Μετάβαση στο περιεχόμενο

kostis68

Members
  • Περιεχόμενα

    35
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από kostis68

  1. Έχω την αίσθηση ότι το 17α είναι όλο το ζουμί το Ν4178, αφορά την κόκκινη γραμμή τις 28/07/2011 και ότι πιθανός να είναι σκόπιμα διφορούμενο !

     

    Είναι πολύ πιθανόν να αφορά τον μεγάλο αριθμό αυθαίρετων νεόδμητών (ειδικά στα ακριβά νησιά) που κατασκευάστηκαν με δήλωση παλαιότητας ιδιοκτήτη και επί Παπακωνσταντίνου τα έβγαλαν στην φόρα στα ΜΜΕ με δορυφορικές. Μιλάμε για κανονικά κτίρια με  πολύ χοντρά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Γι 'αυτο  και η τελευταία πρόταση της  παραγράφου οπού όπως την καταλαβαίνω διαγράφονται τα επιβληθέντα πρόστιμα ανέγερσης για αυτά που έχουν κατεδαφιστεί (πέρα από τα διατήρησης που θα νομιμοποιηθούν για 10 χρόνια)

    Τα περί "ως προς τη χρήση και μόνο" όταν αφορά αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης αποκλειστικά κατοικίας" είναι πιθανών ο λεκτικός καλλωπισμός της παραγράφου 17α.

     

    Μπράβο dimmitri GM you probably nailed it!

     Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Και εγώ δεν πιστεύω πως αυτό μπήκε "τυχαία" ή "εκ παραδρομής".

    Και για του λόγου το αληθές παραθέτω το άρθρο 38 §1:

    "1. Όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις, οι οποίες εκτελέστηκαν μετά τις 28.7.2011, καθώς και αυτές που δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος (!!!!), είναι κατεδαφιστέες. "

    Τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής, και ποιο το σκεπτικό του... ο έχων νου νοήτω!... καθώς οι καιροί είναι πονηροί... και οι πληστηριασμοί ανοίγουν... και μετέπειτα "μικροπαραβάσεις" δεν μπορούν να παρεμποδίζουν τις διαδικασίες...

    Και όποιος διαφωνεί... ας το πει!

  2. Ρυμοτομικό και βέβαια υπάρχει (το έχω μπροστά μου) και βλέπω ότι το μισό περίπου σπίτι είναι μέσα στα 4 μέτρα (λογικά μεταξύ ΟΓ και ΡΓ), όπως επίσης ούτε κολλάει ούτε αφήνει Δ από τα γειτονικά οικόπεδα.

     

    ΔΗΛΑΔΗ

     

    Εγώ θα λάβω υπόψη μου ότι επειδή τώρα υπάρχει ρυμοτομικό, η "φέτα" που είναι εκτός ΟΓ είναι παράνομη?

     

    Αν κατάλαβα καλά, το κτίριο βρίσκεται εντός της υποχρεωτικής πρασιάς. Αν ναι, τότε τα μ² που βρίσκονται εντός πρασιάς, υπολογίζονται στο Ε.Ε.Πρόστιμο.

    Εκεί που έχει πρόβλημα είναι στις αποστάσεις Δ. Την στιγμή που δεν έχεις κυρωμένη πράξη εφαρμογής, δεν γνωρίζεις τα τελικά όρια του οικοπέδου. Κατ' επέκταση δεν μπορείς να ξέρεις τις αποστάσεις του κτιρίου από τα πλαϊνά και πίσω όρια του οικοπέδου.

  3. Καλημέρα σε όλους,

    Προσοχή

    Εγκύκλιο 13.

    Παράδειγμα 2 (εκτός σχεδίου), υπόθεση (γ). 50μ² πλακόστρωμένου υπαίθριου χώρου (ασκεπής veranda) σε βάρος της υποχρεωτικής φύτευσης.

    Η υποχρεωτική φύτευση καθορίζεται από τον Κτιριοδομικό Κανονισμό αρθρο 23. Ο υπογράφων του παραδείγματος θα έπρεπε να είχε υπόψη του και το άρθρο 36§2.1 που λέει: Κατ'εξαίρεση δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις: 2.1 των άρθρων 10,20 και 23 §1,2,3 και 5 στις περιοχές που βρίσκονται εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως....

    Βγάλτε λοιπόν τα συμπεράσματα μόνοι σας....

    Απλώς σας υπενθυμίζω πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μία εγκύκλιος να αλλοιώσει ή αναιρέσει νόμο ή άρθρο αυτού.

    • Upvote 1
  4. Επιπλέον,

    Παράρτημα της εγκυκλιου: 6. περί ύψους.

    Ελπίζω να εννοεί ο/η γράφων, όταν αναφέρεται στην "αντίστοιχη επιφάνεια", να εννοεί στην αναγωγή του επιπλέον όγκου σε επιφάνεια και όχι στην πραγματική επιφάνεια που έχει υπέρβαση όγκου.

    Και για να γίνω πιο σαφής:

    Κτίριο με άδεια, που δεν έχει υπέρβαση δόμησης και κάλυψης, έχει κάνει έναν όροφο 20εκ. ψηλότερο. Στο τμήμα αυθαιρέτων, τέτοιες υπερβάσεις ύψους υπολογίζονταν με αναγωγή του τελικού όγκου σε μ² (τύπος Εμβαδον x πραγμ. ύψος ορόφου / υψος ορόφου της αδείας ).

    Δεν μπορεί το πνεύμα του νόμου να εξισώνει έναν ιδιοκτήτη που έχει κτίσει έναν όροφο πλήρως παράνομο με έναν ιδιοκτήτη που έχει κτίσει (κατά τα άλλα νόμιμο κτίριο) έναν όροφο που έχει μόνο υπέρβαση ύψους. (ελπίζω δηλαδή!!!)

  5. Αρχικά θα σου πω ότι μου είπαν από το τηλέφωνο ΤΕΕ-υπεκά:

     

    Εφόσον ΕΚΚΡΕΜΕΙ η πράξη εφαρμογής, ασχέτως αν υπάρχει ΦΕΚ, το οικόπεδό σου θεωρείται ΕΚΤΟΣ !!!

     

    Προσωπικά, μου φαίνεται λάθος, αλλά δεν έχω τις γνώσεις να το κρίνω. Ίσως κάποιος παλαιότερος συνάδερφος μπορεί να μας διαφωτίσει.

     

    ΥΓ για να γελάσουμε: Με αποδεδειγμένη όμως παλαιότητα, είτε με φωτογραφία του, είτε με δημόσιο έγγραφο!

     

    Καλημέρα σε όλους,

    Μην μπερδεύουμε την κύρωση της πράξης εφαρμογής με το ρυμοτομικό σχέδιο. Τα Ο.Τ., οι δρόμοι, οι κοινόχρηστοι και κοινοφελείς σώροι ορίζονται με το ρυμοτομικό σχέδιο. Κατόπιν έρχεται η πράξη εφαρμογής, η οποία καθορίζει τις τελικές ιδιοκτησίες και υπολογίζει εμβαδά και εισφορές. Συνεπώς, εφόσον υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο (ανεξαρτήτου κύρωσης της πράξης εφαρμογής), το οικόπεδο θεωρείται εντός σχεδίου.

    Μην έχετε και πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του καθενός από ΤΕΕ ή ΥΠΕΚΑ. Είναι προφορικός λόγος, ανυπόγραφος και συνεπώς χωρίς ευθύνη.

    Και για να αποδείξω τις επιφυλάξεις μου, αναφέρω την περίφημη εγκύκλιο 13 που μας δώθηκαν μέσω αυτής και τα περίφημα παραδείγματα.

    Παράδειγμα 2 (εκτός σχεδίου), υπόθεση (γ). 50μ² πλακόστρωμένου υπαίθριου χώρου (ασκεπής veranda) σε βάρος της υποχρεωτικής φύτευσης.

    Η υποχρεωτική φύτευση καθορίζεται από τον Κτιριοδομικό Κανονισμό αρθρο 23. Ο υπογράφων του παραδείγματος θα έπρεπε να είχε υπόψη του και το άρθρο 36§2.1 που λέει: Κατ'εξαίρεση δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις: 2.1 των άρθρων 10,20 και 23 §1,2,3 και 5 στις περιοχές που βρίσκονται εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως....

    Βγάλτε λοιπόν τα συμπεράσματα μόνοι σας.... Απλώς σας υπενθυμίζω πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μία εγκύκλιος να αλλοιώσει ή αναιρέσει νόμο ή άρθρο αυτού.

    • Upvote 2
  6. καλημερα! έχω μια ερώτηση για το τι θεωρείται βοηθητική χρήση ώστε να πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 0,5:

    _1.έστω ότι υπάρχει υπόγειο garage ή ημιυπαίθριος που έχει αλλάξει χρήση (και δεν έχει υπαχθεί στον Ν.3843/10). πριν ήταν βοηθητική χρήση αλλά πλέον έχει γίνει κύρια. πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5??? δηλαδή λαμβάνω υπόψη την προηγούμενη χρήση βάσει της άδειας ή την παρούσα αυθαίρετη χρήση???

    _2.έστω ότι υπάρχει αυθαίρετη αποθήκη (δηλ. βοηθητικός χώρος) χωρίς άδεια. εδώ ποιον συντελεστή χρησιμοποιώ??

     

    Προσοχή στον μειωτικό συντελεστή βοηθητικού χώρου.

    Ο νόμος (και το φύλλο καταγραφής) ορίζει πότε μπαίνει ο μειωτικός συντελεστής. ".... για όλους τους χώρους σε υπόγειες στάθμες, τα πατάρια που πολεοδομικά δεν αποτελούν όροφο και τις σοφίτες, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%"

    Συνεπώς δεν ενδιαφερόμαστε για την πολεοδομική ή πραγματική χρήση του χώρου (όπως π.χ. αποθήκη ή λεβητοστάσιο στο ισόγειο), αλλά αν τηρούνται τα παραπάνω.

  7. Δεν πιστεύω να ισχύει.

    Με την λογική αυτή το πρόστιμο θα έβγαινε

    σαν να ήταν ολόκληρος ο όροφος αυθαίρετος,

    ενώ η παράβαση είναι μόνο η υπέρβαση ύψους

     

    Σχετικά με την υπέρβαση ύψους χωρίς υπέρβαση δόμησης.

    Το τμήμα αυθαιρέτων στις πολεοδομίες, όταν υπολόγιζαν το πρόστιμο τέτοιων περιπτώσεων ακολουθούσαν την παρακάτω λογική:

    πχ. Υπέρβαση ύψους 60εκ. (έστω και αν αυτή ήταν συνολική υπέρβαση ορόφων π.χ. 20εκ στο ισόγειο, 20 εκ. στον α΄ όροφο και 20 εκ. στο β' όροφο)

    Την ανήγαγαν σε μ² του τελευταίου ορόφου. Δηλαδή (έστω ο τελευταίος όροφος 100μ² με ύψος ορόφου 3μ). Υ.Δ.=(100μ²*0,60μ)/3μ=20μ². Και βάσει αυτών των μ² έβγαζαν το πρόστιμο.

    Κάποιος είπε πως ρώτησε στο ΤΕΕ και του είπαν πως η υπέρβαση ύψους χωρίς υπέρβαση δόμησης πάει με αναλυτικό.

    Τι να σας πω? Ας ελπίσουμε να βγεί καμμία επίσημη οδηγία γι' αυτό! (τώρα μάλιστα!!!)

  8. Καλησπέρα σε όλους.

    Από όσα έχω καταλάβει από τους "ωραίους" μας νόμους, παραθέτω τα ακόλουθα (και αν κάνω λάθος, πραγματικά διορθώστε με!!):

     

    Είτε υπάρχει φάκελος αδείας, είτε όχι, επί της ουσίας καλούμαστε να κάνουμε εκ νέου αποτύπωση του όλου κτιρίου (ή οριζόντας ιδιοκτησίας). Μην ξεχνάμε πως στη β φάση έχουμε (τουλάχιστον) και ένα διάγραμμα κάλυψης να παραδώσουμε.

    Συνεπώς μία ελάχιστη εργασία είναι η αποτύπωση αρχιτεκτονικών (κανονικά και στατικών γιατί εκρεμεί και ένα δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας του φέροντος οργανισμού)

    Δηλώνουμε το έργο στο ΤΕΕ και βγάζει την όποια "νόμιμη" αμοιβή. Εάν θέλουμε να κάνουμε έκπτωση, συμπράτουμε ιδιωτικό συμφωνητικό με τον ιδιοκτήτη και το αποστέλλουμε στο ΤΕΕ για έγκριση. Το ΤΕΕ το ελέγχει, και αν η αμοιβή (με τα λόγια του νόμου) "είναι ασυνήθιστα χαμηλή"(!!!!), ζητά έγγραφη αιτιολογία!!! Κατόπιν αυτού είτε εγκρίνει το συμφωνητικό είτε όχι. (Κουρείς σας στέλνω αυγά για κούρεμα!!!). Αν όχι, ξαναγυρνάμε εκεί που είμασταν!!!! στη νόμιμη αμοιβή - μετά από μία ταλαιπωρία. Άστε που κανονικά και το ιδιωτικό συμφωνητικό θα πρέπει να κυρωθεί και από την εφορία (άλλα ψιλά γράμματα)

    Προφανώς ο υπουργός δεν έχει διαβάσει τον νόμο, και λέει ό,τι του λένε... (τι να κάνει και αυτός! Δεν προλαβαίνει... έχει και τα φωτοβολταϊκά της Γερμανίας...)

    Α! και κάτι άλλο. Λογικά (νομικά προκείπτει το παρακάτω), κάθε έργο που δηλώνεται στο ΤΕΕ, η αμοιβή θα πρέπει να κατατείθεται με γραμμάτιο είσπραξης αμοιβών μηχανικού στην ΕΤΕ.

    Άρα επίσης έχουμε και υποχρέωση ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικού και ιδιοκτήτη).

    Κατά τα άλλα, η αμοιβή απελευθερώθηκε και αποτελεί θέμα ιδιωτικής συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη. Αν ήθελαν αυτό το πράγμα, απλώς θα καταργούσαν το Π.Δ., δεν θα θέσπιζαν νέο νόμο (που απελευθερώνει τις εταιρείες και τα μεγάλα συμφέροντα, και εξαφανίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς!)

    Συγνώμη εάν έφυγα ελαφρώς από το θέμα, αλλά να είμαστε έτοιμοι του τι μπορεί να μας συμβεί σε περίπτωση ελέγχου (ΤΕΕ-ΔΟΥ).

  9. Ανάλυση για το θέμα του τι δηλώνεται ξανά από τα δηλωμένα με τον Ν.1337 έχει κάνει και ο συνάδελφος armenopoulos εδώ και αυτή θεωρώ ως την ορθή αντιμετώπιση του θέματος.

     

    Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα του armenopoulos . Κρατώ όμως τις επιφυλάξεις μου για ένα θέμα. Τα πρόστιμα που έχουν να επιβληθούν στην όποια νομιμοποίηση αυτών που δεν έχουν οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση. Καθώς υπάρχει το αρθ. 32 (καταργούμενες διατάξεις) και επιβάλει άλλον υπολογισμό προστίμων (αρθ. 27§1). Όταν συζήτησαν το θέμα στη βουλή, μοιράστηκε πίνακας με τις καταργούμενες διατάξεις.

    http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/tropopoioumenesauereta.pdf

    Συνεπώς μήπως πρέπει να ξαναδηλωθούν, να πληρωθεί το παράβολο και να προβούν σε έκδοση οικ.άδειας εντός τριών ετών? (εφόσον έχει το κτίριο τις προδιαγραφές!)

  10. kostis68 να ρωτήσω,η Α και Β φάση είναι η δήλωση του ακινήτου και η πληρωμή της εισφοράς αντιστοιχα,σωστα?(= προσωρινη αναστολή κατεδάφισης) Αν δεν βλεπω πουθενα στον φάκελο αποφαση νομάρχη σημαίνει οτι δεν έχει πάρει ορστική αναστολή(φαση Γ)?σωστα?Τότε δικαιούται να υπαχθει στον 4014?

     

    Κανονικά πρέπει να υπάρχει στην πολεοδομία βιβλίο που να καταγράφει κάθε όνομα που έχει υπαχθεί στον Ν1377/83, καθώς και σε ποιά φάση βρίσκεται. Ψάξε και εκεί. Απο κει και πέρα (και επειδή έχουμε οργανωμένο κράτος και πολεοδομίες αντίστοιχα), ο θεός μαζί σου!!!

    Και για να μην μπερδευόμαστε. Ένα κτίριο που έχει εξαιρεθεί από κατεδάφιση με τον Ν1377/83, θα πρέπει η σημερινή του κατάσταση να είναι σύμφωνη με τα σχέδια που είχαν κατατεθεί τότε. Διαφορετικά θεωρείται πως η όποια διαφορά έγινε κατόπιν εξαίρεσης. Και τότε θα πρέπει να ξαναδηλωθεί η διαφορά ως νέα αυθαιρεσία. (στην περιοχή μου έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις)

  11. Συνάδελφοι, μια βοήθεια στο εξής:

     

    Στο πατρικό μου,η γιαγιά είχε φτιάξει μια προσθήκη στην υπάρχουσα κατοικία της, για την οποία υπάρχει άδεια.

    Η αυθαίρετη προσθήκη είναι περίπου 40τ.μ. και περιλαμβάνει σκάλα ένα υπνοδωμάτιο και μια τουαλέτα.

    Για να υπολογίσω το πρόστιμο τώρα:

     

    Τιμή ζώνης = 352ε

    Θέση = εντός σχεδίου

    Χρήση = εδώ τι επιλέγω,εφόσον είναι πλέον κομμάτι της κύριας κατοικίας σαν προσθήκη; (προσωπικά έβαλα "κύρια και μοναδική κατοικία")

    Δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, για την προσθήκη.

    Ανέγερση = προ του 83 (μπορεί να αποδειχθεί με την 1η ηλεκτροδότηση).

     

    Τα υπολογίζω σωστά; 500ε παράβολο και 253.44ε πρόστιμο.

     

    Υπάρχει άδεια για την υπάρχουσα κατοικία. Η προσθήκη είναι καθ' υπέρβαση της υπάρχουσας άδειας. Επιλογή "υπάρχει άδεια": "ναι".

  12. .............. Στην ουσία δεν είναι ιδιωτικό συμφωνητικό αλλά σου χορηγείται εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια. ......

     

    Άλλο θέμα. Έστω ότι ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το αυθαίρετο είναι κατασκευασμένο πριν το 1983 με υπεύθυνη δήλωση χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Σε εκείνη την περίπτωση τι γίνεται? Εκτός από αεροφωτογραφίες και βεβαίωση της ΔΕΗ για πρώτη ρευματοδότηση τι άλλο αποδεικτικό παλαιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί? Ρε παιδιά η διαφορά στα πρόστιμα για ένα αυθαίρετο που κτίστηκε π.χ το 1983 και ένα του 1984 είναι τεράστια. Στη δική μου περίπτωση προκύπτει 8000 € για ακίνητο χωρίς άδεια εκτός σχεδίου...

     

    Μην παρεξηγηθεί η απάντησή μου με τον όρο "ιδιωτικό συμφωνητικό". Επειδή οι λέξεις έχουν βαρύτητα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ούτε τον όρο εξαίρεση από κατεδάφιση. Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα είναι ακριβώς αυτό που λέι η αρχή του άρθ. 24 "Αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων..." και τίποτε άλλο. Ούτε νομιμοποίηση, ούτε εξαίρεση απο κατεδάφιση (έστω και αν ισχύει για 30 χρόνια). Μπορεί να φανεί σε πολλούς λογοπαίγνιο, αλλά δεν είναι. Ο όρος εξαίρεση έχει καθολική σημασία, και δεν είναι περιορισμένος στον χρόνο (δηλαδή εξαίρεση ενός κανόνα για τόσα χρόνια, δεν έχει νομική υπόσταση. Όταν κάτι εξαιρείται από έναν κανόνα, εξαιρείται πλήρως)

     

    Σε ό,τι αφορά τον χρόνο κατασκευής, το πρώτο βασικό είναι το Ε9. Εκεί πρέπει να το έχει δηλωμένο, καθώς επίσης από εκεί φαίνεται η παλαιότητά του ή ο χρόνος κατασκευής. Γι'αυτό και το ζητούν στη β φάση. Εκεί θα προκύψουν και άλλα προβλήματα. Εάν κάποιος δεν το έχει δηλωμένο, πιθανά να έχει προβλήματα. Βέβαια υπάρχει και μία λογική σε αυτό. Πως θες να ρυθμίσεις το αυθαίρετό σου, τη στιγμή που το κρύβεις και δεν φορολογείσαι για αυτό.

    Άλλο αποδεικτικό μπορεί να αποτελεί η πληρωμή ενσήμων στο ΙΚΑ (πολλοί ιδιοκτήτες, παρότι έκτιζαν αυθαίρετο, είχαν πληρώσει κάποια ένσημα!!!).

  13. Καλημέρα σε όλους,

    Ν.4014 αρθ.23§2β.

    Αυθαίρετες κατασκευές που έχουν πάρει εξαίρεση από κατεδάφιση με τον Ν1337/83 (νόμος του Τρίτση - θεός σ'χωρεσ' τον), δεν χρειάζεται να υπαχθούν στον νόμο. Προσοχή όμως! (γιατί ο κόσμος νομίζει πολλά).

    Όχι να είναι μόνο δηλωμένα με τον Ν1337, αλλά να έχουν πάρει την εξαίρεση με απόφαση νομάρχη.

    Πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία και νομίζουν πως επειδή έκαναν μία δήλωση ή πλήρωσαν το πρόστιμο, έχουν ολοκληρώση και την διαδικασία.

     

    Συνεπώς σε ένα κτίριο που ο ιδιοκτήτης του έχει προβεί στην Α και Β φάση του Ν1337/83 (δεν έχει δηλαδή εξαίρεση από κατεδάφιση), (λογικά και αφού δεν εξαιρείται του Ν.4014) θα πρέπει να τα ξαναδηλώσει όλα. (παλιά και καινούρια. Τα παλιά με μειωτικό συντελεστή 0,15, τα καινούρια με όποιο συντελεστή αποδεδειγμένα έχει - αν έχει.). Εφόσον έχει πληρώσει παλιά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, τα ποσά αυτά θα αφαιρεθούν από τις τελευταίες δόσεις.

    Προσοχή, γιατί μετά τη λήξη των δηλώσεων και βάσει του αρθ.32, τα παλιά πρόστιμα καταργούνται και επιβάλλονται νέα (αρθ.27§1).

     

    Επίσης, κτίριο που έχει εξαιρεθεί από κατεδάφιση με τον Ν1337/83, κανονικά θα έπρεπε να είχε βγάλει οικοδομική άδεια (Η εξαίρεση από κατεδάφιση δεν αντικαθιστά την οικοδομική άδεια). Συνεπώς (πάντα λογικά και βάσει των νόμων) έαν σε τέτοιο κτίριο υπάρχει εκ νέου αυθαιρεσία, στο κουτάκι 1 (εάν υπάρχει οικ. άδεια) θα έβαζα όχι. Ωστόσο αυτό, παραμένει προσωπική κρίση.

  14. Ας πω και εγω τον πονο μου....

    Εχω εκτος σχεδιου χωρις οικοδομικη αδεια... Εχει υπογειο, εχει εξωτερικη σκαλα, εχει μαντροτοιχο και πλακοστρωση....

    α) Υπολογιζω τα τετραγωνικα της κατοικιας σε ενα εντυπο...

    β) Το υπογειο πως? σαν βοηθητικο χωρο??? αφου το 5 που δινει τα

    τετραγωνικα των βοηθητικων χωρων δεν μπαινει στα χωρις οικοδομικη

    αδεια....

    γ) Την σκαλα φανταζομαι την βαζω στα τετραγωνικα της κατοικιας....

    δ) Αλλα την σκαλα που παει στο υπογειο???

    ε) μαντροτοιχο και πλακοστρωση σαν δυο επιπλεον παραβασεις με

    αναλυτικο???

     

    Στο Δαφνι προλαβαινω να κλεισω θεση??????

     

    Καλή σου μέρα,

    Να τα πάρουμε με τη σειρά.

    Το κτίριο είναι υπερυψωμένο ισόγειο? Δηλαδή η σκάλα

    -ΥΔ τα μ² της κατοικίας

    -ΥΔ τα μ² του υπογείου με συντελεστή 0,5 (βοηθητική χρήση)

    -Εάν η σκάλα είναι "κλιμακοστάσιο" που πάει στον κύριο χώρο και είναι η μοναδική είσοδος προς την κατοικία, θεωρείται κύριος χώρος και θα πρέπει να μπει στα μ² της ΥΔ. Εάν όμως είναι διαμόρφωση εδάφους (μία σκάλα ανοικτή με (π.χ.) 5 πατήματα που πάει από το διαμορφωμένο έδαφος σε (π.χ.) στο κτίριο), τότε πάει με αναλυτικό.

    -Η σκάλα που πάει στο υπόγειο, θεωρείται πάλι διαμόρφωση εδάφους, και θα πάει και αυτή με αναλυτικό

    -Μαντότοιχος με αναλυτικό (πχ. 12000€/5000€=3 παραβάσεις - πάντα σύμφωνα με τα "παραδείγματα)

    -Όταν λες πλακόστρωση, τι εννοείς?

     

    Α! και για το Δαφνί δεν έχουμε θέσεις (τις έχουμε κλείσε για τα κεφάλια που έβγαλαν τον νόμο, τις οδηγείες και τα παραδείγματα.) Είναι πλήρες. Σε Λέρο είχαμε κάτι, αλλά μας το έκλεισαν και αυτό!

  15. Να επαναφέρω λίγο αυτό το ερώτημα; Μήπως γνωρίζει κανείς;

     

    Επίσης αυτό που λέγατε για το εξαρτημένο τοπογραφικό θα πρέπει να υπάρχει και σε περίπτωση κτιρίου με άδεια αλλά εκτός σχεδίου οικισμού; Είναι σίγουρο αυτό; Γιατί υπάρχει ήδη το τοπογραφικό της άδειας.

     

    Καλημέρα σε όλους,

    Ν.4014 αρθ.23§2β.

    Αυθαίρετες κατασκευές που έχουν πάρει εξαίρεση από κατεδάφιση με τον Ν1337/83 (νόμος του Τρίτση - θεός σ'χωρεσ' τον), δεν χρειάζεται να υπαχθούν στον νόμο. Προσοχή όμως! (γιατί ο κόσμος νομίζει πολλά). Όχι να είναι μόνο δηλωμένα με τον Ν1337, αλλά να έχουν πάρει την εξαίρεση με απόφαση νομάρχη. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία και νομίζουν πως επειδή έκαναν μία δήλωση ή πλήρωσαν το πρόστιμο, έχουν ολοκληρώση και την διαδικασία.

    Ν.4014 αρθ.23§2δ.

    Το άρθρο 20 του Ν1337/1983 αναφέρεται στην εξαίρεση από κατεδάφιση με τον Ν720/1977.

    Εξαρτημένο τοπογραφικό χρειάζεται για αθαίρετες κατασκευές/χρήσεις που:

    - Δεν υπάρχει οικοδομική άδεια

    - Υπάρχει, αλλά έχει χαθεί ο φάκελος

    - Στα εκτός σχεδίου

    - Στους οικισμούς χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο

    Το τοπογραφικό της άδειας ενός κτιρίου σε εκτός σχεδίου δόμηση ή εντός οικισμού, υπάρχει στον φάκελο της άδειας, αλλά -συνήθως- δεν είναι εξαρτημένο. Γιαυτό και το ζητά.

     

    Επίσης, κτίριο που έχει εξαιρεθεί από κατεδάφιση με τον Ν1337/83, κανονικά θα έπρεπε να είχε βγάλει οικοδομική άδεια (Η εξαίρεση από κατεδάφιση δεν αντικαθιστά την οικοδομική άδεια). Συνεπώς (πάντα λογικά και βάσει των νόμων) έαν σε τέτοιο κτίριο υπάρχει εκ νέου αυθαιρεσία, στο κουτάκι 1 (εάν υπάρχει οικ. άδεια) θα έβαζα όχι. Ωστόσο αυτό, παραμένει προσωπική κρίση.

  16. Συναδερφε εσυ γιατι εισαι τοσο σιγουρος οτι δεν γινεται?συγγνωμη κιολας αλλα εχει ολοκληρο θεμα και κανεις μας δεν εχει βρει ακρη....στο ειπαν καπου υπευθυνα?

     

    Καλημέρα σε όλους,

    Σύμφωνα με το αρθ22§3,

    "Κάθε κατασκευή που εκτελείται α)χωρίς άδεια, β)καθ' υπέρβαση της άδειας... κλπ... είναι αυθαίρετη κ.λ.π.... Αυθαίρετη κατασκευή η οποία δεν παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις... κ.λ.π.... είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας."

    Η έκδοση οικοδομικής άδειας συνοδεύει και ελέγχει όλη την ιδιοκτησία (οικόπεδο - αγροτεμάχιο - ή έστω τμήμα αυτής εάν υφίσταται σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας). Με λίγα λόγια, δεν μπορείς να βγάλεις οικοδομική άδεια για π.χ. νέο κτίριο ή μία προσθήκη, εάν μέσα στο οικόπεδο έχεις (π.χ. παλιό κτίριο) αυθαίρετο. Σε αυτή την περίπτωση (κανονικά) πρώτα νομιμοποιείς το αυθαίρετο (μία άδεια) και μετά μπορείς να προβείς σε έκδοση αδείας νέου κτιρίου (ή προσθήκης) (δεύτερη άδεια).

    Βέβαια προς χάριν οικονομίας χρόνου και χρημάτων, οι πολεοδομίες αποδέχονται την ταυτόχρονη κίνηση νομιμοποίησης-προσθήκης. Αυτό όμως δεν σημαίνει προς είναι και απόλυτα νόμιμο. Για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα.

    Ο νόμος Ν.4014/2011 μιλά για υπαγωγή και ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης, και δεν αποτελεί πολεοδομική ρύθμιση ή διάταξη.

    Ξεκινά το Β' κεφάλαιο ως εξής: "Αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων κ.λ.π....". Δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη νομιμοποίηση. Φαντάσου λοιπόν πως αυτός ο νόμος είναι μία "ιδιωτική πράξη" μεταξύ κράτους και πολίτη, όπου με απλά λόγια του λέει "δήλωσε το αυθαίρετό σου στην κατάσταση που είναι σήμερα (φωτογραφίες), και εγώ για 30 χρόνια δεν σε χρεώνω με τίποτε άλλο". Γιαυτό και έντεχνα δεν αναφέρεται σε συνέχιση εργασιών στη περίπτωση ατελών αυθαιρέτων οικοδομών. Γιαυτό και προκύπτει θέμα με την αστυνομία, η οποία σε περίπτωση συνέχισης εργασιών οικοδομής χωρίς οικοδομική άδεια είναι υποχρεωμένη να σε σταματήσει.

    Τώρα το πόσο μπορούμε να καταστρατηγήσουμε τον νόμο, ψάχνοντας παραθυράκια, αυτό είναι άλλο θέμα.

    Αυτό που πρέπει όμως να καταλάβουμε είναι πως ο νόμος αυτός δεν είναι πολεοδομική διάταξη (όπως είπα και πιο πάνω).

  17. Μόλις μίλησα με ΤΕΕ (έπιασα γραμμή μετά από 12 λεπτά αναμονής). Αν έχεις περίπτωση που ένα κομμάτι νομιμοποιείται με άρθρο 22 και ένα τακτοποιείται με το Ν.4014 τότε στο μισό εκδίδεις άδεια και στο άλλο μισό όχι. Για όσους είχαν απορία τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις... Γενικά μήπως είναι καλό να ανοίξει ένα θέμα με απαντήσεις από το Help Desk?

     

    Αν ξαναπετύχεις τον κύριο ή την κυρία που στο είπε, να σου το δώσει και εγγράφως και ενυπόγραφο.

     

    @Dim84: Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, αλλά αυτό δεν γίνεται. Η τακτοποίηση δεν είναι νομιμοποίηση. Εάν είχες βγάλει πρώτα την άδεια και τακτοποιούσες το υπόλοιπο θα γινόταν. Το ανάποδο όμως δεν γίνεται.

  18. Πως γίνεται ολική μετατόπιση, λόγω υπερβάσεων???

     

    Έχεις δίκιο. Έτσι όπως το έγραψα δεν ήταν κατανοητό. Το αναδιατυπώνω:

    Έχω μία διώροφη οικοδομή (π.χ. εντός σχεδίου με οικ. άδεια) που έχει εξαντλήσει το σ.δ. Κατά την κατασκευή της έχουμε τα ακόλουθα:

    1. Βρίσκεται σε άλλη θέση, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι πλάγιες αποστάσεις. π.χ. πολύ μεγάλο οικόπεδο.

    2. Ο ιδιοκτήτης κάνει αλλαγή χρήσης υπογείου σε κατοικία (π.χ 40μ²) καθ' υπέρβαση του σ.δ.

    Το κτίριο πλέον δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί αφού η δόμηση υπερβαίνει της επιτρεπόμενης. Αφού δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, δεν μπορεί να γίνει επίσης και αναθεώρηση της οικ. άδειας ως προς το τοπογραφικό διάγραμμα. (Προς πάσα διαφωνία, ενημέρωση φακέλου για νέα θέση, είναι τέχνασμα και δεν είναι νόμιμο. Αλλαγή θέσης οικοδομής είναι πάντα αναθεώρηση αδείας)

    Σύμφωνα λοιπόν με τον Ν.4014, δηλώνεις την Υ.Δ. τα 40μ².

    Την αλλαγή της θέσης της οικοδομής πως θα την δηλώσεις? Κανονικά πρόκειται για κτιριοδομική παράβαση. Αφού οι έξυπνοι κύριοι έμπλεξαν τον "αναλυτικό προϋπολογισμό", σύμφωνα με το υπόμνημα θα πω: "Αναλ. κατασκευής" - "Αναλυτικός αδεία" = τόσα ευρόπουλα (δια) 5000€ = τόσες παραβάσεις. Και το εφαρμόζω: 100.000€ - 100.000€ (γιατί το κτίριο ίδιο είναι)=0€ άρα 0 παραβάσεις!!!

    Και όπως έγραψα και σε άλλο σημείο του φόρουμ: Προσοχή στα παραδείγματα. Δεν αποτελούν μέρος του νόμου, δεν είναι δημοσιευμένα σε κανένα ΦΕΚ και σίγουρα δεν μπορούν να καταστρατηγούν κανένα άρθρο του νόμου. Και επιπλέον μας εκθέτουν, χωρίς καμμία νομική κάλυψη!

  19. καλησπέρα σε όλους,

    ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: Βάσει ποιας λογικής στηρίζεστε και θεωρείτε πολεοδομική ή κτιριοδομική παράβαση (αναλυτικός προυπολογισμός) έναν εξώστη σε κτίριο αυθαίρετο εκτός σχεδίου και χωρίς οικοδομική άδεια?

    Γιατί αν στηρίζεστε στο πρώτο παράδειγμα το (γ), αυτό αναφέρεται σε άλλο θέμα.

    Κάποιος δε (sorry που δεν θυμάμαι ποιος) ανέφερε πως συμπεριλαμβάνει τα μ² του εξώστη στην υπέρβαση δόμησης. Γιατί?

  20. Και μία ακόμη ερώτηση.

    Το επεξηγηματικό - ερμηνευτικό υπόμνημα (που "ερμηνεύει" τι θεωρείται πολεοδομική και ερμηνευτική παράβαση) από ποιόν είναι υπογεγραμένο?

    Βάσει ποιού νόμου ή εγκυκλίου ή αποφάσεως το ΤΕΕ δημοσιεύει αυτό το υπόμνημα?

    Ποιος καλύπτει τον μηχανικό που ακολουθεί αυτό το υπόμνημα?

    Και ποιανού φαεινή ιδέα ήταν να εντάξει την έννοια του αναλυτικού προϋπολογισμού (πραγματικού? βάσει ΑΤΟΕ? ή άλλου?) στην έννοια της πολεοδομικής ή κτιριοδομικής παράβασης?

     

    Παράδειγμα: Σε κτίριο έχει μεταβληθεί το στατικό σύστημα, αλλάζοντας τις διαστάσεις σε δύο κολώνες (Την 40Χ40 την έκανε 50Χ50, και την 50Χ50 την έκανε 40Χ40). Αυτό αποτελεί κτηριοδομική παράβαση.

    Αναλυτικός προϋπολογισμός σκελετού με νόμιμη άδεια (π.χ. 100.000€) - Αναλιτικού πραγματοποιημένου σκελετού (100.000€) = 0€

    Άρα 0 παράβαση!!!!

    Ωραία!!!! Άρα το κτίριο δεν έχει άλλη πολεοδομική ή κτιριοδομική παράβαση.

    Ήθελα να ξέρω ποιο μυαλό το σκέφτηκε!

  21. Περιπτώσεις

    8. Οικοδομή με Ο.Α. χωρίς υπέρβαση δόμησης/κάλυψης αλλά με παραβίαση πλάγιων αποστάσεων.

    Λοιπή πολεοδομική παράβαση;

     

    Προ του Ν.4014, όταν υπήρχε τέτοια περίπτωση, υπολογίζαμε τα μ² που παραβίαζαν τις πλάγιες αποστάσεις. Φαντάζομαι πως κάτι αντίστοιχο ισχύει. Άλλοστε η υπέρβαση δόμησης είναι τα μ² του κτιρίου που βρίσκονται εντός "Δ".

     

    Η δική μου ερώτηση είναι, τι γίνεται σε περίπτωση που έχω το κτίριο με ολική μετατόπισή του χωρίς παραβίαση των πλάγιων ορίων, αλλά λόγω άλλων υπερβάσεων στη δόμηση, δεν μπορώ να προβώ σε αναθεώρηση της αδείας ως προς τη θέση του κτιρίου.

  22. Τους εξώστες τους βάζεις μαζί με τα τ.μ. του κτηρίου, οπότε δεν παίζει ρόλο αν είναι ανοιχτοί ή κλειστοί.

     

    Καλημέρα σε όλους,

    @architect_duth: Με ποια λογική συμπεριλαμβάνεις τους εξώστες στα τ.μ. του κτιρίου?

     

    Και κάτι ακόμη: Τι εννοείτε όταν λέτε "κλειστοί εξώστες"? Γιατί από ό,τι θυμάμαι δεν υπάρχει τέτοιος πολεοδομικός όρος. Εάν έχει κλειστεί ένας εξώστης, τότε απλά δεν είναι εξώστης. Αποτελεί τμήμα της κατοικίας και προσμετρά στη δόμηση και κάλυψη (συνεπώς συντελεστές δόμησης και κάλυψης). Γι'αυτο και όταν βρίσκεται πάνω από κοινόχρηστο χώρο δεν μπορεί να τακτοποιηθεί. Γιατί δεν μπορείς να έχεις μέρος της κάλυψης του κτιρίου στο κοινόχρηστο χώρο (π.χ. δρόμο)

  23. Ερωτηση ¨αν ξερει κανεις...

    α)Επι του δωματος εχουν αγκυρωθει 3 κλιματιστικα που εξυπηρετουν το ρετιρε πολυκατοικιας. Κατοπιν καταγγελιας στο παρελθον η πολεοδομια επεβαλε προστιμο και ο ιδιοκτητης πληρωνει ετησιως για την "αυθαιρετη κατασκευη" ( 3 κλιματιστικα των 9000BTU το καθενα). Ημαρτον!!

     

    Και για να κουφαθούμε τελείως... (όταν το είχα μάθει δεν πίστευα στα αυτιά μου!!)

    Όταν "αγκυρώνουμε" εξωτερικές μονάδες στην όψη του κτιρίου (σε οποιαδήποτε όψη), χρειάζεται έγκριση από ΕΠΑΕ!!! Γιαυτό και η πολεοδομία (αναγκάστηκε να) επιβάλλει πρόστιμο κατόπιν καταγγελίας.

    Οπότε ξεκρεμάστε τις εξωτερικές μονάδες από τους τοίχους, μπας και ηρεμήσουμε!

  24. Καλημέρα,

    Προσοχή στα παραδείγματα. Δεν αποτελούν μέρος του νόμου, δεν είναι δημοσιευμένα σε κανένα ΦΕΚ και σίγουρα δεν μπορούν να καταστρατηγούν κανένα άρθρο του νόμου. Συνεπώς, και βάσει του αρθ.24 §2γ: "Παράβολο/αποδεικτικό είσπραξης..........., το οποίο σε καμμία περίπτωση δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται με το ειδικό πρόστιμο που προβλέπεται στο παρόν άρθρο...

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.