Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μήκος ποταμού


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος ασχολείται με χαρτογραφία ή κάτι παραπλήσιο. Το αναφερόμενο μήκος ενός ποταμού στη βιβλιογραφία είναι υπολογισμένο με βάση το μήκος του βασικού υδατορέματος στο υδρογραφικό δίκτυο ή μπορεί να περιλαμβάνει και το μήκος κάποιων παραποτάμων; Ρωτάω απλά γιατί βρήκα υπολογιστικά από δεδομένα GIS (συντεταγμένες Χ,Υ - ΕΓΣΑ87 και υψομετρική πληροφορία Ζ) μου προκύπτει ότι το μήκος του Αγραφιώτη (κεντρικό υδατόρεμα) είναι περίπου 48km μετρώντας όμως όλο το μήκος της κύτης του ακόμα και αυτό που βρίσκεται μέσα στη λίμνη των κρεμαστών(!). Σε όλα τα site και τα βιβλία βλέπω ότι ο ποταμός έχει μήκος ωστόσο 58km είναι αρκετά μεγάλη η απόκλιση. Αν γνωρίζει κάποιος... :roll:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αγαπητέ

 

Το μήκος ενός ποταμού 9ειδικά ενός μεγάλου), προέρχεται από την διακριτοποίηση σημείων επί χάρτη. Υποψιάζομαι ότι το μήκος άλλαξε στο πέρασμα των ετών. Η ΓΥΣ που ήταν υπεύθυνη για τον υπολογισμό του μήκους των ποταμών (σε παραπέμπω σε βιβλία Γεωγραφίας Γυμνασίου), προφανώς τα μέτρησε τη δεκαετία του '70...

Link to comment
Share on other sites

Επίσης να προσθέσω ότι στους χάρτες εφαρμόζεται η διαδικασία της χαρτογραφικής γενίκευσης, που για παράδειγμα στα γραμμικά στοιχεία (δρόμοι, ρέματα, κλπ) "γενικεύει" τη μορφή τους για να γίνει οπτικά καλύτερη η απόδοση του στοιχείου. Συνεπώς αν η γραμμή του βασικού υδατορέματος στο GIS έχει προκύψει από ψηφιοποίηση υφιστάμενου χάρτη, τότε έχει ενσωματώσει και τη χαρτογραφική γενίκευση, η οποία μπορεί να μειώνει ή να εξαφανίζει μικρές καμπυλότητες και μικρούς μαιάνδρους του ρέματος. Ο βαθμός της γενίκευσης και η "αλλαγή" του μήκους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ. αλγόριθμος γενίκευσης, χαρακτηριστικά γραμμικού στοιχείου) αλλά κυρίως εξαρτάται από την κλίμακα του χάρτη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.