Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικό Συμβολαίου


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Για τοπογραφικό γηπέδου εκτός σχεδίου (μη άρτιο, μη οικοδομήσιμο) για Συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου απαιτείται να γίνει έλεγχος αν το γήπεδο είναι δασικό ή όχι? 'Η αρκεί μόνο η δήλωση Ν651/77 και αργότερα ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να αναζητήσει μόνος του αν είναι δασικό ή όχι?

Το ακίνητο συνορεύει με δασική έκταση δημοσίου και έχει νόμιμους τίτλους κανονικά μεταγεγραμμένο στο υποθηκοφυλάκιο από το 1981: Αποκτήθηκε με Χρησικτισία--> μετά άτυπη δωρεά το 1981 -->και τώρα πάει για πώληση.

Link to comment
Share on other sites

Οταν αγοράζουμε γήπεδο συνορευόμενο με δάσος, ο κανόνας είναι να δίνουμε στο Δασαρχείο τοπογραφικό στο οποίο αυτο σημειώνει αν υπάρχει χαρακτηρισμός της έκτασης σαν δασικής ή όχι, που το επισυνάπτουμε στο συμβόλαιο. Η δική σου βεβαίωση αφορά την ανέγερση ή μή κτισμάτων ή την εγκατάσταση χρησεων κλπκλπ. Αφου λές οτι υπαρχει ήδη συμβόλαιο μεταγραμένο, δές αν έχει επισυναφθει κάποιο τέτοιο τοπογραφικό σε αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή τότε, παλιά, δεν αναζητούνταν η πράξη χαρακτηρισμού από το δασαρχείο αυστηρά, έχουν γίνει πολλά συμβόλαια χωρίς αυτή.Αυτό συμβαίνει και στις μέρες μας , κακώς, και κυρίως κακώς για τον αγοραστή που ρισκάρει να αγοράσει κάτι που δεν ξέρει αν θα του ανήκει πραγματικά ή όχι.Το πρώτο λάθος δηλαδή το κάνουν οι συμβολαιογράφοι και το 2ρο οι υποψήφιοι αγοραστές.Στη δική σου περίπτωση είναι πολύ υψηλού ρίσκου η αγορά χωρίς την πράξη χαρακτηρισμού από το δασαρχείο λόγω της γειτνίασης με δηλωμένη δασική έκταση.Για το δασαρχείο οι τίτλοι από χρησικτησία είναι σαν να μην υπάρχουν.

Οσον αφορά τον 651, καταρχάς ,δεν πολυενδιαφέρει το δασικό αλλά εσύ γράψε επάνω ότι δεν έχεις έγκριση από δασαρχείο και αρχαιολογία.

Link to comment
Share on other sites

Όπως έχουμε ξανασυζητήσει για την συμπλήρωση του 651 εξετάζεται το ακίνητο μόνο πολεοδομικά. Δεν είναι στην αρμοδιότητα του μηχανικού να υποκαταστεί δημόσιες υπηρεσίες και να αποφασίζει μόνος του αν μια έκταση είναι δασική ή όχι (αν δεν υπάρχει κυρωμένος δασικός χάρτης), αν το ακίνητο είναι εντός ζώνης αιγιαλού (αν δεν υπάρχει θεσμοθετημένος) κ.α.

Προφανώς βέβαια για να είσαι καλυμένος εκτός της ενημέρωσης του πελάτη (αν υπάρχει η δυνατότητα για άμεση επικοινωνία μαζί του) η συμβουλή του σύντεκνου Μανόλη: "αλλά εσύ γράψε επάνω ότι δεν έχεις έγκριση από δασαρχείο και αρχαιολογία" είναι πολύ σωστή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.