Μετάβαση στο περιεχόμενο

aspire

Core Members
  • Περιεχόμενα

    221
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από aspire

  1. 18 ώρες πριν, ppanag said:

    Ναί στον ΕΦΚΑ πάει με πίνακα 3 χωρίς άδεια. 

    Τι φάκελο να κάνεις για τα μέτρα ασφαλείας αφού δεν έχεις επίβλεψη? Μόνο συμβουλευτικά γίνεται.

    Ακριβώς, γι αυτό ρώτησα..μου φάνηκε παράξενο και είπα μήπως μου διαφεύγει κάτι.

    Σ ευχαριστώ πολυ

    Ωστόσο η άποψη σου για το αν θα πρέπει ο μηχανικός να ελέγχει το σπίτι για αυθαιρεσίες προκειμένου να δώσει τη βεβαίωση ποια είναι?

  2. On 26/4/2024 at 11:54 ΠΜ, ppanag said:

    Γενικά επισκευή στέγης επιτρέπεται με άρθρο 30, αρκεί να μην επηρεαστεί ο φέροντας οργανισμός της στέγης.

    Το "χωρίς ικριώματα" θέλει προσοχή!!! 

    Ο εργοδότης θα πρέπει να προσέξει τις υποχρεώσεις του για την ασφάλιση και τα μέτρα ασφαλείας των εργαζόμνεων !!! 

    Σε περίπτωση προχειρότητας θα τους πάρει όλους η μπάλα !!!! 

    Οι δικαστές δεν ξέρουν για αυθαιρεσίες, ΕΕΜΚ, άρθρα 30 κλπ. Όταν εμπλέκεσαι, εμπλέκεσαι ... δεν υπάρχει λίγο και πολύ !!! 

    Αν υπάρχει έστω και ένα μικρό σημείο που έχεις αμφιβολία, απλά επέλεξε το "δεν γίνεται" και το "σας προειδοποίησα"

    "Το "χωρίς ικριώματα" θέλει προσοχή!!!  "

    Ως προς την ασφάλεια?

    "Ο εργοδότης θα πρέπει να προσέξει τις υποχρεώσεις του για την ασφάλιση και τα μέτρα ασφαλείας των εργαζόμνεων !!!"

    Στις περιπτώσεις αυτές που δεν βγαίνει κάποια άδεια πώς κινούμαστε? θα του βγάλω (του ιδιοκτήτη) εγώ ένα πίνακα 3 με τις εργασίες και ανοίγει καρτέλα στο ΙΚΑ χωρίς να έχει βγει κάποια άδεια? Και ως προς τα μέτρα ασφαλείας ? Θα πρέπει να του κάνω κάποιο φάκελο, ασχέτως άδειας?

     

  3. καλημέρα (μεταφέρω την ερώτηση κι εδώ)

    Εργασίες που πρόκειται να γίνουν σε στέγη όπως τοποθέτηση μεμβράνης, αντικατάσταση κεραμιδιών και αντικατάσταση κάποιων σάπιων πετσωμάτων, χωρίς ικριώματα, θα μπορούσαμε να τα συμπεριλάβουμε στο άρθρο 30 ως εργασίες επισκευής-συντήρησης στέγης ή πιστεύετε πρέπει να πάμε με ΕΕΜΚ?

    Είναι λίγο ιδιαίτερη περίπτωση γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με δικαστήρια κτλ με τους γείτονες και η βεβαίωση ίσως είναι μονόδρομος προκειμένου να μην ασχοληθώ με έλεχγο για μικροαυθαιρεσίες (αυτό είναι και το έμμεσο 2ο ερώτημα, αν δλδ θα έμπλεκα κι εγώ με του γείτονες στην περίπτωση που δεν ασχοληθώ με αυθαιρεσίες προκειμένου να βγει η βεβαίωση)

    Ευχαριστώ

    H ίδια δημοσίευση σε διαφορετικά θέματα και ενότητες του φόρουμ δεν επιτρέπεται. Παραμένει σε ισχύ μόνο η παρούσα. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

    Pavlos 33

  4. Καλησπέρα

    Σε πατάρι καταστήματος, το οποίο δε μετράει στη δόμηση (παλιά άδεια-προ 1985) μπορεί να γίνει παράθυρο στον τοίχο στα πλαίσια μιας γενικής ανακαίνισης? Εννοείται ο τοίχος είναι σε σημείο που είναι σε επαφή με ακάλυπτο του οικοπέδου και όχι σε κάποιο όριο. Υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τα ανοίγματα σε τέτοιου είδους πατάρια που μπορεί να μου διαφεύγει

    Επίσης με τα  WC σ αυτά τα πατάρια γνωρίζει κάποιος; Έχω μπροστά μου τα σχέδια της άδειας που δείχνουν ένα μικρό WC στο πατάρι

     

     

  5. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις! Θα κοιτάξω να το χειριστώ με τον τρόπο που με βολεύει αλλά και τον πελάτη, όμως ταυτόχρονα να μην παρεκκλίνει από το Νόμο, σύμφωνα μ αυτά που ειπώθηκαν!

  6. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει κλίση με αποτέλεσμα στη μία άκρη της μεγάλης πλευράς της αποθήκης το πάνω μέρος της πλάκας ορόφής να είναι στο 0,90 μ και η άλλη  στο 1,30 μ. Εννοείται πως στην πλευρά που είναι η πόρτα έχει σκαλιά και ολόκληρη η πλευρά αυτή είναι ξεμπαζωμένη

  7. Επειδή έχει υπάρξει αυτή η διευκρίνιση με την εγκ.2/2019 και προβλημτατιστηκα κατά πόσο το λαμβάνουμε υπόψιν "αυστηρά"

     

    γιβ)  αποθήκη μέγιστης επιφάνειας δεκαπέντε (15) τ.μ. και μέσου ύψους έως δυόμισι (2,50) μέτρα,

    Διευκρινίζεται ότι το εδάφιο αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο ισόγειες, αυτοτελείς αποθήκες και όχι άλλους βοηθητικούς χώρους που εξυπηρετούν το κτίριο (π.χ. λεβητοστάσια, κλειστές θέσεις στάθμευσης, κ.ά.). Επίσης, υπάγονται και περισσότερες της μιας ανεξάρτητες αποθήκες, εφ’ όσον η συνολική επιφάνειά τους δεν υπερβαίνει τα 15 τ.μ., τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων.

  8. Καλημέρα

    Θα μπορούσε να τακτοποιηθεί αυθαίρετο υπόγειο<15 τμ και ύψος <2,50 μ με κατηγορία 3?

    Η οροφή του υπογείου αποτελεί βεράντα μια ισόγειας κατοικίας

    Ευχαριστώ

  9. Σ ευχαριστώ για την απάντηση

    Προφανώς εννοείς να βάλω κάποια μ3 σ αυτόν τον κωδικό του πιν.3, χωρίς μπετά (πχ 3.02).

    Στην περίπτωση των εκσκαφών (1.08), θεωρείς ότι πρέπει να δείξουμε και αντίστοιχα γενικές εκσκαφές γαιώδεις (1.01) για τον προυπολογισμό στην άδεια?

  10. Καλημέρα

    Πρόκειται να εκδοθεί μια ΕΕΜΚ για περίφραξη με συρματόπλεγμα και σιδηροπασσάλους με έμπηξη σε εκτός σχεδίου.  Προκειμένου όμως να βγουν κάποια ένσημα πρέπει να δείξω εκσκαφές και μπετά αφού στον πιν. 3 δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα και πάσσαλοι. Στο ΙΚΑ μου είπαν, δείξε λίγες εκσκαφές-μπετά  για να βγουν ίσα ίσα κανα δυο ημερομίσθια. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεσημε τον προυπολογισμό που έκανα για τη μικρής κλίμακας.

    1. Πρέπει υποχρεωτικά να βγουν ημερομίσθια ΙΚΑ?

    2. Αν δείξω τελικά ότι θα μπει σε κάθε πάσσαλο μια μικρή βάση μπετό για να δικαιολογήσω ένσημα, πάει αυτομάτως οικοδομική άδεια?

  11. Καλησπέρα

    Σε περίπτωση εκτός σχεδίου είχε βγει άδεια για κτηνοτροφική μονάδα και το ένα όριο το γηπέδου είναι σε επαφή με ρυάκι(έτσι το χαρακτήριζε ο μηχανικός σε τοπογραφικό του 1980). Απ αυτό το όριο το κτίριο είχε απόσταση στη άδεια 10,50 μέτρα. Σκέφτηκα ότι ίσως ήθελε να κρατήσει απόσταση 10 μέτρα απο εκεί, όπως αναφέρει το αρθρο 1 του ΠΔ για τα εκτός σχεδίου. Το κτίσμα όμως της άδειας απομακρύνθηκε-μετατοπίστηκε κατά 5 μέτρα, αλλά παράλληλα χτίστηκε κολλητά και άλλο κτίσμα,αυθαίρετο, μήκους 10 μέτρων με αποτέλεσμα αυτό να έχει απόσταση 5 μέτρων από το ρυάκι. Τώρα αυτό, στην περίπτωση που έχουμε μικρό ρέμα και τακτοποιούνται μέχρι το φρύδι θα λάβουμε υπόψιν και τα 10 μέτρα του ΠΔ, άρα θα βάλουμε παραβίαση δ?

  12. Καλημέρα πρόκειται να γίνει τακτοποίηση σε γήπεδο όπου υπάρχει ένα παλιό βουστάσιο για μετατόπιση του κτιρίου για το οποίο εκδόθηκε άδεια το 1982 και για ένα κτίσμα προσθήκη, 55 τμ, την ίδια περίοδο ώστε να μετά να βγει και μετά μικρής κλίμακας για περίφραξη. Η ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι έχει γένει απαλλοτρίωση 20 χρόνια μετά την κατασκευή των κτιρίων με αποτέλεσμα να πάρει τμήμα του γηπέδου αλλά κι επίσης η ρυμοτομική να κόβει μια μύτη του κτιρίου 3 τμ, που σ αυτό το σημείο βέβαια υπάρχει ένας παράδρομος από χώμα. Οι ιδιοκτήτες θέλουν να ρίξουν αυτό το μικρό τμήμα από τσιμεντόλιθους  και να πληρώσουν την κενή διαγώνιο πάλι με τσιμεντόλιθους χωρίς άδεια, ώστε να κάνω εγώ την αυτοψία μετά.

    1.Αν εγώ λοιπόν δω το τελικό αποτέλεσμα κατά το οποίο δεν έχουμε κάτι εκτός ρυμοτομικής, μπορώ να προχωρήσω στην τακτοποίηση και στην άδεια μικρής κλίμακας που προανέφερα ή θα υπάρχει κάποιο κόλλημα εξαιτίας αυτής της κατεδάφισης.

    2.Πρέπει να χρησιμοποιήσω το άρθρο 106 απ΄τη στιγμή που έχει ήδη κατεδαφιστεί αυτό το κομμάτι χωρίς να προυπάρχει κάποιο πρόσθιμο.

    3. Άσχετο με τα προηγούμενα. Στο είδος χρήσης βάζουμε υπηρεσίες ή μπορούμε να βάλουμε και μεταποίηση πρωτογενούς τομέα απ τη στιγμή που τώρα είναι παρατημένο σαν εγκατάσταση?

    Ευχαριστώ

  13. 11 ώρες πριν, Liberal said:

    @aspire

    Δεν απαιτείται η δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας.

    Επομένως κάνουμε πάλι την ενημέρωση+μικρής κλίμακας, όπως και πριν..?

  14. Καλημέρα

    Αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατοικία

    Με δεδομένο ότι δεν πάμε σε δυσμενέστερο κτλ.. μέχρι την ταυτότητα ο ΝΟΚ γράφει ενημέρωση φακέλου και κάνουμε μια μικρής κλίμακας για τις εργασίες.

    Σήμερα που ισχύει η ΗΤΚ τι διαδικασία ακολουθούμε όσον αφορά την ενημέρωση της ταυτότητας αφού δεν έχει ΗΤΚ η συγκεκριμένη οριζόντια. Επιβάλλεται να κάνουμε? και αν ναι πότε?

    α)Κάνουμε ΗΤΚ για το κατάστημα και μετά την ενημερώνουμε για την αλλαγή χρήσης και βγάζουμε και εργασίες μικρής κλίμακας?

    β)Κάνουμε την ενημέρωση φακέλου + μικρής κλίμακας  και αφού γίνουν αυτά κάνουμε νέα ΗΤΚ για τη νέα χρήση?

    Γενικά με μια μικρής κλίμακας απαιτείται ΗΤΚ μετά (όταν δεν υπάρχει)

     

  15. 2 ώρες πριν, ChristinaK said:

    Καλησπέρα,η άποψη μου είναι ότι,δεδομένου α)ότι οι αυθαιρεσίες συντελέστηκαν πριν την απαλλοτρίωση  και β) της δυνατότητας που σου δίνει η εγκύκλιος να συγκρίνεις με τα πολεοδομικά μεγέθη κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας για τους συντελεστές τετραγωνιδίων,μπορείς να δηλώσεις την παραβίαση πλαγίων αποστάσεων που προέκυπτε πριν την απαλλοτρίωση.Δηλαδή,με το τοπογραφικό της οικοδομικής άδειας.Αυτό όμως,όπως κι εσύ αναφέρεις,συνολικά(για την σύγκριση και των  λοιπών μεγεθών) και όχι επιλεκτικά μόνο για τις πλάγιες αποστάσεις.

    Δε διαφωνώ καθόλου.. Σε σχέση όμως με το τοπογραφικό (που το θεωρώ γενικά ένα μεγάλο ζήτημα του νόμου) πιστεύεις ότι πρέπει να πάρω αυτό της άδειας που είναι ξεκάθαρο ότι κάποια όρια είναι αρκετά "στρογγυλεμένα" και όχι να ελέγξω το κτίριο βάσει ενός νέου τοπογραφικού, με τα τότε πολεοδομικά μεγέθη, που δε θα λαμβάνει υπόψιν τη ρυμοτομική αλλά θα αποτυπώνει το γήπεδο έτσι όπως θα έπρεπε να το αποτυπώνει και αυτό της άδειας?

  16. Καλημέρα

    Σε γήπεδο εκτός σχεδίου που υπάρχει βουστάσιο (με άδεια + ένα μικρό τμήμα αυθαίρετο) έχε γίνει απαλλοτρίωση (οι ιδιοκτήτες αποζημιώθηκαν) και ρυμοτομήθηκε ένα μεγάλο τμήμα του γηπέδου και μια γωνία του κτιρίου για το οποίο είχε εκδοθεί άδεια. Η άδεια εκδόθηκε το 1980, πριν την απαλλοτρίωση. Βέβαια το τοπογραφικό της άδειας δεν είναι ό,τι καλύτερο σχηματικά, ας πούμε ότι έγινε λίγο κατά προσέγγιση. Μ ένα νέο τοπογραφικό παρατηρώ ότι έγινε και μετατόπιση του κτιρίου, που αν δεν είχε γίνει δε θα έκοβε το κτίριο η ρυμοτομική.  Αυτό το κομμάτι που είναι με τσιμεντόλιθους πρόκειται να το γκρεμίσουν προκειμένου να είναι σωστοί με τα νέα δεδομένα.

    Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, προκειμένου να υπολογίσω παραβίαση αποστάσεων και ότι άλλο σε σχέση με τους όρους δόμησης θα πρέπει να λάβω υπόψιν το κομμάτι γηπέδου που έχει απομείνει ή επειδή οι αυθαιρεσίες (μετατόπιση+αυθαίρετη προσθήκη) έγιναν πριν την απαλλοτρίωση θα τα υπολογίσω βάσει του νέου τοπογραφικού αλλά με τα όρια που είχε αρχικά?

    Ευχαριστώ

  17. 16 λεπτά πριν, akis73 said:

    Νομίζω ότι σου απάντησα προηγουμένως αλλά την απάντηση την έδωσες μόνο σου. Το πατάρι εφόσον παραμένει (τυπικά) βοηθητικός χώρος, δεν θα αλλάξει χρήση οπότε κάνεις αλλαγή χρήσης στο υπόλοιπο ακίνητο σε κατοικία. Στην τ.ε. της εεδμκ θα γράψεις ότι το πατάρι λόγω του ύψους του παραμένει ως προσαρτημένος βοηθητικός χώρος στο ακίνητο.

    Βασικά τώρα την πήρα την απάντηση! Το να κάνω αλλαγή χρήσης μόνο στο βασικό χώρο σε κατοικία και το πατάρι αν και μέρος του συνολικού χώρου, άρα της μελλοντικής κατοικίας, να μην επηρεαστεί στην όλη διαδικασία, αρκεί να συνεχίζει (και να μπορεί) να χαρακτηρίζεται "βοηθητικός" λόγω ύψους μου διέφευγε. Σ ευχαριστώ!

    • Like 1
  18. 6 ώρες πριν, akis73 said:

    Αν πρόκειται για παλιά οικοδομή, το πιο πιθανό είναι να έχει εξαντληθεί ο ΣΔ οπότε πως ακριβώς θα βάλεις το πατάρι στην δόμηση;

    Δε διαφωνώ.. Η ερώτηση μου ήταν τέτοια για να καλυφθώ ακόμα και για την περίπτωση που υπάρχει δόμηση.

    Η ουσία λοιπόν της ερώτησης είναι αλλαγή χρήσης καταστήματος με πατάρι ύψους 2,20μ, που δε μετράει στη δόμηση, σε κατοικία, όταν δεν έχω άλλη δόμηση. Γίνεται? Τι κάνω με το πατάρι? Μπορεί να γίνει η αλλαγή χρήσης και να συνεχίζει να μη μετράει στη δόμηση αφού έτσι κι αλλιώς έχει ύψος βοηθητικού χώρου? Και αν ναι, αφού δε θα αλλάζουν τα μεγέθη μπορώ να το κάνω με απλή ενημέρωση?

    Ή δε μπορώ τυπικά να κάνω την αλλαγή έτσι απλά γιατί θα πρέπει να μετρήσει στη δόμηση έστω και σαν βοηθητικός, οπότε δεν προχωράει?

  19. 1 ώρα πριν, akis73 said:

    Βέβαια στην πράξη οι 9/10 θα το χρησιμοποιήσουν άτυπα ως χώρο κατοικίας

    Συμφωνώ.. Το θέμα μου, δεδομένου ότι θα φαίνεται σαν βοηθ. χώρος, είναι αν θα πρέπει να μπει στη δόμηση, άρα και έκδοση οικοδομικής άδειας ή θα συνεχίσει να μη συμμετέχει στη δόμηση και θα χρειαστεί να κάνω απλή ενημέρωση?

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.