Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα σε λειτουργία ΔΔΕ


Jwatson

Recommended Posts

Γειά σας

Σε μια ηλ εκγατάσταση μικρού διαμερίσματος με τριφασική παροχή, εγκαθιστώντας τριφασικό ΔΔΕ, διακόπτωντας τις τρείς φάσεις απο τον μετρητή, πρώτα τοποθετήθηκε ο ουδέτερος από τον μετρητή στον ΔΔΕ και τοποθετώντας τον ουδέτερο προς τον πίνακα, ο ΔΔΕ έπεσε. Τα καλώδια των φάσεων ήταν στον αέρα και δεν είχαν συνδεθεί ακόμα στον ΔΔΕ, ούτε απο τον μετρητή ούτε προς τον ηλ πίνακα.

Με συνδεδεμένα τα δύο καλώδια του ουδέτερου απο μετρητή και προς ηλ πίνακα, αποσυνδέοντας όλα τα καλώδια γείωσης απο τα (10 συνολικά), ανέβασα τον ΔΔΕ και συνδέοντας ένα ένα μετά, είδα ότι με τα 4 και ένα απο αυτά απο τον μετρητή, ο ΔΔΕ δεν έπεφτε. Όταν συνέδεα ένα απο τα άλλα 6 καλώδια της γείωσης στην κεινή κλέμα των γειώσεων, ο ΔΔΕ έπεφτε.

Θα ήθελα την χρήσιμη γνώση σας για το τι μπορώ να κάνω ή το τι πρέπει να διορθώσω αν βεβαίως είναι εφικτό κάτι τέτοιο, ώστε να συνδεθεί ο ΔΔΕ και να λειτουργεί κανονικά.

Σας ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Σε τι εγκατασταση αναφερεσαι?

Μηπως υπάρχει δίπλα-απο πανω-απο κατω, αλλη ηλεκτρικη εγκατασταση που τροφοδοτείται με ηλεκτρικο ρευμα ? Γιατι αν ναι πιθανότατα κάπου υπάρχει κοινό τμήμα εγκατασταση!

Link to comment
Share on other sites

Σε τι εγκατασταση αναφερεσαι?

Μηπως υπάρχει δίπλα-απο πανω-απο κατω, αλλη ηλεκτρικη εγκατασταση που τροφοδοτείται με ηλεκτρικο ρευμα ? Γιατι αν ναι πιθανότατα κάπου υπάρχει κοινό τμήμα εγκατασταση!

Δυστυχώς ο πίνακας αυτός δίνει σε ένα διαμέρισμα όπως είπα 50τμ και δεν βλέπω να υπάρχει κοινή τροφοδοσία με άλλο χώρο εκτός του διαμερίσματος αυτού.

Το θέμα είναι μπροεί ο ΔΔΕ να πέφτει και μόνο αν έχουμε συνδέσει τον ουδέτερο στή είσοδό του και μετά πάμε να συνδέσουμε και τον ουδέτερο στην έξοδό του?

 

Οι Κανόνες Συμμετοχής περιληπτικά

...

8. Δεν κάνουμε παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος για λόγους οικονομίας του forum

CostasV

Link to comment
Share on other sites

Μια πρώτη εκτίμηση: Ο ουδέτερος συνδέεται με αγωγό προστασίας (γείωσης) μέσα στην εγκατάσταση. Λόγω ανομοιόμορφης φόρτισης του μετασχηματιστή στον υποσταθμό που τροφοδοτεί το διαμέρισμα (όποτε & όταν αυτή συμβαίνει), ο ουδέτερος μπορεί να παρουσιάσει μια μικρή τάση. Η τάση αυτή μπορεί να δημιουργεί ρεύμα >30mA από την σύνδεση ουδετέρου - αγωγού προστασίας και τότε η διάταξη διαφορικού ρεύματος μπορεί να διακόπτει και χωρίς να έχουν συνδεθεί οι φάσεις. Πρόταση: ψάξτε, κάνετε μέτρηση μόνωσης στις γραμμές ουδετέρου & αγωγών προστασίας προς την εγκατάσταση. Αν εντοπίσετε <0,5ΜΩ (Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384, τμήμα 6) υπάρχει πρόβλημα μόνωσης ή διαρροή, ή λανθασμένη σύνδεση. Με κτίμηση. Γιώργος Σαρρής

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μετά αρκετό καιρό είμαι και πάλι στο διαμερισματάκι με το σχετικό πρόβλημα που έχω αναφέρει εδώ. Είναι δυστυχώς εκτός του τόπου διαμονής μου και αρκετά μακριά.

Σε μέτρηση του ουδετέρου με την γείωση που έρχονται απο τον μετρητή της ΔΕΗ δεν υπάρχει ένωση. Όμως σε 6 από τα 9 εσωτερικά κυκλώματα όπως πρίζες και φώτα, υπάρχει ένωση του ουδετέρου με εκείνον της γείωσης. Πιστεύω ότι έχει γίνει όχι κατα λάθος αλλά για κάποιο σκοπό. Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανοιχτούν κουτιά διακλάδοσης και το διαμέρισμα ειναι νοικιασμένο, θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε παρόμοια εμπειρία, τι θα γίνει αν στην έισοδο του τριφασικού ΔΔΕ συνδέσω μαζί τον ουδέτερο και τη γείωση στη θέση του ουδετέρου και από την έξοδο του ΔΔΕ να δώσω στις δυο μπάρες του ουδετέρου και της γείωσης. Τί πρόβλημα πιστεύεται ότι θα υπάρχει τότε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.