Μετάβαση στο περιεχόμενο

ikoz

Members
  • Περιεχόμενα

    16
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από ikoz

  1. Σχετικά με το θέμα της μηδενικής δήλωσης, επειδή το έψαξα, δεν χρειαζεται καν να καταθεσεις δηλωση αν δεν υπαρχει εισοδημα. Δηλαδη δεν καταθετεις ουτε μηδενική σαν κατοικος εξωτερικου χωρις κανενα απολυτως εισόδημα.

     

    Δυστυχώς υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορει να βγει εξτρα φόρος στην Αγγλία για εισοδηματα Ελλάδας. Το κλασσικό είναι πραγματα που ειναι έχουν αυτοτελή φορολογηση στην Ελλάδα αλλά πιάνονται σαν φόρος εισοδήματος στην Αγγλία, οπότε μπορει να πανε 40% - εκει πρέπει να πληρωθεί η διαφορά.

     

    Εν παση περιπτωση, το σωστό είναι σαν κατοικος εξωτερικού να γίνει η μεταφορά έδρας, αλλιώς προκύπτουν περισσότερα προβλήματα.

  2. 1. Αφού είσαι ασφαλισμένος, ασκείς δραστηριότητα επομένως δεν μπορείς να είσαι κάτοικος εξωτερικού.

        Από τη στιγμή που θα ζεις μόνιμα στη Βρετανία όμως είσαι φορολογικός κάτοικος εδώ. Οπότε θα πρέπει -θεωρητικά- να δηλώνεις όλα σου τα εισοδήματα εδώ (πόθεν έσχες).

     

    Είμαι στην Αγγλία 8 χρόνια και ασφαλισμένος σε ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ (με απαλλαγές ασφάλισης Α1 καθε ενα δυο χρόνια). Έχω όμως μεταφερθεί στην εφορία κατοίκων εξωτερικού κανονικά, όπως και είναι το νόμιμο να γίνει, αφού ζώ μόνιμα στο εξωτερικό. Σε αυτή την κατάσταση, μπήκα μέλος σε εταιρία στην Ελλάδα χωρίς καποιο ιδιαίτερο θέμα.

     

    Γενικά γίνεται να μεταφερθείς αν είσαι μέλος εταιρίας στην Ελλάδα - αλλά δεν είμαι σίγουρος τι γινεται αν εισαι ελεύθερο επαγγελματίας. Η λογική λέει οτι αν η αλλη χωρα βεβαιώσει οτι είσαι φορολογικός κάτοικος της, και έισαι μισθωτός στην άλλη χώρα, τότε η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εχει πρόβλημα να σε βάλει στην ΔΟΥ εξωτερικού ακόμη και αν εχεις μπλοκάκι ως ελευθ. επαγγελματίας στην Ελλάδα.

     

    Το ότι θα μεταφερθείς στην ΔΟΥ εξωτερικού δεν σημάινει ότι σταματας να κανεις δήλωση - αυτό ισχύει μόνο αν δεν εχεις καθολου εισόδημα στην Ελλάδα. Αν έχεις εισόδημα όμως (πχ από σπίτι, εταιρία, μετοχές κτλ), τότε το δηλώνεις στην Ελλάδα κανονικά. Σαν κατοικός εξωτερικού απλά δεν δηλώνεις το παγκόσμιο εισόδημα στην Ελλαδα.

     

    Το πως φορολογήσε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι άλλο θέμα - τα της Ελλάδας στα φορολογούν στην Ελλάδα, ενώ στην Αγγλία δηλώνεις παγκόσμιο εισόδημα αλλά δεν σου φορολογουν τα της ελλάδας ξανά λόγω διμέρών συμβάσεων.

    Βέβαια αν ο Αγγλικός φόρος είναι μεγαλύτερος στα έσοδα ελλάδας, αναλογα τον τύπο τους, θα σου ζητήσουν την διαφορά.

    • Upvote 1
    • Downvote 1
  3. Γιατί δεν πάτε απλά τη διαγραφή απο τη ΔΟΥ να σταματήσει να χρεώνει ο ΕΦΚΑ

    Sent from my LG-D802 using Tapatalk

    Ποια διαδικασία είναι αυτή? Λεπτομέρειες? Με το διαγραφή εννοείς την μεταφορά στην εφορία κατοίκων εξωτερικού?

  4. Ειμαι και εγω στην ιδια κατασταση. Ενώ το τελευταίο μου Α1 είναι απο Νοέμβρη 2016 μέχρι Νοέμβρη 2018, και το ειχα στείλει στο ΤΣΜΕΔΕ τοτε, με το που εγινε η μετατροπη σε ΕΦΚΑ χρεώνομαι κανονικά. Μπήκα στη σελιδα του ΕΦΚΑ και βλεπω τους χρωσταω 1300 ευρώ - 108 ευρω το μήνα από τον Γενάρη του 2017! Είχα παει το καλοκαίρι στο τοπικό μου ΤΣΜΕΔΕ οταν ήμουν Ελλάδα (όχι Αθήνα) και προφανως δεν ηξεραν τιποτα, είπαν απλά οτι υπάρχει μεγάλο backlog και καποια στιγμή θα περαστεί και το δικό μου Α1. Προφανώς δεν έγινε ποτέ!

     

    Που να απευθυνθω, σε ποιο τηλεφωνο, διευθυνση - που να *ξανα* στείλω το Α1 ?

  5. Ξερει κανένας τι γίνεται με το ΤΣΜΕΔΕ και το ΕΦΚΑ τωρα?
    Ένα μικρό ιστορικό: Είχα απαλλαγή από εισφορές μέσω Α1 για δυο χρόνια μέχρι Σεπτεμβριο του 2016. Τον Οκτώβριο παρέλαβα νέο Α1 (μέχρι 09/2018) και το έστειλα από Αγγλία στο ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα.
    Πριν 2 μέρες με ειδοποίησαν οι δικοί μου ότι μου ήρθε χαρτί να πληρώσω τον ΕΦΚΑ! Μπαινω online και προφανως δεν πηραν ποτέ το Α1 που έστειλα πριν 6 μήνες.
     
    Τωρα τι κάνουμε? Έκανα αίτηση στην Αγγλία να πάρω νέο Α1 (με ισχύ από 09/2016 και πάλι), αλλά που το στελνω στην Ελλάδα? Θέλω να ελπίζω ότι θα διαγραφούν τα ποσά που πρέπει να πληρώσω στον ΕΦΚΑ!
     

     

     

     

    Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
    Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
    Didonis

  6. Να δωσω εδω ενα update.

    Μετα απο ολο αυτο το καιρο ειμαι στο σημειο οπου εχω στηλει το Α1 που μου εστειλαν απο το HMRC στην Ελλαδα και θα το στηλουν στην αρμοδια υπηρεσια αυτη τη βδομαδα οι δικοι μου.

    Το Α1 πηρε χρονο για να το παρω στα χερια μου.. Συμπληρωσα εκεινη την αιτηση, την εστειλα, απαντησαν μετα απο 2-3 βδομαδες να στηλω το payslip μου σαν εξτρα δικαιολογητικό και στοιχεια για τη διευθυνση της εταιριας κτλ, τα εστειλα, και μετα απο αλλες 2 βδομαδες πηρα το Α1. Ομως ηταν λαθος... με ειχαν σαν εθνικότητα Βρετανος μεσα! Τους εγραψα γραμμα (!) να τους το πω (όπως μου ειπαν να κανω τηλεφωνικως), στελνοντας πισω και το Α1 στο φακελο. Μου εστειλαν μαιλ οτι τα πηραν και ολα τα σχετικα, και πηρα το σωστο Α1 μετα απο αλλες 2 βδομαδες.

     

    Anyway, σχετικα με την αιτηση, καθως ειμαι σε δουλεια 'αοριστου' χρονου, εβαλα το max που βγαινει αυτο το εντυπο, 2 χρονια. Στα αλλα στοιχεια, self-employed στην ελλαδα, normal employed στην αγγλια - με στοιχεια εταιριας κτλ.

     

    sustainable τωρα για τις δυο δουλειες δε ξερω να σου πω.. μαλλον 2 αιτησεις πρεπει να κανεις, αλλα ρωτα τους καλυτερα στο τηλεφωνο. Ή στηλε γραμμα :P

    • Upvote 2
  7. Μας κάνουν ΑΦΑΙΜΑΞΗ σε μόνιμη βάση, πήραν ζεστό χρήμα από εμάς να το καταθέσουν στην ΤτΕ και οι αληταράδες του "χρηματοπιστωτικού συστήματος" που ευθύνονται για όλα τα δεινά που ζούμε, αποφάσισαν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν από εμάς, να τα "επενδύσουν" σε "ομόλογα" (αέρα κοπανιστό δηλαδή). Και τώρα μας λένε "κούρεμα". Μήπως επιβάλλεται και εμείς να τους κάνουμε "λαιμόκοψη" τώρα;

    Είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα δυστυχώς. Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, γενικώς έχουν κάποια αποθεματικά, εισφορές κτλ. Αυτά τα επενδύουν σε χρηματοπιστψτικά προιόντα έτσι ώστε να τοκίζονται, να μη χάνουν την αξία τους στο πέρασμα του χρόνου λόγω πληθωρισμού κτλ. (Άλλωστε στα αγγλικά η έκφραση είναι 'pension fund', ακριβως γιατί τα χρήμματα συντάξεων πάνε σε κάποιο fund που τα επενδύει ώστε να αυγατίζουν).

     

    Το πρόβλημα όμως είναι το εξης: Μέχρι το 2007, τα ελληνικά ταμεία απαγορευόταν τα επενδύσουν αυτά τα χρήμματα σε προιόντα εκτός Ελλάδας: Στην ουσία ήταν μονόδρομος να τα επενδύουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θεωρούνταν πιο ασφαλή από τις τράπεζες και στήριζαν και το κράτος ταυτόχρονα. Δεν είχαν άλλη επιλογή με λίγα λόγια να τα βάλουν αλλού τα λεφτά.

    Από το 2007 και μετά αυτό άλλαξε, και άρχισαν κάποια ταμεία να προσπαθούν να περιορίσουν την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα ανταλλάσοντας τα με ξένα καθώς λήγουν κτλ.

    Δεν έχουν λήξει όμως όλα ή δεν ανταλλάχθηκαν όλα. Έτσι τώρα που το κράτος δεν εχει να αποπληρώσει τα ομόλογα, μαζί με τους ξένους θα έχουν μια χασούρα και τα ταμεία..

    • Upvote 1
  8. Έχει πάρει κανείς έγγραφο Α1 από Αγγλία για να στήλει στο ΤΣΜΕΔΕ; Θα ήταν ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε βοήθεια στην συμπλήρωση της φόρμας CA8421 με την οποία ζητάς το Α1. Αυτή τη φόρμα δε πρέπει να συμπληρώσουμε;

     

    Με αυτή τη φόρμα δηλώνεις ότι δουλεύεις ταυτόχρονα σε δύο χώρες. Πως ακριβώς βάζουμε το τσμεδε μεσα; self-employed στην ελλάδα και καλά; Θέλει στοιχεια πχ registered address κτλ και άλλες λεπτομέρειες!

     

    Άλλο: τι συμπληρώνει κάποιος που δουλεύει με σύμβαση αορίστου χρόνου στο 'εως' στο πεδίο 17 (For what period do you require form A1/E101)?

    • Upvote 1
  9. Mια ανακεφαλαίωση σχετικά με τη νομοθεσία για τους νέους στο thread:

     

    Τα τελευταία που ισχύουν σε ευρωπαικό επίπεδο είναι εδω: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=867

     

    Όλος ο 1408/71 και οι τροποποιήσεις του αντικαταστάθηκαν από 1 Μαίου 2010 από τον 883/2004 και τον 988/2009 που είναι η συνέχειά του, σε όλη την Ευρώπη εκτός Ελβετία, Λιχνεσταιν, Νορβηγία και Ισλανδία.

     

    Ο κανονισμός στα ελληνικά είναι εδώ:

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2004R0883:20100501:EL:HTML

     

    Άρθρο 13:

     

    Άρθρο 13

     

    Άσκηση δραστηριοτήτων σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη

     

    1. Το πρόσωπο που ασκεί κανονικά μισθωτή δραστηριότητα σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη υπάγεται:

    α) στη νομοθεσία του κράτους μέλους κατοικίας, εάν ασκεί ουσιώδες μέρος της δραστηριότητάς του σε αυτό ή εάν απασχολείται από διάφορες επιχειρήσεις ή διάφορους εργοδότες που έχουν την έδρα ή τον τόπο δραστηριοτήτων τους σε διαφορετικά κράτη μέλη,

    ή

    β) στη νομοθεσία του κράτους μέλους στο οποίο έχουν την έδρα ή τον τόπο δραστηριοτήτων τους η επιχείρηση ή ο εργοδότης που το απασχολούν, εάν το πρόσωπο αυτό δεν ασκεί ουσιώδες μέρος των δραστηριοτήτων του στο κράτος μέλος κατοικίας.

    2. Το πρόσωπο που ασκεί κανονικά μη μισθωτή δραστηριότητα σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη υπάγεται:

    α) στη νομοθεσία του κράτους μέλους κατοικίας, εάν ασκεί ουσιώδες μέρος της δραστηριότητάς του σε αυτό·

    β) στη νομοθεσία του κράτους μέλους στο οποίο ευρίσκεται το κέντρο των συμφερόντων των δραστηριοτήτων του, εάν δεν κατοικεί σε ένα από τα κράτη μέλη στα οποία ασκεί ουσιώδες μέρος της δραστηριότητάς του.

    3. Το πρόσωπο το οποίο ασκεί κανονικά μισθωτή δραστηριότητα και μη μισθωτή δραστηριότητα σε διαφορετικά κράτη μέλη, υπάγεται στη νομοθεσία του κράτους μέλους στο οποίο ασκεί μισθωτή δραστηριότητα ή, εάν ασκεί τέτοια δραστηριότητα σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, στη νομοθεσία που προσδιορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1.

    4. Το πρόσωπο που απασχολείται ως δημόσιος υπάλληλος σε ένα κράτος μέλος και το οποίο ασκεί μισθωτή ή/και μη μισθωτή δραστηριότητα σε ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, υπάγεται στη νομοθεσία του κράτους μέλους στο οποίο ανήκει η υπηρεσία που τον απασχολεί.

    5. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στις παραγράφους 1 έως 4 θεωρούνται, προς τους σκοπούς της νομοθεσίας που προσδιορίζεται σύμφωνα με τις παρούσες διατάξεις, ότι ασκούν το σύνολο των μισθωτών ή μη μισθωτών δραστηριοτήτων τους ή ότι λαμβάνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

     

    Μας αφορά το 3. Βέβαια υπάρχει και το άρθρο 16:

     

    Άρθρο 16

     

    Εξαιρέσεις από τα άρθρα 11 έως 15

     

    1. Δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, οι αρμόδιες αρχές των εν λόγω κρατών μελών ή οι οργανισμοί που έχουν ορισθεί από τις αρχές αυτές μπορούν να προβλέψουν, με κοινή συμφωνία, προς το συμφέρον ορισμένων προσώπων ή ορισμένων κατηγοριών προσώπων, εξαιρέσεις από τα άρθρα 11 έως 15.

    2. Το πρόσωπο το οποίο λαμβάνει σύνταξη ή συντάξεις βάσει της νομοθεσίας ενός ή περισσότερων κρατών μελών και το οποίο κατοικεί σε άλλο κράτος μέλος, μπορεί, με αίτησή του, να εξαιρεθεί από την εφαρμογή της νομοθεσίας του τελευταίου αυτού κράτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει υπαχθεί στη νομοθεσία αυτή λόγω άσκησης μισθωτής ή μη μισθωτής δραστηριότητας.

     

    Τέλος υπάρχει ένα κείμενο σχετικά με την εφαρμογή του ευρωπαικού κανονισμού εδω: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:284:0001:01:EL:HTML

     

    Σε αυτό το κείμενο υπάρχουν λεπτομέρειες:

     

     

    Άρθρο 16

    Διαδικασία για την εφαρμογή του άρθρου 13 του βασικού κανονισμού

    1. Το πρόσωπο που ασκεί δραστηριότητες σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη ενημερώνει σχετικά το φορέα που έχει ορίσει η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο κατοικεί.

    2. Ο οριζόμενος φορέας του κράτους μέλους κατοικίας, προσδιορίζει αμελλητί τη νομοθεσία που εφαρμόζεται στον ενδιαφερόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 13 του βασικού κανονισμού και του άρθρου 14 του κανονισμού εφαρμογής. Ο αρχικός προσδιορισμός αυτός είναι προσωρινός. Ο φορέας ενημερώνει για τον προσωρινό προσδιορισμό τους φορείς που έχουν ορισθεί από κάθε κράτος μέλος στο οποίο ασκείται μια δραστηριότητα.

    3. Ο προσωρινός προσδιορισμός της εφαρμοστέας νομοθεσίας, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2, καθίσταται οριστικός εντός δύο μηνών από τη στιγμή κατά την οποία ενημερώθηκαν για τον προσωρινό προσδιορισμό οι φορείς που έχει ορίσει η αρμόδια αρχή των σχετικών κρατών μελών, σύμφωνα με την παράγραφο 2, εκτός αν η νομοθεσία έχει ήδη προσδιορισθεί οριστικά βάσει της παραγράφου 4, ή τουλάχιστον ένας από τους σχετικούς φορείς ενημερώσει, έως το τέλος της δίμηνης προθεσμίας, το φορέα που έχει ορίσει η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους κατοικίας ότι δεν μπορεί ακόμα να δεχθεί τον προσδιορισμό ή ότι έχει διαφορετική άποψη εν προκειμένω.

    4. Εάν υπάρχει αβεβαιότητα για τον προσδιορισμό της εφαρμοστέας νομοθεσίας, λόγω της οποίας πρέπει να πραγματοποιηθούν επαφές μεταξύ των φορέων ή των αρχών δύο ή περισσότερων κρατών μελών, κατόπιν αιτήματος ενός ή περισσότερων από τους φορείς που έχουν ορίσει οι αρμόδιες αρχές των σχετικών κρατών μελών ή αιτήματος των ίδιων των αρμόδιων αρχών, η νομοθεσία που εφαρμόζεται για τον ενδιαφερόμενο προσδιορίζεται με κοινή συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 13 του βασικού κανονισμού και τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 14 του κανονισμού εφαρμογής.

    Εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των σχετικών φορέων ή αρμόδιων αρχών, οι οργανισμοί αυτοί επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται ανωτέρω και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 6 του κανονισμού εφαρμογής.

    5. Ο αρμόδιος φορέας του κράτους μέλους, η νομοθεσία του οποίου κηρύσσεται εφαρμοστέα, είτε προσωρινά είτε οριστικά, ενημερώνει αμελλητί τον ενδιαφερόμενο.

    6. Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν προσκομίσει τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται με πρωτοβουλία του φορέα που έχει ορίσει η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους κατοικίας του προσώπου αυτού, μόλις πληροφορηθεί την κατάσταση του προσώπου, ενδεχομένως μέσω άλλου σχετικού φορέα.

     

    Επίσης απόσπασμα από το άρθρο 14 του κειμένου εφαρμογής

     

    5. Για την εφαρμογή του άρθρου 13 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, ως πρόσωπο που "ασκεί κανονικά μισθωτή δραστηριότητα σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη" νοείται ιδίως το πρόσωπο το οποίο:

    α) ενώ διατηρεί μια δραστηριότητα σε ένα κράτος μέλος, ασκεί ταυτόχρονα χωριστή δραστηριότητα στην επικράτεια ενός ή περισσότερων άλλων κρατών μελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια ή τη φύση αυτής της χωριστής δραστηριότητας·

    β) ασκεί συνεχώς εναλλασσόμενες δραστηριότητες, με εξαίρεση τις περιθωριακές δραστηριότητες, σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη ανεξάρτητα από τη συχνότητα ή την τακτικότητα της εναλλαγής.

    6. Για τους σκοπούς της εφαρμογής του άρθρου 13 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, ως πρόσωπο που "ασκεί κανονικά μη μισθωτή δραστηριότητα σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη" νοείται ιδίως το πρόσωπο το οποίο ασκεί συγχρόνως ή εναλλάξ μία ή περισσότερες χωριστές μη μισθωτές δραστηριότητες, ανεξάρτητα από τη φύση αυτών των δραστηριοτήτων, σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη.

    7. Προκειμένου να διακρίνονται οι δραστηριότητες που αναφέρονται στις παραγράφους 5 και 6 από τις περιπτώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 12 παράγραφοι 1 και 2 του βασικού κανονισμού, η διάρκεια της δραστηριότητας σε ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη (εάν είναι μόνιμη ή εάν έχει ειδικό ή προσωρινό χαρακτήρα) έχει καθοριστική σημασία. Για τους σκοπούς αυτούς, διενεργείται συνολική αξιολόγηση όλων των συναφών στοιχείων, στα οποία, ιδίως στην περίπτωση μισθωτού, περιλαμβάνεται ο τόπος εργασίας όπως καθορίζεται στη σύμβαση απασχόλησης.

    8. Για την εφαρμογή του άρθρου 13 παράγραφοι 1 και 2 του βασικού κανονισμού, ως "ουσιώδες μέρος μιας μισθωτής ή μη μισθωτής δραστηριότητας" που ασκείται σε κράτος μέλος, νοείται ότι ασκείται εκεί ένα ποσοτικά σημαντικό μέρος του συνόλου των δραστηριοτήτων του μισθωτού ή μη μισθωτού, χωρίς να πρόκειται απαραιτήτως για το μείζον μέρος αυτών των δραστηριοτήτων.

    Για να καθορισθεί εάν ουσιώδες μέρος της δραστηριότητας ασκείται σε ένα κράτος μέλος, λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα ενδεικτικά κριτήρια:

    α) σε περίπτωση μισθωτής δραστηριότητας, ο χρόνος εργασίας ή/και η αμοιβή και

    β) σε περίπτωση μη μισθωτής δραστηριότητας, ο κύκλος εργασιών, ο χρόνος εργασίας, ο αριθμός των παρεχόμενων υπηρεσιών ή/και το εισόδημα.

    Στο πλαίσιο συνολικής αξιολόγησης, λιγότερο από το 25 % των προαναφερόμενων κριτηρίων αποτελούν δείκτη ότι σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων δεν ασκείται στο σχετικό κράτος μέλος.

    9. Για την εφαρμογή του άρθρου 13 παράγραφος 2 στοιχείο β) του βασικού κανονισμού, το "κέντρο των συμφερόντων" των δραστηριοτήτων ενός μη μισθωτού καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, και ιδίως τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η σταθερή και μόνιμη έδρα των δραστηριοτήτων του εν λόγω προσώπου, το συνήθη χαρακτήρα ή τη διάρκεια των ασκουμένων δραστηριοτήτων, τον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς επίσης τη βούληση του εν λόγω προσώπου, όπως αυτή προκύπτει από τις εν γένει περιστάσεις.

    • Upvote 2
  10. @ngkotsis: Το παραπάνω αναφέρεται σε εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία 1408 του 1971 που από τότε έχει αλλάξει κάμποσες φορές και δεν ισχύει πλέον.

    Ειδικά το κομμάτι που λέει ότι μπορείς να διαλέξεις εσύ σε ποιο κράτος να ασφαλιστείς σίγουρα δεν ισχύει μετά τις τελευταίες αλλαγές - ασφαλίζεσαι εκεί που είναι η μισθωτή εργασία.

     

    Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως ακριβώς εναρμονίζεται το ΤΣΜΕΔΕ με τον νέο κανονισμό σχετικά με τις συντάξεις.

    Ποίος θα πάρει τηλέφωνο ή θα πάει από το γραφείο? (Διεύθυνση Διακρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης (210-3368166 ) Κατά προτίμηση κάποιος που είναι Ελλάδα/Αθήνα.

    Όπως το καταλαβαίνω εγώ, μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί από τα πάντα στην Ελλάδα εφόσον είναι μισθωτος στην Αγγλία πχ, και από την σύνταξη, και να πληρώνει ότι πληρώνει στην Αγγλία και μόνο.

     

    Το οτι με τον παλαιότερο κανονισμό συνέχιζε κάποιος να πληρωνει συνταξη στο τσμεδε προερχοταν απο αυτη την ονομαστική διάταξη στο παράρτημα για την ελλαδα και τους αυτοαπασχολουμενους (που προφανώς ειχε μπει μετα απο παρεμβαση του τσμεδε για να μην χαθουν εισφορες, λεω εγω τωρα).

    Πλέον δεν υπαρχει αυτη η διαταξη ουτε καμια αλλη αναφορά σε συντάξεις, οποτε το λογικο ειναι οτι με την συμπλήρωση του Α1 και υποβολή του στο ΤΣΜΕΔΕ να εξαιρείσαι απο ολα.

    Με βάση πια διαδικασίας διαλέγεις εσυ αν θες να συνεχίσεις σύνταξη ή οχι; Μπορείς να το κανείς; Σε ρωτάει κανένας;

    ΥΓ: Δεν ξέρω καν αν θέλω να σταματήσω τη σύνταξη και αν αξίζει.. Πόσο ποσοστό είναι επί τον εισφορών αλήθεια;

    • Upvote 1
  11. Ειμαι και εγω σε παρομοια φαση.. Τελειωσα ελλαδα, πληρωνω τσμεδε 2 χρονια τωρα, παραλληλα τελειωνω τωρα msc και αρχιζω δουλεια στην αγγλια σε λιγο καιρο.

     

    Οπως το βλεπω, οσοι ειμαστε σε αυτη την κατασταση, εχουμε *πλεον* δυο επιλογες:

     

    1) Κοβουμε το ΤΣΜΕΔΕ (εγγραφο Α1 απο UK -> καταθεση στο τσμεδε) και συνεχιζουμε να πληρωνουμε μονο NI (+καποια ιδιωτικη ασφαλιση ισως, αν βγαζουμε αρκετα στο UK).

    Αν καποτε επιστρεψουμε ελλαδα, δεν θα μπορεσουμε να παρουμε μια νορμαλ συνταξη τσμεδε, αλλα θα παρουμε και μια μικρη συνταξη απο UK. Αν δε γυρισουμε ελλαδα, χανουμε οτι πληρωσαμε μεχρι τωρα τσμεδε (τα οποια δεν ηταν και παρα πολλα στην περιπτωση μου). Το ερωτημα ειναι, οι συνταξεις στο ΤΣΜΕΔΕ πως υπολογιζονται? Ειναι ας πουμε εκθετικο το ποσο σε σχεση με τα χρονια ασφαλισης ή γραμμικο; Εννοω οτι καποιος που εχει πληρωσει εισφορες για 10 χρονια, σε σχεση με καποιον που εχει πληρωσει 30 χρονια, θα παρει το 1/3 ή λιγοτερο σαν συνταξη?

     

    2) Συνεχιζουμε να πληρωνουμε και τις δυο συνταξεις... Λεφτα να εχουμε να σκορπαμε δηλαδη!

     

    Δε βλεπω αλλες επιλογες, και λεω να αρχισω τις διαδικασιες για διακοπη του ΤΣΜΕΔΕ.

  12. sustainable ποιο έντυπο ακριβώς σου έστειλαν να συμπληρώσεις για την εξαίρεση?

    Επίσης θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον νόμο που άλλαξε!

     

    edit:

    Το εψαξα λιγο και πιστευω οτι μαλλον πλεον με τους νεους νομους δε γινεται να μην πληρωνεις ΝΙ στην Αγγλια (παρα μονο τσμεδε στην ελλαδα).

     

    Το βασιζω αυτο εδω:

     

    If you pursue an employed and a self-employed activity in different countries, you will be insured in the country where you are employed.

     

    το οποιο βρηκα σε αυτη τη σελιδα: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=851&langId=en

     

     

    Βεβαια σε διαφορετικο σημειο στο ιδιο site υπαρχει και αυτο:

     

    Is it possible to be insured in a different country than the one determined by the EU rules?

     

    Two or more countries may provide for national derogations to the EU rules by common agreement in the interest of the persons, or groups of persons, concerned.

     

    Such derogations are generally made case by case, so contact your social security institution if you need further information

  13. @Topap:

     

    Σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ, πραγματικά πολύ χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες, πρέπει να είναι από τα καλύτερα ποστ στην ενότητα αυτό!

     

    Στα δικά μου τώρα, αυτό που με ανησυχεί αν ακολουθήσω τον τρόπο σου, είναι μήπως το ΤΣΜΕΔΕ δεν υπάρχει πλέον σε τόσα χρόνια.. Ακούγεται και οτι θα συγχωνευτούν όλα τα ταμεία κτλ, δε ξέρω πόσο αξίζει να πληρώνω τσμεδε αντί για τον ξένο φορέα!

  14. Θα επαναφερω το thread αν και εχει τελειωσει εδω και ενα χρονο καθως εχω ενα σχετικο προβλημα...

     

    Λοιπον... Μετα που τελειωσα ηλεκτρολογος μηχανικος πηγα κατευθειαν και γραφτηκα στο τεε/τμσεδε, και μετα αμεσω πηγα στρατο. [ Απαλαχθηκα απο το ΚΥΤ για την περιοδο του στρατου ].

    Το θεμα ειναι το εξης:

    Απο Σεπτεμβρη κατα πασα πιθανοτητα θα ειμαι Αγγλια για μεταπτυχιακο ενος χρονου. ΟΚ μεχρι εδω, ξερω οτι για αυτο τον εναν χρονο θα πληρωνω το ταμειο μου κανονικα, θα παω να ζητησω και την ευρωπαικη καρτα ασφαλισης για να ειμαι καλυμμένος.

    Το θέμα ειναι το μετα!

     

    ΔΕΝ εχω σχεδια να επιστρεψω Ελλαδα συντομα [δεν το αποκλειω ομως]. Δηλαδη θα προσπαθησω να βρω δουλεια στην Αγγλια και να κατσω εκει, ή σε καποια αλλη χωρα της ευρωπης (πχ Σουηδια ή Ελβετία).

     

    Το ποσο θα παραμεινω εκει, αγνωστο. Μπορει να μη γυρισω και ποτε, ή αν γυρισω να ειναι μετά απο πολλά χρονια..

     

    Τι να κανω με το ΤΣΜΕΔΕ? Να το κρατησω και να το πληρωνω για παντα, ακομη και αν δεν γυρισω ελλαδα (!)? Να το σταματησω - τσαμπα γραφτηκα δηλαδη; Να πληρωνω extra συνταξη στις χωρες οπου θα δουλευω πλεον της βασικης (που δε φτανει για τιποτα στο τελος) - δηλαδη pension schemes και τετοια?

    Οσο ειμαι σε ξενο κρατος, εστω οτι καταφερνω να σταματησω να πληρωνω το ΚΥΤ, τους υπολοιπους κλαδους θα τους πληρωνω κανονικα? Δε γινεται δηλαδη να παγωσω πληρως τις εισφορες για Χ χρονια (κατα τα οποια θα πληρωνω κανονικα εισφορες ασφαλισης σε αλλο κρατος..) ?

    ...Πολυ μεγαλο κοστος το τσμεδε για καποιον που θελει να αρχισει να δουλευει στο εξωτερικο και οι πρωτοι μισθοι του θα ειναι μικροι λογικα, θα εχει να πληρωνει και για συνταξη σε 2 χωρες..

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.