Μετάβαση στο περιεχόμενο

JERAV

Members
  • Περιεχόμενα

    6
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από JERAV

  1. εγω συναδελφε ξερω πολλους παλιους αρχιτεκτονες να υπογραφουν κανονικα στατικα πολυκατοικιων..(οταν κατασκευαζοντουσαν.....) τωρα αν ηταν ακυρο αυτο θα σε γελασω...παντως νεα επαγγελματικα δικαιωματα νομιζω δεν εχουν βγει.....αρα δεν πορευομαστε με τα παλια....??τελωςπαντων δεν θα αντιπαρατεθουμε για αυτο ΞΑΝΑ......εγω ετσι και αλλιως ειμαι της γνωμης ο καθενας στον τομεα του:

     

    A.M. = αρχιτεκτονικα

    Π.Μ. = στατικα

    Α.Τ. = τοπογραφικα

     

    δεν ξερω αν διαφωνεις???και δεν ξερω και αν ποτε γινει κατι τετοιο??

    εχεις δει πολλους πολιτικους μηχανικούς που να αναγνωριζουν τα ορια των πραγματικων γνωσεων των διαφορων ειδικοτητων ???
  2. Καθείς να υπογράφει τα της ειδικότητάς του και όχι άλλα αντί άλλων. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και δεν βολεύομαι με τίποτα, αλλά προφανώς έχεις καταλάβει λάθος (δες την ειδικότητά μου και θα καταλάβεις). Ολες τις ειδικότητες τις καπελώνουν οι ΠΜ που υπογράφουν τα πάντα όλα, από αρχ. τοπογρ. μηχαν. ηλεκτρ. περιβαλλοντικά και ότι άλλο υπάρχει !!! Αλλά πρέπει οι αρχ. να κατανοήσουν ότι δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τα στατικά - τοπογραφικά. Και για τα μεν τοπογραφικά αναφέρθηκα πριν. Τα στατικά όμως είναι έγκλημα να τα καπηλεύονται -γιατί περι καπηλείας πρόκειται- οι αρχ. Αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τη κοινωνία πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι ΠΜ σας ρίχνουν το ξεροκόμματο της μελέτης των στατικών -εγκληματικό- και σεις ποιείτε την νήσσα. Μελετάτε υποτίθεται κτίρια (στατικά) με ανύπαρκτες γνώσεις και το χειρότερο τα κατασκευάζετε κιόλας πλασάροντας γνώση ανύπαρκτη. Πως το δέχεστε αυτό εσείς οι ευαίσθητοι στην αισθητική και λειτουργικότητα αρχ. ?

    Οσο για την αποτύπωση κτίσματος που αναφέρεις θα έπρεπε να γνωρίζεις οτι η επιστήμη της αποτύπωσης είναι μία, δεν διαχωρίζεται σε οικόπεδα κτίσματα δρόμους γέφυρες κλπ.

    Κάνεις μεγαλο λάθος!!! Ολα τα χρονια εκανα στη σχολή μου στατικά, τουλαχιστον ενα μαθημα ανα εξάμηνο, καθώς επισης δομικά υλικά, αντοχη υλικών και άλλα και οι μελετες μου ειναι πολυ πιο προσαρμοσμενες στο κτιριο απο οσες μου εφτιαξαν πολιτικοι μηχανικοί!!!

     

    Η συζήτηση για τα δικαιώματα έχει γίνει 10.000 φορές και δεν βγάζει πουθενα. Συμφωνώ και επαυξάνω για διαχωρισμό. Ο καθένας σε αυτό που ξέρει καλά. Και ο καθένας συνεργάτης των άλλων. Αλλά δυστυχώς όπως είναι τα πράγματα σήμερα στη Ζιμπαμπουελλάδα που ζούμε, καλός στο αποτέλεσμα που παράγει, είναι μόνο αυτός που το κάνει με αγάπη και σεβασμό. Είτε αυτό είναι αρχιτεκτονική μελέτη, είτε τοπογραφική, είτε στατική (τους ηλ/μηχ τους αφήνω απ' έξω γιατί είναι αναρχοαυτόνομοι! με την καλή έννοια). Εντάξει θα πει κάποιος, "δε μας χ@ζ@@ς με τις φιλοσοφίες τύπου Τάσιου". "Εδώ η δουλειά έχει γίνει θέμα επιβίωσης πλέον". Και τελικά η δουλειά έχει γίνει πιάτσα, συναλλαγή, εκφυλισμός, ασχήμια και ασφυξία.

     

    Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος συνάδελφος μηχανικός, πυροδοτεί την ίδια εύφλεκτη κουβέντα χωρίς κάποιο ουσιώδες λόγο ή αποτέλεσμα. Όπως είναι γνωστό, στο ρατσισμό αναπτύσσεται αντίστροφος ρατσισμός και πάει λέγοντας. Παρότι ανήκω στην κρατεά κλίκα των πολιτικών μηχανικών, ψηφίζω +1 υπέρ τοπογράφων. Βασικός λόγος η αγάπη μου στη γεωμετρία και τα παράγωγα αυτής (αν και η τοπογραφία δεν είναι παράγωγο είναι πραγματικά γεω-μετρία).

     

    Τέλος θεωρώ ότι κάποιες γνώσεις αποκτώνται με το χρόνο. Δεν χρειάζονται αφορισμοί εκατέρωθεν. Προσωπικά όταν αποφοίτησα και ξεκίνησα δουλειά ένιωθα σαν Τζαμαϊκανός αθλητής σε χειμερινούς ολυμπιακούς (βλ. John Candy...). Ήξερα αρκετά καλά τους κ.κ. Mohr, Marcus, Rayleigh, πίνακες, διαγράμματα, μπούσουλες, τυπολόγια, σημειώσεις και άπειρες μα άπειρες πράξεις. Ήμουν βασιλιάς στο μικρόκοσμό μου. Όταν όμως κοίταζα το τούβλο στην οικοδομή, μου σφύριζε από τις τρύπες την κενότητα των γνώσεων μου.

    τι καλά που θα ηταν, αν απλά ολοι συνειδητοποιουσαν τα οσα εσύ !!!!! ο καθενας θα ηταν στο ειδος του και θα ημασταν μαλλον καλά !!!

     

    nbr:

    Με την ευκαιρία της ψήφισης του Ν.4014/11, ΦΕΚ 209Δ/21-9-11 για την

    «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος» θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, τα εξαρτημένα από το κρατικό δίκτυο αναφοράς τοπογραφικά διαγράμματα που απαιτούνται στο φάκελο δικαιολογητικών (Άρθρο 24, παράγραφος

    2) μπορούν να συνταχθούν μόνο από συγκεκριμένες ειδικότητες μηχανικών.

    Πιο αναλυτικά, βάσει της κείμενης νομοθεσίας:........!

     

    Φίλε μου nbr όπως καλά βλέπεις από την παράθεση που έκανες του εγγράφου του συλλόγου σας της Θεσ/νίκης, μόνο κείμενη δεν είναι η νομοθεσία που διέπει τα επαγγελματικά δικαιώματα και είναι αυτή που δημιουργεί το μπάχαλο .

    Το έγγραφο του συλλόγου σας αναφέρει τους 6 νόμους που πράγματι ισχύουν, αλλά στην ουσία δεν ξεκαθαρίζουν τίποτα για τα δικαιώματα.

    Κάτι πήγε να γίνει με την με αρ. 451-10 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά και αυτή δεν έχει νομική ισχύ μέχρι τώρα και τελεί υπό έγκριση από όσα γνωρίζω.

    Οπότε μέχρι στιγμής απλά συνεχίζεται το μπάχαλο, δλδ ότι κινείται, εκτελείται. Υπάρχει πρόβλημα, δεν είναι καλό αυτό που γίνεται αλλά θα γίνεται μέχρι να τα ξεκαθαρίσουν και να τα απλοποιήσουν.

    Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία".

    Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

    DIMITRIS80

  3. Νομίζω ότι βιάστηκες για την σειρά κατάταξης των ανεκδότων στην χώρα μας φίλε.

    Είναι το ότι σε αυτήν την χώρα υπογράφουν αρχιτεκτονικά πολιτικοί μηχανικοί (μη Αρχιτέκτονες δηλαδή) και πράγματι πρόκειται για τα μεγαλύτερα ανέκδοτα της υφηλίου !!!

    να σαι καλά!!! επιτελους!! ας μας αφησουν τα αρχιτεκτονικά και ας κρατησουν τα δικά τους δικά τους !!!!!!

     

    Διάβασα το topic με πολύ ενδιαφέρον για τις απόψεις όλων.

    Να σας πω και την δική μου ώς ΄φρεσκια' μηχανικός.....

     

    Πρώτον δεν καταλαβαίνω γιατι τέτοια μανία και σφαγή.... όχι υπογράφουμε, όχι δεν υπογραφετε κτλ.

    Απλά το ελληνικό κράτος για άλλη μια φορά απέδειξε την βλακεία του. Όλα τα ΒΔ ΠΔ ΦΕΚ είναι τόοοοοοσο παλιά που αναφέρονται σε εποχές που οι σχολές και το επάγγελμα του μηχανικού ήταν τελείως διαφορετικό. Είναι δυνατόν να υπάρχει σε ισχύ νόμος που μιλάει για τις σχολές της Κωσταντινούπολης? Έλεος δηλαδή.. και εντάξει κάποτε υπήρχαν μόνο οι απόφοιτοι του ΕΜΠ τώρα υπάρχουν 150 σχολές στον τομέα.

     

    Κατ' εμέ λοιπόν υπάρχει το τυπικό και το ουσιαστικό.....

    οκ μπορεί ο νόμος να μου δίνει το δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών και στατικών και ΜΠΟΡΕΙ να το κάνω για να εξυπηρετηθώ σε μια τυπική κατάσταση ή προσωπική (στο σπίτι μου πχ) αλλά δεν σημαίνει οτι θα το κάνω σχοινί κορδόνι και αυτό για την δική μου προστασία.

    Θα κάνω ή θα υπογράψω δηλαδή στατικά σπιτιού? Ούτε καλύβας δεν υπογράφω ή θα βγάλω εγώ τοπογραφικό με ένα GPS της πλάκας ή κορδέλα θα το υπογράψω και να μπλέκω μετα σε ούτε κι εγώ ξέρω τι καταστάσεις με όρια, δασικά, μη δασικά, τον γείτονα, την ΡΓ και όλο αυτό το μπάχαλο!!!

     

    Έννοείται πώς η κάθε ειδικότητα θα ασχοληθεί με την αρμοδιότητα της, θα πληρωθεί και το μόνο που μένει είναι να αποφασίσει το κράτος ποιός τυπικά θα φαίνεται πρώτο όνομα στην μαρκίζα!

     

    Για την ώρα λοιπόν άν ο νόμος τυπικά μου δίνει το δικαίωμα να υπογράψω ΕΓΣΑ πιθανά να το κάνω αλλά μόνον έχοντας μελέτη συναδέλφου τοπογράφου και άν δεν αρέσει στον πελάτη να πάει να κουρευτεί!

    πολυ καλη η θεση σου, αλλά το θεμα ειναι οτι τα δικα μας δικαιωματα ειναι τα πιο ξεπουλημενα και δειχνεις να μην σε απασχλεί!!! αν δεν αισθανεσαι ετοιμος ή αρκετά ενημερος (γιατι και ορισμενοι τομεις ειναι θεμα εμπειριας ), οκ το καλυτερο ειναι να υπογραφουμε μονο εκεινα για τα οποια αισθανομαστε πραγματικά σιγουροι, ομως γιατι τοτε το δικαιωμα του πολιτικου ειναι απεριοριστο και στα τοπογραφικά και στα αρχιτεκτονικά, ο τοπογραφος υπογραφει αρχιτεκτονικά εοισης και τωρα βρηκαν τροπο ωστε ο αρχιτεςκτονας που ειναι ο καθ' υλην ο αρμοδιοτερος ολων για τα κτιριακ΄να φθανει να ειναι .ο ........ της υποθεσης !?!?
    • Upvote 4
  4. Οταν η πραξη εφαρμογής ειναι σε εξελιξη και υπαρχει κώλυμα ως προς την οικοδομησιμότητα, αλλά παράλληλα έχουμε ενα τεράστιο προστιμο σε περιπτωση β΄ φάσης, τι γίνεται? μηπως για τετοιες περιπτωσεις θα μπορουσαμε να παιρνουμε απο τον αρμοδιο Δήμο μια βεβαίωση οτι δεν ειναι δυνατον να χορηγηθει οικοδομησιμότητα και να δινεται η δυνατοτητα αναμονής ολοκλήρωσης της ΗΔΗ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ πραξης εφαρμογής? Ευχαριστώ

  5. οι πληροφοριες που δινεις δεν ειναι αρκετες για να εχεις απαντηση

    Μήπως υπήρχε άδεια?

    Αν όχι, πρεπει κανεις να ξερει ακριβη στοιχεια (όρους δομησης της περιοχης, διαστάσεις οικοπέδου και κτιριου, θέση του μέσα σε αυτο) για να σου πει αν ειναι νομιμοποιησιμο, τι θα σου στοιχιζε.... Όπως καταλαβαινεις πρεπει μάλλον να επισκεφθεις μηχανικό,για να του δώσεις ολα αυτα τα στοιχεία ή να ερθει να ελεγξει, σε περιπτωση που δεν τα γνωριζεις, για να εχεις σωστη απάντηση

  6. emmanoulikps,

    Στο θέμα μας τώρα, θα πρέπει να σου πω οτι το θέμα των αυθαιρέτων είναι από τα πιο πολύπλοκα και είναι αδύνατο να σου απαντήσουμε χωρίς να δούμε το αυθαίρετο, να δούμε τους όρους δόμησης της περιοχής και πολλά πολλά άλλα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείς σε μηχανικό της περιοχής σου, μόνο αυτός μπορεί να σε βοηθήσει υπεύθυνα. Η όποια διαδικασία γενικά είναι χρονοβόρα και κοστίζει οπότε να είσαι προετοιμασμένος.

     

    Γιατί να απευθυνθεί σε μηχανικό της περιοχής του? Έχω επανειλημμενως χάσει δουλειές γιατι κάποιοι επιτήδειοι λόγω συμφερόντων τους, φόβιζαν τους ιδιώτες και τους ωθούσαν να απευθυνθούν σε "μηχανικό της περιοχής"

     

    Το να το προτείνει όμως ακόμη και συντονίστρια ενός τέτοιου site είναι λίγο χοντρό. Έχω κάνει δουλειές από Γιάννενα μέχρι Καλαμάτα. Δεν καταλαβαίνω οδηγίες τέτοιου τύπου!! Μήπως θα μπορούσε να υπάρξει μια σοβαρή τεκμηρίωση της θέσης?

    Γιατί και εμεις οι ίδιοι ενισχύουμε προβλήματα?

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.