Μετάβαση στο περιεχόμενο

artcode

Members
  • Περιεχόμενα

    38
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από artcode

  1. Η αίτηση συμψηφισμού δεν είναι πια ενεργή. Εφόσον έχεις δηλώσει αριθμό λογαριασμού τράπεζας στα προσωπικά σου στοιχεία στη σελίδα του ΕΦΚΑ-ΗΔΙΚΑ θα γίνει επιστροφή (εάν τη δικαιούσαι και δεν είχες πατήσει το κουμπί για να σου γίνει συμψηφισμός μέχρι και τη λήξη του) μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου όπως ενημερώθηκα τηλεφωνικά από την Δ/νση Εσόδων 2105285598.

  2. Ο πεθερός μου θέλει σε οικόπεδο εντός σχεδίου που έχει στην Κρήτη να χτίσει προκάτ και απευθύνθηκε σε γνωστό του μαντρά οικοδομικών υλικών που φτιάχνει και προκάτ, ο οποίος του πρότεινε να χτίσει χωρίς οικοδομική άδεια και τον έπεισε λόγω του χαμηλού κόστους. Του πρότεινε λοιπόν αυτός να κάνει αίτηση για ρεύμα πριν χτίσει και αφού το πάρει, να χτίσει. Μέχρι εδώ καλά και ας κάνει ό,τι θέλει αφού δεν ακούει, όμως σχεδιάζει να το αφήσει κληρονομιά (με διαθήκη σε συμβολαιογράφο) στην ανήλικη κόρη μου.

    Και εδώ ο μαντράς πάλι τον συμβούλεψε να το μεταβιβάσει πρώτα και μετά να χτίσει.

    Από τι κινδυνεύει το παιδί μου αν αποδεχθεί τη μεταβίβαση, μπορείτε να μου πείτε παρακαλώ;

  3. Το έχω ξαναγράψει, αλλά δείτε στο link ποιος μπορεί να γίνει CEA (Certified Energy Auditor) στις ΗΠΑ. Αυτά για να μην φωνάζουμε τζάμπα περί ειδικοτήτων.

     

    Προσέξτε ειδικά αυτό:

     

    Applicant completes the 3-day live seminar and takes the open-book CEA exam on the morning of the day following the seminar at the seminar site. (Completing the seminar is required in order to sit for the exam.)

     

    Πσσσσσ, καλά.... Αμερικανάκια... Εμείς ρε κάνουμε 2 μήνες σεμινάρια και εξετάσεις 2 χρόνια μετά. Γατάκια...

     

    3-ήμερο σεμινάριο για να γίνεις CEA και να κάνεις επιθεωρήσεις σε κτίρια άνω των 4.600 τμ στη New York χωρίς να είσαι καν απόφοιτος πανεπιστημίου. Αυτά για όσους νομίζουν ότι εμείς οι μηχανικοί στο Ελλάντα είμαστε επιπέδου NASA τουλάχιστον

     

    Κι όσοι δεν γνωρίζουν τι εστί επιθεωρητής οποιασδήποτε φύσεως στην Αμερική ας το ψάξουν λιγάκι (πήγα και είδα με τα ματάκια μου)

    εδω ειναι Βαλκανια!!! και αν δεις τι γινεται σε καθε χωρα της Ευρωπης για το ποιος και πως μπορει να βγαλει ΠΕΑ καποιος θα καταλαβεις τι γινεται στα Βαλκανια....

  4. Σε αιθουσα εκδηλωσεων θα χρειαστει να κανεις μελετη αερισμου-κλιματισμου και αναλογα το μεγεθος του χωρου θα μπει ενα κεντρικο συστημα ή ενα αυτονομο τοπικο. Λογω του ειδους χρησης του χωρου θες ενα συστημα μονο αερα και να εχεις καλο ελεγχο της σχετικης υγρασιας οποτε θα κανεις αναθερμανση ή θα ανακυκλοφορεις αερα.

     

    Μπορεις να συμβουλευτεις την ΤΟΤΕΕ 2423/86 που μιλαει για κλιματισμο κτηριακων χωρων αλλα και το προτυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15243:2008 "Αερισμός κτηρίων - Υπολογισμός θερμοκρασίας χώρου και του φορτίου και της ενέργειας κτηρίων εξοπλισμένων με σύστημα κλιματισμού" με το οποίο έχει εναρμονιστεί ο ΚΕΝΑΚ.

  5. Ακριβως ετσι ειναι pano, αντιμετωπιζεται σαν κεντρικο συστημα.

     

    Και βεβαια υπαρχουν κεντρικα συστηματα που καλυπτουν ενα μονο διαμερισμα. Υπαρχουν μοναδιαια κεντρικα συστηματα θερμανσης που συστεγαζονται με αλλα σε λεβητοστασιο και εξυπηρετουν ενα διαμερισμα (π.χ. ενα πολυ μεγαλο στο Ψυχικο) ή μια μεζονετα σε συγκροτημα κατοικιων. Ή σε αλλη περιπτωση αναλογα την ισχυ του λεβητα απαιτειται χωροθετηση του με προϋποθεσεις λεβητοστασιου απομακρυσμενου απο το διαμερισμα.

  6. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας, δηλαδη οι αεραγωγοι στην περιπτωση αυτη. Απο τις ερωταπαντησεις του προγραμματος το διαβασα και το ειχα ρωτησει και τηλεφωνικα παλιοτερα. 

     

    Εχεις βαλει εσυ tsx και σου επιδοτησανε και τους αεραγωγους?

  7. και γιατι παρακαλω δεν γινεται υπερδιαστασιολογηση σε ατομικο λεβητα;;;

     

    ουκ ολιγες φορες ειναι η κατασταση παρε να 'χεις kW οταν εγκαθιστας ενα μηχανακι....

     

    και βεβαια κοιτας που ειναι τοποθετημενο το μηχανημα και κυριως για να το χαρακτηρισεις σαν τοπικο ή οχι, κοιτας αν ξοδευεται ενεργεια στο δρομο που κανει για να φτασει εκει που θελει να φτασει να θερμανει.

     

    ειναι πολυ απλη η θεωρηση, που μπερδευεσαι inzaghi?

     

    α, τωρα ειδα, πολιτικος μηχανικος....

    • Upvote 1
    • Downvote 1
  8. Συνάδελφοι θα εκτιμούσα την άποψή σας στο εξής:

    πρόκειται να εκδόσω ΠΕΑ, το πρώτο για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, για ισόγειο οροφοδιαμέρισμα.

    Το κτίριο είναι πολύ παλαιό-διατηρητέο- ομοίως και ο λέβητας πετρελαίου ο οποίος έχει βαθμό απόδοσης κατά το φύλλο συντήρησης 0,85 και χρειάζεται αντικατάσταση κατά το συντηρητή.

    Οι ιδιοκτήτες ζητούν θέρμανση με ενεργειακό τζάκι με αεραγωγούς, παρέμβαση που θέλουμε να επιδοτηθεί απο το εξοικονομώ.

    ερώτηση:

    1. πως δηλώνω το ενεργειακό τζάκι? (δεν έχω ξαναδηλώσει)

    σύμφωνα με αυτά που διάβασα εδώ μέσα

    θεωρώ ισχύ και βαθμό απόδοσης του κατασκευαστή δηλ 21,8kw και 0,71 αντίστοιχα και

    στον τύπο βάζω ''ανοιχτές εστίες καύσης'' και πηγή ενέργειας ''βιομάζα''

    σωστά?

    2. στο σενάριο θεωρώ πως δεν έχω λέβητα και ο χώρος θερμαίνεται μόνο απο το τζάκι και τη βιομάζα.

    κατά την επίλυση προκύπτει :

    -στο κτίριο αναφοράς πρωτογεννης ενέργεια για θέρμανση 62,7

    -στο υπάρχον κτίριο,  πρωτογεννης ενέργεια για θέρμανση με τον παλιο λέβητα πετρελαίου  289,4 και

    -στο σενάριο με ανοιχτή εστία καύσης (ενεργειακό τζάκι) με βιομάζα (χωρίς να υπάρχει λέβητας) πρωτογεννης ενέργεια για θέρμανση 231.

     

    κατά τη γνώμη σας είναι λογική τόσο μικρή μείωση κατανάλωσης πρωτογεννους ενέργειας όταν το καύσιμο απο πετρέλαιο γίνεται βιομάζα??

    στο εξοικονομω δεν επιδοτειται το ενεργειακο τζακι με αεραγωγους, αλλα μονο το ενεργειακο τζακι....

  9. Τα σωματα σιγουρα δεν ειναι επιλεξιμα απο το εξοικονομω. Τωρα ο συναδελφος εχει και αλλες παραμετρους στο κεφαλι του για αυτο και σου φανηκε πως τα μασαγε. Το εξοικονομω σου δικαιολογει 5.000 ευρω για το αεριο. Αν βγει κατι παραπανω ολη η εγκατασταση, τα εξτρα τα πληρωνεις απο την τσεπη σου. Τωρα για τα τετραγωνικα σου καλυτερα να ακουσεις το μηχανικο σου για 32αρι μηχανημα να εχεις και ζεστο νερο ανετα. Το 29αρι υπαρχει και περιπτωση να υπαρχει μεν αλλα να μην ερχεται Ελλαδα (υπαρχει πληθωρα απο 28αρια που καλυπτουν την εδω αγορα και καλυπτουν τις προδιαγραφες του κανονισμου αεριου), ρωτα και παλι το μηχανικο σου. Ακομα, εαν σκεφτεσαι για μηχανημα εξωτερικου τοιχου τυπου C12 η C13 (π.χ. ενας επιτοιχος λεβητας με ανεμιστηρα, ανεξαρτητος απο τον αερα του χωρου) να ξερεις οτι επιτρεπεται να εχει ονομαστικη ισχυ το πολυ 28kW. Ολα αυτα μπορει να ειχε ο συναδελφος και αλλα στο μυαλο του. Δεν ειναι κακο να θελει καποιος να τα βαλει κατω με χαρτι και μολυβι πριν απαντησει. Καλη επιτυχια και καλη αναμονη στο εξοικονομω!!

  10. Χμμμ....νομίζω τα παρακάτω:

     

    Αν θεωρήσεις τα ίδια μηχανήματα χειμώνα/καλοκαίρι δηλαδή ίδια ηλεκτρική ισχύ χειμώνα/καλοκαίρι, και γνωρίζοντας ότι το E_vent είναι η ηλεκτρική ισχύς ανά παροχή αέρα του μηχανήματος, τότε:

     

    Ο χρόνος ψύξης (Μάης-Σεπτέμβρης) είναι μικρότερος από το χρόνο θέρμανσης (υπόλοιποι μήνες του χρόνου), επομένως η συνολική παροχή αέρα κατά την ψύξη είναι μικρότερη από τη συνολική παροχή αέρα κατά τη θέρμανση, οπότε το συνολικό E_vent είναι μεγαλύτερο κατά την ψύξη από το αντίστοιχο κατά την περίοδο θέρμανσης, έτσι ο συντελεστής ανάκτησης θερμότητας (β.α. εναλλάκτη) μειώνεται κατά την ψύξη.

     

    Με απλά λόγια το τελευταίο σημαίνει ότι αν πέφτει η απόδοση του εναλλάκτη, τότε αυτός καταναλώνει περισσότερο ρεύμα. Οπότε αν παίξεις με την παροχή αέρα χειμώνα/καλοκαίρι νομίζω θα δεις διαφορά.

  11. Συνάδελφε mixmentzos να σε ρωτήσω που βρήκες το πρότυπο EN 12831, το έχεις αγοράσει ή το βρήκες κάπου; σόρυ κιολας για την αδιακρισία αλλά δε το βρήκα πουθενά και μόνο στον ΕΛΟΤ υπάρχει με 100+ ευρώ.

    τα βρισκεις συνηθως απο φοιτητες του εξωτερικου που φερνουν την προικα τους πισω   -_-

  12. Αλλά τι προτείνεις;

    Αν ειναι λιγα τα μετρα στο εξωτερικο οπως εδω και δικτυο ως 100mbar, τοτε πολυαιθυλενιο. Και παλι ομως, αν προκυψει να ζηταει πολλα ο εκαστοτε συγκολλητης ΡΕ, τοτε παιζει να βαλω και χαλυβδοσωληνα μιας και τα κολληματα εχουν πεσει αρκετα πια σε σχεση με παλιοτερα.

     

    δεν βάζω βαρέως απλά ήπλιζα πως η βαρέως δεν θα έπρεπε να είναι συγκολητή κάτι που τελικά αποδείχτηκε πως δεν το δέχονται χώμα=συγκολητή.

     

    Για την πλαστική PE τι να πω δύο φορές την έχω βάλει.

     

    Στην μία με συνενόηση με τον υδραυλικό αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε ακόμα (5 χρόνια μετά) λόγω κρίσης στην δεύτερη είχα συνενοηθεί με τον ιδιοκτήτη που ήταν και παράλληλα μηχανικός. Όταν ήρθε η ώρα της κατασκευής δεν μπορούσε να βρει με τπτ υδραυλικό να κολλάει PE και το αλλάξαμε σε χαλκό .

     

    Όλα αυτά στην Αθήνα. Γενικά το PE είναι λίγο δύσκολο εδώ και όσους υδραυλικούς ξέρω εγώ κανένας δεν την δουλεύει.

     

    Αυτό μπορεί να οφείλεται ότι εδώ γενικά τα θαμένα τμήματα είναι μικρά αφού τα οικόπεδα είναι μικρά κοκ.

    Δεν κολλανε οι υδραυλικοι ΡΕ, αλλα οι πιστοποιημενοι συγκολλητες πολυαιθυλενιου. Στην πιατσα του αεριου τα παντα βρισκεις και Αθηνα και για ο,τι πιεση θες.  8-)

  13. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την εισήγηση της κ.Τσικαλουδάκη που παρέθεσε ο hkamp όπου αναφέρονται τα εξής:

     

    • διαφορά επιθυμητής θερμοκρασίας >40 (οπότε αν στην αίθουσα διδασκαλίας στο σχολείο που λέτε θέλω π.χ. 200 και στο διάδρομο 150 πρέπει να τα χωρήσω σε διαφορετικές θερμικές ζώνες)
    • διαφορετική χρήση/λειτουργία/συνθήκες σχεδιασμού (μπορεί ας πούμε στην αίθουσα διδασκαλίας να θέλω 200 και στο γραφείο 200 πάλι, όμως άλλη η χρήση, που σε υπολογιστικό επίπεδο σημαίνει άλλος αριθμός χρηστών, ηλεκτρ.συσκευές κ.τ.λ., άρα καλυτερα να μπούνε σε άλλες θερμικές ζώνες)
    • διαφορετικό σύστημα ΘΨΚ (και αυτό είναι σημαντικό γιατί σκεφτείτε ας πούμε όχι σχολείο, αλλά ένα νοσοκομείο, μπορεί να έχω πολλές ΚΚΜ και να βγάζουν σε ίδιους χώρους η κάθε μια ζεχωριστά παρόλα αυτά όμως χώρους με ίδια χρήση (π.χ. θάλαμο ασθενών) και συνθήκες λειτουργίας (θερμοκρασία, υγρασία...)
    • μεγάλη διαφορά σε κέρδη/απώλειες (σκεφτείτε ένα τεράστιο κτίριο και να βάλω τη νότια όψη στην ίδια ζώνη με τη βόρεια, δεν θα έχω τη καλύτερη προσέγγιση της πραγματικότητας)

    Όλα αυτά και τελικά το πώς θα επιλέξω τις θερμικές ζώνες θα με βοηθήσουν να έχω μια ακριβέστερη προσομοίωση της πραγματικότητας γιατί μην ξεχνάμε αυτό είναι το ζητούμενο της μεθόδου αφού το κτίριο μου θα συγκριθεί με το κτίριο αναφοράς. Την 100% αποτύπωση της πραγματικότητας δεν θα την έχω ποτέ με αυτή τη μέθοδο.

     

    Οπότε Cynthia, κοίτα να ακολουθήσεις όσο μπορείς αυτές τις 4 οδηγίες και βάλε επιχειρήματα για να δικαιολογήσεις τις επιλογές σου.

     

    Καλή τύχη καλοκαιριάτικα!!!

  14. σουπερ!!! φαινεται παιδι μου, ειναι γραμμενο απο μηχανικο!!!

     

    υπαρχει ομως εδω και καποια χρονια υλικο πολυυυυυ για αγορες μεσω internet στο parents.gr,

     

    αλλα υποθετω δεν εισαι γονιος, αλλιως θα το ειχε παρει το ματι σου....

  15. Εγω εχω πτυχιο μηχανολογου ΤΕΙ απο Ελλαδα και μεταπτυχιακο απο Σκωτια αναγνωρισμενο εδω. Μπορω να προχωρησω ως chartered engineer ή με συμφερει κατι αλλο? Τι χρειαζεται, π.χ. προϋπηρεσια και πώς αποδεικνύεται, εξετασεις και που, Ελλαδα ή Αγγλια?

     

    Ευχαριστω προκαταβολικα για τυχον απαντησεις !!!

  16. καλα τι να λεμε, να ξερανε και τι θελανε τα πελατακια καλα θα ητανε...εδω ενας υποψηφιος πελατης μου ειπε οτι κατεληξε σε πολιτικο μηχανικο που θα του εκανε και νομιμοποιηση ημιυπαιθριου (ενω του ειχα πει να το φροντισει συναδελφος) και μαλιστα του ειπε οτι ηθελε περισσοτερα χρηματα απο ο,τι του ειχα ζητησει εγω για το ΠΕΑ....τι να λεμε :confused:

  17. Το πετρελαιο που καις ειναι η πρωτογενης ενεργεια, δεν λαμβανεις υποψη σου π.χ. τις απωλειες στο συστημα θερμανσης που εχεις. Τωρα, για να καταλαβεις τη διαφορα πρωτογενους με τελικη ενεργεια, σκεψου οτι για να παρω (αν ακολουθησουμε ο,τι αναφερει η ΤΟΤΕΕ-1, Πιν.1.2) 1kWh τελικη ενεργεια πρεπει να καψω 1,1kWh πετρελαιο θερμανσης (το καυσιμο μου πριν μπει στο κτιριο μου). Αντιστοιχα, για να παρω 1kWh τελικη ενεργεια πρεπει να καταναλωσω 2,9kWh ηλεκτρικη ενεργεια (το "καυσιμο" μου που φτανει στο κτιριο μου απο τους λιγνιτικους σταθμους της ΔΕΗ, μεγααααααλη διαδρομη).

     

    Οπως και να εχει πρεπει να συγκρινεις ομοια πραγματα.

     

    Ελπιζω να βοηθησα... :smile:

     

    Κατι ακομα, μην μπερδευεις την ενεργεια (kWh/m2) με την ισχυ (kW/m2)... ;)

     

    Ναι, δεν ισχυουν αυτα που εγραψα, το ειχα αντιληφθει λαθος. Οπως οριζει και το προτυπο ΕΝ 15316-1, πρωτογενης ενεργεια ειναι για ενα κτιριο, η ενεργεια που χρησιμοποιειται για να παραγει την ενεργεια που "καταφθανει" στο κτιριο. Υπολογιζεται απο την ενεργεια που "καταφθανει" στο κτιριο και τα ποσα ενεργειας που χανονται χρησιμοποιωντας συντελεστες μετατροπης.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.