Μετάβαση στο περιεχόμενο

ninemia

Members
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από ninemia

  1. Συνάδελφε ninemia, η περίπτωσή σου είναι διαφορετική, εφ'όσον εργάζεσαι στο εξωτερικό, μάλιστα πολύ πιο απλή (το γνωρίζω από συνάδελφο που το έκανε πρόσφατα).

     

    Πας στο ΤΣΜΕΔΕ με βεβαίωση από τον εργοδότη ή το φορέα που σε ασφαλίζει στη χώρα που εργάζεσαι και το ΤΣΜΕΔΕ σταματάει να σου ζητάει εισφορές από την ημερομηνία που άρχισες να δουλεύεις στο εξωτερικό. Αν έχεις ήδη πληρώσει εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ μετά από αυτή την ημερομηνία, κάνεις αίτηση και σου επιστρέφονται (σε κανα δυο χρόνια - υπομονή). Αν ξαναγυρίσεις Ελλάδα, απλά το δηλώνεις και είσαι ξανά ασφαλισμένος όπως και πριν. Όταν με το καλό θα βγεις στη σύνταξη, θα έχεις τα συντάξιμα χρόνια που ήσουν στο ΤΣΜΕΔΕ και αυτά που ήσουν στο εξωτερικό (διαδοχική ασφάλιση). Επίσης εάν επιθυμείς μπορείς να διακόψεις μόνο τον κλάδο υγείας και να συνεχίζεις να πληρώνεις εισφορές στους υπόλοιπους, ώστε να πάρεις σύνταξη και από το ΤΣΜΕΔΕ και από το κράτος όπου εργάζεσαι τώρα.

     

     

    Κανονικά θα έπρεπε αυτά να στα πουν και να δεχτούν τα χαρτιά σου και στο τοπικό ΤΣΜΕΔΕ (είσαι Κρήτη, απ'ό,τι βλέπω). Αν βρεθείς Αθήνα για άλλο λόγο, πήγαινε καλύτερα στα κεντρικά του ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4) για να ξεμπερδεύεις. Αρμόδιο είναι το Τμήμα Εισφορών http://www.tsmede.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1/tabid/77/Default.aspx , αλλά τηλέφωνα συνήθως δε σηκώνουν.

     

    Δε χρειάζεται να πας ΤΕΕ, πολεοδομίες, περιφέρειες κλπ.

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες! Συνάδελφε stat, αν επιτρέπεται, ο φίλος σου εργάζεται εντός ή εκτός ΕΕ? Γνώριζα μόνο για το ΚΥΤ και εντος ΕΕ. Αν με αυτή τη διαδικασία καλύπτομαι εκτος ΕΕ, θα με έχεις γλυτώσει απο μεγάλη ταλαιπωρία! 

  2. Συνάδελφοι, διαμένω και εργάζομαι μόνιμα στο εξωτερικό και ψάχνω να μάθω τι πρέπει να κάνω ακριβώς (αιτήσεις, δηλώσεις, έγγραφα) για να διαγραφώ απο το ΤΣΜΕΔΕ.  Διαβάζω τις πληροφορίες και συζητήσεις εδώ, αλλά στο τοπικό ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ δεν ξέρουν να μου πούν τίποτα. Παρακαλώ, όποιος μπορεί να μου πεί ποια είναι τα υπεύθυνα τμήματα στα κεντρικά των ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, θα του ήμουν ευγνώμων.

  3. Με όλο το σεβασμό, εκτός του ότι εργάζονται και ξένοι άνθρωποι στη χώρα μας , ποιό είναι το ποσοστό των ελληνικών προιόντων σε ένα κτήριο στην Ελλάδα; Υπάρχουν εταιρίες που ενδιαφέρονται για το πως οι νέες πρακτικές τους αφορούν. Ευχαριστώ για την ενημέρωση.

  4. Γνωρίζει κανείς, αν το λογισμικο του ΤΕΕ για το ΚΕΝΑΚ, έχει επιλογή για χρήση σε δεύτερη γλώσσα (αγγλικά, γερμανικά); Manual; Για το ίδιο το ΤΟΤΕΕ δεν ρωτάω καν.

     

    Ευχαριστώ

  5. Για μια εγκατάσταση σε στέγη ή δώμα, γνωρίζει κανείς πόσο μεγάλη είναι η επιρροή της θερμότητας που εκλύουν τα ΦΒ στην ενεργειακή απόδοση του κτηρίου ή στη μελέτη κλιματισμού;

    Αν δηλαδή, συγκεντρώνουν θερμοκρασίες 50-60 βαθμούς, δεν πρέπει αυτό να συνυπολογιστεί; Το χειμώνα, φαντάζομαι θα βοηθούν την κατάσταση, αλλά το καλοκαίρι;

     

    Επίσης, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι ώστε να ψύχονται τα πάνελ;

     

    Ευχαριστώ

  6. Τελικά, ποιό είναι το όριο ύψους για εγκατάσταση ΦΒ <10kW σε δώμα;

     

    Ρωτάω, γιατί με τις κατάλληλες βάσεις μπορεί να ελαχιστοποιηθούν οι σκιάσεις απο σειρά σε σειρά και να αξιοποιηθεί καλύτερα ο χώρος, αλλά μου φαίνεται πολύ λογικό το να υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί.

     

    Επίσης, γνωρίζετε που μπορώ να βρώ κάπου συγκεντρωμένους τους όρους της εγκατάστασης;

    Ισχύει (στην πράξη) ότι πρέπει να τηρείται απόσταση 1 m περιμετρικά σε δώμα;

     

    Ευχαριστώ!

  7. Ως διπλ. ΗΜ, μέλος ΤΕΕ, μπορώ να αναλάβω μελέτη συστήματος Φ/B (για στέγη), χωρίς να έχω κάνει έναρξη;

    Απαιτούνται τιμολόγια κτλ.;

    Μου ζητάνε φίλοι μου να τους κάνω τη μελέτη και δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να κάνω έναρξη μόνο για αυτό το λόγο.

     

    Ευχαριστώ.

  8. Ναι, ο υπολογισμός της ισοδύναμης είναι για να έχω μια ιδέα για το πόσο καλή είναι η επένδυση. Δεν παει κανείς να τα κλείσει για 25 χρόνια. Αλλωστε στα φωτοβολταικά τα βάζει η τράπεζα. Πάντως με ένα πρόχειρο υπολογισμό τα 30 γίνονται 150 σε 25 χρόνια με ετήσιο επιτόκιο 6,6%.

    Αλλά χρειάζονται και άλλοι υπολογισμοί και δεν είναι η ώρα...

  9. Για να καταλάβω. Ο στόχος αν δεν κάνω λάθος είναι να φτάσουν τα φωτοβολταικά στα 1500 MW το 2014. Δηλαδή πάνω κάτω 10-15% επι του συνόλου. Χωρίς να υπολογίζονται τα οικιακά. Αυτο το, ας πούμε, 10% θα το πληρώνει η ΔΕΗ 3-5 φορές απο την τιμή που πουλάει; Δεν θα αναγκαστεί να αυξήσει σημαντικά την τιμή πώλησης; Έστω, κερδίζει σε κόστος παραγωγής, δίκτυα, πρόστιμα κτλ. Αλλά πάλι...

    Και ο στόχος είναι το 20%, που λογικά θα γίνει επιδοτούμενο με τον ίδιο τρόπο.

     

    Μάλλον κάτι ουσιαστικό έχω χάσει και θα ήθελα να καταλάβω πως θα λειτουργήσει το πράγμα.

    Η απορία είναι, πως θα πληρώσει αυτές τις τιμές η ΔΕΗ; Επιδοτείται με τη σειρά της απο την ΕΕ;

     

    Επίσης (για επιβεβαίωση κάποιων πρόχειρων υπολογισμών), ποιά είναι η ισοδύναμη επένδυση, αν κλείσει κανείς τα ίδια λεφτά για 25 χρόνια; Με τί επιτόκιο θα έχει τα ίδια κέρδη;

  10. Ψάχνοντας για εκπαιδευτικά σεμινάρια, διαπίστωσα ότι σε Η.Π.Α. (energy audit) και Αγγλία (energy assessor), ως ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί να εργασθεί ο οποιοσδήποτε, αρκεί να παρακολουθήσει τα αντίστοιχα σεμινάρια και να περάσει τις αντίστοιχες εξετάσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.