίνει, θα παρουσίαζα τη λύση στον πελάτη να πληρώσει ένα μικρό τετραψήφιο για τακτοποίηση όπως λέει ο Ιάσωνας, παρά ένα μεσαίο-μεγάλο τετραψήφιο (ίσως και μικρό πενταψήφιο) για ενημέρωση φακέλου. Χωρίς μαλακίες, η διαδικασία είναι fast track και έχει το πλεονέκτημα ότι καλύπτει στο μέλλον τις αμφιβολίες ενός συναδέλφου που δεν θα έπρεπε να έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος αλλά παρόλα αυτά έχει. 4. Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν γινόταν δεκτό, θα έδινα κανονικά βεβαίωση/ταυτότητα και θα ανέφερα το θέμα (υπάρχει υποχρέωση να αναφερθούν) να το φάει ο επόμενος. Γενικά αν κάτσει κάποιος να διαβάσει αναλυτικά και εξονυχιστικά τα άρθρα 81 και 82 του 4495, θα συνειδητοποιήσει ότι το 99,9% των ακινήτων στην Ελλάδα απαιτεί νομιμοποίηση, έστω και για να εισπράξει το κράτος ένα παράβολο ανά ιδιοκτησία ακόμα και αν πρόκειται για ένα κουνημένο παράθυρο ή για ένα δοκάρι με καθαρό ύψος διέλευσης μικρότερο των 2.00 μ, ή για μια πόρτα πυρασφάλειας που ανοίγει ανάποδα από τη διαφυγή.
 7. Καλησπέρα κ από εμένα. Η ταπεινή μου άποψη: ΔΕΝ υπάρχει αυθαιρεσία. Θεωρητικά πρέπει να γίνει ενημέρωση φακέλου. Η δική μου προσέγγιση: αν το κτίριο είναι χαμηλής αξίας, θα αδιαφορούσα για την ενημέρωση φακέλου. Αν είναι μέσης ή και υψηλής αξίας, θα προχωρούσα σίγουρα σε ενημέρωση. Και όλα αυτά για να προλάβω συναδέφλους που σε μελλοντικό έλεγχο θα έλεγαν την αντίθετη δική τους άποψη, καθώς οι αποκλίσεις που περιγράφεις ακροβατούν στο απόλυτο άκρο των ανοχών. Υπάρχουν και συνάδελφοι που για πολύ μικρότερες αποκλίσεις γίνονται θύματα της αδυναμίας σκέψης και της ευθυνοφοβίας τους.
 8. Καλημέρα. Δες μήπως (το 'μήπως' είναι περιττό αλλά μπαίνει για λόγους ευγένειας) η Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/111748/705 με ημερομηνία 19-11-2020 στη σελίδα 7 λύνει τα χέρια τα δικά σου και της συμβολαιογράφου ταυτόχρονα σε win-win κατάσταση. 'Σημειώνεται ότι, η επιφάνεια κτιριακής μονάδας όπως αναγράφεται στο ΠΕΑ δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτει με την επιφάνεια της κάθε ιδιοκτησίας (όπως δηλώνεται στα συμβόλαια, οικοδομική άδεια, περουσιολόγιο κλπ), διότι ο τρόπος μέτρησης της επιφάνειας - των εξωτερικών ορίων του κτιρίου / κτιριακής μονάδας, είναι διαφορετικός κατά τον ΚΕΝΑΚ από τον Οικοδομικό Κανονισμό. Επισημαίνεται ότι η ωφέλιμη επιφάνεια που αναγράφεται στο ΠΕΑ, μπορεί να περιλαμβάνει επιφάνειες οι οποίες δεν προσμετρώνται στον σ.δ. (παρ.6 , άρθρο 11 του ν. 4067/2012).'
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.