Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κώστας Κουρούνης

Members
  • Περιεχόμενα

    60
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Κώστας Κουρούνης

  1. On 4/1/2009 at 12:06 ΠΜ, GeorgeS said:

    Τώρα είδα αυτό το μύνημα.

     

    Λοιπόν συνάδελφε, θα σου πω τι γίνεται για υποσταθμούς που βρίσκονται συνήθως σε υπόγεια κτιρίων ή άλλους κλειστούς χώρους και αντίστοιχα φαντάζομαι ισχύουν για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις εκτός ίσως ειδικών περιπτώσεων

     

    Συνοπτικά και επι της ουσίας :

     

    Δομικά :

     

    Ο Χώρος που τοποθετούνται οι Μ/Σ πρέπει να αποτελεί πυροδιαμέρισμα κατασκευασμένο από πυράντοχα υλικά, συνήθως πυράντοχες διπλες γυψοσανίδες. Οι πόρτες επίσης πρέπει να είναι πυρασφαλείας με αντοχή 60 λεπτά (αν θυμάμαι καλά). Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για χώρο του πεδίου Μ.Τ. του καταναλωτή όπως επίσης και για χώρους που πιθανόν τοποθετηθούν Η/Ζ.

     

    Θα πρέπει επίσης να υπάρχει επαρκής αερισμός ή εναλλακτικά ψύξη των χώρων αυτών με στόμια τα οποία θα είναι με fire damper. Επίσης κάθε χώρος στους Μ/Σ (όχι στο χώρο του πεδίου Μ.Τ.) θα πρέπει να έχει ανοίγματα κατάλληλων διαστάσεων (δες παροχές αερισμού) σε ύψος περίπου 1μ από το έδαφος επίσης με fire damper.

     

    O χώρος των πεδίων διανομής χαμηλής τάσης δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να αποτελεί πυροδιαμέρισμα αν και καλό θα ήταν.

     

    Για όλους τους χώρους αυτούς (Μ/Σ, και πεδίων) κατασκευάζεται υποχρεωτικά μεταλλικό πλέγμα στο δάπεδο το οποίο το γεμίζουμε καλύπτουμε με ελαφρύ μπετό.

     

    2. Ηλεκτρομηχανολογικά

     

    Κάθε χώρος Μ/Σ θα πρέπει να διαθέτει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με φιάλες CO2 ή άλλο εγκεκριμένο μέσο σβέσης. Στους χώρους αυτούς (των Μ/Σ) τοποθετούνται δύο πυρανιχνευτές ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες εντολές ενεργοποίησης αυτόματης πυρόσβεσης (θα πρέπει και οι δύο να δώσουν σήμα). Σύστημα πυρόσβεσης εγκαθίσταται επίσης και στο χώρο των πεδίων διανομής Χ.Τ. αν αυτό αποτελεί πυροδιαμέρισμα αλλά στο χώρο πεδίου Μ.Τ. του καταναλωτή.

     

    Εξω από κάθε χώρο υποχρεωτικά μπαίνουν μπουτόν ελέγχου του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης και σχετικές φωτεινές σημάνσεις πάνω από τη πόρτα ή και ηχητική ένδειξη.

     

    Επίσης καλο είναι να υπάρχουν και φωτιστικά με σήμανση "ΕΧΙΤ" δηλ. φωτιστικά με μπαταρίες στους σχετικούς χώρους και τους διαδρόμους περιξ αυτών.

     

    Ολα τα μεταλλικά μέρη στους χώρους των Μ/Σ, του πεδίου Μ.Τ. του καταναλωτή και των πεδίων διανομής (π.χ. σχάρες, ανοίγματα κλπ) γειώνονται υποχρεωτικά σε δίκτυο περιμετρικής ταινείας γειώσεως που υπάρχει σε ολους αυτούς τους χώρους και το οποίο συνδέεται με το μεταλλικό πλέγμα που έχει ήδη εγκατασταθεί στο δάπεδο.

     

    Ο φωτισμός γίνεται συνήθως με ανθυγρά φωτιστικά σώματα.

     

    Αυτά εν συντομία. Ελπίζω να βοήθησα.

    Αν εχω παραλείψει κάτι διορθώστεμε γιατί δεν τα θυμάμαι και όλα τώρα.

    Στα μεταλλικά κτίρια λοιπόν, στους χώρους που έχουν αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με CO2, μειώνεται ο Δ.Π. του σκελετού?

  2. Όταν σε ένα χώρο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων υπάρχει σύστημα κατάσβεσης με CO2, θεωρούμε ότι το όριο του μήκους όδευσης διαφυγής, το εμβαδό και ο όγκος διπλασιάζονται? Ο Δ.Π. μειώνεται όπως συμβαίνει και με τα sprikler (καταιονισμός με νερό).

    (41/18) 7.2.3. Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης (Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με νερό ή άλλο κατάλληλο κατασβεστικό μέσο)

     

  3. Σε πολλές περιπτώσεις, εντός ΒΙ.ΠΕ., έχουμε υποχρεωτικές πλάγιες αποστάσεις από το όριο του οικοπέδου 5,00μ (οικοδομική γραμμή)...

    Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ακόμη κι άν χτιστεί στο όμορο οικόπεδο κάποια κατασκευή, αυτή θα απέχει τουλάχιστο 10,00μ από το δικό μας κτίριο!

    Μπορούμε να συμπεράνουμε δηλαδή με ασφάλεια, ότι αν χωροθετήσουμε το κτίριό μας πάνω στην οικοδομική γραμμή, δε θα υπάρχει απαίτηση πυραντοχής του αντίστοιχου αντίστοιχου πλευρικού τοίχου, παρά το γεγονός ότι θα απέχει λιγότερο από 5μ από το όριο του οικοπέδου μας...???

  4. 35 λεπτά πριν, tetris said:

    Αν δημιουργείς το wc σε υφιστάμενο κτίριο, πας με το δεύτερο σκαρίφημα

    Για καινούρια κτίρια, ισχύει το πρώτο

    Κατ' αρχήν να σ' ευχαριστήσω για την άμεση απάντηση.

    Επομένως σε καινούριο κτίριο οι ελάχιστες εσωτερικές διαστάσεις είναι 2,00*2,25 ανεξάρτητα από την ανάγκη για ντουζ ή όχι...

    • Like 1
  5. Καλημέρα συνάδελφοι,

    ψάχνοντας στο σχεδιάζοντας για όλους τις ελάχιστες διαστάσεις για WC ΑΜΕΑ, βρήκα τα παρακάτω σχέδια:Untitled-1.jpg.b5b074888872beb025ff1ebc8f086888.jpg

    Untitled-2.jpg.e1a72f9a35f247351ee91225fb878c70.jpg

    Εγώ ενδιαφέρομαι για WC ΑΜΕΑ σε βιομηχανικό κτίριο, το οποίο προφανώς και δεν έχει κάποια απαίτηση για ντούς, όμως στο σχέδιο του σχεδιασμού WC δεν υπάρχουν οι ελάχιστες διαστάσεις της κάτοψης.

    Γνωρίζει κανείς ποιές είναι αυτές?

     

    Βρήκα επίσης αυτό:

    https://www.e-nomothesia.gr/kat-periballon/antiseismikos-kanonismos/upourgike-apophase-upen-desedp-65826-699-2020.html

    ya65826699-img-7.jpg.6503a631a5e8057a7ed816ea381d91f2.jpg

    ....το οποίο όμως υπάρχει στις "Τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία."

     

     

    • Like 1
  6. Καλημέρα συνάδελφοι, Όταν λέει στον κανονισμό ότι στα βιομηχανικά το ελάχιστο πλάτος της όδευσης διαφυγής είναι 1 μέτρο, αυτό ισχύει και για τα κλιμακοστάσια. Σωστά;

  7. 10 ώρες πριν, vas_georg said:

    Έχει προκύψει ανάγκη για κάτι ανάλογο ή θα συζητήσουμε φιλοσοφικά;

    Ναι, έχω τριώροφο κτίριο με χρήση αποθήκευσης και ο ιδιοκτήτης θέλει το κλιμακοστάσιο να είναι ξύλινο. Αρκεί μόνο τα περιβάλλοντα δομικά στοιχεία να έχουν τον απαραίτητο Δ.Π.;

  8. Καλησπέρα συνάδελφοι,

    στον κανονισμό πυροπροστασίας αναφέρει στις απαιτήσεις για τα εσωτερικά κλιμακοστάσια πως θα πρέπει να είναι μόνιμης κατασκευής και να περιβάλλεται από δομικά στοιχεία με ανάλογο Δ.Π. και μόνο όταν βρίσκονται σε κτίρια με περισσότερους από 4 ορόφους θα πρέπει να κατασκευάζονται από άκαυστα υλικά.

    Δηλαδή, σε τριώροφο κτίριο με χρήση βιομηχανίας ή αποθήκευσης θα μπορούσε το κλιμακοστάσιο να είναι μεταλλικό ή ακόμη και ξύλινο, αρκεί τα περιβάλλοντα δομικά στοιχεία να έχουν τον απαραίτητο Δ.Π.;

  9. 2 ώρες πριν, Faethon11 said:

    Οι θέσεις θα είναι 86 αλλά πως προέκυψε αυτός ο υπολογισμός των θέσεων ΑΜΕΑ ?

    Εγώ γνωρίζω πως η αναλογία είναι το  5% του συνόλου (το οποίο βγάζει ίδιο αριθμό θέσεων βέβαια αφού 1/20=0,05) 

    Ο υπολογισμός των θέσεων προέκυψε από το 5% που λες κι εσύ.... Απλώς δεν μπορούσα να καταλάβω αν πρέπει να τις προσθέσω στις θέσεις των ΙΧ ή όχι....

  10. Καλημέρα συνάδελφοι,

    έχω βιομηχανικό κτίριο 5.000 τ.μ. εκτός σχεδίου στον Ασπρόπυργο Αττικής.

    Επομένως οι  υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης είναι:

    5.000/60 = 83,333 ---> 83 θέσεις Ι.Χ.

    5.000/2.000 = 2,5 ---> 3 θέσεις για μεγάλα φορτηγά

    .....και (επιπλέον ?) 83/20 = 4,15 ---> 4 θέσεις ΑΜΕΑ

    Δηλαδή θα έχω συνολικά 90 θέσεις οχημάτων κατ' ελάχιστο;

  11. On 17/11/2022 at 9:43 ΠΜ, GregDel said:

    Μάλλον έχεις δίκιο καθώς πρέπει το (4) της υποσημείωσης να είναι (3) στον πιν.15 και να έχει γίνει ορθογραφικό λάθος. 

    Λόγω αυτού παρασύρθηκα με την 1η ματιά.

    image.thumb.png.7eef9c2241c699c284bd8168dc9006ae.png

    Κατά τα άλλα, όπως το αντιλαμβάνομαι, για απόσταση πχ 5-10m δεν μπορείς να έχεις ποσοστό ανοίγματος >50% αν δεν είναι πυράντοχο 30min.

    Ομοίως και για τις υπόλοιπες αποστάσεις.

    Όντως είναι τυπογραφικό λάθος και η διευκρίνιση γίνεται στην Εγκύκλιο με θέμα: "Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων (80 Α’/7-5-2018)" στην τελευταία παράγραφο του Άρθρου 6

    "Σημειώνεται ότι στον πίνακα 15, η σωστή υποσημείωση που αναφέρεται στο ποσοστό ανοιγμάτων της περίπτωσης γ) είναι η (3) η οποία εκ παραδρομής αναγράφεται ως (4)."

    • Like 1
    • Thanks 1
  12. 25 λεπτά πριν, zafsko said:

    Aν το ποσοστό ανοιγμάτων (όλης της όψης του κτηρίου) είναι μικρότερο του ποσοστού που αναφέρεται στον πίνακα δεν έχουν απαίτηση.

    Συγγνώμη που επαναλαμβάνομαι, αλλά δηλαδή το ποσοστό των ανοιγμάτων του πίνακα 15 αντιστοιχεί σε ΜΗ ΠΥΡΑΝΤΟΧΑ ανοίγματα και ανεξάρτητα από την απόσταση τους από το όριο του οικοπέδου ή όμορου κτιρίου...;

  13. 1 λεπτό πριν, GregDel said:

    Το ποσοστό ανοιγμάτων (απαίτηση γ) δεν αναφέρεται σε κτίρια χρήσης υγείας κλπ μόνο;

    Απ' όσο γνωρίζω, το ποσοστό των ανοιγμάτων ισχύει σε όλα τα κτίρια.

    Η ερώτησή μου όμως αφορά την απαίτηση για Δ.Π. του ανοίγματος που απέχει απόσταση μικρότερη από 10 μ από το όριο του οικοπέδου.

  14. Σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις ελέγχου εξωτερικής μετάδοσης της φωτιάς, σύμφωνα με τον πίνακα 15 της παρ. 6.9 του  44/18 , για απόσταση κτιρίου μικρότερη των 10 μ από το όριο του οικοπέδου, πρέπει ο εξωτερικός τοίχος να έχει Δ.Π. ανάλογο με τη χρήση του (πλήρη ή μισή τιμή).

    Τί κάνουμε όταν στο ισόγειο μιας 5ώροφης πολυκατοικίας υπάρχει π.χ. κατάστημα με τζαμαρία;

    Θα πρέπει να είναι πυράντοχη; και αν ναι, με τί Δ.Π.;

  15. Καλημέρα συνάδελφοι,

    αν καταλαβαίνω καλά, κατά την εκπόνηση μελέτης παθητικής πυροπροστασίας σε νέο βιομηχανικό κτίριο, ανατρέχουμε στον κανονισμό πυροπροστασίας 41/18 (Γενικές διατάξεις και ειδική διάταξη Άρθρο 9 Βιομηχανία-Βιοτεχνία). Η ειδική διάταξη "Μέτρα και μέσα πυροπροστασίας στις εγκαταστάσεις μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων" χρησιμοποιείται μόνο στη μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας.

    Ισχύει το ίδιο και κατά τη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας εμπορικής αποθήκης ή στην περίπτωση αυτή υπερισχύει η υπ' αριθμ. 6/2018 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα: "μέτρα και μέσα πυροπροστασίας εμπορικών αποθηκών";

     

     

  16. Καλημέρα συνάδελφοι,

    δεν έχω καταλάβει αν στα βιομηχανικά κτίρια θα πρέπει οι οδεύσεις διαφυγής να μελετώνται με τα μηχανήματα σχεδιασμένα στις κατόψεις ή όχι.

    Συνήθως πρόκειται για γραμμές παραγωγής ιδιαίτερα επιμήκεις, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 90 μέτρα ενώ σε κάποιες άλλες έχουν μορφή "S" σχηματίζοντας αδιέξοδα και ιδιαίτερα μεγάλα μήκη διαφυγής.

    Παράλληλα, η γραμμή παραγωγής είναι πολύ πιθανό μελλοντικά να αλλάζει θέση ή μορφή ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής.

    Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικό;

    Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

     

  17. 1462620517_-Layout2.jpg.20866682a821d4080760cf45b87e5d68.jpg

    Μία συνήθης διάταξη βιομηχανικού χώρου αποτελείται συνήθως από χώρο παραγωγής, χώρο αποθήκευσης, χώρο η/μ, χώρο γραφείων, χώρο αποδυτηρίων και εστίασης προσωπικού.

    Ως επί τω πλείστον, κυρίαρχη χρήση είναι η βιομηχανική με όλες τις υπόλοιπες να θεωρούνται συμπληρωματικές και απαραίτητες για τη λειτουργία της κυρίαρχης.

    Εφόσον καμία από τις προαναφερθείσες χρήσεις δεν αναφέρεται στον πίνακα 2 σχετικά με με τις απαιτήσεις πληρότητας χρήσεων, δεχόμαστε ότι όλες οι προαναφερθείσες χρήσεις διαθέτουν πληρότητα.

    Πυροδιαμέρισμα 01: Χώρος παραγωγής & χώρος αποθήκευσης

    Πυροδιαμέρισμα 02: Χώρος η/μ

    Πυροδιαμέρισμα 03: Χώρος γραφείων, αποδυτηρίων και εστίασης προσωπικού.

    • Πού χρησιμοποιούμε τις τιμές της κυρίαρχης χρήσης και πού τις τιμές της κάθε χρήσης χωριστά; (Θεωρητικός πληθυσμός, παροχές οδεύσεων, μέγιστα μήκη, έξοδοι κινδύνου, δείκτες πυραντίστασης, μέγιστα εμβαδά και όγκοι πυροδιαμερισμάτων, αντίδραση στη φωτιά, ειδικές διατάξεις)

    Έχω διαβάσει τον κανονισμό πολλές φορές αλλά νοιώθω ότι κάθε φορά μπερδεύομαι και περισσότερο.

    Παρακολούθησα επίσης και κάποια σχετικά σεμινάρια, στα οποία ωστόσο δεν μου δόθηκε η ευκαιρία για μία τόσο γενική ερώτηση.

    Αντιλαμβάνομαι ότι η ερώτηση είναι γενική και ότι θα απαιτούσε πολύ χρόνο για μια σοβαρή και ολοκληρωμένη απάντηση, παρόλ' αυτά οποιαδήποτε πληροφορία θα μου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη ώστε να "καθαρίσει το τοπίο".

     

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Like 1
  18. Σε κτίριο βιομηχανικής χρήσης, κατασκευασμένο πριν το 1988, θα γίνουν διαρρυθμίσεις και ένα μικρό τμήμα του θα αποκτήσει χρήση γραφείων της επιχείρησης.

    Οι εργασίες θα γίνουν με έκδοση οικοδομικής άδειας διότι θα κατασκευαστεί και ημιυπαίθριος χώρος.

    Το κτίριο δε διαθέτει κάποια μελέτη παθητικής  πυροπροστασίας και βρίσκεται σε λειτουργία.

    Θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας και αν ναι, με ποιες διατάξεις θα πρέπει να μελετηθούν;

     

    Σας ευχαριστώ για την οποιαδήποτε βοήθεια

     

  19. Καλημέρα συνάδελφοι,

    μήπως γνωρίζει κανείς πώς και πού ορίζεται η έννοια του αυτοτελούς κτιρίου; (Σε ΓΟΚ και ΝΟΚ δε βρήκα κάτι)

    Αν έχω δηλαδή ένα κτίριο και κατασκευάσω άλλο ένα σε επαφή με το πρώτο αλλά χωρίς καμία σύνδεση μεταξύ τους, θεωρούνται δύο αυτοτελή κτίρια ή όχι;

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.