Μετάβαση στο περιεχόμενο

Doctorbike

Members
  • Περιεχόμενα

    63
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Doctorbike

  1. Κτιστή ψησταριά με καμινάδα σε όψη που δεν αποτυπώθηκε, πως το αντιμετωπίζουμε σαν ελεγκτές;

    Απόκλιση που παει για ενημερωση οικοδομικης αδειας;
    Ή επιλογή ότι δεν έχει παραβάσεις και σημείωση στις παρατηρήσεις; 

     

  2. 28 λεπτά πριν, Didonis said:

    Μπορεί να το κάνει στο GOV σε 5 λεπτά.....

     

    Πολύ σωστό αλλά χωρίς τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα δεν γίνεται να πιστοποιηθεί το κινητό του τηλέφωνο (δεν μπορεί δηλαδή να ολοκληρωθεί η διαδικασία ούτε μέσω κωδικών taxis). 
    Για αυτό ρωτάω περί υποχρεωτικότητας του γνήσιου υπογραφης. 

    • Like 1
  3. Καλησπέρα

    είδατε κάπου στον Νόμο να απαιτείται γνήσιο υπογραφής στην εξουσιοδότηση; Καλό είναι να γίνεται φυσικά αλλά τι κάνουμε όταν πιέζουν οι ημερομηνίες (σε 10 μέρες θα γίνει συμβόλαιο) με κλεισμένο εισιτήριο από εξωτερικό μόνο για τις υπογραφές του συμβολαίου και το προξενείο έδωσε ημερομηνία ραντεβού μετά από 1 μήνα?

    Εάν δεν το αναφέρει ο Νόμος, να ανεβάσω την εξουσιοδότηση χωρίς γνήσιο υπογραφής.

  4. 1 ώρα πριν, oresteskal said:

    Καλησπέρα σας συνάδελφοι, ελπίζω να μην έχει επαναληφθεί η ερώτηση. Δεν την εντόπια όσο και να έψαξα.
    Διαβάζοντας το σώμα του νόμου δεν βλέπω να απαιτείται ανάρτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για την έκδοση ΗΤΚ. Προφανώς, είναι το σωστό να ξέρεις επίσημα ότι το τάδε ακίνητο ανήκει στον πελάτη σου, αλλά έχω προβληματιστεί για το αν απαιτείται, καθώς βλέπω σε άλλα φόρα να το επισημαίνουν.

     Όχι δεν απαιτείται. Από το κτηματολογικό φύλλο φαίνεται ο αριθμός συμβολαίου για να τον συμπληρώσεις στο αντίστοιχο πεδίο της ΗΤ. 

    • Like 2
  5. Δεν εχω συναντήσει τέτοιο θέμα με κανέναν συμβολαιογράφο όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που είχα και με αρκετούς συμβολαιογράφους. 
    Απλα πρέπει να γράψεις την σημείωση που ανεφερα παραπάνω. 

    • Like 3
  6. 2 ώρες πριν, Lydia Grammenou said:

    καλημέρα συνάδελφοι, αν γνωρίζει κάποιος σε περίπτωση που σε β.χ. έχει γίνει αλλαγή χρήσης με τον Ν3843 όπου δεν έχουν προσμετρηθεί οι τοίχοι, πως καλύπτεται αυτό το κενό των 4τμ για να μην έχουμε διαφορά στις επιφάνειες και στις χρήσεις?

    Και ένα 2ο ερώτημα γιατι έχω πάρει διαφορετικές απαντήσεις,σε αναθεώρηση αδείας η οποία εκδώθηκε 05/2021 χρειάζεται ΗΤΚ η όχι ?δηλαδή η παράταση που δώθηκε έως 04/22 αφορά μόνο τις βεβαιώσεις ή και τις οικοδομικές άδειες?

    σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    Για το πρώτο ερώτημα βάζεις το εμβαδόν μαζί με τους εξωτερικούς τοίχους (έστω 50 τ.μ.) και στις παρατηρήσεις αναφέρεις ότι για τον καταλογισμό του προστίμου σύμφωνα με τον Ν.3843/10 ρυθμίστηκαν 46 τ.μ. Σήμερα, το υπόγειο που μετατράπηκε σε κατοικία είναι 50 τ.μ.

    Για το 2ο ερώτημα θα πρέπει όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή και εκδοθεί το ΠΕΚ, μέσα σε διάστημα 4 μηνών να κάνεις ΗΤ.

    • Like 1
    • Upvote 3
  7. Εννοείται ότι ωφελήθηκε το υπόγειο αφού έγινε ισόγειο (υπέρβαση δόμησης χωρίς μειωτικό συντελεστή). Όμως, έχουμε και υπέρβαση ύψους του μέγιστου της περιοχής. Αυτό πώς θα ρυθμιστεί;

  8. 1979 Οικοδομική άδεια: Ένα ενιαίο υπογειο  200 τμ

    1987 συμβόλαιο ΣΟΙ όπου φαίνονται 10 αποθήκες 19 τμ η καθεμία και 10 τμ κοινόχρηστος διάδρομος και ο πελάτης αγοράζει την αποθήκη με αριθμό 1

    2022 Κάνω Ν4495 για διαφορετική διαμερισμάτωση και μετατροπή της αποθήκης Νο1 σε κατοικία  (εδώ έχω και μια αμφιβολία μήπως το σωστό θα ήταν να έλεγα: Μετατροπή τμήματος υπόγειας αποθήκης σε υπόγεια κατοικία και όχι διαφορετική διαμερισμάτωση και μετατροπή της υπόγειας αποθήκης 1 σε κατοικία)

    Ερωτηση: Τι εμβαδα βάζω στον πίνακα της ΗΤ; Δηλαδή τι εμβαδα θα βάλω στην σειρά της οικοδομικής αδειας και τι εμβαδα θα βάλω στην σειρά του Ν4495;

     

  9. Σε αντίστοιχη περίπτωση με το σύστημα των βεβαιώσεων, όπου είχα δυο υπόγειες αποθήκες που έγιναν ενα ενιαίο υπόγειο διαμέρισμα, η συμβολαιογράφος μου ζήτησε 2 βεβαιώσεις (1 για κάθε αποθήκη που έγινε διαμέρισμα - στα σχόλια ανεφερα ότι έγινε ενα ενιαίο διαμέρισμα μαζί με την διπλανή αποθήκη) παρόλο που ήταν πλέον ένα ενιαίο διαμέρισμα. 
    Συνεπως, θεωρώ ότι σήμερα ΘΑ μου ζητούσε 2 ΗΤ (1 για κάθε υπόγεια αποθήκη που έγινε διαμέρισμα) και ΠΙΣΤΕΥΩ μετά την συνταξη του συμβολαίου θα έκανα μια καινούργια ΗΤ σαν ένα ενιαίο διαμέρισμα πλέον με νέο αριθμό ΚΑΕΚ και θα ζητούσα να αρχειοθετηθούν οι προηγούμενες δυο ΗΤ. 

    Απλά δεν ξέρω ακόμη πως θα έκανα αυτήν την τροποποίηση. Θα έκανα νέα εγγραφή για ΗΤ; Θα τροποποιούσα μια εκ των δυο και η άλλη θα πήγαινε στο αρχείο; 

  10. Προσωπικά, σκέφτομαι και την εξής αντιμετώπιση:

    Το υπόγειο (που έγινε διαμέρισμα) θα έχει υπέρβαση δόμησης και θα χάσει και τον μειωτικό συντελεστή.

    Το ισόγειο δεν έχει υπέρβαση δόμησης και η υπέρβαση της στάθμης θεμελίωσης το βρίσκει εντός εγκεκριμένου όγκου.

    Ο 1ος όροφος έχει υπέρβαση ύψους κατά 1,70 μ. από το μέγιστο επιτρεπόμενο και θα χρεωθεί 1,70/7,50=0,22 (και έτσι πηγαίνει κατηγορία 5!!!). 

    Σκέφτομαι ότι εάν η υπέρβαση ύψους 1,70 μ. κατανεμηθεί στους 3 ορόφους ουσιαστικά θα είναι σαν να πληρώνεται η υπέρβαση ύψους 3 φορές (με το ίδιο ποσό από κάθε ιδιοκτήτη).

    Πάντως συμφωνώ και με την άποψη ότι είναι μία κοινόχρηστη παράβαση και ίσως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και από τους 3 ιδιοκτήτες.

     

    On 10/5/2022 at 7:16 ΜΜ, Κάλχας said:

    @Doctorbike Η παράβαση χρεώνεται στο πρώην υπόγειο και νυν ισόγειο.
    Το ύψος των δύο ορόφων πάνω από το υπόγειο παρέμεινε το ίδιο, άρα δεν υπάρχει παράβαση σε αυτούς.

    Στο υπόγειο θα χρέωνες υπέρβαση δόμησης και θα έχανε τον μειωτικό συντελεστή (αφού είναι πλέον ισόγειο). Πως θα έβαζες όμως την υπέρβαση ύψους? 

  11. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος περιοχής: 7,50 μ.

    Οικοδομική άδεια (έχουμε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας) προβλέπει υπόγειο (πάνω μέρος οροφής υπογείου στο +1,50 μ. πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος), ισόγειο (πάνω μέρος οροφής ισογείου στο +4,50μ. πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος), 1ος όροφος (πάνω μέρος οροφής στο +7,50μ. πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος).

    ΣΗΜΕΡΑ, το υπόγειο είναι πλέον ισόγειο (+3,20 μ. πάνω από το διαμορφωμένο), ισόγειο (πάνω μέρος οροφής ισογείου στο +6,20μ. πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος), 1ος όροφος (πάνω μέρος οροφής στο +9,20μ. πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος).

    Εξετάζω τον 1ο όροφο. Θα χρεώσω ΥΥ γιατί υπερβαίνω το μέγιστο της περιοχής κατά 1,70 μ.; ή την υπέρβαση ύψους θα την χρεωθεί το υπόγειο που έγινε ισόγειο?

    Εάν χρεώσω ΥΥ στον 1ο όροφο, τι ακριβώς θα χρεωθεί; 1,70/7,50=0,22 ή θα χρεωθεί η υπέρβαση ύψους 1,70 μ αναλογικά σε κάθε όροφο (άρα 1,70/3=0,56 στον 1ο όροφο και άρα υπέρβαση δόμησης 0,56/7,50=0,08);

  12. Δες 

    εγκύκλιο 2 (Άρθρο 100..., παρ/φος α)

    "α) … Για υπερβάσεις σε χώρους με νόμιμο περίγραμμα (π.χ κλείσιμο ημιυπαιθρίου χώρου, εγκατάστασηκύριας χρήσης σε υπόγειο, πατάρια, σοφίτες, κ.λ.π) το πρόστιμο υπολογίζεται επί της καθαρήςεπιφάνειας χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η επιφάνεια έδρασης της νόμιμης τοιχοποιίας."

    • Upvote 2
    • Downvote 1
  13. 1 λεπτό πριν, Pavlos33 said:

    Έχεις επιφάνεια υπογείου με τοιχία 100 τμ που δεν προσμέτρησαν στον ΣΔ λόγω του ότι πληρούσε τον ορισμό υπογείου στην άδεια. Αυθαίρετα έγινε κατοικία. Άρα, όλη η επιφάνεια (μικτή) θα πρέπει να ρυθμιστεί και όχι μόνο η καθαρή. Ο νόμος που τότε ¨επέτρεπε " την "καθαρή" επιφάνεια ήταν ο 3843/10, αλλά η εμπειρία έδειξε ότι οι τότε τακτοποιήσεις έμπαζαν νερά και οι περισσότερες έχουν μεταφερθεί στους πρόσφατους νόμους για να ρυθμιστούν εκ νέου (με συμψηφισμό προστίμων). 

    Ισχύει σε όλους τους νόμους και όχι μόνο στον 3843.

    • Upvote 3
    • Downvote 2
  14. 14 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

    @Doctorbike θέλει διερεύνηση το θέμα της τακτοποίησης. Βάσει ποιου νόμου έβαλες τις εσωτερικές διαστάσεις; Αν πχ είχες στην άδεια υπόγειο β.χ που δεν προσμέτρησε στον ΣΔ έστω 100  τμ και τακτοποίησες την αυθαίρετη κύρια χρήση κατοικία, στα 95 τμ υπάρχει πρόβλημα, εκτός και αν εννοείς αυτό που γράφει ο Δημήτρης, ότι δηλαδή παρέμειναν 5 τ.μ βοηθητικός χώρος όπως προβλέπονταν στην άδεια. 

    Δεν συμφωνώ. Μόνο σε εντελώς αυθαίρετο κτίσμα μπαίνουν οι εξωτερικοί τοίχοι στο εμβαδόν. Σε νόμιμο υπόγειο που άλλαξε χρήση σε κατοικία υπολογίζουμε εμβαδόν με τις εσωτερικές διαστάσεις. 

    • Upvote 3
    • Downvote 1
  15. Κάπου μπερδεύτηκες Δημήτρη. Δεν έχω κάνει καμία τροποποίηση σε ερώτηση μου. Η μοναδική μου ερώτηση είναι ακριβώς αυτή στο πιο πάνω post.

    • Like 2
  16. Να κάνω ακόμη μια ερώτηση…

    Σωστο περίγραμμα διαμερίσματος. Στο συμβόλαιο αναγράφεται 100.92 τμ όμως εγώ το βρίσκω 100.45 τμ. Νομίζω κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί σχεδόν σε όλους μας. 
    Βαζετε στον πίνακα 100.92 ή 100.45? 
    Σιγουρα αυτό θα αναφερθεί στην τεχνική έκθεση. 

  17. Καλησπερα

    Υπόγειο 100 τμ τακτοποιήθηκε σε κατοικία και δηλώθηκαν οι εσωτερικές διαστάσεις με εμβαδόν 95 τμ.

    Στον πίνακα της ΗΤΚ βάζετε -95 τμ και αφήνετε 5 τμ ως υπόγεια αποθήκη? Ή βάζετε -100 τμ?

  18. Το ότι μπορείς να εκδόσεις την ΗΤΚ χωρίς να καταχωρήσεις το ΠΕΑ δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. 
    Η νομοθεσία ορίζει σαφώς τι απαιτείται. 

    • Like 2
    • Thanks 2
  19. 11 λεπτά πριν, pipakos said:

    Για να γίνει ηλεκτρονική ταυτότητα σε μια οριζόντια ιδιοκτησία χρειάζονται οι κατόψεις της πολεοδομίας όλων των ορόφων της πολυκατοικίας? Οι αρχιτεκτονικές μόνο ή και οι υπόλοιπες (υδραυλικά, καύσιμο αέριο κτλ)? Χρειάζονται και οι συμβολαιογραφικές κατόψεις? Ή μόνο σε περίπτωση που σε αυτές υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τις κατόψεις της οικ. Αδείας?

    Χρειάζονται μόνο οι κατόψεις της οριζόντιας.

    Ο νόμος λέει ότι ανεβάζεις μόνο τα αρχιτεκτονικά, το εγχειρίδιο χρήσης του ΤΕΕ αναφέρει επιπλέον ξυλότυπους και ΗΜ (διαλέγεις και παίρνεις).

    Δεν χρειάζονται οι συμβολαιογραφικές κατόψεις.

    • Like 1
    • Thanks 1
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.