gmL Δημοσιεύτηκε October 4, 2025 at 02:23 μμ Δημοσιεύτηκε October 4, 2025 at 02:23 μμ Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να επαναφέρω το θέμα της συζήτησης, θέτοντας μια επιπλέον διάσταση: τι ισχύει για περίπτωση τοποθέτησης αερουποστηριζόμενου θόλου σε ιδιωτική-ιδιόκτητη έκταση για ιδιωτική αθλητική εγκατάσταση. Όπως έχετε παρατηρήσει το Άρθρο 20Α του ΝΟΚ αναφέρεται σε θόλους που προορίζονται να τοποθετηθούν σε δημόσιους και δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους ή σχολικές εγκαταστάσεις κλπ. Πουθενά στο περιεχόμενό του δεν προσδιορίζει ούτε τη δυνατότητα τοποθέτησής τους σε ιδιωτική έκταση ούτε με ποιον τρόπο συμμετέχουν στα πολεοδομικά μεγέθη σε περίπτωση τοποθέτησης σε ιδιωτική έκταση. Περαιτέρω, η απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/45615/1554 ΦΕΚ 2402/Β/16.5.2022 (Τεχνικά χαρακτηριστικά αεροϋποστηριζόμενων θόλων του άρθρου 20Α του ν. 4067/2012), καλώς μεν εκδόθηκε για να θέσει αναγκαίες προδιαγραφές, αφετέρου αναφέρεται αποκλειστικά σε θόλους που διέπονται αποκλειστικά από το άρθρο 20Α του ν. 4067/2012. Καθώς βρίσκομαι σε φάση εξέτασης φακέλου από την Γ.Γ.Α για έγκριση λειτουργικότητας και καθορισμού όρων δόμησης για μικρή ιδιωτική αθλητική εγκατάσταση η οποία θα περιλαμβάνει και γήπεδο σκεπασμένο με αερουποστηριζόμενο θόλο, σε αρχικό έγγραφο παρατηρήσεων που έχω λάβει, η Γ.Γ.Α αναγράφει ότι η υπό μελέτη εν δυνάμει ιδιωτική αθλητική εγκατάσταση δεν εντάσσεται στο αρ.20Α «Θόλοι αθλητικών εγκαταστάσεων» του Ν.4067/20212, χωρίς ωστόσο να δίδει περαιτέρω ενημέρωση για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η περίπτωση αυτή. Ταυτόχρονα, αυτή η γνώμη της υπηρεσίας και γενικότερα η μη ρητή μέριμνα του νόμου για θόλους σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, θέτουν σε καθεστώς αμφοβολίας και όλους τους θόλους που έχουν τοποθετηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας σε ιδιωτικά προπονητήρια, ακαδημίες κλπ. καθώς και εκείνες τις ΕΕΔΜΚ εκδόθηκαν στηριζόμενες στην παρ. 2-(μα) του άρθρου 29 του Ν.4495/17, σε μη δημοτικές ή δημόσιες εκτάσεις. Επιπλέον, κατόπιν συζήτησης με την ΥΔΟΜ της περιοχής μου, πράγματι διαπιστώνεται το κενό ως προς την αντιμετώπιση των θόλων ιδιωτικών εγκαταστάσεων και εκφράστηκε (προφορικά) η άποψη ότι θα πρέπει να προσμετρηθεί όχι μόνο στην κάλυψη, αλλά και στην δόμηση. Προσωπικά δεν έχω αντίρρηση ως προς την προσμέτρηση στην κάλυψη του γεωτεμαχίου, αλλά θεωρώ παράλογο ένας τέτοιος εξοπλισμός όπως είναι ο αεροϋποστηριζόμενος θόλος, ο οποίος δύναται να φουσκώνει-ξαφουσκώνει ανά πάσα στιγμή, να λαμβάνεται στη δόμηση. Σκεφτείτε ότι τα αθλητικά στέγαστρα, που αντικειμενικά είναι σταθερές κατασκευές, δεν προσμετρώνται σε κανένα πολεοδομικό μέγεθος. Θα ήθελα τη γνώμη σας επί του θέματος αυτού ή οποιαδήποτε ιδέα εναλλακτικής αντιμετώπισής του. Θα ήμουν ευγνώμων σε όποιον συνάδελφο έχει αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση, εάν μοιραζόταν την άποψή του.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα