Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για λειτουργία-κατασκευή ενεργειακού τζακιού


karys

Recommended Posts

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ενεργειακά τζάκια.

Η λειτουργία τους στηρίζεται στην ύπαρξη διπλού θαλάμου, αυτόν την καύσης και αυτόν που τον περιβάλλει και ζεσταίνει τον αέρα πριν στον ελευθερώσει στον εσωτερικό σου χώρο. Και ο θάλαμος της καύσης αλλά και ο θάλαμος που ζεσταίνει τον αέρα μπορεί να έχουν εισόδους τόσο από εσωτερικό χώρο όσο και από εξωτερικό ανάλογα με το τι έχεις επιλέξει. Εξόδους έχουν ο μεν θάλαμος καύσης, μόνο αυτή της καμινάδας, ο δε θάλαμος ζεστού αέρα μόνο προς τον εσωτερικό χώρο. Άρα... απατώντας στην ερώτησή σου περί έλλειψης οξυγόνου, δεν είναι δυνατόν να συμβεί γιατί η καύση οδεύεται προς την καμινάδα (στο ενεργειακό τζάκι και όταν το λειτουργεί σαν ενεργειακό με το κρύσταλλο κλειστό, έχεις πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες και δεν έχεις ούτε επιστροφές απο την καμινάδα). Ότι ανάγκες έχει ο θάλαμος καύσης θα τις καλύψει παίρνοντας αέρα από έξω ( άν έχεις επιλέξει τέτοιο τζάκι) ή από το δωμάτιο που βρίσκεται και μέσω των κουφωμάτων, αποροφητήρα κλπ.... σε καμία περίπτωση δεν έχεις έλλειψη οξυγόνου πάντως, εκτός και αν καταφέρεις να έχεις επιστροφές... πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για ενεργειακό. Για τις τιμές που ρωτάς, εκτός από το κέρδος του κάθε εμπόρου, σίγουρα παίζει ρόλο και το κράμα του μετάλλου που χρησιμοποιούν, το πάχος του, οι επενδύσεις που βάζουν (προστατευτικά φύλα μετάλλου στο θάλαμο καύσης για να μη καταστραφεί ο βασικός), το κρύσταλλο (πάχος και ποιότητα)... και πολλά ακόμα!!!!

Με τους συνιδιοκτήτες δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα εκτός και αν έχετε κοινή καμινάδα... που έχεις λίγες παραπάνω πιθανότητες από το κλασικό τζάκι να τους καπνίσεις γιατί το ενεργειακό έχει ελεγχόμενη (εώς ενός σημείου) ροή στην καμινάδα.

 

Ευχαριστώ για απάντηση. :smile:

Ένα σημείο μόνο για διευκρίνηση, γιατί αν κατάλαβα καλά έρχεται σε αντίθεση μ' αυτό που παρακάτω διευκρινίζει ο Στέλιος.

Εκεί με τα Bold γράφεις ότι μπορεί να παίρνει τον αέρα για καύση απ' το εσωτερικό του σπιτιού. :confused: Μα τότε δεν θα τον καίει και μαζί και το οξυγόνο που υπήρχε σ' αυτόν και μετά θα τον επιστρέφει χωρίς οξυγόνο στο δωμάτιο?

Αυτό ρωτούσα περί υγείας, τάσεις υπνηλίας κλπ. Γιατί άλλο να ζεσταίνεις απλά τον υπάρχοντα αέρα του σπιτιού και άλλο να παράγεις θερμότητα καίγοντάς τον.

Αν υπάρχουν τζάκια που προμηθεύονται τον αέρα απ' το εσωτερικό του σπιτιού, νομίζω ότι πρόκειται για κατασκευαστικό λάθος-έγλημα.

Νομίζω πως κανονικά ο αέρας καύσης πρέπει να έρχεται σε όλα αποκλειστικά απ' έξω, ενώ ο θερμαινόμενος αέρας μπορεί να έρχεται είτε απ' έξω (με τις επιπτώσεις που γράφει ο Στέλιος και ακούγονται πολύ λογικές) είτε από μέσα, οπότε η λειτουργία θα ομοιάζει με κείνη των σωμάτων καλοριφέρ που απλά ζεσταίνουν τον ήδη υπάρχοντα αέρα του δωματίου χωρίς να τον καίνε.

 

Για το άλλο θέμα με τους ενοίκους, βασικά ο έμπορος που ρώτησα ΔΕΝ μου είπε για κοινή καμινάδα με άλλο διαμέρισμα, αλλά για γειτονεύουσα έξοδο. Και ότι υπάρχει πιθανότητα (αν αυτουνού δεν είναι ψηλότερα η έξοδος απ' τη δική μου) να του ρουφάει τον δικό μου καπνό.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ποιά είναι η δική μου ευθύνη μόνο και μόνο επειδή θα έχω κάνει μετατροπή σε ενεργειακό, ενώ αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί(?) και τώρα με τα κλασικά μας τζάκια. (Φαντάζομαι οι έξοδοι σε γειτονεύουσες εξόδους θα είναι ίσες σε ύψος)

 

 

Θα θεσω κ εγω ερωτηματα προς σκεψην. Μονο ετσι θα ξεχωρισουμε καποια σοβαρα πραγματα και διαφορες στα λεγομενα ''ενεργειακα'' τζακια.. Αλλος ο αερας για καυση και αλλος ο θερμαινομενος.

Ο αερας για καυση απο που ειναι προτιμοτερο να προερχεται?? Απ εξω φυσικα! Ε στο βαθμο που το καταφερνει αυτο ενα τζακι τοσο καλυτερο κ ενδεχομενως ακριβοτερο ειναι.

Ο θερμαινομενος αερας απο που πρεπει να προερχεται??

Αν προερχεται απ εξω, αν εισαγουμε κρυο (φρεσκο και υγιεινο τον λενε για να ωραιποιησουν εντεχνα το λαθος) ε αυτη η ποσοτητα αερα δεν ειναι δυνατον να παραμενει στο χωρο και να αθροιζεται! Απο καπου διαφευγει και μαλιστα εχοντας την θερμοκρασια του χωρου! Εισαγουμε στο συστημα κρυο αερα και μετα αυτος τι θα γινει? Θα βρει τροπο να διαφυγει απ το σπιτι ζεστος θεμε δε θεμε. Ενα τετοιο τζακι μονο αποδοτικο δεν ειναι. Και δινουν και κατι παραλογες τιμες στα κυβικα καμαρωνοντας ποσο μεγαλο μηαχανακι βαζουν.. 600 κυβικα! 900 κυβικα ο αλλος! Αν τροφοδοτησει καποιος μια λογικη ποσοστητα, τοση οση χρειαζεται να παρει την ζεστη 200-400 κυβικα τ ωρα και αυτος ο αερας ειναι απ εξω τοτε το τζακι εμεσα γινεται αυτοματα σπαταλο! Ενεργοβορο! Ολη αυτη η ποσοτητα ζεστου ωραιου αερα 20 βαθμων απο καπου φευγει, ποσσοτητα πολυ μεγαλυτερη απ αυτην που βγαζει εξω ενα τζακι χωρις την περιβοητη πορτα.

Η πορτα στο σημειο της αποδοσης αυτο τ σκοπο εχει αλλα ζεσταινοντας κρυο αερα (τ κανουν απο αγνοια η για να καλυψουν αστοχιες, λαθη της εστιας η της τοποθετησης) ο ρολος της πλεον ειναι μονο για τ σπιθες.

 

Τώρα μάλιστα. Αυτή είναι ωραία απλή και σαφής απάντηση :D

Αυτό είχα μπλέξει, νόμιζα ότι ο αέρας που τραβάει απ' το εσωτερικό του σπιτιού είναι αυτός που πάει για καύση.

Οπότε γι' αυτό ρωτούσα (λογικά) τί γίνεται με το οξυγόνο και πώς αυτό ανανεώνεται στο χώρο.

Thanks a lot. :D

 

 

 

Στέλιο, αυτό με το "μπέρδεμα" με τους γειτόνους, ξαναλέω ότι δεν είναι δική μου κουβέντα. Ο Γιώργος το έγραψε και απλά ρωτούσα (τον ίδιο φυσικά) τί ακριβώς εννοούσε.

Προφανώς δεν το έχει δει, θα του στείλω πμ να μου (μας) απαντήσει, μια και το θέμα ενδιαφέρει φαντάζομαι και άλλους.

Link to comment
Share on other sites

επειδή δεν θυμαμε τι είχα γράψει νομίζω όμως οτι αν είσαι σε πολυκατοικία και αν πρέπει να τρυπήσεις πλάκα ή να γκρεμισεις τοίχο καλό είναι να ρωτήσεις τον μηχανικό ... αν παλι θελεις να περάσεις απο μπαλκόνι του πανω ορόφου σου, τότε μπορεί να μπλεξης με τον απο πάνω σου...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.