Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα σας αγαπητοί συνάδελφοι,

Βρίσκομαι στη διαδικασία εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης σε οικόπεδο που περιέχει παρόδια στοά.

Παρακάτω έχω κάποια ερωτήματα σχετικά με τις στοές και τις χρήσεις αυτών καθότι κάποια πράγματα δεν μου είναι ξεκάθαρα απο τη μελέτη του ΝΟΚ.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που έχω επισυνάψει, στο τοπογραφικό του οικπέδου υπάρχει παρόδια στοά πλάτους 3 μέτρων και μήκους 17,10 μέτρων. Επίσης, έχω επισυνάψει και σκαρίφημα με το αποτύπωμα μιας πρώτης σκέψης της κάτοψης.

Ερώτημα 1: Η κατασκευή της στοάς είναι υποχρεωτική σε όλο το μήκος και σε όλο το πλάτος της?? 

1α) σχετικά με το μήκος της, θέλω ν αφήσω απόσταση 2,5 μέτρων απο το γειτονικό οικόπεδο, πράγμα που σημαίνει οτι η όψη του κτηρίου μου θα έχει μήκος 14,60μ και όχι 17,10μ. Σ αυτά τα 2,5 μέτρα που θέλω να αφήσω απο το γείτονα πρέπει να κατασκευαστει στοά?? 

1β) σχετικά με το πλάτος της, η στοά που θα κατασκευαστεί πρέπει να έχει πλάτος 3 μέτρα ή μπορώ να 'τραβηχτώ' και πιο μέσα, δηλ είτε μικρότερο πλάτος(πχ 2,5μ), είτε πλάτος 3 μέτρων άλλα πιο μέσα στο οικόπεδο(πχ 1 μέτρο μέσα απο την οικοδομική γραμμή)??

Ερώτημα 2: έστω οτι σχεδιάζω στοά μήκους 17,10μ ή 15,00μ(το τελικό της μήκος θα καθοριστεί και απο τι θα μου απαντήσετε παραπάνω). Αυτή λοιπόν η στοά, πρέπει να στεγάζεται σε όλο το μήκος της?? Ή μπορεί να είναι και διακοπτόμενη?? πχ αν το συνολικό της μήκος είναι 15 μέτρα, μπορώ να σχεδιάσω στοά μήκους 7 μέτρων, 3 μέτρα κενό(κοιτάζω πάνω και βλέπω ουρανό) και συνεχίζω με 5 μέτρα στοάς? 

**σε περίπτωση που δεν χρειάζεται να είναι στεγασμένη σε όλο το μήκος της, μπορώ να έχω κάποια αρχιτεκτονική προεξοχή(ερκερ?) στα σημεία που δεν στεγάζεται??

Ερώτημα 3: ενημερώθηκα οτι αν η στοά εχει υποστηλώματα στο όριο της οικοδομικής γραμμής μετράει στην κάλυψη, ενω αν είναι προβολική δεν μετράει. ισχύει?? 

Ερώτημα 4: μπορώ να βγάλω μπαλκόνι(πρόβολο?) εκτός της οικοδομικής γραμμής, μπροστά απ τη στοά ίση με το 1/10 του πλάτους του δρόμου??

Αυτά. 

Η βοήθεια σας μου είναι πολύτιμη.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Screenshot 2025-11-13 113923.png

1.png

Edited by George Grav

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.