Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στέγαστρα εξωστών


ΟΩΝ

Recommended Posts

Κλασσική ερώτηση, αλλά δεν έχω λάβει σαφή απάντηση, γι' αυτό και επισυνάπτω σκαρίφημα.

Μπορεί λοιπόν ιδιοκτήτης του πάνω ορόφου να τοποθετήσει Φ/Β στα στέγαστρα των εξωστών;

FB SE STEGASTRO E3WSTH.pdf

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αλλά ο νόμος για τα φωτοβολταϊκά αναφέρεται και σε "στέγαστρα εξωστών"... Τι εννοεί τότε, αν όχι αυτό που δείχνω στο σκαρίφημα του #1;

Link to comment
Share on other sites

Εχεις απολυτο δικιο.Εμενα το στηθαιο με προβληματιζει.Αν δεν υπηρχε,εγω θα εβαζα.Αλλα το να ειναι πανελ εκτος στηθαιου,θα με προβληματιζε.

Link to comment
Share on other sites

Οχι.Εννοω οτι στο φεκ αναφερεται οτι θα πρεπει η φωτοβολταικη εγκατασταση να περιβαλλεται απο στηθαιο μεγιστου υψους 1,20 αν θυμαμαι καλα.Συμφωνα με αυτο,αν δεν κανω λαθος,το να τοποθετηθουν πανελ εκτος του στηθαιου,σε καποιον γνωστη θα φαινεται 'καπως'.ΑΝ βεβαια γινει καποια καταγγελια στην πολεοδομια,θα συμβουν ολ'αυτα.Αλλιως δεν νομιζω να παρουσιαστει προβλημα.

Παιζει καθολου,το να το γκρεμισεις?

Link to comment
Share on other sites

Δεν γίνεται, γιατί είναι πολυκατοικία. Όμως το ΦΕΚ τι εννοεί όταν λέει στέγαστρα εξωστών για Φ/Β; Το λέω γιατί είναι τυπική περίπτωση να υπάρχει στηθαίο.

Link to comment
Share on other sites

@kusta80

Το φεκ στο οποίο αναφέρεσαι δεν ισχύει πλέον.Προέβλεπε 1,2μ ύψος συμπαγούς στηθαίου για αισθητικούς λόγους και τα πλαίσια να είναι 1,0μ εσωτερικά του στηθαίου για λόγους ασφαλείας.

Αυτό που ισχύει τώρα στα δώματα είναι τα φβ να απέχουν τουλάχιστον 0,5μ από το στηθαίο.

 

@gp1

ο νόμος αναφέρεται σε στέγαστρα βεραντών όχι εξωστών και σε σκίαστρα.Σου επισυνάπτω έναν παλιό οδηγό του ΣΕΦ που ίσως αντιστοιχεί στην περίπτωσή σου.3η σελίδα κάτω δεξιά σχέδιο.Το πάνω δεξιά νομίζω πάντως είναι στέγαστρο βεράντας.

 

Θεωρώ επίσης σημαντικό να δεις στα συμβόλαια αν αυτός ο εξώστης είναι κατά κάποιο τρόπο "μέρος του δώματος" ή αν ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος από κάτω έχει την ιδιοκτησία ή την αποκλειστική χρήση αυτού του χώρου οπότε ίσως να μην είσαι υποχρεωμένος για να αφήσεις 0,5μ.Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις και σίγουρα εσύ θα τα γνωρίζεις καλύτερα σαν πολ.μηχανικός αλλά και οποιοσδήποτε πιο έμπειρος από εμένα στο φόρουμ.

Solar_Roofs_Q&A_9Sep2010.pdf

Link to comment
Share on other sites

Το πάνω δεξιά νομίζω πάντως είναι στέγαστρο βεράντας.

Αυτή είναι η περίπτωση. Αν μάλιστα στο σκαρίφημα το "στεγαστράκι" ήταν επίπεδο όπως στο κάτω σχήμα, θα ήταν ακριβώς αυτή η περίπτωση. Δηλαδή μια "μίξη" των δύο σκαριφημάτων.

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή ο εξώστης δεν είναι στο επίπεδο του δώματος αλλά πιο χαμηλά σαν στέγαστρο βεράντας...

Άρα κατά πάσα πιθανότητα είναι στη κυριότητα του ο χώρος και πιστεύω ότι μπορεί να βάλει δικό του φβ σύστημα χωρίς να μπλέκει με άλλες ιδιοκτησίες ή χρήσεις και μάλλον δεν ισχύει αυτό που σου ανέφερα για 0,5μ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.