Μετάβαση στο περιεχόμενο

TEE: Εσπερίδα «Εποπτεία Αγοράς Προϊόντων Δομικών Κατασκευών»


Recommended Posts

To Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), μετά από πρόταση της Μόνιμης Επιτροπής Θεμάτων Τυποποίησης, Πιστοποίησης και Διαχείρισης Ποιότητας του ΤΕΕ, ανακήρυξε το έτος 2010 ως «Έτος Εποπτείας της Αγοράς των Προϊόντων Δομικών Κατασκευών», με στόχο να τονισθεί η σημασία της εποπτείας που ασκείται από το Ελληνικό Κράτος στην αγορά των δομικών προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων που ενσωματώνονται στα δομικά έργα.

 

Η Οδηγία της ΕΕ 89/106 «Προϊόντα Δομικών Έργων», όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 93/68 και ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το Π.Δ. 334/94 περί «προϊόντων δομικών κατασκευών», επιβάλλει τα δομικά προϊόντα να συμμορφώνονται με τα Εναρμονισμένα Ευρωπαϊκά Πρότυπα (ΕΝ) ή τις Ευρωπαϊκές Τεχνικές Εγκρίσεις και να φέρουν την σήμανση CE.

 

Στο πλαίσιο των δράσεων του Έτους, το ΤΕΕ διοργανώνει την εναρκτήρια Εκδήλωση με τίτλο «Εποπτεία Αγοράς Προϊόντων Δομικών Κατασκευών», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4, Αθήνα, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010. Ώρα έναρξης 17:30.

 

Σκοπός της Εσπερίδας είναι:

 

Η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης σε όλα τα επίπεδα (ευρωπαϊκό, εθνικό, κλαδικό, εμπορίας, εισαγωγών, εξαγωγών), των μηχανισμών εποπτείας και των προβλημάτων δυσλειτουργίας τους καθώς και η ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση σχετικών προτάσεων.

 

Πηγή: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/scient_typopoiisi/2010etos/events

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω Συνάδελφοι ότι η συζήτηση που θα γίνει στο ΤΕΕ έπρεπε να έχει γίνει πριν μερικούς μήνες, αλλά ποτέ δεν είναι αργά, μιάς και μας έχει σφίξει η "Ανάπτυξη" σε όλα τα επίπεδα...

Μέσα από τα συζητούμενα θέματα, δεν μπορώ κατ αρχήν να καταλάβω αν θα αναφερθεί και το πολύ σοβαρό ζήτημα της μη πιστοποίησης με CE από Αρμόδιους Πιστοποιημένους Φορείς, των υλικών πυρανίχνευσης που εγκαθίστανται στη Χώρα μας ενώ αυτό δεν είναι επιτρεπτό εδώ και αρκετό καιρό. Θα δούμε.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, οι πληροφορίες που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, δείχνουν καθαρά, ότι η πρώτη συζήτηση που αφορά στην εποπτεία της Αγοράς, θα έπρεπε να έχει γίνει αρκετά χρόνια πριν.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχει γίνει τέτοια συζήτηση αμέσως μετά την έκδοση του ΠΔ 334/94 και συγκεκριμένα όταν βγήκε η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για ένταξη εναρμονισμένων προτύπων της Οδηγίας 89/106/Ε.Κ. στην Ελληνική Νομοθεσία.

 

Αν ρίξουμε μια ματιά στον Επίσημο Ευρωπαϊκό Κατάλογο των Εναρμονισμένων Προτύπων της Οδηγίας 89/106/ΕΕC και ψάξουμε και για τις υπάρχουσες ΚΥΑ, θα διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές.

 

Είναι βέβαιο, ότι η κατάλυση της Ελληνικής Οικονομίας με ανεξέλεγκτες εισαγωγές Προϊόντων Δομικών Έργων, οφείλει αρκετά μεγάλο μερίδιο στην κυκλοφορία Προϊόντων Δομικών Έργων χωρίς σήμα ασφαλείας CE που να έχει χορηγηθεί από Διαπιστευμένο Ευρωπαϊκό Φορέα Πιστοποίησης.

 

Τραγικό είναι, ότι το ίδιο φαινόμενο εξακολουθεί ανεξέλεγκτα και σήμερα, με την ασύστολη παραβίαση των υπαρχουσών ΚΥΑ που αφορούν στην σήμανση CE των Προϊόντων Δομικών Έργων. Αυτό φυσικά, παρεμποδίζει την Ελληνική Βιοτεχνία να επενδύει στην κατασκευή τέτοιων προϊόντων, δηλαδή παρεμποδίζει την ανάπτυξη.

 

Ως Μηχανικός, έχω καθήκον να αναφέρω Δομικά Προϊόντα σχετικά με τον τομέα μου, που η κυκλοφορία τους (όσο αφορά στην σήμανση CE) εμπίπτει σε υπάρχουσες ΚΥΑ. π.χ. πυροσβεστικές φωλιές, προϊόντα αυτόματης πυρανίχνευσης κ.α.

 

Είναι ανώφελο λοιπόν, να γίνεται Εσπερίδα για αρχική συζήτηση πάνω στην εποπτεία της Αγοράς, αντί να έχει επιβληθεί από το Κράτος απλά και αυστηρά η εφαρμογή του Νόμου.

Αυτό είναι η εποπτεία αγοράς και όχι οι ατέρμονες συζητήσεις που εξυπηρετούν τα μικροπρόθεσμα συμφέροντα και μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.