Μετάβαση στο περιεχόμενο

pentex11

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από pentex11

  1. 5 hours ago, antloukidis said:

    1. Ο θερμοστάτης του λέβητα για την θερμοκρασία νερού, απλά σταματάει τον καυστήρα και δεν κάνει καμία ρύθμιση, τουλάχιστον στους συνηθισμένους οικιακούς μονοβάθμιους λέβητες (μόνο σε μεγάλους βιομηχανικούς λέβητες κάνει ρύθμιση).

    Άρα είναι απλά ένα κοντρόλ σε περίπτωση που ο θερμοστάτης σπιτιού είναι αργός στην απόκριση ή πρόκειται για κοινόχρηστο σύστημα.
    Σε μονοκατοικία, θα προλάβει να επενεργήσει το κοντρόλ του θερμοστάτη σπιτιού πρίν φτάσουν τα νερά τόσο ψηλά (75 βαθμούς σε εμένα).

    Οπότε και στη δική μου περίπτωση, θα πρέπει να κάνει βαρύ χειμώνα, και με δεδομένες τις απώλειες του σπιτιού, να ζητήσει ο θερμοστάτης τόση πολύ ώρα να γίνεται κάυση για να "ελπίζω" οτι τα νερά θα φτάσουν στους 75....

    Μονίμως θα λειτουργεί κρύος ο καυστήρας και για λίγα λεπτά, έτσι όπως το βλέπω. 

    5 hours ago, antloukidis said:

    2. Όταν ο θερμοστάτης χώρου (του σπιτιού) κόβει σε 4 λεπτά, το σπίτι έχει πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία ή κόβει λόγω χρόνου? (αν κόβει λόγω χρόνου, κάποια ρύθμιση δεν είναι σωστή, εκτός αν ο θερμοστάτης έχει λειτουργία "εκπαίδευσης"....). Δοκίμασε την άλλη ρύθμιση 1Κ, που λέγαμε...

    Ναι ο θερμοστάτης στη λειτουργία PID Slow που το έχω, κάνει εκμάθηση χώρου, και όντως καταφέρνει να διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή χωρίς διακυμάνσεις.

    Στο εγχειρίδιο, τα 4 λεπτά ειναι ο μινιμουμ χρόνος που ανοιγεί καυστήρα. Η θεωρία λέει οτι εφόσον έξω έχει πολύ κρύο ή το σπίτι έχει μεγάλες απώλειες, θα το κρατήσει όσο παραπάνω χρειαστεί. Οταν χειμωνιάσει καλά θα το επιβεβαιώσω  

     

    5 hours ago, antloukidis said:

    3. Η παγίδα συμπυκνωμάτων της καμινάδας θα έπρεπε να είναι στο ύψος του λέβητα για να τον προστατεύει από υγροποιήσεις.

    Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια παρόμοια κατασκευή. Εκτός ίσως αν έβγαινε απευθείας πλάγια η εξαγωγή και μετά ξεκινούσε τον ανήφορο.

     

    Δυστυχώς αναχωρώ αυριο και δε θα μπορώ να συνεχίσω τους πειραματισμους. Θα αφήσω το PID (εκμάθηση) αυτον τον χειμώνα για να μη τους μπλέξω, και θα ζητάω να τσεκάρουν που και που χρόνους και θερμοκρασίες για να καταλάβω περισσότερα.

    Πάντως απ'ότι μου λενε, η κατανάλωση κυμαίνεται στα 10-16 λίτρα/24ωρο (για υπερυψωμένο ισόγειο 100τμ) ανάλογα την εξωτερική θερμοκρασία και την ζήτηση (δεν υπερβαίνει τους 20-21 συνήθως). Προφανώς και χωρίς μετρήσεις μηχανικού, δε μπορεί κάποιος να πεί υπέυθυνα αν είναι πολύ ή λίγο σαν κατανάλωση, αλλά θα ήθελα να ξέρω αν το τρέχον σύστημα λειτουργεί κοντά στο τοπ της αποδοτικότητας του ή το δουλέυουμε λάθος  

  2. Να διορθώσω οτι μιλάμε για 4 λεπτά λειτουργίας και 35-40 λεπτα απενεργοποιημένος.
    Έχει προβλεφθεί μια βασική πατέντα για τα υγροποιημένα αέρια, ορίστε μια φωτό για να μη χαθούμε στην περιγραφή
    image.png.028ce8a48fd81d33effe49e10c9411b7.png


    Ο θερμοστάτης ειναι στο προτεινόμενο ύψος του 1,5 μέτρου, σε διάδρομο στο κέντρο της οικίας (οπότε ειναι ελάχιστα πιο ζεστό σε σχέση με εξωτερικό τοίχο) αλλά τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά απο ενα μικρό σώμα.
    Διατηρεί σωστά τη θερμοκρασία, μετρημένο με θερμομετρο και στα δωμάτια, δεν υπάρχει εκεί πρόβλημα. Για το on-off προβληματίστηκα περισσότερο, για το αν είναι αποδοτικό για τον συγκεκριμένο απλό λέβητα πετρελαίου.

    Ο κυκλοφορητής ειναι επίσης απλός, 3 ταχυτήτων και τώρα ειναι στο max. Με την αλλαγή στους 40 βαθμούς απο χθές, προλαβαίνει και γεμίζει ομοιομορφα με νερό τα σωματα. Ενώ πριν εφτανε το νερό στις πρωτες φέτες οι οποίες καιγανε, και οι υπολοιπες ήταν κρύες

    Η ρύθμιση θερμοκρασίας νερού, λειτουργεί σαν απλός θερμοστάτης (αποκοπή λειτουργίας στους Χ βαθμούς, ανεξάρτητα απο το αν ο θερμοστάτης σπιτιού είναι ακόμα ανοιχτος) ή λειτουργεί και σαν ρυθμιστής της παροχής πετρελαίου;
    Αν είναι απλός θερμοστάτης, και με τα 4 λεπτα λειτουργίας του καυστήρα δεν ανεβαίνουν τα νερα πανω απο τους 40, δεν παίζει ρόλο που ειναι στους 75... ακριβώς την ιδια συμπεριφορά θα ειχε το σύστημα και στους 50 και στους 60.
    Αν λειτουργεί σαν ρυθμιστής παροχής πετρελαίου (όπως το γκάζι στα οχήματα), όντως θα είχε νόημα να μη μένει χαμηλά, για να μην εχουν χαμηλη θερμοκρασία τα αερια και να εχουμε το πρόβλημα με τα υγρα.

    Πάντως όπως ειπα, με 15 έως 18 βαθμούς έξω, δεν βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα. Ολα λειτουργούν στο ελάχιστο της ισχύος τους

  3. Λοιπόν παρατήρησα λίγο τη λειτουργία μετά τη ρύθμιση των νερών στο 40 (αντί 45 που ήταν).

    Ο θερμοστάτης δίνει εντολή στον καυστήρα για μόλις 4 λεπτά (το μίνιμουμ στο προγραμμα PID Slow) ανα 30-45 λεπτά - δεδομένης της καλοκαιρίας των ημερών με εξωτερική θερμοκρασία στους 15 βαθμους.

    Σε αυτά τα 4 λεπτά, και επειδή ο κυκλοφορητής λειτουργεί μάλλον άμεσα, τα νερά δε ξεπερνάνε ποτέ τους 40 βαθμους - αναθεμα κι αν κουνιέται η βελόνα.
    Επίσης παρατηρώ οτι συνεχίζει να κυκλοφορει το νερό πολύ ωρα μετά το κλεισιμο του καυστήρα (~10 λεπτά σχεδόν), επειδή δεν έχει ψύχος.
    Το θετικό αποτέλεσμα είναι οτι τα σώματα πλεον γεμίζουν κανονικότατα, έστω και με νερό σε χαμηλή θερμοκρασία.

    Δυστυχώς δε μπορώ να βγάλω σαφή συμπεράσματα λόγω της συγκυρίας με τις μεγάλες θερμοκρασίες έξω και θα το αφήσω ως έχει προς το παρόν.

    Ερώτηση: τι πρόβλημα δημιουργείται στον καυστήρα αν επιλέξεις χαμηλή θερμορασία νερων (~60);;
    Τώρα πχ καίει μόνο 4 λεπτα και τα νερά παραμένουν 35-40 βαθμους διαρκώς.
    Είναι μόνο θέμα αποδοτικής καυσης επειδή λειτουργεί κατα κανόνα κρύος;
    Απότι μου λένε οι δικοί μου στις ψυχρές μέρες ανοιγοκλείνει ανα 15λεπτά περίπου, πάλι για μικρά διαστήματα, οπότε λογικά δε προλαβαίνει να παγώσει τόσο.

  4. Λοιπόν μόλις έκανα έναν ελεγχο στο χώρο του καυστήρα. 

    Οντως υπάρχει θερμοστατης κυκλοφορητή και τον γύρισα μία στους 30 και ξεκίνησε να λειτουργεί, οπότε οντως δουλευει ανεξάρτητα. Και ειναι στην πιο γρήγορη απο τις 3 σκάλες.
    Ο κυκλοφορητής ειναι ρυθμισμένος να κυκλοφορεί τα νερά εως τους 45 βαθμους - είναι καλύτερα οι 40;;;

    Οπότε καταλήγουμε οτι ειναι προτιμότερο να καταργήσω τη λειτουργία PID και να πάω σε προσομοίωση θερμοστάτη ελάσματος με ακρίβεια 1Κ, με σκοπό να λειτουργεί περισσότερη ώρα ο καυστήρας;

    Θα το δοκιμάσω, και αν δω οτι δεν έχω μεγάλες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία χώρου, θα το αφήσω
     

  5. Καταρχήν σας ευχαριστώ και τους 2 για τα σχόλιά σας

    14 hours ago, dib said:

    Θεωρώ οτι πρέπει να κάνεις ρύθμιση της πίεσης του δικτύου με κρύο νερό, όπως είπα στο αρχικό μου μήνυμα και στη συνέχεια (πάντα με κρύο νερό) να κάνεις εξαέρωση στα σώματα.
    Μετά, ανάβεις τη θέρμανση και όταν η θερμοκρασία του νερού φθάσει τους 55-600C, ξανακάνεις εξαέρωση στα σώματα.
    Αυτά που γράφεις περι on/off, κλπ., δεν τα ξέρω, ίσως να μην συνεργάζεται καλά ο θερμοστάτης χώρου με το καυστήρα.

    Οπως είπα, όταν ζητήσω πχ 22 ενώ αμέσως πιο πριν ζητούσα 20 βαθμους, όλα δουλευουν ρολόι και τα σωματα γεμίζουν και ζεματάνε κανονικά. Οταν ερθει σε ισορροπία στους 22 ξεκινάνε τα "περίεργα". Και το βάζω σε εισαγωγικά καθώς δεν ξέρω κάν αν ειναι περιεργα ή ετσι είναι η νορμάλ λειτουργία όταν ειναι καλές μέρες όπως αυτό το διάστημα.

    Αν χρειαστεί να περάσω σε τετοιες εργασίες θα απευθυνθώ στα παιδιά που το περάσανε για τα περαιτέρω  

     

    6 hours ago, antloukidis said:

    Το γεγονός ότι τα σώματα δεν είναι παντού ζεστά δεν σημαίνει ότι δεν είναι γεμάτα με νερό.
    Σε καμμία περίπτωση μη κατεβάσεις την θερμοκρασία νερού στους 60 γιατί θα καταστρέψεις τον λέβητα.
    Ρύθμισε τον θερμοστάτη του κυκλοφορητή στους 40 και βεβαιώσου ότι όταν κλείνει ο θερμοστάτης χώρου, εξακολουθεί να λειτουργεί ο κυκλοφορητής.
    Δοκίμασε μεγαλύτερη ταχύτητα στον κυκλοφορητή
    Αν στον θερμοστάτη μπορείς να επέμβεις στις ρυθμίσεις, μεγάλωσε το Ρ.

    Δεν το γνώριζα οτι υπάρχει ξεχωριστός θερμοστάτης για τον κυκλοφορητή. Κι απο τα φαινόμενα φαίνεται οτι σταματάει να λειτουργεί μαζί με την εντολή για κλείσιμο του καυστήρα. Θα ρίξω μια ματιά και γι αυτο και για την ταχύτητα

    Ο θερμοστάτης έχει 4 λειτουργίες, τις 2 έξυπνες PID (slow για πετρέλαιο και fast για αεριο αποτι λέει) και 2 απλές (2-position 1K, 2-position 0,5K) που αποτι καταλαβαινω ειναι λειτουργία σαν θερμοστάτης ελάσματος με διακυμανση 1 ή 0,5 βαθμου αντίστοιχα.

    Αν κατάλαβα καλά προτείνεις να πάω στο 2-position 1K για να ειναι πιο μεγαλα τα διαστηματα ανοιγματος-κλεισιματος;

  6. Σίγουρα δε μπορώ να ρυθμίσω πιέσεις μόνος μου, οπότε αν υπάρχει τέτοια ανάγκη θα απευθυνθώ σε ειδικό. Θα ελέγξω αν υπάρχει πιεσόμετρο στον λέβητα.

    Να σημειώσω μόνο οτι αν ζητήσω ακόμα και 0,5 βαθμό επιπλέον θερμοκρασία στο χώρο τα σωματα γεμίζουν σωστά και ανεβάζει "ταχυτητα" το όλο σύστημα απροβληματιστα. Οταν ισορροπήσει ομως στην θερμοκρασια χωρου που ζητησα, ξανά τα ίδια. Άρα δε θεωρώ οτι υπάρχει κάποια βλάβη.

    Ο θερμοστάτης είναι στην λειτουργία PID (στην slow το έχω που συμφωνα με Siemens ειναι κατάλληλο για καυστήρα πετρελαίου).
    Εκεί θεωρητικά λειτουργεί έξυπνα αφού υπολογίζει την αδράνεια του χώρου. Δηλαδη, αν ζητήσω 22 βαθμούς:
    - σταματάει ένα κλικ πριν την επιθυμητή θερμοκρασία (πχ στους 21,9 οπότε το ζεστό νερό που ειναι ήδη στα σώματα θα φτάσουν το χώρο στους 22 κάποια στιγμή)
    - ξεκινάει να λειτουργεί πριν πέσει πολύ χαμηλά η θερμοκρασία (πχ στους 21,8 οπότε δε θα αργήσει να ξαναπάει στους 22)


    Οταν ισορροπήσει πετυχαίνει να διατηρεί τους 22 χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, αλλά ανοιγοκλείνοντας το ρελέ σε περιοδικότητα ~5λεπτων (θα μου χαλάσει κάτι μακροπρόθεσμα;;;;) και τα σώματα είναι στις πρώτες φέτες με ζεματιστό νερό και μετά κρύα. Δηλαδή πριν κάνει κύκλο το νερό, κλείνει το ρελε!

    Οπότε τα ερωτήματα παραμένουν:
    - να μειώσω τη συχνότητα on-off του θερμοστάτη επιλεγοντας καποιο dump mode (με max θερμοκρασία νερών στους 75), αλλα να εχω μεγαλυτερες διακυμάνσεις θερμοκρασίας χωρου;
    - να μειώσω την max θερμοκρασία νερών πχ στους 60, έτσι ώστε ο εξυπνος θερμοστάτης να προσαρμοστει και να κυκλοφορεί τα νερά περισσότερη ώρα (θα γεμιζουν ομοιομορφα τα σωματα σιγουρα)
    - να το αφήσω ώς έχει γιατί ειναι μια χαρά και δε θα κερδίσω κάτι

    Στόχος η οικονομία και να μη φθείρονται τα υλικά

  7. Καλησπέρα σε όλους και καλή χρονιά!

    θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάποια στοιχειώδη ερωτήματα που έχω για αυτόνομη εγκατάσταση με καυστήρα πετρελαίου σε μονοκατοικία.
    Ως αρχάριος με το θέμα, στον πρόλογο αρκετά πραγματα ίσως να είναι περιττά.

    Καταρχήν η μονοκατοικία ειναι παλιά (1978), με κουφώματα νέα αλλά πρακτικά αμόνωτους τοίχους, στη Β.Ελλάδα, άρα υπάρχουν αρκετές απώλειες.
    Η εγκατάσταση έγινε σχετικά πρόσφατα, με δισωλήνιο και σώματα που εχουν εισαγωγή και εξαγωγή στο κάτω μέρος τους (δε ξερω πως ονομάζονται).
    Ο καυστήρας ειναι ένας απλός Riello απο τους πιο φτηνούς.
    Ο θερμοστάτης ελάσματος αντικαταστάθηκε μετά το πρώτο εξάμηνο με έναν ψηφιακό Siemens RDJ100, όπου και συνεχίζει.
    Τα νερά αποτι είδα έχουν ρυθμιστεί στους 45/75 βαθμούς.

    Το σπίτι ειναι των γονιών μου, αλλα κάθε φορά που έρχομαι παρατηρώ οτι ο ψηφιακός αισθητήρας αναβοσβήνει πολύ συχνά στην προσπάθειά του να μη ξεπεράσει τους βαθμούς που ζητήθηκαν (συνήθως 20-21 γιατί προσπαθούν να κάνουν οικονομία). Αρκετές οι απώλειες του σπιτιού όπως ειπαμε, και όντως τους βαθμούς τους πετυχαίνει, αλλά διαρκώς τα σώματα δε γεμίζουν με νερό παρα ελάχιστα

    Προφανώς όλα τα παραπάνω συμβαίνουν επειδή ζητάμε χαμηλή θερμοκρασία (20-21), αλλά η απορία μου είναι αν το συχνό ανοιξε κλείσε ειναι αποδοτικό χωρίς να δημιουργεί μακροπρόθεσμα πρόβλημα σε κυκλοφορητή/καυστήρα.
    - Μήπως πρέπει να γυρίσουμε ξανά στον απλό θερμοστάτη ελάσματος που ειναι αργός;
    - Μήπως θα βοηθούσε να χαμηλώσω την ανώτερη θερμοκρασία νερών (πχ απο 75-> στους 60) ώστε να κάνει λίγο περισσότερη δουλειά ο κυκλοφορητής αλλα να καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο;

     

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.