Jump to content

cv98019

Core Members
 • Content Count

  613
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

cv98019 last won the day on October 8 2010

cv98019 had the most liked content!

Community Reputation

24 Καλή

About cv98019

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Τοποθεσία
  Αίγιο, Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Συμφωνώ. Γι 'αυτο έγραψα: "Στο εξωτερικό, πχ στις ΗΠΑ, μπορείς να αγοράσεις μια SPIA Annuity..." Προφανώς εξαρτάται από εσένα. Κάποιος που βάζει 50 ευρώ το μήνα είναι δύσκολο να μαζέψει τα ίδια με αυτόν που βάζει 500. Κάποιος που πήρε ένα πρόγραμμα απο τράπεζα και πληρώνει 5%-10% προμήθειες κλπ έξοδα το χρόνο είναι δύσκολο να μαζέψει τα ίδια με αυτόν που το κάνει μόνος του πληρώνει 0.5% ή λιγότερα. Κάποιος που "παίζει" μετοχές, με τη λογική αγοράζω-πουλάω και τζογάρω κάθε μέρα δεν θα βγάλει λεφτά. Αν μπορούσε να το κάνει δεν θα ήταν μηχανικός - θα ήταν golden boy στη Goldman Sachs. Τα λινκ που παρέθεσα παραπάνω δεν έχουν αυτή τη λογική. Ίσως. Ίσως σε μερικές δεκαετίες. Μάλλον είναι καλύτερα ανεστραμμένο: Στην Ελλάδα, αν δεν πάρεις σύνταξη στα 62 ή αν αυτά που θα πάρεις δεν σε φτάνουν, θα εύχεσαι να είχες μπλέξεις με επενδύσεις όταν ήσουν νεότερος. Τώρα τόνισα και τα δύο "αν" - "δεν".
 2. Αφού είσαι στη ΔΟΥ κατ. εξωτερικού, δεν μπορείς να κάνεις έναρξη εργασιών. Εκτός αν μεταφερθείς σε ΔΟΥ εσωτερικού, οπότε θεωρείσαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και πιστεύω αντιλαμβάνεσαι τις συνέπειες. Μπορείς να ρωτήσεις στη ΔΟΥ κατ. εξωτερικού για σιγουριά. Για προαιρετική ασφάλιση κοίταξες; Όσο είσαι εκτός ΕΕ την πληρώνεις, όσο είσαι εντός την διακόπτεις. Θεωρητικά πάντα - πρακτικά δεν ξέρω πως μπορείς να το κάνεις. Και αν σε συμφέρει να το κάνεις...
 3. Δεν είμαι σίγουρος ποια είναι η ερώτηση. Στο εξωτερικό, πχ στις ΗΠΑ, μπορείς να αγοράσεις μια SPIA Annuity με ένα εφάπαξ ποσό και να σε πληρώνουν μηνιαία μέχρι να πεθάνεις. Αν σε συμφέρει να την αγοράσεις ή όχι, είναι άλλο θέμα. Υπάρχουν και καλύτερα προϊόντα, ανάλογα με την περίπτωση. Στην Ελλάδα, αν πάρεις σύνταξη στα 62 και αν αυτά που θα πάρεις σε φτάνουν, δεν έχει νόημα να μπλέξεις με επενδύσεις. Τόνισα και τα δύο "αν".
 4. Καταρχάς, οι χρεώσεις είναι ο σημαντικότερος δείκτης για το αν το πρόγραμμα που ακολουθείς θα έχει επιτυχία ή όχι. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα των ασφαλιστικών/επενδυτικών/συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που θα βρεις σε ασφαλιστικές εταιρείες ή τράπεζες, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Και δυστυχώς πολλές απο τις χρεώσεις είναι κρυμμένες στα ψιλά γράμματα - δύσκολα μπορείς να τις αντιληφθείς. Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι σε δεσμεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν καταλάβεις ότι έκανες λάθος και θέλεις να σπάσεις το συμβόλαιο πρόωρα, θα χάσεις κεφάλαιο. Και τα προβλήματα συνεχίζουν... Όσον αφορά την ερώτησή σου: - Ανοίγεις λογαριασμό σε ένα broker. - Μέσω του broker αγοράζεις διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF). - Αν θέλεις να κλείσεις το λογαριασμό σου, πρέπει πρώτα είτε να μετακινήσεις τα ETF σε άλλο broker είτε να τα πουλήσεις. - Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός - όποτε θες αγοράζεις, όποτε θες πουλάς. Αν σε ενδιαφέρει να μην έχεις καθόλου πάγιες ετήσιες χρεώσεις (inactivity fee κτλ), πήγαινε με την Degiro. Προσφέρει και ETF χωρίς προμήθεια αγοράς. Μπορείς να τη βγάλεις τζάμπα. Πάντως μιλάμε για μικρά έξοδα. Inactivity fee της τάξης του 0.1% είναι απειροελάχιστο σε σχέση με το 2% που χρεώνουν τα Α/Κ ενός τυπικού "συνταξιοδοτικού προγράμματος" (αυτό δεν το λένε στο προσπέκτους, πρέπει να το ψάξεις...)
 5. Αυτό, αν μη τι άλλο, είναι καλό: 1. Το κόστος τους είναι ελάχιστο σε σχέση με τους brokers εσωτερικού 2. Υπόκεινται σε κανονισμούς και εποπτεύονται από σοβαρές ελεγκτικές αρχές 3. Τα χρήματα βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας 4. Δίνουν πρόσβαση σε αξιόλογα, χαμηλού κόστους προϊόντα, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα Όλοι οι broker στοχεύουν πελάτες που κάνουν συχνές συναλλαγές μιας και οι προμήθειες χρεώνονται ανά συναλλαγή. Αυτό δεν σημαίνει οτι κάποιος που ενδιαφέρεται για μία σταθερή επένδυση χωρίς ενδιάμεσες συναλλαγές εχει καλύτερες επιλογές. Απλά δεν θα είσαι ο καλύτερος πελάτης τους - μην περιμένεις να σου στέλνουν κάρτες κάθε Χριστούγεννα
 6. Ρίξε μια ματιά εδώ και στα υπόλοιπα άρθρα τους: https://www.ourwallet.gr/pos-epilexoume-ependytiki/ Μετά κοίτα εδώ: https://www.bogleheads.org/wiki/EU_investing και εδώ: https://www.bogleheads.org/forum/viewforum.php?f=22
 7. Δεν υπάρχει. Παρεπιπτόντως, φρόντισε να μελετήσεις τους όρους και να καταλάβεις που πας να μπλέξεις, πριν μπλέξεις. Αν πας και αγοράσεις κάτι που συνδιάζει ασφαλιστικό + επενδυτικό, θα μπλέξεις σίγουρα. Για αμιγώς ασφαλιστικά προγράμματα συνιστώ να προτιμήσεις τις μεγάλες ασφαλιστικές. Για αμιγώς επενδυτικά προγράμματα θα δυσκολευτείς να βρεις κάτι της προκοπής ειτε σε τράπεζα είτε σε ασφαλιστική.
 8. Ως εδώ καλά. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να μπλέξεις. Αυτό μπορείς να το κάνεις αν κάποια στιγμή αποφασίσεις να επιστρέψεις. Δεν γνωρίζω το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα της Σουηδίας, αλλά υποθέτω οτι ήδη πληρωνεις για την κρατική συνταξή σου στη Σουηδία (1ος πυλώνας). Αν έχεις και την ευκαιρία να συνεισφέρεις σε κάποιο επαγγελματικό ταμείο με ταυτόχρονη συνεισφορά του εργοδότη, κάν'το (2ος πυλώνας). Αν μετά απο όλα αυτά σου περισσεύουν χρήματα, βάλτα σε ενα προσωπικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (3ος πυλώνας). Σημ.: Σύντομα τα PEPP θα γίνουν ο κανόνας στην Ευρώπη. Αν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη Σουηδία ακόμα, επέλεξε κάτι σαν κι αυτό. Μείνε μακριά από συνταξιοδοτικά προγράμματα που συνδιάζουν επενδύσεις με ασφάλειες ζωής και γενικά προγράμματα υψηλού κόστους. Αυτό δεν το γνωρίζει κανένας. Κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Προς το παρόν τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για τους κατοίκους Ελλάδας...
 9. cv98019

  Κάτοικος Εξωτερικού

  Δεν έχω ψάξει το θέμα συστηματικά και με ενδιαφέρει. Δυστυχώς τα πράγματα με τον ΕΦΚΑ δεν είναι ξεκάθαρα για τους κατοίκους Ελλαδας. Για τους υπόλοιπους είναι ακόμα χειρότερα. Βρηκα οτι με βάση το Α37/2, 18-01-2013, απο το 1984 μπορεί ο Έλληνας του εξωτερικού να έχει προαιρετική ασφάλιση στην Ελλάδα. https://www.mfa.gr/missionsabroad/images/stories/missions/denmark/docs/ika.pdf .Άρα, εκτός κι αν έχει καταργηθεί με τον ΕΦΚΑ, συνεχίζει και ισχύει. Επιπλέον, από αυτά: https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/01/69ΣΥ465ΧΠΙ-038.pdf https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/03/Ω1ΝΖ465ΧΠΙ-ΒΕΒ.pdf https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/02/ΩΜΑΤ465Θ1Ω-3ΣΦ.pdf Δεν βλέπω να αναφέρεται διαχωρισμός ανάμεσα σε κατοίκους εξωτερικού / εσωτερικού. Το τελευταίο έγγραφο παραπάνω αναφέρεται και στη δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ μόνο για υγειονομική περίθαλψη βάσει των διατάξεων του άρθρου 35 παρ. 6 του ν.2676/1999. Προβλήματα που βλέπω σε όσα αναφέρθηκαν: 1. igfa1983, αν δεν έχεις μεταφέρει τη φορολογική κατοικία, έχεις άλλα προβλήματα. Το ασφαλιστικό είναι το τελευταίο κατά τη γνώμη μου. 2. Ghostrider, για να δικαιούσαι να μην υποβάλεις φορολογική δήλωση, πρέπει να μην έχεις κανένα εισόδημα στην Ελλάδα (ούτε απο τόκους τραπεζικών καταθέσεων). Και πάλι όμως έχεις δικαίωμα να υποβάλεις μηδενική ή ακόμα καλύτερα με τα χρήματα που μετέφερες από το εξωτερικό κάθε χρονιά έτσι ώστε στο μέλλον να μπορέσεις να δικαιολογήσεις τεκμήρια. Η μη υποβολή δήλωσης, για μένα, δεν έχει νόημα. Κάν'την κι ας ειναι μηδέν.
 10. cv98019

  Παλιο σπιτι προβληματα

  Συνηθισμένη περίπτωση σε χωριά. Μίλα με κάποιον μηχανικό, κατά προτίμηση κάποιον που βρίσκεται στην περιοχή, να πάτε μαζί να το δείτε και να σου πει: 1. Αν μπορεί να γίνει κάτι (εκτός γκρεμίσματος) 2. Πόσο περίπου θα κοστίσει Αν η λύση είναι το γκρέμισμα και πάλι θα σε βοηθήσει είτε αναλαμβάνοντας τη δουλειά είτε με το να σου συστήσει συνεργεία, κόστη κτλ. Συνεννοήσου από την αρχή πόσο θα κοστίσει η αυτοψία.
 11. cv98019

  Επιτρεπόμενη Τάση

  Γιατι θελεις να βρεις τη γωνια? Δεν τη χρησιμοποιεις στα διαγραμματα που σου εστειλα. Παραδειγμα: Εστω πλακα διαμετρου Β=10cm εγκιβωτισμενη σε χαλαρη αμμο (γωνια τριβης=30, γ=17kN/m3) σε βαθος Η=50cm. Απο τα διαγραμματα, για Η/Β=5 και φ=30 => Νγ=4 => qu=17*0.5*4=34kPa => Qu=34*επιφανεια πλακας = 0.27kΝ. Εστω η ιδια πλακα αλλα σε πυκνη αμμο (γωνια τριβης=40, γ=19kN/m3) => ... Νγ=5.5 ... => Qu=0.41kΝ.
 12. cv98019

  Επιτρεπόμενη Τάση

  1. Εξαρταται απο τις ιδιοτητες του εδαφους, τις ιδιοτητες του υλικου της πλακας και ποσο βαθια βρισκεται. 45ο δεν ειναι σωστο στη γενικη περιπτωση, αν και μαλλον δεν θα οδηγησει σε δραματικο λαθος. 2. Μεγιστη δυναμη εξολκευσης = Βαρος εδαφους μεσα στον ιδεατο κωνο + τριβη στα ορια κωνου. Δεν εχω βρει καποιο κανονισμο που να οριζει μεθοδο υπολογισμου (μπορει και να υπαρχει). Μπορεις να χρησιμοποιησεις τα διαγραμματα στη σελιδα 858 αν μιλαμε για αμμους (https://www.newcastle.edu.au/__data/assets/pdf_file/0015/22623/82_The-ultimate-pullout-capacity-of-anchors-in-frictional-soils.pdf). Στο τελος πρεπει να κανεις και εναν ελεγχο αντοχης της πλακας, του καλωδιου/αλυσιδας και της ενωσης τους.
 13. KATE, το ΗΕΒ 140 έχει διαστάσεις 140mm x 140mm. Όταν το τοποθετήσεις σε οπή διαμέτρου Φ240mm, έχεις και περιθώριο 100mm. Γιατί να χρειάζεται μεγαλύτερη οπή; Μια χαρά μου φαίνεται!!!
 14. Μπορείς να βάλεις αρμό... Μπορείς και να κολλήσεις την κατασκευή στο πρανές... Μπορείς και να απομακρύνεις την κατασκευή από το πρανές... Μπορείς και να επιχώσεις ανάμεσα... Πολλά μπορείς να κάνεις...αρκεί να το μελετήσεις σύμφωνα με τον τρόπο που σκοπεύεις να το κατασκευάσεις...και έτσι να βγει ένα αξιόπιστο κοστολόγιο της κάθε λύσης...και άρα να πας στην πιο οικονομική... Ξαναλέω, όλα πάνε ανά περίπτωση...
 15. 1. Όσον αφορά τις μεθόδους σχεδιασμού βραχώδων πρανών, δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει. Είναι παρόμοιες τεχνικές με τις μεθόδους για τα εδαφικά πρανή (limit equilibrium), απλά όταν έχεις βραχομάζα (γενικά πάντα) έχεις και προκαθορισμένα επίπεδα αστοχίας (τις ασυνέχειες). Άρα αντί να ψάχνεις να βρεις κύκλους αστοχίας, ψάχνεις να βρεις επίπεδα τεμάχη και σφήνες που πιθανόν να αστοχήσουν. Τα απαραίτητα στοιχεία για τους υπολογισμούς τα παίρνεις από την επί τόπου εξέταση της βραχομάζας. 2. Προφανώς το (1) δεν είναι τόσο απλό όσο το περιγράφω... 3. Το μεγάλο πρόβλημα με το να κολήσεις το κτίριο στο πρανές είναι προφανώς ο σεισμός... 4. Πράγματι, έχουν διασωθεί κατασκευές από την αρχαιότητα, οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές που περγράφονται εδώ. Αλλά υπάρχουν και μερικές που δεν έχουν διασωθεί. Σήμερα, ή θα κατασκευάζουμε εμπειρικά ή θα χρησιμοποιούμε υπολογισμούς (που περιλαμβάνουν προφανώς και την εμπειρία...). Προσωπικά επιλέγω το δεύτερο... 5. Για πάμε να δούμε: Έστω ότι δεν κολλάμε το κτίριο στο πρανές...Άρα τα δύο δουλεύουν ξεχωριστά...άρα τα σχεδιάζεις και ξεχωριστά. Έτσι ξεμπερδεύεις και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο Έστω ότι κολλάμε το κτίριο στο πρανές...Άρα τα δύο δουλεύουν μαζί...κοινώς αλληλεπίδραση εδάφους κατασκευής...και μπλέξαμε... Εδώ η απάντηση δεν είναι απλή...πάει ανά περίπτωση...και το πρόβλημα δεν είναι απλό...γι’ αυτό και δεν καλύπτεται από τους κανονισμούς... Αν η βραχομάζα είναι ευσταθής από μόνη της, ποιος εγγυάται ότι θα συνεχίσει να είναι όταν έχεις αλληλεπίδραση με το κτίριο; Πώς μπορείς να το πεις χωρίς να μπλέξεις με πολύπλοκους υπολογισμούς; Πάντως το μόνο σιγουρο είναι ότι τα δύο αποκλείεται να έχουν τις ίδιες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του σεισμού (και μετά, στην ελεύθερη ταλάντωση). Άρα πόση θα είναι η ώθηση από το έδαφος στην κατασκευή; Θα το βρούμε με Mononobe-Okabe; Δεν ισχύει... Και εν ολίγοις...αντί να κάθεται κανείς και να ταλαιπωριέται...τα διαχωρίζει...τα σχεδιάζει ξεχωριστά και ξεμπερδεύει...Γι΄αυτό και η αρχική λύση είναι αποδεκτή...
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.