Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σοβαρό πρόβλημα


Recommended Posts

Καλησπέρα

 

Η γυναίκα μου είχε αγοράσει ένα οικόπεδο το 2004.

Το οικόπεδο είναι 997 τ.μ., εντός οικισμού, εντός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο (έτσι λέει στο συμβόλαιο τουλάχιστον)

Το οικόπεδο έχει φάτσα 33μ. σε δρόμο πλάτους 4μ. ο οποίος στο τοπογραφικό που πήρε με την αγορά του οικοπέδου είναι γραμμένος σαν δημοτικός δρόμος.

 

Αποφασίσαμε να χτίσουμε σπίτι και πηγαίνοντας στην πολεοδομία μας ενημέρωσαν πως ο δρόμος αυτός δεν υφίσταται και ότι το οικόπεδο δεν είναι οικοδομήσιμο.

 

Και ρωτώ εγώ τώρα πώς ο τοπογράφος χαρακτήρισε έναν δρόμο δημοτικό εάν δεν υπάρχει?

Αν όντος δεν υπάρχει ο δρόμος (στα χαρτιά να μην υπάρχει, γιατί στην πραγματικότητα υφίσταται) τι κάνουμε και που πρέπει να πάμε?

 

Βοήθεια κανείς?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν οφέιλετε να ζητήσετε την άποψη της πολεοδομίας εγγράφως μαζί με τυχόν στοιχεία που αποδεικνύουν τη μη ύπαρξη του δρόμου. Παράλληλα (η ακόμα καλύτερα με την απάντηση της πολεοδομίας) αναζητείστε την άποψη του μηχανικού που υπογράφει το επισυναπτόμενο στο συμβόλαιο διάγραμμα. Εαν στο διάγραμμα βεβαιώνει ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο τότε οφείλει να στηρίξει την άποψη του επί της οικοδομησιμότητας και σε κάθε περίπτωσει φέρει την πλήρη ευθύνη με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Επιπρόσθετα μπορείτε τελικά να κινηθείτε εναντίον του στα αστικά δικαστήρια διεκδικώντας το σύνολο του ποσού αγοράς. Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχετε στην κατοχή σας κάποιο στοιχείο με το οποίο να μπορείτε να αποδείξετε ότι του αναθέσατε αυτή την εργασία, γιατί προφανώς και αυτός μπορεί να ισχυριστεί ότι το διάγραμμα που έχετε είναι πλαστό ή οτιδήποτε άλλο προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη.

 

Εαν βασιστήκατε στα στοιχεία κάποιου παλαιότερου τοπογραφικού διαγράμματος και δεν έγινε έλεγχος και νέο διάγραμμα όπως απαιτεί ο νόμος και είστε αρκετά άτυχοι ώστε ο άνθρωπος που το υπογράφει να μην είναι πια στη ζωή τότε (κατα τη γνώμη μου και χωρίς να είμαι νομικός) λυπάμαι αλλά δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μήπως ο υπάλληλος ήταν ....βιαστικός. Συμβαίνει αδιαλείπτως!

Εφ' όσον είναι εντός σχεδίου (και υπάρχει στη πραγματικότητα η οδός), η α) θα φαίνεται στο σχέδιο, ο δρόμος σας, η β) θα έχει καταργηθεί, (αποτελώντας τμήμα παλαιότερου οδικού δικτύου που επίσης έχει αρτιότητα και οικοδομησιμότητα, η γ) θα είναι ιδιωτικός.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κοινοτικός, η να υπάρχει απόφαση του Νομάρχη για το χαρακτηρισμό του σαν Δημοτικός.(αν ενώνει και αυτός και άλλοι οδοί, 2 οικισμούς)

Στη περίπτωση που είναι ιδιωτικός αν έχουν σε αυτόν πρόσοψη και άλλες ιδιοκτησίες και σχηματίσθηκε Ο.Γ με την ανοικοδόμηση τους, νομίζω αντιμετωπίζεται πιο εύκολα η λύση του προβλήματος σας.

Πάντως αποτελεί ειδική περίπτωση που απαιτεί όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, και δεν πιστεύω ότι συνάδελφος μπορεί να έκανε τέτοιο λάθος η επιπολαιότητα, γιαυτό χρειάζεται μεγάλη περίσκεψη η αναζήτηση της λύσης σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kαταρχην ειναι εντος οικισμου αλλαμαλλον δεν ειναι εντος σχεδιου . τι ειδους οικισμο?κατω των 2000 κατοικων ή προ 1923?πλεον μετα τη Μπιρμπιλη ψαχνονται για τους δρομους

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.