Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Αφρομπετόν ή πλακάζ θαλάσσης;


Soulas

Recommended Posts

Παρακαλω πολυ θα ηθελα καποιες πληροφοριες,

το σπιτι μας ειναι πετρινο,το ταβανι του κατω ειναι το πατωμα του πανω μερους.θελουμε να φτιαξουμε το πατωμα και μας προτειναν αφρομπετον και πλακακι ή πλακαζ θαλασσης και πλακακι.

τι ειναι το πιο σωστο?

ελπιζω να μην σας κουρασα,

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Λογικά η κατασκευή αποτελείται από ξύλινα δοκάρια πάνω στα οποία είναι καρφωμένες μεγάλες ξύλινες τάβλες.

 

Εαν προσθέσεις επιπλεόν βάρος με αφρομπετόν (έστω και μειωμένο) η κατασκευή θα αποκτήσει επιπλέον ελαστικότητες (αναλόγως την κατασκευή). Επίσης το πλακάκι και η αρμολόγησή του λογικά θα υποστούν κάποιες ρηγματώσεις από τις ελαστικότητες των ξύλινων δοκαριών ακόμη και με την χρήση ειδικής κόλλας. Μην ξεχνάς και τις συστολές και διαστολές του ξύλου με την εποχή και την υγρασία.

 

Θα ήταν πιο λογικό να τοποθετήσεις κολυμπητό ξύλινο δάπεδο (μασίφ ξύλο, ξύλο μόνο στην επιφάνεια ή laminate τελείως για πιο φθηνό) το οποίο μπορεί να πάρει τις ελαστικότητες του υπόβαθρου και δεν προσθέτει ιδιαίτερο βάρος στην κατασκευή. Από την κάτω πλευρά, ανάμεσα στα δοκάρια προσθέτεις ηχομονωση και θερμομόνωση (εαν θέλεις) και το κλείνεις με γυψοσανίδα ή ξύλο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απαντηση,

το ταβανι οντως εχει ξυλινα δοκαρια και ξυλινα σανιδια πανω σ'αυτα,στο πανω πατωμα βλεπουμε μονο τα σανιδια.

τι να τοποθετησω πριν τα ξυλα που προτεινεται?

μου προτειναν πλακαζ θαλασσης πανω σε δοκαρια,αναμεσα μονωση και μετα το πλακακι.

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα σου πρότεινα να τοποθετήσεις πλακάκι ή άλλο παρόμοιο υλικό λόγω της ξύλινης φύσης του υλικού που στηρίζει το πάτωμα. Τα δοκάρια (κυρίως) αλλά και οι τάβλες του πατώματος δεν είναι σταθερές κατά την διάρκεια του έτους. Λόγω της υγρασίας του ξύλου (κυρίως) αλλά και της θερμοκρασίας έχουν συστολές και διαστολές σημαντικές και τις οποίες κάτι μη εύκαμπτο όπως το κεραμικό (ή άλλο παρόμοιο) αδυνατεί να παραλάβει. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια σημεία είτε θα αστοχήσει και είτε θα σπάσει το πλακάκι είτε θα κάνει ρωγμές είτε θα ρηγματώσει τουλάχιστον ο αρμός του. Είναι αναπόφεκτο αυτό. Εαν θέλεις να βάλεις οπωσδήποτε πλακάκι τότε καλό θα ήταν να τοποθετήσεις πρώτα επιπλέον μεταλλικά δοκάρια ώστε να μην αφήσουν τα ξύλα να καμφθούν κατά το δυνατό και να παραλάβουν και το επιπλέο φορτίο του ελαφρομπετού και θα επιβαρύνει την κατασκευή. Αναγκαστικά θέλεις βέβαια ενα συμπαγές υπόβαθρο όπως το ελαφρομπετό ώστε να τοποθετήσεις εκεί τα κεραμικά πλακίδια.

 

Το πλακάζ θαλάσσης μπορεί να τοποθετηθεί και ουσιαστικά αποτελεί ενα σχετικά συμπαγές υπόβαθρο πάνω στο οποίο κολλάνε τα κεραμικά. Το πλακάζ λόγω της κατασκευής του δεν υπόκειται σε ουσιαστικές συστολοδιαστολές αλλά το παλιό δάπεδο πάνω στο οποίο στηρίζεται θα έχει σίγουρα κάποια διαφορά στο βέλος κάμψης του μέσα στον χρόνο και κάποιες αστοχίες δεν τις γλυτώνεις. Θα το προτιμούσα βέβαια σαν λύση από το ελαφρομπετόν λόγω του ότι δεν φορτώνω με επιπλέον βάρος την κατασκευή μου.

 

Απλά δεν σου προτείνω να βάλεις πλακάκι εκτός κι αν μιλάμε για μικρούς χώρους όπως χωλ και λουτρό. Βάλε κολυμπητό (και όχι κολλητό) δάπεδο παρκέ με ότι μέγεθος τάβλας θέλεις ή ακόμη και laminate ώστε να συνεργάζεται καλυτερα με την υπάρχουσα κατασκευή.

 

Εαν επιμένεις στις δυο λύσεις που προανέφερες, μπορούν να κατασκευαστούν απλά θα δεχτείς ότι σε κάποια στιγμή θα έχεις και κάποιες ρωγμές ή σπασίματα σε πλακάκια και αρμούς. Μικρές ή μεγάλες εξαρταρτάται από την κατασκευή, τα ξύλα, τις καιρικές συνθήκες εντός και εκτός κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Κολυμπητό δάπεδο σημαίνει ότι δεν το κολλάς αλλά απλά το τοποθετείς πάνω σε υπόστρωμα (ο φελλός είναι ιδανικός) και κουμπώνεις τα κομμάτια του. Περιμετρικά τοποθετείς επίσης φελλό. Έτσι το δάπεδο λειτουργεί ξέχωρα από το υπόστρωμά του και δεν έχεις παραμορφώσεις λόγω διαφορετικών υλικών.

 

Τα πλακάκια φελλού είναι ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΥΣΗ για αυτό που θέλεις. Και ανακαίνιση και ηχομόνωση και θερμομόνωση μαζι προσθέτοντας ελάχιστο βάρος και χωρίς προβλήματα συστολοδιαστολών. Μοναδικό μειονέκτημα η φθορά τους εαν μιλάς για πολυσύχναστους χώρους αλλά για κατοικία και υπνοδωμάτια δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.