Jump to content

owlphin

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Ιδιώτης-Μη μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Ιδιώτης

owlphin's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

 1. Μα δεν είναι το πρόβλημα η ασφάλεια. Έχω ασφάλεια και δεν υπάρχει λόγος να κάνω άλλη. Το θέμα είναι το μπλέξιμο με τη "βεβαίωση κατοικίας". Διαβάζω σε άλλα φόρα ότι κάποιοι έκαναν υπεθυνη δήλωση σε ΚΕΠ και άλλοι απλά πέτυχαν πιο εξυπηρετικούς υπαλλήλους.
 2. πήγα στον ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ (στην αθήνα) για να βγάλω το έγγραφο S1 που φαίνεται ότι έχω ασφάλιση στην Ελλάδα. Το έγγραφο το θέλω για να πάω να βγάλω Personnummer στη Σουηδία σαν "Self-sufficient" https://www.skatteverket.se/servicelankar/otherlanguages/inenglish/individualsandemployees/movingtosweden/citizenofeueeacountry/youareselfsufficient/youaremovingbyyourself.4.3810a01c150939e893f41fe.html Μου ζητήσανε "βεβαίωση δνσης" στη Σουηδία ... για να αποκτήσω επίσημα δνση όμως στη Σουηδία χρειάζομαι Personnummer και άρα S1 φαυλος κύκλος. - ερωτήσεις: 1. Είχε κανείς σας το ίδιο πρόβλγμα και αν ναι πως το ξεπέρασε 2. Ξέρει κανείς αν το ίδια αίτηση μπορώ να τη κάνω στην επαρχία? Ξέρεις κανείς αν υπάρχει γραφείο ΤΣΜΕΔΕ στη Λακωνία? Στο site του ΕΦΚΑ βρίσκω μόνο Τρίπολη. Καλύπτει όλη τη Πελοπόνησσο?
 3. Καλημέρα. Είμαι μηχανικός και δουλεύω σε εταιρεία με το καθεστός της παρ.9 του άρθρου 39 του νόμου 4386/2016 δηλ. πληρώνω 16,72% των τιμιλογίων μου εγώ και το υπόλοιπο ο εργοδότης μου. Έστω ότι το 2017 είχα συνολικά τιμολόγια 30.000 ευρώ. θέλω να μάθω τι θα πληρώνω στα δύο παρακάτω σενάρια: 1. Αν σταματήσω να δουλεύω για την εταιρεία αυτή αλλά έχω ακόμα ανοικτά βιβλία. Τι θα πληρώνω πλέον εγώ σαν ασφαλιστικές εισφορές ? Το 16,72% του μηνιαίου εισοδήματός μου (30.000/12) του προηγούμενου έτους ή το σύνολο (μαζί με όσα πλήρωνε ο εγοδότης). 2. Αν σταματήσω και κλείσω βιβλία. Θα πληρώνω το ίδιο με την περίπτωση 1 ή κάτι άλλο? Μιλάμε πάντα ότι επιλέγω να έχω προαιρετική ασφάλιση.
 4. Ξέρει κανείς αν είναι δυνατό και πόσο περίπου κοστίζει η αλλαγή μονοφασικής παροχής ΔΕΗ σε τριφασική ? Εννοείται χωρίς το κόστος αλλαγών στην εσωτερική εγκατάσταση (πχ πινακα) ... εννωω μόνο τη μεριά της ΔΕΗ http://www.deddie.gr...25&nt=18&lang=1
 5. Χωρίς να διαφωνώ επί της ουσίας : 1. 40% επί του κέρδους όχι επί των εσόδων οπότε δεν ειναι 40+30+30 ... αλλά μικρή η διαφορά 2. Αν αυτά που του μένουν είναι καλά τότε γιατί όχι. Το θέμα είναι ότι αυριο το πρωϊ όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονται σε εταιρείες/γραφεία και τώρα φορολογούταν (συνήθως) επί του 72% των εσόδων τους με φοροαπαλλαγή δε θα παρουν άλλα 5.000 το χρόνο γιατί θα αλλάξει η φορολογία τους. Αν τα πάρουν (χα χα) τότε κανένα πρόβλημα. 3. Γιατί αν καλλιεργείς καρπούζια πάλι εώς 39% δε θα είναι ο φόρος ? Εγώ σε αυτό που θέλω να σταθώ είναι το πόσο εύκολα ακούγεται το ότι "το αφορολογητο στους "ελ. επαγγελματίες" μπορεί να γίνει ως 0 αλλά όχι στους μισθωτούς. Δηλαδή ένας ελ. επαγγελματίας όταν κλείσει το μαγαζι/γραφείο του δεν έχει τις ίδιες καταναλωτικές ανάγκες με έναν μισθωτό ? Τα παιδιά του δηλαδή θα τρώνε λιγότερο ?
 6. Αυτό ρωτάω, το αν δηλώνοντας τον 71121000 είναι σαν να έχεις δηλώσει όλου τους "από κάτω" πχ και τον 71121302.
 7. Για να γίνει πιο σαφής η αντιστοιχία/χρήση του ΜΣΚΚ που κάνεις. πχ δηλώνοντας 71121302 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ, ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ, ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΚΛΠ) κάνεις πιο σαφή την αντιστοίχηση με τον ΜΣΚΚ - ε) Ενεργειακές μελέτες (θερμοηλεκτρικές,υδροηλεκτρικές,πυρηνικές) 26% αφού έχει ακριβώς την ίδια διατύπωση είναι μάλλον τυπικό.
 8. Μια διευκρίνηση, Έστω οτι δηλώνω μόνο το 71121000 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ώστε να είναι γενικό και να περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες μελετών. Έναν χρόνο τυγχαίνει τα περισσότερα έσοδά μου να είναι από μία συγκεκριμένη υποκατηγορία πχ την 71121306 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ. Στο Ε3 μπορώ να δηλώσω στο κουτάκι "ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα τον ειδικότερο 71121306 και όχι τον γενικό 71121000 ?
 9. Ηρθε η ώρα να αλλάξω ΚΑΔ (μέχρι τέλος του Μήνα) Ερώτηση : Υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά από το να δηλώσεις "παραπλήσιες" ΚΑΔ? πχ αν δηλώσω : 71121302:ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ, ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ, ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΚΛΠ) 71121305ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΛΠ) 71121306ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ και 71121909ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΑ δεν είναι το ίδιο με το να δηλώσω ΜΟΝΟ 71121909ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΑ και αυτό ως γενικό να περιλαμβάνει τα πάντα. Κάπου είχα διαβασει ότι αυτό έχει επίπτωση στη περαίωσή σου, αληθεύει? Πως επηρεάζει η επιλογή μου τους ΜΣΚΚ που μπορώ να δηλώνω ? ───────────────────────────────────────────────────── Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου). Chilon
 10. Είμαι μηχανολόγος. Τη 2η φορά που έδωσα πανελλήνιες (1995) θα μπορούσα να περάσω όπου ήθελα. Είχα βάλει μόνο ένα τμήμα ΜΜ-ΕΜΠ. Δε λέω ότι με χάλασε αλλά ίσως τώρα έβαζα ΗΜΜΗΥ (κυρίως γαι ΗΜ όχι τόσο για το ΜΗΥ)
 11. Ξέρει κανείς αν κάποιος που έχει Alpha Web Banking μπορεί να πληρώσει μέσω αυτού ΦΠΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ. Έχω "κλειδωθεί απ' έξω" και δε μπορώ να πάω σε κατάστημα για επανέκδοση κωδικών (είμαι εξωτερικό). Μπορεί κάνει την πληρωμή κάποιος άλλος μέσω του δικού του Web Banking ή πρέπει να είναι τα ίδια ονόματα σε Δήλωση ΦΠΑ και Alpha Web-banking. Εννοείται ότι η δήλωση θα είναι μέσω taxisnet.
 12. Δε διάβασα όλα τα post. Παρότι είμαι μηχανικός ΕΜΠ νομίζω ότι ο τρόπος που διάλεξε το ΕΜΠ, ίσως από την ανυπαρξία του ΥΠΕΠΘ και τη μη λήψη αποφάσεων, να κάνει αυτή την αναβάθμιση είναι λίγο εώς αρκετά άκομψος. ΝΑΙ, και εμένα με πειράζει που μετά από 5 χρόνια στο ΕΜΠ το πτυχίο μου θεωρείται κατώτερο κάποιου που έκανε 3+1 στο εξωτερικό. ΝΑΙ και εγώ θα ήθελα να έχω MSc αλλά κανείς να μη το κοιτάει με μισό μάτι. Παλιότερα είχα ακούσει το σενάριο το Πολυτεχνίο να γίνει 4+1 χρόνια όπου στα 4 θα έπερνες BSc και στο τελευταίο έτος θα έκανες υποχρεωτικά MSc. Πραγματικά δε ξέρω γιατί δε προχώρησε. Νομίζω ότι μια πιο καλή λύση θα ήαν να δοθεί σε όλους τους απόφοιτους ΕΜΠ η δινατότητα να πάρουν MSc περνώντας μέσα από κάποια πρόσθετη διαδικασία, ίσως κάποια Distance Learing Courses του ΕΜΠ σε συνεργασία με το ΕΑΠ. Εδώ μπορώ να φανταστώ γιατί δε μπορεί να γίνει : - Πολλοί καθηγητές δε θα θέλουν να "μπλέξουν" - Πολλοί συναδελφοί μας τα θέλουν όλα εδώ και τώρα.
 13. Δεν υπάρχει ξεχωριστό "Institution" για μηχανολόγους Τα τελευταία 2,5 χρόνια δε δουλέυω Ελλάδα ... αλλά πάλι ούτε Αγγλία Είναι η ίδια διαδικασία που περνάνε οι απόφοιτοι Αγγλικών ΑΕΙ ? στα ACADEMIC REQUIREMENTS διαβάζω CEng Accredited BEng (Hons) degree plus appropriate Masters degree Accredited BEng (Hons) degree plus approved Further Learning to Masters level Accredited MEng Απορίες : - Το ΕΜΠ τι δίνει BEng ή MEng ? - Στη πρώτη περίπτωση το MBA είναι "appropriate Masters degree" ?
 14. Στο κλασσικό σενάριο που δουλέυει κάποιος με μπλοκάκι και δεν είναι υπάλληλος πως αποδικνύει επαγγελματική εμπειρία ? Γίνονται εξετάσεις ? Μετράει το πότε έχεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ?
 15. Είμαι μηχανολόγος μηχανικός απόφοιτος ΕΜΠ το 2000. Την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος την πήρα το 2001. Τον Σεπτέμβρη θα πάω Αγγλία για το ΜΒΑ μου. Ξέρει κανείς αν μπορώ να γραφτώ στο αντίστοιχο ΤΕΕ της Αγγλίας ως chartered engnineer ? Από τα λίγα που έχω διαβάσει αναφέρει ότι πρέπει να έχεις Μ.Eng. Το πτυχείο του ΕΜΠ είναι ισοδύναμο ? Ευχαριστώ
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.