Jump to content

avgoust

Συντονιστής
 • Posts

  3,399
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  20

avgoust last won the day on September 5 2021

avgoust had the most liked content!

Reputation

1,252 Άριστη

About avgoust

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ακούω από συναδέλφους ότι αν ενα αυθαίρετο είναι εκτός ζωνών προστασίας Α και Β και προϋπάρχει της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου δεν απαιτείται να ακολουθήσει τις διαδικασίες του αρθρου 116. Ισχύει ?
 2. Ρε παιδιά, κατάστημα ΙΚΑ μου απέρριψε ένσταση διαγραφης προστίμου επειδή η δήλωση αυθαιρετου δεν ήταν σε οριστική υπαγωγη. Ισχύει κάτι τέτοιο?
 3. Για την περίπτωση που εχω Κ2 αρα παω με το 116 9.α που η διαδικασία είναι πρωτα Αρχαιολογία και μετά Κεσα , αρκεί η υποβολή στην Αρχαιολογία υποθέτω ? Επισης εκει που λεει "μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή των δικαιολογητικών της περίπτωσης α της παρ.2 στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ " πρεπει να αναρτησω ΚΑΙ όψεις του αυθαίρετου η μονο φωτογραφιες ? Υγ. Ρωτάω πάντα για αρχαιολογικό χώρο όχι για παραδοσιακό οικισμό.
 4. Στην εγκύκλιο εφαρμογής για το 116 σε αρχαιολογικό χώρο λέει για την περίπτωση μεταβίβασης πριν την έγκριση των επιτροπων : "5. Η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις, τα οποία βρίσκονται [...] εντός περιοχών που υπάγονται σε καθεστώς προστασίας υπό τις διατάξεις του ν.3028/02, μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή των δικαιολογητικών της περίπτωσης α της παρ.2 στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ και την καταβολή ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου και προ της υποβολής των σχετικών αιτήσεων για την εξέταση της υπαγωγής των δηλωθεισών αυθαιρέτων κατασκευών από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο, επιτροπή ή τυχόν υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ..." Στις οδηγιες του ΤΕΕ για την ΗΤΚ στις συνηθεις ερωτησεις στο ν.21 λεει ότι η ΗΤΚ συντασεται μετά την υποβολή αίτησης στην επιτροπή. Στο ΦΕΚ της ΗΤΚ όμως δεν βλέπω να λέει κάτι τέτοιο. Τελικά τι από τα δύο ισχύει ? Πριν ή μετά ?
 5. Αν δεν βάλεις όλα τα εμπλεκόμενα ΚΑΕΚ στο ψηφιακό αρχείο , θα στο κόψει το σύστημα στον αυτόματο έλεγχο καθώς το πολύγωνο dgm prop final δεν μπορεί να είναι έξω από το pst kaek.
 6. Ελεγκτής δόμησης οκ. Ίσως να είναι και καλό αυτό Τράπεζα γης όμως ? Περιπλέκεται χωρίς λόγο το πράγμα.
 7. Ευχαριστώ DimitrisGM , ναι μπορεί να πάρει τα μετρα που του λείπουν από το όμορο , χωρίς πρόβλημα.
 8. Για λίγα μεν μ2 αλλά ναι , το εμβαδόν πέφτει κάτω από την παρέκκλιση αν εφαρμοστεί η εισφορά σε γη. Η ΠΕ είναι υπό μελέτη και μεμονωμένη στο ΟΤ και αιτών είναι ο ιδιοκτήτης του προβληματικού οικόπεδου , ο οποίος θέλει να οικοδομήσει. Μπορεί να το σώσει κάπως ?
 9. Να ρωτήσει δικηγόρο αν η απόφαση που έχει , του δίνει το δικαίωμα να γκρεμίσει τον εξώστη. Αν ναι, ακολουθείς αυτά που λέει ο nzerman. Tην αστυνομία την θέλεις , γιατί μπορεί να πέσει ξύλο εκεί.
 10. Εν όψει πράξης εφαρμογής το ερώτημα. Οικόπεδο προ κύρωσης πράξης έχει την έκταση της κατά παρέκκλιση αρτιότητας. Εφαρμόζοντας όμως την εισφορά σε γη , το εμβαδόν του εναπομένοντος πέφτει κάτω και από την παρέκκλιση. Υπάρχει δυνατότητα η Π.Ε. να προβλέψει μετατροπή της εισφοράς σε γη σε χρηματική για να μην χαθεί η αρτιότητα ?
 11. @MAKAP Η "κύρια και μοναδική κατοικία" σχετίζεται με μια έκπτωση στο πρόστιμο αλλά για τις ανάγκες του Ν.4495/17 έχει πολύ συγκεκριμένη και περίεργη ( έως διεστραμμένη ) έννοια , η οποία περιγράφεται στο Αρθρο 100 παρ.12 του Ν.4495 σύμφωνα με το οποίο : "...κύρια και μοναδική κατοικία, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000), καταβάλλεται ποσοστό 40% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται με τις διατάξεις του παρόντος. Για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, λαμβάνονται υπόψη οι διατάξεις της παρ. 13 του άρθρου του ν.1078/1980 (Α238)." Οπότε ναι μεν ο ξάδερφος έχει μόνο ένα σπίτι , αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ότι έχει κύρια και μοναδική κατοικία , για τις ανάγκες του αυθαιρετονόμου πάντα. Η παραπάνω διάταξη αναλύεται περαιτέρω στην Εγκ.2 / 31-5-2019 Σχετική συζήτηση στο φορουμ εδώ
 12. Το πιο απλό , ζητάς από τον μηχανικό να σου στείλει το pdf με το έντυπο υπαγωγής από το ηλ.συστημα του ΤΕΕ. Στη συνέχεια μπαινεις εδω για να δεις ότι ειναι εγκυρη https://apps.tee.gr/authpublic/faces/DilosiBeb.jspx?_afrLoop=735317805977873&_afrWindowMode=0&_adf.ctrl-state=e9r832hlk_4
 13. @MAKAP Α ) Σε ότι αφορά το θέμα των αμοιβών ισχύουν τα εξής : Oπως ίσως θα θυμάσαι , έως το 2011 υπήρχαν οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές μηχανικών για μια σειρά εργασιών μηχανικού. Με τον Ν.3919/2011 οι ανωτέρω υποχρεωτικές ελάχιστες μετονομάστηκαν σε "νόμιμες" και δεν είναι υποχρεωτικές εφόσον υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ μηχανικού-εργοδότη για διαφορετικό ποσόν. Εαν δεν υπάρχει τέτοιο συμφωνητικό , οι "νόμιμες" ( πρώην ελάχιστες ) θεωρούνται υποχρεωτικές σε περίπτωση δικαστικής διένεξης. Το συμφωνητικό που συντάσσεται υποβάλλεται στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ για να τεκμηριωθεί η είσπραξη χαμηλότερης αμοιβής από τον Μηχανικό. Η ρύθμιση αυθαιρέτων έχει υπαχθεί από το ΤΕΕ στις εργασίες για τις οποίες υπάρχει καθορισμένη νόμιμη αμοιβή η οποία όντως υπολογίζεται όπως την περιγράφεις με λ , ημέρες απασχόλησης κλπ. και πράγματι ξεκινά από τα 1580Ε περίπου.+ ΦΠΑ 24% και ανεβαίνει. Οι ελάχιστες ημέρες απασχόλησης διαφέρουν ανάλογα τα έτη εμπειρίας του μηχανικού όμως είναι καθορισμένες από το ΤΕΕ με τέτοιο τρόπο που καταλήγουν στην ανωτέρω ελάχιστη αμοιβή για όλους. Αν δεν υπάρξει ιδιωτικό συμφωνητικό για μικρότερο ποσό , ο μηχανικός θα πρέπει να πληρωθεί το παραπάνω ποσό της "νόμιμης" ( πρώην ελάχιστης ) αμοιβής. Οπότε η ορθή διαδικασία είναι : Συμφωνεί ο μηχανικός με τον ιδιοκτήτη για την αμοιβή του , συντάσσεται το συμφωνητικό - ανάθεση -ανάληψη (δεν έχει σημασία ο τίτλος ) με το συμφωνημένο ποσό και μετά υποβάλλεται η δήλωση αυθαιρέτου. Β ) Σε ότι αφορά την " έκδοση ΥΔ για τις παραπάνω υπερβάσεις, με την παρατήρηση ότι αυτές ολοκληρώθηκαν πριν από την 28/7/2011 και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις του άρθρου 89" αυτή είναι υποχρεωτικό δικαιολογητικό του Ν.4495/17 των αυθαίρετων και ορίζεται στο Αρθρο 99 παρ. β. : "..β) Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 του αιτούντος, θεωρημένη για τη γνησιότητα της υπογραφής, στην οποία περιλαμβάνονται : αα) τα ατομικά του στοιχεία, ββ) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του (Α.Φ.Μ.), γγ) η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας του, δδ) ο αριθμός και το έτος της οικοδομικής άδειας, αν υπάρχει, εε) το εμβαδόν και η χρήση της αυθαίρετης κατασκευής, στστ) η ημερομηνία ολοκλήρωσης του φέροντος οργανισμού ή της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης σε αυτό σύμφωνα με το άρθρο 97, ζζ) αν πρόκειται για κύρια και μοναδική κατοικία, ηη) δήλωση ότι η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη χρήση δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις του άρθρου 89." ΥΓ. Σε κάθε περίπτωση η υποβολή δήλωσης αυθαιρέτου προϋποθέτει γραπτή εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη προς τον μηχανικό , την οποία ανεβάζουμε και στο σύστημα αυθαίρετων.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.