Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακή εκμετάλλευση της βιομάζας από τα δάση


Recommended Posts

Το θέμα αυτό το έθεσα και σε άλλη συζήτηση σ' αυτό το φόρουμ, και το θέτω ξανά επειδή πιστεύω πως αξίζει μεγαλύτερης προσοχής.

 

Αναφέρομαι λοιπόν στη βιομάζα από τη νεκρή ύλη των δασών. Δηλ. ξερά κλαριά, πευκοβελόνες, ξερά φυτά, κλπ. Είναι γνωστό ότι αν η νεκρή αυτή ύλη μπορούσε να καθαριστεί σε κάποιο βαθμό, τότε και το δάσος θα αναζωογονείτο, και οι φωτιές το καλοκαίρι θα ήταν λιγότερες, αλλά και η εξάπλωσή τους πολύ πιο αργή. Και φυσικά, αυτή η νεκρή ύλη θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την παραγωγή ενέργειας.

 

Προφανώς, αυτή η εκμετάλλευση δεν είναι κι ότι πιο εύκολο. Προϋποθέτει στρατιές ξυλοκόπων καθώς και μεταφορικά μέσα (και άρα κατανάλωση υγρών καυσίμων) για συγκέντρωση της βιομάζας σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Χρειάζεται μελέτη για να δούμε αν υπάρχει ενεργειακό περίσσευμα από μια τέτοια εκμετάλλευση, αλλά ακόμα κι αν δεν υπάρχει, το κέρδος από την προστασία των δασών και το περιβαλλοντικό όφελος ίσως αξίζει τον κόπο.

 

Ξέρω ότι αρκετοί δασολόγοι είναι αντίθετοι με μια τέτοια δραστηριότητα λόγω διατάραξης της δασικής ισορροπίας, όμως νομίζω πως οι φωτιές κάθε χρόνο προκαλούν πολύ μεγαλύτερη διατάραξη. Ακόμα, αν η συλλογή της βιομάζας μπορούσε να γίνει με πιο οικολογικά μέσα (π.χ. χρήση μεταφορικών ζώων αντί μηχανημάτων) θα αύξανε το περιβαλλοντικό όφελος αλλά και το ενεργειακό ισοζύγιο.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος που να έχει ασχοληθεί με τη γενικότερη ιδέα της ενεργειακής εκμετάλλευσης των δασών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.