Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας,

Θα ήθελα να με έχω την πολύτιμη βοήθειά σας, σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης των ηλιακών συλλεκτών. Βλέπω σε όλα τα σχέδια διαφόρων εταιρειών, να υπάρχουν συνδυασμοί πχ 4 συλλεκτών σε σειρά, να συνδέονται παράλληλα με άλλους 4 συλλέκτες συνδεδεμένους σε σειρά.

Δηλαδή υπάρχει μία συμμετρία στην οποιαδήποτε περίπτωση έχω δει. Καταλαβαίνω ότι έτσι θα υπάρχει ομοιόμορφη θέρμανση του νερού στους συλλέκτες και ομοιόμορφη μεταφορά του στο δοχείο.

Στην περίπτωση που πχ υπάρχει ανάγκη να εγκατασταθούν μετά από μελέτη 11 ηλιακοί συλλέκτες στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας, όμως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να εγκατασταθούν οι 4 σε σειρά και οι 7 σε σειρά να μετά να συνδεθούν η 4άδα και η 7άδα παράλληλα μεταξύ τους, λόγω του υπάρχοντος χώρου, τι εξοπλισμός και τι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία λειτουργίας σε αυτή την περίπτωση; Θα είναι κάτι που θα λειτουργεί σωστά ή θα αποδίδει το όλο σύστημα κάτι λιγότερο αν ήταν εγκατεστημένοι πχ 11 ηλιακοί συλλέκτες σε σειρά;

Σας ευχαριστώ πολύ

  • 4 months later...
Δημοσιεύτηκε

Κοίτα, δεν είναι τόσο απλό. Πρέπει, τουλάχιστον, να έχεις τη χαρακτηριστική καμπύλη του συλλέκτη. Η σύνδεση εν σειρά είναι ιδανική μόνο όταν έχεις χαμηλή ηλιακή ακτινοβολία και στόχος σου είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού.

Αν τοποθετήσεις, για παράδειγμα, 11 συλλέκτες σε σειρά, το νερό μπορεί να φτάσει τους 200°C, κάτι που απαιτεί σύστημα σοβαρής υπερπίεσης (της τάξης των 20 bar) και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Μιλάμε για μελέτη υψηλών απαιτήσεων και συστήματα βιομηχανικού επιπέδου.

Υπάρχουν λύσεις που έχω αναπτύξει προσωπικά, όπου οι συστοιχίες μεταβαίνουν από σύνδεση εν παραλλήλω σε εν σειρά δυναμικά. Δεν πρέπει να ξεχνάς πως όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία εισόδου στον συλλέκτη, τόσο χαμηλότερη είναι η απόδοσή του. Ένας καλός ηλιακός συλλέκτης φτάνει απόδοση 85–90%, αλλά αν συνδεθεί σε σειρά, ο τέταρτος στη σειρά μπορεί να δουλεύει μετά βίας στο 40%.

Υπάρχει σχετική βιβλιογραφία που τεκμηριώνει όλα αυτά, καθώς και πρότυπες μελέτες που έχω εκπονήσει προσωπικά. Δυστυχώς, για ευνόητους λόγους, δεν είναι δυνατόν να τις κοινοποιήσω.

Γενικά, αν προορίζεις το σύστημα για ηλιοθερμία, τότε απαιτείται ολοκληρωμένη προσέγγιση με σημαντικό κεφάλαιο επένδυσης και —το κυριότερο— τεράστια δοχεία αδράνειας. Από το υδραυλικό κύκλωμα έως το σύστημα αυτοματισμού (ή καλύτερα αυτόματου ελέγχου, αν έχεις διάθεση να ασχοληθείς με προγραμματισμό), όλα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά.

Ως διπλωματούχος συνάδελφος, θεωρώ πως είναι κάτι απολύτως εφικτό για εσένα να μελετήσεις και να υλοποιήσεις, αλλά σε προειδοποιώ: όταν δεις τα μεγέθη των απαιτήσεων σε λίτρα ανά τετραγωνικό και σε ενεργειακά φορτία, πιθανόν να ξαφνιαστείς.

Τυπικές ημερήσιες απαιτήσεις για μια κατοικία βρίσκονται στην τάξη των δεκάδων MJ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.