Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίλυση Πισίνας που περιβάλλεται απο πρόσθετους χώρους


 

Recommended Posts

Γεια σας και συγχαρητήρια για το forum. Είμαι απόφοιτος Πολ. Μηχανικός από το 2005 και ενώ δεν είμαι ενεργός μελετητής, διαβάζω τα posts που με ενδιαφέρουν όταν χρειάζομαι κάτι.

 

Όντας νέος μελετητής, θα ήθελα τα φώτα σας σε ένα θέμα:

Μου έδωσαν τα αρχιτεκτονικά για να κάνω στατική μελέτη για ένα διώροφο κτίριο με πισίνα (κολυμβητική δεξαμενή). Έχω αγοράσει το Statics 2006, και το διώροφο κτίριο δεν με προβλημάτισε ιδιαίτερα.

Ο προβληματισμός μου αφορά την πισίνα, και τον τρόπο προσομοίωσης της.

Την στατική/δυναμική ανάλυση της πισίνας την κάνω με τον πρόγραμμα της 4Μ (Pisina) αλλά το θέμα είναι ότι η πισίνα περιβάλλεται από δεξαμενή νερού, μηχανοστάσιο και αποθηκευτικούς χώρους. Το Pisina κάνει την επίλυση χωρίς να σου δίνει τη δυνατότητα να εισάγεις πρόσθετους χώρους (παρα μόνο έναν) γύρω από την πισίνα που 1) συμβάλουν στην ακαμψία 2) δημιουργούνται κόμβοι που χρίζουν ενίσχυσης. Αυτό που έκανα εγώ είναι να κάνω την επίλυση της πισίνας στο Pisina, και μετά όλη την κατασκευή σαν σύνολο στο Statics. Ήθελα απλά να ρωτήσω αν αυτό είναι σωστό σαν μεθοδολογία και αν έχετε συναντήσει κάτι παρόμοιο. Επίσης, τι τεύχη υπολογισμών θα πρέπει να καταθέσω στην πολεοδομία σε αυτή την περίπτωση?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

αν δεν έχεις κάποι ειδική περίπτωση, οι χώροι των μηχανικάτων και της υπερχ. μπορούν να αγνοηθούν από την μελέτη σου υπέρ της ασφαλείας.

Στην πραγματικότητα ενισχύουν την πλευρά στην οποία βρίσκονται.

Αλλά χωρίς σκαρίφημα...

Link to comment
Share on other sites

Το μοντέλο πρέπει να περαστεί όλο σε πεπερασμένα για δεις και πραγματική συμπεριφορά. (Θα σου βγάλει όπως το βλέπω στα τοιχεία max Φ12/12/14, κάτω ίσως Φ14/15...)

 

q=1

 

Για φορτία κάνε αναζήτηση έχει ξανασυζητηθεί το θέμα.

 

Κατασκευαστικά, γωνίες ή οπλίζεις κατά DIN (και αυτό έχει ξανασυζητηθεί, κάνε αναζήτηση) ή αφήνεις τα σίδερα ίσια και πάνω και κάτω (για πλάκα θεμελίωσης) και τα πιάνεις με φουρκέτα που έχει μήκος ανάλογα την ποιότητα του χάλυβα και την κατηγορία του σκυροδέματος.

 

Στα Τοιχεία πάλι βάζεις Π επάνω στο κλείσιμο. (Τα σίδερα ίσια μέσα και έξω)

Η αν θέλεις τα έξω τα σπας προς την πλάκα (όσα πάνε στην πλάκα επάνω) με μήκος αγκύρωσης για μη ευνοική περιοχή.

 

Στα τοιχεία μην ξεχάσεις τα σιγμοειδή. Σκυροδέτηση σε 3 φάσεις. Πρώτα πλάκα κάτω, (σίδερα τοιχείων τα έχεις σιδερώσει για να πιάσουν κάτω στην πλάκα) μετά τοιχεία και τέλος πλακα επάνω.

 

Την δεξαμενή νέρου την πλάκα κάτω την είδα λεπτή. Μην την κάνεις λεπτή για πολλούς και διάφορους λόγους. Καταρχήν λόγω υγρασίας θα σου φαγωθούν τα σίδερα (έχεις νερό και πάνω και υγρασία από κάτω το έδαφος) Κάνε την πλάκα κάτω 30cm. Επίσης μην ξεχάσεις τα Π κάτω στην πλάκα θεμελίωσης.

Link to comment
Share on other sites

Pappos,

 

Σ'ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση.

 

- Αυτο που μου προτείνεις δηλαδή είναι να πάρω ένα πρόγραμμα με πεπερασμένα στοιχεία...Έχεις δίκιο ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εξεταστεί η πραγματική συμπεριφορά της κατασκευής, αλλά χωρίς να θέλω να φανώ μπακάλης, ο τρόπος που πρότεινα δεν είναι αρκετός για μία τόσο απλή κατασκευή? Είναι ασφαλώς θέμα σωστής πρακτικής να ακουλουθούμε την πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση στην επίλυση, αλλά το κόστος μιάς τέτοιας αγοράς προγράμματος είναι απαγορευτικό για μένα αυτή τη στιγμή. Θα μου πείς τι ασχολείσαι με τη μελέτη τότε...

 

- Ναι, στο Statics είχα βάλει q=1

 

- Τα έχω διαβάσει τα άλλα threads για τις φορτίσεις πισίνας.

 

- Κατασκευαστικά, ασφαλώς και θα ακουλουθήσω την σωστή πρακτική.

 

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Μόνο που υπάρχει συνδυασμός που λέει η μια πλευρά γεμάτη νερό και η άλλη άδεια...μόνο από αυτό πρέπει να περαστεί δηλαδή σαν μοντέλο ολόλκηρο...

 

Γιατί υπάρχει συνδυασμός η μια πλευρά άδεια η άλλη γεμάτη νερό και μετά και οι δύο άδειες μόνο δηλαδή ωθήσεις γαιών κ.τ.λ. κ.τ.λ. κ.τ.λ...

Link to comment
Share on other sites

Pappos,

 

Δεκτόν!

 

Έχεις κάποιο πρόγραμμα για πεπερασμένα να μου προτείνεις? Το Pepe του Statics απ'ότι διάβασα κάνει μόνο επίλυση πλάκας και κοιτόστρωσης. Πρέπει να πάρω κάποιο άλλο πακέτο γι'αυτή τη δουλειά?

 

Ευχαριστώ

 

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ ανοίγεις μεγάλο θέμα με τα πεπεραμένα και με τα προγράμματα,

 

To NEXT έχει για παράδειγμα πεπερασμένα (βέβαια υπάρχει το πρόβλημα με τους συνδυασμούς...)

 

Ύστερα υπάρχουν τα ξένα, για μένα αυτή την στιγμή το Robot είναι καλό πρόγραμμα (και έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες εννοείται από το ΝΕΧΤ)

 

Βέβαια υπάρχουν και τα μεγάλα SOFiSTiK, CUBUS, STAAD.Pro κ.τ.λ.

 

αλλά όπως καταλαβαίνεις μιλάμε για ποσά της τάξης των 10.000€....

 

Είναι πολλά τα λεφτά Αρη...

Link to comment
Share on other sites

Εμένα πάντως το μόνο που με προβληματίζει είναι η ανισοσταθμία.

Από εκεί και έπειτα η δεξαμενή νερού και η αποθήκη είναι τόσο μικρές, και με τόσο μικρά φορτία που μόνο ως ενίσχυση μπορώ να τα δω για το υπόλοιπο σώμα της πισίνας.

Αν έχεις καλό έδαφος τότε εγώ δεν θεωρώ πως θα έχεις σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα σου με μια πλήρη επίλυση.

Φυσικά βέβαια αυτή είναι η δική μου η γνώμη και είναι αυτονόητο πως μαι πλήρη μελέτη είναι μόνο για καλό

 

Κατά τα άλλα συμφωνώ με Pappos

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Αυτό που με εκνευρίζει είναι ότι ενώ τα Ελληνικά προγράμματα είναι εύκολα στη χρήση, μόλις ξεφύγεις λίγο από τα συνηθισμένα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και πρέπει να βρείς άλλο τρόπο/άλλο πρόγραμμα/ή να κάνεις μπαλαμούτι-απλοποιήσεις...

Anyway, θα τη βρώ την άκρη.

 

Άρη,

 

Και γώ Χανιωτάτσι είμαι ;)

 

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.