Μετάβαση στο περιεχόμενο

Giorgos Tsamouris

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Giorgos Tsamouris

  1. Πάντως μετά απο μια αυτοψία του πάχους του σοβά που έκανα ο ίδιος σήμερα, δεν απορώ που μπορεί να φαίνονται σανίδες απο το καλούπωμα. Η τρύπα (απο έναν γάτζο που προυπήρχε στο ταβάνι μέσα στη ντουλάπα για να κρατάει το σωλήνα που κρεμάμε τις κρεμάστρες) φανερώνει ότι ο σοβάς είναι λεπτός. Πρέπει να είναι μικρότερος του 1cm πάχος και η τρύπα έχει ανοιχτεί με πλάγιο τρόπο αρα θεωρητικά στη φωτό μπορεί να φαίνεται μεγαλύτεροτο το πάχος.

    Η τρύπα που φαίνεται στις φωτογραφίες είναι για ούπατ 7άρι.

    Τουλάχιστον αν ποτέ πέσει κάτι δεν θα σκοτωθώ ;)

    IMG_20220520_113112.jpg

     

    IMG_20220520_113153_1.jpg

  2. Η αυτοψία έγινε, μετά απο χτυπήματα με σκουπόξυλο στο ταβάνι σε όλους τους χώρους το συμπέρασμα είναι πως τα ραβδωτά σημάδια είναι απο σανίδες κατα το καλούπωμα της πλάκας στο μεγαλύτερο μέρος τους ενώ υπάρχει ένα θεματάκι με μικρό φούσκωμα στη φωτο που φαίνεται το κλιματιστικό αλλά είναι παλιό και πιθανώς απο νερό που έμπαινε απο ένα πορτάκι που οδηγεί στο χώρο κάτω απο τα κεραμύδια περιμετρικά της ταράτσας (το οποιό βρίσκεται ακριβώς απο πάνω στην ταράτσα και το οποίο άνοιγε απο τον αέρα αλλά εδώ και χρόνια έχει επισκευαστεί), φαινεται να έχει γίνει προσπάθεια λείανσης των γραμμων με γυαλόχαρτο γιατί αρκετές απο αυτές είναι λείες σε αντίθεση με το υπόλοιπο ταβάνι, κάτι που φανερώνει πως αυτό έγινε πριν 20 χρόνια αφού ποτέ δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο απο τη στιγμή που κατοικήθηκε το σπίτι για πρώτη φορά. Το σημείο (και τα ταβάνια όλου του σπιτιού) βάφτηκαν για δεύτερη φορά απο την κατασκευή του σπιτιού πέρυσι το καλοκαίρι και δεν υπάρχει το παραμικρό σημάδι νέου σκασίματος απο τότε παρά τις βροχές και τα χιόνια. Συμπέρασμα, δεν χρειάζεται να γίνει κάτι στα ταβάνια και δεν υπάρχει κίνδυνος κάποιας πτώσης σοβά.

    Σε ότι αφορά τη μόνωση στην ταράτσα είναι ο δεύτερος (μετά το περισυνό συνεργείο που έκανε γενικές επισκευές σε όλο το κτίριο) που καταλήγει πως η μόνωση είναι εντάξει. Προτείνει επειδή η μόνωση είναι 20 ετών, να κάνουμε (εμείς οι ίδιοι) καλό καθάρισμα με πιεστικό, πέρασμα με πίσα στις κολλήσεις των ασφαλτόπανων, εφαρμογή ασταριού Aquadur 200g ανα τετραγωνικό, εφαρμογή Hyperdesmo 2 στρώσεις συνολικά 1,8Kg ανα τετραγωνικό και τέλος βερνίκι Hyperdesmo ady-e και Hypedesmo ady-500.

    Τέλος να επιβεβαιώσουμε όταν βρέχει ότι δεν μπαίνει νερό απο το εν λόγω πορτάκι το οποίο διαθέτει μάρμαρο κάτω απο τη στιγμή που επισκευάστηκε, για να εμποδίζει την είσοδο του νερού.

  3. Η νεκροψία θα δίξει.... η μόνωση τουλάχιστον εξωτερικά είχε επιθεωρηθεί απο ειδικό συνεργείο πέρυσι τέτοιον καιρό ώπου έγινε ολικό ρεκτιφιέ σε όλο το κτίριο εξωτερικά (σκαλωσιές σε όλο το κτίριο περιμετρικά, αφαίρεση σαθρών, συντήρηση κολώνων πυλωτής που είχαν πετάξει λόγω διάβρωσης εξωτερικού οπλισμού κλπ, σφράγισμα των άχρηστων ζαρντινιέρων και τέλος βάψιμο με μονωτικό χρώμα). Το σύνολο είχε πάει στα 15000 ευρώ περίπου.

    Αυτό που μας είχαν πει τότε ήταν ότι "η μόνωση κρατάει ακόμα" και η αλήθεια είναι ότι εξωτερικά τουλάχιστον δίχνει να είναι εντάξει.

    Ισως (και το εύχομαι) να είναι το φαινόμενο του "ρηχού" οπλισμού που διαβρώνεται απο τον ασβέστη που περιέχει ο σοβάς αλλά αυτό μένει να διαπιστωθεί. Δεν ξέρω αν με ένα μικρό τοπικό γκρέμισμα του σοβά σε ένα τέτοιο σημείο ο ειδικός μπορέσει να βγάλει κάποιο συμπέρασμα για το ταβάνι, εκτός της επιθεώρησης που θα κάνει στην μόνωση της ταράτσας με ότι αυτό απαιτεί (αφαίρεση ασφαλτόπανου και μέτρηση).

     

    2 ώρες πριν, tetris said:

    Συνάδελφοι, μην τον τρελαίνουμε τον άνθρωπο με τα "επιστημονικά" μας. Ας γίνει η αυτοψία, και βλέπουμε. 

    Πάντως, τέτοια "αυστηρή γεωμετρία" από υγρασία πρώτη φορά βλέπω. Γιαυτό και σκέφτηκα αμέσως την τσέλνερ, η οποία καλουπώνεται όπως όλες οι πλάκες... Αυτός ο "κυματισμός" της οροφής (κι ακόμη πιο έντονος) είναι κάτι που έχω συναντήσει συχνά σε τέτοιου είδους πλάκες

    Σε περίπτωση που όντως η πλάκα είναι τσελνερ, τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό σε ότι έχει να κάνει με τον κυμματισμό που παρατηρώ; Αν τελικά δεν αποδειχθεί να είναι πρόβλημα στη μόνωση, δηλαδή υγρασία;

    Πάντως ο κυματισμός αυτός στο ταβάνι μου δεν είναι κάτι καινούργιο που παρουσιαστηκε τώρα, απλά τώρα του έδωσα ιδιαίτερη προσοχή, αν αυτό λέει κάτι.... θυμάμαι να τον έχω παρατηρήσει και στο παρελθόν αλλά θεώρησα ότι είναι "νεύρα" της πλάκας και δεν είχα δώσει σημασία γιατί το ταβάνι δεν είναι στοκαρισμένο και δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα λείο και ομοιόμορφο.

    Επίσης να αναφέρω πως σε κάποια δωμάτια οι παράλληλες αυτές γραμμές είναι σε κάθετη κατεύθυνση απο ότι είναι σε άλλα.

  4. 2 minutes ago, pirsogiannis said:

    Όταν κάτι ρηγματώνει, αρχίζει να έχει και αυξημένες πιθανότητες να πέσει. Τηλεδιαγνώσεις δεν γίνονται, και δεν είναι σωστό να γίνονται. Το τί θα "τρενάρετε" το καθορίζετε εσείς και η τσέπη σας, εγώ μιλάω πάντα τεχνικά γιατί αυτά είναι που ξέρω. Σοφό είναι πάντως να μην αφήνουμε τα πράγματα να φτάσουν στο μη περαιτέρω. Να κάνετε την αυτοψία που είπαμε. Καλή συνέχεια.

    Σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες.

  5. 2 minutes ago, pirsogiannis said:

    "Με την εφαρμογή νέας μόνωσης θα αρθεί" λέτε, αλλά υπό όρους θα πω εγώ. Και ο κυριότερος είναι το "αν και πότε" θα στεγνώσει το υφιστάμενο.

    Τα υπόλοιπα θα σας τα απαντήσει ο μηχανικός που θα επιλέξετε και θα εργαστεί για εσάς μετά από αυτοψία. Καλή συνέχεια. 

    Αν η μόνωση επιδιορθωθει μέσα στο καλοκαίρι (ας υποθέσουμε πως θα γίνει σωστα), η διαδικασία του φουσκώματος σταματάει ή συνεχίζει ανεξαρτήτως υγρασίας εφόσον έχει αρχίσει; Μπορώ να την τρενάρω την επισκευή του ταβανιού εφόσον για την ώρα δεν είναι έντονο το θέμα και δεν έχει κρεμάσει πουθενά;

     

    Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.

  6. 8 minutes ago, pirsogiannis said:

    Για να σταματήσει το φαινόμενο θα πρέπει να αρθεί το αίτιο που το προκάλεσε. Το φούσκωμα στο επίχρισμα (σοβά) είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης του οπλισμού. Αν σταματήσει η διάβρωση (ή ακριβέστερα επιβραδυνθεί ο ρυθμός της, γιατί είπαμε είναι ηλεκτρικό το φαινόμενο) και επιδιορθεί σωστά ο σοβάς δεν θα υπάρξει ξανά πρόβλημα. Τα παραπάνω βέβαια με δύο σημαντικούς αστερίσκους:

    * Να μην είναι μη αναστρέψιμο το πρόβλημα, κάτι που δεν μπορεί κανείς να το αξιολογήσει από φωτογραφίες.

    **όλες οι εργασίες να γίνουν με τα κατάλληλα υλικά και τους κατάλληλους τεχνικούς-μηχανικό.

    Τέλος επειδή αναφέρατε "επιδιόρθωση", να σας προιδεάσω και να πω ότι μπορεί να μην μιλάμε για επιδιόρθωση αλλά για καθαίρεση - εφαρμογή νέας σωστής θερμουγρομόνωσης.

    To αίτιο είναι η υγρασία οπότε με την εφαρμογή νέας μόνωσης θα αρθεί. Αλλά τα στρώματα πίσας/αφρομπετόν πρέπει να αφαιρεθούν και αυτά; Πως μπορεί να γίνει αυτό, πρέπει να σπάσουν και να βγούν;

    Για τα φουσκώματα τώρα....

    Όταν λέμε "να σταματήσει η διάβρωση" εννοείτε το τρίψιμο του οπλισμού και η εφαρμογή των κατάλληλων υλικών επάνω στα σίδερα, και νέο σοβά; Η γαλβανική προστασία τι είναι και τι περιλαμβάνει; Φαντάζομαι αναφέρεστε στον οπλισμό του ταβανιού και όχι όλης της πλάκας.

     

    Αν η μόνωση επιδιορθωθει μέσα στο καλοκαίρι, η διαδικασία του φουσκώματος σταματάει ή συνεχίζει ανεξαρτήτως υγρασίας εφόσον έχει αρχίσει; Μπορώ να την τρενάρω την επισκευή του ταβανιού εφόσον για την ώρα δεν είναι έντονο το θέμα και δεν έχει κρεμάσει πουθενά;

  7. 3 minutes ago, pirsogiannis said:

    Ναι θα τρυπήσει. Δεν γίνεται αλλιώς. Καλού κακού, ξεκινήστε να χτυπάτε το ταβάνι από μέσα με την λαβή μιας σκούπας για να βρείτε τα κουφωμένα σημεία.

    Αν η μόνωση επιδιορθωθει μέσα στο καλοκαίρι, η διαδικασία του φουσκώματος σταματάει ή συνεχίζει ανεξαρτήτως υγρασίας εφόσον έχει αρχίσει; Μπορώ να την τρενάρω την επισκευή του ταβανιού εφόσον για την ώρα δεν είναι έντονο το θέμα και δεν έχει κρεμάσει πουθενά;

  8. 2 minutes ago, pirsogiannis said:

    Όταν είναι να γίνει η μέτρηση. Και να ελεχθούν όλες οι στρώσεις αυτών που περιλαμβάνονται από κάτω. Υπάρχουν εξαεριστικά στην πλάκα?

    Οι απο κάτω στρώσεις είναι εναλλάξ πίσα με στρώμα ή στρώματα αφρομπετόν. Πως θα ελεγχθούν, θα τρυπήσει; Απόσο βλέπω και καταλαβαίνω δεν πρέπει να υπάρχουν εξαεριστικά ή τουλάχιστον δεν βλέπω κάτι... είναι ενιαία όλη η πλάκα με ασφαλτόπανα.

  9. 45 minutes ago, pirsogiannis said:

    Καλημέρα. Άνοιξε το ασφαλτόπανο και ζήτησε από μηχανικό που ασχολείται σοβαρά με το κομμάτι των μονώσεων να σου μετρήσει ποσοστό υγρασίας. Η πλάκα θα είναι μούσκεμα. Το θέμα είναι σοβαρό. Άπαξ και ξεκίνησε η διάβρωση του οπλισμού για να σταματήσει, επειδή το φαινόμενο είναι ηλεκτροχημικό, θέλει ειδική (γαλβανική) προστασία. Αν βρεθεί άνθρωπος να σου πει την γνωστή συνταγή "μίνιο-κόλλα-δίχτυ-σοβά" είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος. Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι το ασφαλτόπανο είναι για τα κλιματικά δεδομένα της χώρας, η χειρότερη επιλογή.

    Το ασφαλτόπανο πρέπει να ανοιχτεί απο το μηχανικό λίγο πριν γίνει η μέτρηση ή μπορεί και πιο πριν (πχ μερικές μέρες πρίν);

     

    Αν η μόνωση επιδιορθωθει μέσα στο καλοκαίρι, η διαδικασία tου φουσκώματος σταματάει ή συνεχίζει ανεξαρτήτως υγρασίας εφόσον έχει αρχίσει; Μπορώ να την τρενάρω την επισκευή του ταβανιού εφόσον για την ώρα δεν είναι έντονο το θέμα;

  10. 2 hours ago, tetris said:

    Μήπως η πλάκα είναι Τσέλνερ? Διότι από το σχήμα των "φουσκωμάτων" για κάτι τέτοιο το βλέπω. Αυτό φαίνεται στον ξυλότυπο του ορόφου (στατικό σχέδιο).

    Όσο για τον οπλισμό των εξωστών, δεν βλέπεις κάτι στην κάτω παρειά διότι είναι τοποθετημένος στην άνω. 

    Κ επειδή η διάγνωση εξ αποστάσεως δεν είναι ασφαλής, απευθύνσου σε συνάδελφο για αυτοψία

     

    Δε νομίζω η πλάκα να είναι "Τσέλνερ". Απόσο θυμάμαι όμως είχε γίνει το κλασικό καλούπωμα και έπεσαν τα μπετά.

    Ο οπλισμός στο ταβάνι των μπαλκονιών μπαίνει διαφορετικά απο ότι στου σπιτιού; Νόμιζα ότι μπαίνει ενιαία και άρα θα είναι το ίδιο.

    Ναι θα γίνει αυτοψία σήμερα.

  11. Μένω στον τελευταίο όροφο (οροφοδιαμέρισμα) ενός τριορόφου στην ταράτσα του οποίου έχει γίνει επαγγελματική μόνωση πρίν 20 περίπου χρόνια. Η μόνωση περιελάμβανε απόσο θυμάμαι διάφορες στρώσεις πίσας, αφρομπετού εναλλάξ και τέλος ασφαλτόπανων που έχουν θερμοκολληθεί.

    Η μόνωση έχει παραμείνει έτσι, χωρίς να έχει σκεπαστεί με πλακάκια απο τότε.

    Στα ταβάνια του σπιτιού μου τώρα.... έχω παρατηρήσει μικρά φουσκώματα που φαίνεται να ακολουθούν τον οπλισμό της πλάκας (σε παράλληλες γραμμές), σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού αλλά σε σημεια, όχι παντού. Το θέμα είναι πως δεν είναι έντονα (μόνο εγώ τα έχω προσέξει) και μάλλον είναι εκεί χρόνια και τα παρατήρησα τώρα επειδή έβαψα ο ίδιος τα ταβάνια. Οι παράλληλες αυτες γραμμές των ήπιων φουσκωμάτων, παραδόξως δεν παρουσιάζονται στα ταβάνια των βεραντών (που είναι εμφανή και ασοβάτιστα) που φυσικά ανήκουν στην ίδια πλάκα και απο επάνω δεν είναι μονωμένα επειδή βρίσκονται κάτω απο κεραμίδια (περιμετρικά της πλάκας με κεραμίδια υπο κλίση με ξύλινο σκελετό που στιρίζεται σε τοιχείο).

    Τα γραμμωτά αυτά φουσκώματα αν τα χτυπήσω με τα δάχτυλα, έχουν μεν διαφορετικό ήχο που δίχνει να είναι λιγότερο συμπαγή, δεν τα λές όμως και τελείως κούφια που περιμένεις να πέσουν (ο ήχος δεν ειναι πολύ υπόκωφος) ενώ δεν έχουν εμφανής ρωγμές.

    Η ερώτησή μου είναι.... αν υποθέσουμε πως τα ήπια αυτά γραμμωτά φουσκώματα οφείλονται σε υγρασία που κατάφερε και πέρασε απο τη μόνωση, και γίνει συντήρηση της μόνωσης αυτής απο κατάλληλο συνεργείο, το θέμα στα ταβάνια μου θα παραμείνει ως έχει ή η διάβρωση θα συνεχιστεί παρόλο που το θέμα της υγρασίας θα έχει ληθεί;

    Τέλος, αν όντως είναι θέμα υγρασίας (και όχι ίσως ρηχού οπλισμού που οξειδώθηκε απο τον ασβέστη του σοβά), δεν θα έπρεπε να εντοπίζεται σαν συνέχεια και στα ταβάνια των βεραντών που είναι εμφανή ασοβάτιστα; Οι γραμμές φουσκωμάτων που φαίνονται στις φωτογραφίες κατευθύνονται αριστερα σε βεράντα. Εκεί δεν υπάρχει ίχνος φουσκώματος ή κάποιας ρωγμής στο μπετόν πουθενά.

    Παραθέτω δύο φωτογραφίες των σημείων που θεωρώ πως το θέμα είναι χειρότερο.

    Ευχαριστώ πολύ για οποιαδήποτε πληροφορία.

    IMG_20220518_013314.jpg

    IMG_20220518_013352.jpg

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.