Μετάβαση στο περιεχόμενο

Panels Poly ή mono


chrsopho520

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Έχω διαβάσει αρκετά πάνω στο θέμα μονοκρυσταλικα ή πολυκρυσταλικα πάνελς Φ/Β αλλά δεν έχω καταφέρει ακόμα να σχηματίσω μια ξεκάθαρη άποψη για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε περίπτωσης. Σε όλες τις συζητήσεις και άρθρα για παρόμοιες συγκρίσεις πάντα μπαίνει μέσα και το θέμα των thin film και οι συζητησεις ξεφεύγουν.

 

Όποτε θα ήθελα να κάνω ένα πιο συγκεκριμένο ερώτημα και όποιος έχει την τεχνική γνωση ας μου δώσει μια απάντηση ή αν γίνεται να μου υποδέιξει κάποιο συγκεκριμόνο άρθρο, site κλπ για να διαβάσω.

 

το ερώτημα είναι το έξής:

 

Αφήνοντας στην άκρη τον παράγοντα τιμής (που μπορέι να επηρεάζει λίγο την τελική απόφαση) και κοιτώνας μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά και απόδοση με βάση τις ιδιαιτερότητες των πόλυ ή μόνο, και κάποιος έχει να διαλέξει μεταξύ 2 πάνελ από την ίδια εταιρεία (πχ. aleo) και οι επιλογές είναι τα πανέλα των 240w είτε σε πολυ είτε σε μόνο, υπάρχει κάτι το οποίο να γέρνει την πλαστιγγα προς τα μόνο ή τα πολυ; Δηλαδή τα μόνο υπερέχουν ή υστερούν σε κάτι σε σχέση με τα πόλυ.

 

Η χρήση των aleo δεν είναι τυχαία καθώς για οικιακό 10αρι έχω πάρει προσφορές και για τα 2 (όλα τα άλλα ίδια σχεδόν πχ ο ίδιος SMA, παρόμοια διάταξη κλπ) και δεν μπορώ να καταλάβω αν η επιλογή μονο ή πολυ θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

 

Τέλος να πώ ότι έιμαι νεο μέλος στην κοινότητα - μη μηχανικός.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα επελεγα 'μονο',μονο σε solar trackers λογω της καταλληλοτερης γωνιας προσπτωσης που θα ειναι βελτιστη καθε φορα.Βεβαια πριν κανα 2 μερες διαβασα αποτελεσματα απο πειραματικο σταθμο με 'πολυ' και 'μονο' που απεδιδαν σχεδον το ιδιο τοσο ωστε να μην δικαιολογει τη διαφορα στην τιμη τους.

Link to comment
Share on other sites

Τα mono αποδίδουν όντως καλυτερα στα trackers ; Αν ναι έχει φυσική εξηγηση;

 

Κι όσον αφορά το κόστος αν μιλάμε για mono 180-195 Watt παρατηρώ κατά κανόνα ίδιες τιμές €/watt με τα poly 230-250 Watt

Link to comment
Share on other sites

Εχει να κανει με τη μικροδομη του κρυσταλλου που ειναι λιγοτερο πολυεπιπεδη απο τα πολυκρυσταλλικα ετσι ωστε να αποδιδει καλυτερα με τη συνεχη καθετοτητα των ακτινων του ηλιου.Αυτο τα κανει αναγκαια να βρισκονται σε τρακερς ωστε να εκμεταλλευτεις την καλυτερη κρυσταλλικη δομη τους.

Link to comment
Share on other sites

Η διαφορα πολυ και μονο σε σταθερες βασεις?Διαβασα πρν μερικες μερες ενα πειραμα που εγινε σε ετησια βαση με πολυ και μονο διπλα διπλα της ιδιας εταιριας και τα μονο δεν δικαιολογησαν σε καμια περιπτωση την υψηλοτερη τιμη τους.Για την ακριβεια απεδωσαν και λιγο λιγοτερο απο τα πολυ ισως για το λογο που ανελυσαν στο προηγουμενο ποστ μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.