Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπουργός Περιβάλλοντος άτυπη «Συνεργασία» με εκπροσώπους του ΣΤΕ


PART

Recommended Posts

Χωρίς προοπτική μένει πλέον η διαδικασία νομιμοποίησης ή τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και η δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου και πολυλειτουργικού κτιρίου του Δήμου, στο πλαίσιο της ανάπλασης του Ελαιώνα.

 

Με μία ασυνήθιστη για πολιτική πρωτοβουλία, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, επισκέφθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να πληροφορηθεί από «πρώτο χέρι» τις εξελίξεις σε διάφορα «καυτά» ζητήματα, αλλά και να ανταλλάξει απόψεις με τη δικαστική ηγεσία για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, των δασών, της εκτός σχεδίου δόμησης της διαχείρισης απορριμμάτων κ.λπ.

 

Προσήλωση

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμμένος και ο αντιπρόεδρος Κων. Μενουδάκος κατέστησαν σαφή την αυστηρή προσήλωση του δικαστηρίου στη συνταγματική αλλά και κοινοτική προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος. Η υπουργός (που δεν είχε συνοδεία ασφαλείας) ζήτησε να υπάρχει μία άτυπη «συνεργασία» και συνεννόηση με εκπροσώπους του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από την προώθηση ενός νομοσχεδίου, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον οι «κακοτοπιές» και η προώθηση αντισυνταγματικών ή προβληματικών ρυθμίσεων που αργότερα «καταρρίπτονται» δικαστικά.

 

Καμιά δυνατότητα

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπό το ισχύον Σύνταγμα δεν υπάρχει δυνατότητα νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, ενώ δεν είναι συνταγματικά ανεκτή και η εξαίρεση από την κατεδάφιση οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής που έγινε μετά το 1985. Ετσι η υπουργός δεν μπορεί να έχει στο μέλλον περιθώρια δράσης γύρω από το επίμαχο ζήτημα, όπως θα φανεί και από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που θα δημοσιευθεί σύντομα.

 

Ο πρόεδρος του ΣτΕ επέστρεψε στο υπουργείο και το σχέδιο Π.Δ. για την ανάπλαση (τροποποίηση ρυμοτομικού) στην περιοχή του Ελαιώνα, με τις παρατηρήσεις του Ε' τμήματος του ΣτΕ που θεωρεί αντισυνταγματική την ανέγερση εμπορικού κέντρου και πολυλειτουργικού κτιρίου, επιτρέποντας μόνο την ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού με τις εμπορικές του χρήσεις. Το υπουργείο καλείται να κρίνει αν και πώς θα προωθήσει το σχέδιο Π.Δ. χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω την περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη του και την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. «Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι απόλυτα σεβαστές και γι' αυτό θα βρούμε λύσεις εντός των πλαισίων που προβλέπει το Σύνταγμα», δήλωσε η Τ. Μπιρμπίλη.

 

Αντιδράσεις

Αντιρρήσεις σε 4 σημεία του νομοσχεδίου για τις καμένες περιοχές της Αττικής, διατύπωσε χθες η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, σημειώνοντας ότι:

 

Δεν πρέπει να προβλέπεται συντρέχουσα αρμοδιότητα δύο διαφορετικών υπηρεσιών για το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αναδασωτέες περιοχές.

 

Η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας για ανέγερση κτίσματος σε αναδασωτέα περιοχή, δεν μπορεί να εξαντλείται απλά στη διαπίστωση της «ακριβούς» και «νόμιμης χωροθέτησης» από Ειδική Επιτροπή Ελέγχου.

 

Αποτελεί παράλειψη η μη αναφορά προθεσμίας για τη σύνταξη των δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

Νέο «κόκκινο» για τους ημιυπαίθριους

Συζήτηση και για την ανάπλαση στον Ελαιώνα και τη δημιουργία εμπορικού κέντρου

30/10/2009

 

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.