Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιτρέπεται η μερική διάνοιξη ενός δρόμου εντός σχεδίου?


Recommended Posts

Καλημέρα σας συνάδελφοι. Αντιμετωπίζω ένα θέμα που αφορά την διάνοιξη ενός αδιάνοικτου τμήματος  δρόμου και την διαπλάτυνση του ιδίου δρόμου σε εντός σχεδίου περιοχή βάσει της πολεοδομικής μελέτης.

Όσον φορά το νομικό σκέλος έχει γίνει η πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού στην οποία  πράξη συμμετέχουν 4 ιδιοκτησίες. Η διάνοιξη στο αδιάνοικτο τμήμα αφορά τις 2 ιδιοκτησίες  και η διαπλάτυνση τις άλλες 2. Μεταξύ των 2 ιδιοκτησιών που υπάρχει το αδιάνοικτο τμήμα, έχει  καταβληθεί η αποζημίωση και τα χρήματα έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων. Για τις ιδιοκτησίες μου εμπλέκονται μόνο στην διαπλάτυνση δεν έχει ολοκληρωθεί η χρηματική αποζημίωση.

Ο δήμος στο οποίο εργάζομαι εγώ, θέλει σε πρώτη φάση να προχωρήσει στην διάνοιξη του τμήματος που ρυμοτομείται, ώστε ο δρόμος να μπορέσει  να εξυπηρετήση τις ανάγκες της κυκλοφορίας και σε δεύτερη φάση να προχωρήσει και στην διαπλάτυνση, όταν θα έχει λυθεί και το οικοδομικό ζήτημα μεταξύ των άλλων 2 παρόδιων ιδιοκτησιών.

Ο ένας ιδιοκτήτης από τους δύο δεν θέλει να διανοιχτεί ο δρόμος και θέτει ζήτημα νομιμότητας της εκτέλεσης αυτής διότι όπως ισχυρίζεται, δεν μπορεί η ίδια πράξη να εκτελείται αποσπασματικά και μερικώς, αλλά πρέπει να εκτελεστεί μόνο στο σύνολο της.       

Η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ισχύει το παραπάνω ή μπορεί να γίνει πρώτα και ξεχωριστά η διάνοιξη του αδιανοικτου τμήματος για την εξυπηρέτηση των αναγκών και ύστερα και η διαπλάτυνση και εαν ναι με ποιες διατάξεις? ΕυΧΑΡΙΣΤΩ

 

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έχει καταβληθεί το σύνολο της αποζημίωσης για το συνολικό ρυμοτομούμενο τμήμα κάποιας ιδιοκτησίας, τότε η απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας αυτής έχει συντελεστεί και ο Δήμος μπορεί να μεταγράψει την πράξη αναλογισμού όσον αφορά στην ιδιοκτησία αυτή και να προσκαλέσει τον κάτοχο να παραδώσει εντώς 10 ημερών ελευθερο το ακίνητο. Κατόπιν μπορεί  να εκτελέσει εργασίες στην κοινόχρηστη πλέον έκταση.

 

Με την καταβολή της οριστικής αποζημίωσης για το σύνολο της ρυμοτομούμενης έκτασης κάποιας ιδιοκτησίας, η έκταση αυτή δεν ανήκει πλέον κατά κυριότητα στον αρχικό ιδιοκτήτη αλλά στον Δήμο, οπότε και μπορεί ο Δήμος να καταλάβει την έκταση αυτή και να πραγματοποιήσει εργασίες διαμόρφωσης κατά την κρίση του σε τμήμα της ή στο σύνολο αυτής. Δες σχετικά τα άρθρα 8 και 9 του Ν.2882/01 (κώδικας απαλλοτριώσεων).

 

Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι η διάνοιξη τμήματος μόνο μιας μεγαλύτερης ρυμοτομούμενης έκτασης κάποιας ιδιοκτησίας πρωτού καταβληθεί η αποζημίωση για το σύνολο της ρυμοτομούμενης έκτασης της ίδιας ιδιοκτησίας.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.