Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιχειρηματικότητα Νέων και Γυναικών από ΕΟΜΜΕΧ


mechcon

Recommended Posts

Δημοσιεύθηκαν δύο σχέδια για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας Νέων και Γυναικών από τον ΕΟΜΜΕΧ και γίνεται διαβούλευση μέχρι 20-2-2009.

Αν νομίζετε ότι αξίζει τον κόπο και έχετε χρόνο ας κάνουμε κάποιες προτάσεις, μήπως καταφέρουμε να κάνουμε κάποια παρέμβαση.

Τα σχέδια διαβούλευσης βρίσκονται:

 

Ενίσχυση επιχειρηματικότητας Νέων: http://www.istomediahost.gr/epan/greek/news.asp?id=5

 

Ενίσχυση επιχειρηματικότητας Γυναικών: http://www.istomediahost.gr/epan/greek/news.asp?id=6

 

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες προτάσεις που σκέφτηκα και σκοπεύω να προτείνω στο ΤΕΕ. Πείτε τη γνώμη σας.

 

Άρθρο 5

Το κείμενο λέε:

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής

1. Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν Νέοι και Νέες, οι οποίοι:

• Γεννήθηκαν από το 1970 μέχρι και το 1991.

• Είναι άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1.1.2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος.

Ως έναρξη άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας νοείται η ημερομηνία έναρξης επιτηδεύματος ατομικής επιχείρησης ή συμμετοχή σε επιχείρηση ως εταίρος.

 

Δεν θεωρείται ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, για τις ανάγκες του προγράμματος, οι επιτηδευματίες που δηλώνουν τα εισοδήματα τους στην κατηγορία ελεύθερα επαγγέλματα (έντυπο φορολογίας Ε3), καθώς επίσης και όσοι δηλώνουν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες που φορολογούνται αποκλειστικά με βάση το αντικειμενικό σύστημα.

 

Πρόταση

 

Νομίζω ότι η παραπάνω διατύπωση είναι επαρκής ώστε να συμπεριληφθούν οι άνεργοι μηχανικοί που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος, σε συνδυασμό με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στη σελίδα 19.

 

Να το ελέγξει το Γραφείο Επαγγελματικών Θεμάτων του ΤΕΕ.

 

Άρθρο 7

Επιλέξιμες Δαπάνες

 

Πρόταση

 

Είναι απαραίτητο να προβλέπεται ενίσχυση για όργανα ελέγχου, μετρήσεων και καταγραφής τεχνικών και άλλων επιστημονικών επαγγελμάτων

Τα παραπάνω χρειάζονται για διάφορα επαγγέλματα μηχανικών και αφορούν ενδεικτικά σε ψηφιακά και άλλα όργανα μετρήσεων και καταγραφής μήκους, τοπογραφικά όργανα, όργανα μετρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θερμικής ενέργειας, χαμηλών τάσεων, ακτινοβολίας, μόνωσης, συντήρησης θερμικών και ψυκτικών εγκαταστάσεων, χημικά εργαστήρια κλπ. Ενόψει μάλιστα της εφαρμογής της οδηγίας για εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, οι μηχανικοί είναι απαραίτητο να διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό για τους αξιόπιστους ελέγχους.

 

Στην παράγραφο 3.2 Άλλες δαπάνες

Το κείμενο λέει:

 

Στην κατηγορία αυτή, οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά μόνο τα παρακάτω:

• Τεχνική βοήθεια (επίβλεψη υλοποίησης του έργου, σύνταξη φακέλου υποβολής, έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας).

• Δαπάνες ίδρυσης και αρχικής οργάνωσης της επιχείρησης (νομικού, οικονομικού, φοροτεχνικού και τεχνικού Περιεχομένου).

 

Πρόταση

 

Να αλλάξει ο τίτλος και από «Άλλες δαπάνες» να γίνει «Μελέτη, επίβλεψη και άλλες δαπάνες»

Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η σημασία της ανάγκης Μελετών και Επιβλέψεων για την αποδοτική αξιοποίηση των κεφαλαίων, του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού. Σημειώνουμε ότι αξιόπιστες διεθνείς έρευνες σημειώνουν ότι η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά σε θέματα τεχνολογικής ετοιμότητας, καινοτομίας, διοίκησης και οργάνωσης των επιχειρήσεων. Αναφέρουμε σχετικά τις τελευταίες έρευνες για την Καινοτομία (European Innovation Score Board 2007 και 2008) αλλά κυρίως το πρόσφατο Global Competitiveness Report

http://leftengineers.wordpress.com/2009/01/17/%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CF%84%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B9/

 

Επίσης υπάρχει σχετική τεκμηρίωση στην πρόσφατη παρέμβαση του ΤΕΕ στη συνάντηση πρυτάνεων και κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών η οποία δημοσιεύθηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ, τεύχος 2521, σελ. 17 και 18 και βρίσκεται στη σελίδα:

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PRESS/ENHMEROTIKO_DELTIO/ED-YEAR-2009/ED2521/2521_THEMA.pdf

 

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε επιπλέον να αναφέρεται σαφώς στις παραπάνω δαπάνες και Μελέτη διοίκησης και οργάνωσης της επιχείρησης.

.

Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ξεχωριστά, Μελέτη Πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένης της Διαχείρισης της Πληροφορίας), υπογεγραμμένη από τους κατά νόμο υπεύθυνους επιστήμονες

Επισημαίνουμε ότι η χώρα μας υπολείπεται δραματικά των άλλων χωρών της Ευρώπης σε θέματα αποδοτικής αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στις επιχειρήσεις. Ένα από τα βασικότερα αίτια είναι η έλλειψη μελετών ορθολογικής αξιοποίησης αυτών των τεχνολογιών, προσαρμοσμένων στις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης από επιστήμονες – μηχανικούς, που διαθέτουν τα προσόντα για ανάλογες υπηρεσίες και όχι από τεχνικούς εφαρμογής.

Βλέπε σχετικά: Θέσεις ΤΕΕ για την Ψυφιακή Σύγκλιση (σελ. 17)

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INTER_RELATIONS/omadadrashs/%D0%F1%EF%F3%F5%ED%E5%E4%F1%E9%E1%EA%DD%F2%20%E7%EC%E5%F1%DF%E4%E5%F2%20-%20%D3%F5%ED%DD%E4%F1%E9%EF%20%D4%C5%C5%20%E3%E9%E1%20%C5%D3%D0%C1/psyfiakiSygklisi.pdf

 

Παράγραφος 7.2

 

Ανώτατα όρια επιχορηγούμενων δαπανών

 

Οι δαπάνες προβολής και προώθησης να περιλαμβάνονται σε ξεχωριστή κατηγορία από το «Άλλες δαπάνες» και το ανώτατο όριό τους να ανέρχεται στο 5%

Το ανώτατο όριο της ξεχωριστής κατηγορίας «Μελέτη, Επίβλεψη και άλλες δαπάνες» (εδάφιο 3.2 Άλλες δαπάνες στο υπό διαβούλευση κείμενο) προτείνουμε να ανέρχεται στο 6% .

Επίσης υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να προβλέπεται και ένα κατώτατο όριο των δαπανών «Μελέτη, Επίβλεψη και άλλες δαπάνες» το οποίο προτείνουμε στο 1%.

Με το δεδομένο της μεγάλης τεχνολογικής και διοικητικής υστέρησης της χώρας μας, νομίζουμε ότι η αναγκαιότητα για τεχνολογικά προηγμένες επενδύσεις απαιτεί (όχι απλά προβλέπει) ουσιαστική μελέτη και επίβλεψη από εξειδικευμένους επιστήμονες.

 

Άρθρο 9

Α. Καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας πρότασης

 

Το σχέδιο θα πρέπει να περιγράφει σαφώς τη δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί και να περιλαμβάνει προσφορές – προτιμολόγια – τιμοκαταλόγους…

 

Να προστεθεί η μελέτη και η διατύπωση να γίνει: «Το σχέδιο θα πρέπει να περιγράφει σαφώς τη δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί και να περιλαμβάνει μελέτες, προσφορές – προτιμολόγια – τιμοκαταλόγους…»

 

 

Β. Καθορισμός βαθμολογουμένων κριτηρίων

Προτείνουμε, εκτός του αριθμού των θέσεων εργασίας, να συμπεριληφθεί και σαφής αναφορά στο απαιτούμενο επίπεδο σπουδών των θέσεων εργασίας.

Αυτή η πρόταση μπορεί να ενισχύσει μελλοντικούς επιχειρηματίες οι οποίοι δεν διαθέτουν ανάλογο επίπεδο σπουδών αλλά προτίθενται να αξιοποιήσουν κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.

Σημειώνουμε ότι η χώρα μας χαρακτηρίζεται από χαμηλό επίπεδο απασχόλησης επιστημονικού προσωπικού σε σχέση με το σύνολο των χωρών. Είναι γνωστό ότι, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην παρέμβαση του ΤΕΕ,

 

6. Σπουδές σε marketing ή/και management ή/και σε αντικείμενο μηχανικού.

 

Η παραπάνω διατύπωση απαιτείται για δύο λόγους:

α. Οι σπουδές των μηχανικών στις πολυτεχνικές σχολές περιλαμβάνουν σαφώς μαθήματα management

β. Οι περισσότερες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν και τεχνολογικό αντικείμενο ενώ το σύνολό τους περιλαμβάνει ειδικότερα χρήση και αξιοποίηση της πληροφορικής.

 

 

Γ. Τρόπος βαθμολόγησης κριτηρίων

 

Στο 3 θα πρέπει να προβλεφθεί πρόσθετη αύξηση της βαθμολόγησης με συντελεστές ανάλογους του επιπέδου σπουδών των προβλεπόμενων εργαζομένων, όπως εφαρμόζεται στο κριτήριο 4 για την εκπαίδευση του επιχειρηματία.

Το 6 να διατυπωθεί: «Σπουδές σε marketing ή/και management ή/και σε αντικείμενο μηχανικού»

Η βαθμολογία στο 16 να περιλαμβάνει μια πρόσθετη βαθμολόγηση, στην περίπτωση που η αξιοποίηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας γίνεται βάσει σχετικής ειδικής μελέτης. Σε αυτήν την περίπτωση η βαθμολόγηση να ανέρχεται σε 20. Διαφορετικά να διατυπωθεί όπως και στα προηγούμενα κριτήρια: «Πρόβλεψη Σχεδίου για την αξιοποίηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας»

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

 

Προτείνουμε να προστεθούν δύο νέες κατηγορίες οι οποίες αφορούν σε βασικότατους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας και δεν θα έπρεπε, έστω και ενδεικτικά να μην αναφέρονται:

 

4.5 Κατασκευές και υπηρεσίες μηχανικού

 

Καινοτομία προϊόντος

 

Νέες τεχνολογίες οικοδομικών εργασιών

Νέες τεχνολογίες οικολογικών κατασκευών και προϊόντων

Νέες τεχνολογίες Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων με έμφαση στην εξοικονόμηση πόρων (ενέργειας, νερού κλπ)

Νέες τεχνολογίες αξιοποίησης αποβλήτων

 

Καινοτομία διαδικασίας

 

Ολοκληρωμένη Διαχείριση έργων (project management) μέσω Η/Υ ή διαδικτύου

Συμμετοχική εκπόνηση μελετών μέσω Πληροφορικής

Νέα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών υπηρεσιών συμβούλων μηχανικών

Νέα Συστήματα Μετρήσεων και έλεγχων έργων και εγκαταστάσεων

 

4.6 Τουριστικές Υπηρεσίες

 

Καινοτομία διαδικασίας

 

Συστήματα e-booking

Συστήματα οριζόντιων και κάθετων συνεργασιών (Clusters) στον τουριστικό τομέα, υποβοηθούμενα ή όχι από εφαρμογές Ιντερνετ (e-commerce ή απλές εφαρμογές προσφοράς και ζήτησης.

Νέα συστήματα διαχείρισης και εξοικονόμησης πόρων (ενέργειας, νερού κλπ) για τουριστικές εγκαταστάσεις

Νέες τεχνολογίες για Συστήματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων τουριστικών μονάδων

Αποδοτική χρήση οικολογικών προϊόντων στον τουριστικό τομέα

Διαδικασίες απόκτησης πράσινων πιστοποιητικών (πχ Green Keys κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Ωραία τα λες. Μήπως ξέρεις κανένα ενεργό πρόγραμμα για οικονομική ενίσχυση για κάποιο τοπογράφο μηχανικό που έκανε έναρξη τον Ιούνιο του 2006 και δουλεύει μέχρι σήμερα;

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω και μάλλον δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση. Ως γνωστόν, το Πρόγραμμμα ΕΣΠΑ (2007-2013) με βάση το οποίο θα ξεκινήσουν όλα τα επιμέρους προγράμματα, ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη για ιδιώτες (Προσοχή επαναλαμβάνω ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο το 2009 δεν έχει ξεκινήσει ακόμη!).

Ένα από τα στοιχήματα είναι να καταφέρουμε ως μηχανικοί να παρέμβουμε, ώστε να αξιοποιηθεί παραγωγικά και όχι να γίνει μέσο πλουτισμού επιτηδείων και παραγωγής αέρα κοπανιστού.

Γίνεται μια προσπάθεια και στο ΤΕΕ που αποτυπώνεται στο ΕΣΠΑ και Μηχανικοί

http://espaengineers.wordpress.com

 

το οποίο διαθέτει και RSS για να το παρακολουθείς. Νομίζω ότι ως πρωτοβουλία για την πληροφόρηση γύρω από το ΕΣΠΑ είναι προς το παρόν η καλύτερη.

 

Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος αν η προσπάθεια που αναφέρω θα έχει επιτυχία αλλά καλό είναι να το παλέψουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.