Jump to content

cv98019

Core Members
 • Content Count

  619
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

cv98019 last won the day on October 8 2010

cv98019 had the most liked content!

Community Reputation

25 Καλή

About cv98019

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Τοποθεσία
  Αίγιο, Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Γνωρίζω πολλούς Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Δεν γνωρίζω κάποιον να έχει "ρευστοποιήσει" τις εισφορές του. Μήπως αυτοί με το ΙΚΑ ήταν κάποια ειδική περίπτωση; Στην ουσία, αν έχεις πληρώσει παραπάνω από τα ελάχιστα χρόνια, γιατί να ρευστοποιησεις; Άστα και κάποια στιγμή στον μέλλον κάτι θα πάρεις από σύνταξη. Αν δεν έχεις πληρώσει ούτε τα ελάχιστα και δεν σκοπεύεις να ξαναγυρίσεις, μικρό το κακό (που θα τα χάσεις) γιατί εκ των πραγμάτων δεν έχεις πληρώσει πολλά. Αν πάλι σκοπεύεις να γυρίσεις, συμπληρώνεις τα ελάχιστα χρόνια τότε. Γιατί σε ενδιαφέρει το θέμα;
 2. Κι εγώ είχα. ΤΣΜΕΔΕ. Αλλά το ΤΣΜΕΔΕ δεν μου έδινε βεβαίωση, αν δεν τους πήγαινα την άδεια παραμονής, την οποία δεν μπορούσα να βγάλω αν δεν είχα βεβαίωση ασφαλείας. Παρόμοιος φαύλος κύκλος με αυτόν που περιγράφεις. Καλή τύχη.
 3. Αν το θέμα για τους κατοίκους Ελλάδας είναι κάπως μπερδεμένο, για τους κατοίκους εξωτερικού είναι εντελώς στον αέρα. Αν στοιχειωδώς κάποιος είχε κάνει αίτηση στην προαιρετική - (περίπτωση Α ή Β), είναι πιθανό να πληρώνει τσάμπα μέχρι σήμερα. Το πρώτο πράγμα που κάνει ενας πρωην ΕΕ που μεταναστεύει (πριν φύγει) είναι διακοπή εργασιών. Με ανοιχτά βιβλία, μεταφορά στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού δεν γίνεται. Κι αν δεν κάνεις μεταφορά φορολογικής κατοικίας το πρόβλημα που έχεις δεν είναι το ασφαλιστικό - είναι το φορολογικό. Απο 01-01-2017, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις πάνε πακέτο με τις φορολογικές - αν τα βιβλία είναι κλειστά, δεν έχεις υποχρέωση να πληρώνεις ΕΦΚΑ. Παρόλα αυτά, ο ΕΦΚΑ στέλνει ραβασάκια κανονικά, τουλαχιστον σ'εμενα. Πλέον ξεκίνησε και ο ΕΤΕΑΕΠ. Έχω τρεις επιλογές: 1. Αγνοώ τα ραβασάκια. Άρα δεν ασφαλίζομαι στην Ελλάδα (δεν πληρώνω άσκοπα εισφορές ΟΑΕΔ και ασθένειας άλλα ούτε και σύνταξης που ίσως να είχε κάποιο όφελος). 2. Πληρώνω τα ραβασάκια, χωρίς να κάνω αίτηση για προαιρετική ασφάλεια. Το σύστημα θα με βγάζει ασφαλισμένο στην Ελλάδα, προσωρινά τουλάχιστον. Θα πληρώνω εισφορές ΟΑΕΔ και ασθένειας παντελώς άσκοπα, αφού δεν ζω εκεί. Θα πληρώνω κλάδο σύνταξης, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μετρήσουν συντάξιμα χρόνια. 3. Πληρώνω τα ραβασάκια, αφού κάνω αίτηση για προαιρετική ασφάλεια (δηλώνοντας ψευδώς ότι ζω στην Ελλάδα). Το αποτέλεσμα είναι ίσως παρόμοιο με το #2 παραπάνω. Κανείς δεν ξέρει. ------------------------ Μέχρι να ομαλοποιηθούν / σοβαρευτούν τα πράγματα, ακολουθώ το #1.
 4. Το γενικό πρόβλημα είναι ότι και οι εγκύκλιοι και οι νόμοι είναι σαν να έχουν γραφτεί από μικρά παιδιά. Μόνο και μόνο το ότι υπάρχουν 2 ειδών (!) προαιρετικές ασφαλίσεις είναι αρκετό. Το δικό μου πρόβλημα, που αφορά και πολλούς συναδέλφους, είναι οτι η περίπτωση μηχανικών που μετανάστευσαν στο εξωτερικό δεν καλύπτεται σε κανέναν από τους 2 νόμους - εγκυκλίους. Σαν παράδειγμα αναφέρω τα παρακάτω: NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4488 - Αρθρο 20. Αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα - Παραγραφος 4: "... Για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, σύμφωνα με τα ανωτέρω υποβάλλεται δήλωση του ασφαλισμένου εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης διακόπτεται, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου, από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης. Νέα αίτηση για προαιρετική ασφάλιση δεν μπορεί να υποβληθεί." Κοινώς, για να υπαχθείς στην προαιρετική ασφάλιση του ν4488, έπρεπε να είχες υποβάλει αίτηση από 13-09-2017 μέχρι 12-12-2017. Και η σχετική εγκύκλιος βγήκε το Μάρτη του 2018! Και από όσους ξέρω που το έκαναν, κανείς δεν έχει πάρει απάντηση ακόμα (είτε θετική είτε αρνητική)! Γιατί να μην μπορει να υποβληθεί νέα αίτηση είναι ένα μυστήριο που πλανάται στον αέρα. Και η εγκυκλιος το ξεκαθαριζει κιολας: "Το δικαίωμα στην προαιρετική ασφάλιση, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 20, παρέχεται άπαξ και αποκλειστικά..." Εδώ οι συγγραφείς έδειξαν το ενδιαφέρον τους στον αριθμό "3". Από την εγκύκλιο: "Σε περίπτωση που επέλθει απώλεια του δικαιώματος για συνέχιση προαιρετικά της ασφάλισης, ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει την υπαγωγή του στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, μετά την παρέλευση τριών (3) ετών...Συνολικά, ο ασφαλισμένος μπορεί να υπαχθεί σε καθεστώς προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης μέχρι τρεις (3) φορές" Και αναρωτιέται κανείς: γιατί μετά απο 3 χρόνια και μέχρι 3 φορές; Γιατί όχι μετά από 4 χρόνια και μέχρι 4 φορές για παράδειγμα; ------------------ Εν κατακλείδι: Κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως να ομαλοποιηθούν / σοβαρευτούν τα πράγματα. Προς το παρόν είναι λίγο θολά.
 5. Έχω αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα, όχι για Σουηδία. Έκανα ιδιωτική ασφάλεια. Κόστος περί τα 100-150ευρω, αν θυμάμαι καλά. Συνιστώ να κάνεις το ίδιο στην Σουηδία. Απλά ψάξε να σιγουρευτείς τι καλύψεις χρειάζονται και πάρε τιμές μέσω internet.
 6. Συμφωνώ. Γι 'αυτο έγραψα: "Στο εξωτερικό, πχ στις ΗΠΑ, μπορείς να αγοράσεις μια SPIA Annuity..." Προφανώς εξαρτάται από εσένα. Κάποιος που βάζει 50 ευρώ το μήνα είναι δύσκολο να μαζέψει τα ίδια με αυτόν που βάζει 500. Κάποιος που πήρε ένα πρόγραμμα απο τράπεζα και πληρώνει 5%-10% προμήθειες κλπ έξοδα το χρόνο είναι δύσκολο να μαζέψει τα ίδια με αυτόν που το κάνει μόνος του πληρώνει 0.5% ή λιγότερα. Κάποιος που "παίζει" μετοχές, με τη λογική αγοράζω-πουλάω και τζογάρω κάθε μέρα δεν θα βγάλει λεφτά. Αν μπορούσε να το κάνει δεν θα ήταν μηχανικός - θα ήταν golden boy στη Goldman Sachs. Τα λινκ που παρέθεσα παραπάνω δεν έχουν αυτή τη λογική. Ίσως. Ίσως σε μερικές δεκαετίες. Μάλλον είναι καλύτερα ανεστραμμένο: Στην Ελλάδα, αν δεν πάρεις σύνταξη στα 62 ή αν αυτά που θα πάρεις δεν σε φτάνουν, θα εύχεσαι να είχες μπλέξεις με επενδύσεις όταν ήσουν νεότερος. Τώρα τόνισα και τα δύο "αν" - "δεν".
 7. Αφού είσαι στη ΔΟΥ κατ. εξωτερικού, δεν μπορείς να κάνεις έναρξη εργασιών. Εκτός αν μεταφερθείς σε ΔΟΥ εσωτερικού, οπότε θεωρείσαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και πιστεύω αντιλαμβάνεσαι τις συνέπειες. Μπορείς να ρωτήσεις στη ΔΟΥ κατ. εξωτερικού για σιγουριά. Για προαιρετική ασφάλιση κοίταξες; Όσο είσαι εκτός ΕΕ την πληρώνεις, όσο είσαι εντός την διακόπτεις. Θεωρητικά πάντα - πρακτικά δεν ξέρω πως μπορείς να το κάνεις. Και αν σε συμφέρει να το κάνεις...
 8. Δεν είμαι σίγουρος ποια είναι η ερώτηση. Στο εξωτερικό, πχ στις ΗΠΑ, μπορείς να αγοράσεις μια SPIA Annuity με ένα εφάπαξ ποσό και να σε πληρώνουν μηνιαία μέχρι να πεθάνεις. Αν σε συμφέρει να την αγοράσεις ή όχι, είναι άλλο θέμα. Υπάρχουν και καλύτερα προϊόντα, ανάλογα με την περίπτωση. Στην Ελλάδα, αν πάρεις σύνταξη στα 62 και αν αυτά που θα πάρεις σε φτάνουν, δεν έχει νόημα να μπλέξεις με επενδύσεις. Τόνισα και τα δύο "αν".
 9. Καταρχάς, οι χρεώσεις είναι ο σημαντικότερος δείκτης για το αν το πρόγραμμα που ακολουθείς θα έχει επιτυχία ή όχι. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα των ασφαλιστικών/επενδυτικών/συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που θα βρεις σε ασφαλιστικές εταιρείες ή τράπεζες, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Και δυστυχώς πολλές απο τις χρεώσεις είναι κρυμμένες στα ψιλά γράμματα - δύσκολα μπορείς να τις αντιληφθείς. Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι σε δεσμεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν καταλάβεις ότι έκανες λάθος και θέλεις να σπάσεις το συμβόλαιο πρόωρα, θα χάσεις κεφάλαιο. Και τα προβλήματα συνεχίζουν... Όσον αφορά την ερώτησή σου: - Ανοίγεις λογαριασμό σε ένα broker. - Μέσω του broker αγοράζεις διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF). - Αν θέλεις να κλείσεις το λογαριασμό σου, πρέπει πρώτα είτε να μετακινήσεις τα ETF σε άλλο broker είτε να τα πουλήσεις. - Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός - όποτε θες αγοράζεις, όποτε θες πουλάς. Αν σε ενδιαφέρει να μην έχεις καθόλου πάγιες ετήσιες χρεώσεις (inactivity fee κτλ), πήγαινε με την Degiro. Προσφέρει και ETF χωρίς προμήθεια αγοράς. Μπορείς να τη βγάλεις τζάμπα. Πάντως μιλάμε για μικρά έξοδα. Inactivity fee της τάξης του 0.1% είναι απειροελάχιστο σε σχέση με το 2% που χρεώνουν τα Α/Κ ενός τυπικού "συνταξιοδοτικού προγράμματος" (αυτό δεν το λένε στο προσπέκτους, πρέπει να το ψάξεις...)
 10. Αυτό, αν μη τι άλλο, είναι καλό: 1. Το κόστος τους είναι ελάχιστο σε σχέση με τους brokers εσωτερικού 2. Υπόκεινται σε κανονισμούς και εποπτεύονται από σοβαρές ελεγκτικές αρχές 3. Τα χρήματα βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας 4. Δίνουν πρόσβαση σε αξιόλογα, χαμηλού κόστους προϊόντα, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα Όλοι οι broker στοχεύουν πελάτες που κάνουν συχνές συναλλαγές μιας και οι προμήθειες χρεώνονται ανά συναλλαγή. Αυτό δεν σημαίνει οτι κάποιος που ενδιαφέρεται για μία σταθερή επένδυση χωρίς ενδιάμεσες συναλλαγές εχει καλύτερες επιλογές. Απλά δεν θα είσαι ο καλύτερος πελάτης τους - μην περιμένεις να σου στέλνουν κάρτες κάθε Χριστούγεννα
 11. Ρίξε μια ματιά εδώ και στα υπόλοιπα άρθρα τους: https://www.ourwallet.gr/pos-epilexoume-ependytiki/ Μετά κοίτα εδώ: https://www.bogleheads.org/wiki/EU_investing και εδώ: https://www.bogleheads.org/forum/viewforum.php?f=22
 12. Δεν υπάρχει. Παρεπιπτόντως, φρόντισε να μελετήσεις τους όρους και να καταλάβεις που πας να μπλέξεις, πριν μπλέξεις. Αν πας και αγοράσεις κάτι που συνδιάζει ασφαλιστικό + επενδυτικό, θα μπλέξεις σίγουρα. Για αμιγώς ασφαλιστικά προγράμματα συνιστώ να προτιμήσεις τις μεγάλες ασφαλιστικές. Για αμιγώς επενδυτικά προγράμματα θα δυσκολευτείς να βρεις κάτι της προκοπής ειτε σε τράπεζα είτε σε ασφαλιστική.
 13. Ως εδώ καλά. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να μπλέξεις. Αυτό μπορείς να το κάνεις αν κάποια στιγμή αποφασίσεις να επιστρέψεις. Δεν γνωρίζω το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα της Σουηδίας, αλλά υποθέτω οτι ήδη πληρωνεις για την κρατική συνταξή σου στη Σουηδία (1ος πυλώνας). Αν έχεις και την ευκαιρία να συνεισφέρεις σε κάποιο επαγγελματικό ταμείο με ταυτόχρονη συνεισφορά του εργοδότη, κάν'το (2ος πυλώνας). Αν μετά απο όλα αυτά σου περισσεύουν χρήματα, βάλτα σε ενα προσωπικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (3ος πυλώνας). Σημ.: Σύντομα τα PEPP θα γίνουν ο κανόνας στην Ευρώπη. Αν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη Σουηδία ακόμα, επέλεξε κάτι σαν κι αυτό. Μείνε μακριά από συνταξιοδοτικά προγράμματα που συνδιάζουν επενδύσεις με ασφάλειες ζωής και γενικά προγράμματα υψηλού κόστους. Αυτό δεν το γνωρίζει κανένας. Κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Προς το παρόν τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για τους κατοίκους Ελλάδας...
 14. Δεν έχω ψάξει το θέμα συστηματικά και με ενδιαφέρει. Δυστυχώς τα πράγματα με τον ΕΦΚΑ δεν είναι ξεκάθαρα για τους κατοίκους Ελλαδας. Για τους υπόλοιπους είναι ακόμα χειρότερα. Βρηκα οτι με βάση το Α37/2, 18-01-2013, απο το 1984 μπορεί ο Έλληνας του εξωτερικού να έχει προαιρετική ασφάλιση στην Ελλάδα. https://www.mfa.gr/missionsabroad/images/stories/missions/denmark/docs/ika.pdf .Άρα, εκτός κι αν έχει καταργηθεί με τον ΕΦΚΑ, συνεχίζει και ισχύει. Επιπλέον, από αυτά: https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/01/69ΣΥ465ΧΠΙ-038.pdf https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/03/Ω1ΝΖ465ΧΠΙ-ΒΕΒ.pdf https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/02/ΩΜΑΤ465Θ1Ω-3ΣΦ.pdf Δεν βλέπω να αναφέρεται διαχωρισμός ανάμεσα σε κατοίκους εξωτερικού / εσωτερικού. Το τελευταίο έγγραφο παραπάνω αναφέρεται και στη δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ μόνο για υγειονομική περίθαλψη βάσει των διατάξεων του άρθρου 35 παρ. 6 του ν.2676/1999. Προβλήματα που βλέπω σε όσα αναφέρθηκαν: 1. igfa1983, αν δεν έχεις μεταφέρει τη φορολογική κατοικία, έχεις άλλα προβλήματα. Το ασφαλιστικό είναι το τελευταίο κατά τη γνώμη μου. 2. Ghostrider, για να δικαιούσαι να μην υποβάλεις φορολογική δήλωση, πρέπει να μην έχεις κανένα εισόδημα στην Ελλάδα (ούτε απο τόκους τραπεζικών καταθέσεων). Και πάλι όμως έχεις δικαίωμα να υποβάλεις μηδενική ή ακόμα καλύτερα με τα χρήματα που μετέφερες από το εξωτερικό κάθε χρονιά έτσι ώστε στο μέλλον να μπορέσεις να δικαιολογήσεις τεκμήρια. Η μη υποβολή δήλωσης, για μένα, δεν έχει νόημα. Κάν'την κι ας ειναι μηδέν.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.