Μετάβαση στο περιεχόμενο

kallis99

Members
  • Περιεχόμενα

    13
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από kallis99

  1. στην αναγκή πας με τα αποδεικτικά πληρωμής της τράπεζας στο κατάστημα και ζητάς να στο σφραγίσουν ως 'εξοφλημένο'

     

    ή στην μεγάλη ανάγκη, αγοράζεις μια σφραγίδα "εξοφλήθη" :P

  2. Έχω λάβει τιμολόγιο από USA μιας επαγγελματικής δαπάνης αξίας 200 δολαρίων περίπου (domain και hosting).

     

    ΦΠΑ δεν αναγράφεται πουθενά στο τιμολόγιο, μόνο καθαρή αξία.

     

     

    Έχω κατεβάσει το "Δελτίο Συναλλαγματικών Ισοτιμιών Αναφοράς της ΕΚΤ" της ημέρας της συναλλαγής.

    Πώς και τί θα καταχωρήσω στο βιβλίο εσόδων/εξόδων?

    Πρέπει να καταβάλω ΦΠΑ στην ΔΟΥ μου? Αν ναι, τί ποσοστό?

     

     

    Γενικά, ποιες άλλες ενέργειες πρέπει να κάνω για να είμαι φορολογικά ενήμερος για την παραπάνω συναλλαγή?

  3. Έχετε υπόψη όμως ότι ο λογαριασμός του κινητού δεν αναγνωρίζεται ολόκληρος προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα του επαγγελματία.

     

    Το 50% της αξίας θα αναγνωριστεί ως εκπεστέα δαπάνη και το υπόλοιπο 50% ως δαπάνη για φορολογική αναμόρφωση.

     

    Χάος...

  4. Να κάνω μία ερώτηση για το τι δικαιολογεί ο ΟΑΕΔ... Υπάρχει κανένας που να "πέρασε" κινητό τηλέφωνο? Θα με εξυπηρετούσε απίστευτα η αγορά ενός καινούργιου τηλεφώνου (smart phone) το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δουλειά μου, ακόμη και σε εξωτερικά ραντεβού με πελάτες!

     

    Μήπως αντί για κινητό χρειάζεσαι έναν "υπολογιστή παλάμης με GPS" ;)

     

    Εξυπηρετεί με πολλούς τρόπους έναν μηχανικό που καταγράφει πχ ορία αγροτεμαχίων, αζιμούθιο για φωτοβολταϊκά κ.α.

     

    Αν παρεμπιπτόντως είναι και κινητό, 'ντάξει...

    Μηχανικός είσαι, ξέρεις τους κανόνες, be creative.

     

    Αν θέλουμε ανάπτυξη, κανόνες του τύπου "δεν δικαιολογούνται κινητά smartphones" θα έπρεπε να τους λέμε για ανέκδοτα.

  5. Η επιχείρηση/πελάτης που μας παρακρατεί το 20% για μια απλή αμοιβή > 300€ (όχι οικοδομικά), ποια δήλωση συμπληρώνει στη ΔΟΥ όταν πάει να τα καταθέσει εκεί?

     

     

    Το Εντυπo Ε511?

    (Προσωρινή δήλωση Απόδοσης φόρου και τελών χαρτοσήμου που παρακρατούνται από αμοιβές που θεωρούνται εισόδημα από Εμπορικές επιχ/σεις, από μισθούς και συντάξεις, καθώς και από αμοιβές για υπηρεσίες ελευθερίου επαγγέλματος.)

  6. Μήπως στην μεταφορά Ελλάδας - Ιταλίας ο λόγος που γίνεται συνεχές είναι ότι είναι υποθαλάσσια η μεταφορά και όχι η απόσταση; Δηλαδή άμα η μεταφορά γινόταν εντός αέρος μήπως θα συνέφερε να γίνει σε εναλλασσόμενο τάση π.χ. 1000 ΚV;

     

    Πιθανότερο μου φαίνεται λόγω του μεγάλου μήκους μέσα στη θάλασσα. Η Ιταλία είχε πάντα 50Hz απ' ότι θυμάμαι.

    Το μήκος κύματος στα 50Ηz είναι 6000km. Άρα το λ/4 = 1500 km

    Αν διασύνδεση πλησιάζει αυτό το μήκος, γίνεται απαγορευτική με AC.

    Μπορείς βέβαια αν συμφέρει, να "κόψεις" μια μεγάλη AC γραμμή στη μέση με ένα dc link back-to-back ;)

     

     

    Μιας και το έφερε η συζήτηση, η μετατροπή εναλλασσόμενο 60 Hz --> Συνεχές --> Εναλλασσόμενο 50 Hz, έχει την ίδια λογική με την μετατροπή Εναλλασσόμενο 50 Hz --> Συνεχές --> Εναλλασσόμενο 50 Hz, ή είναι τελείως διαφορετικό πράγμα;

     

    Είναι το ίδιο πράγμα, με διαφορετικούς χρόνους έναυσης στα IGBTs

     

     

    (ξεφύγαμε όμως από το θέμα του topic...)

  7. hmmypm μπλέκεις πολλές έννοιες μεταξύ τους που δεν έχουν μονοσήμαντη σχέση μεταξύ τους.

     

    Λόγω της συχνότητας του AC, προκύπτει ένα άνω όριο μήκους γραμμής (λ/4) για να έχεις συγκεντρωμένο κύκλωμα. Μετά η γραμμή γίνεται "κεραία" και το κύκλωμα παύει να είναι συγκεντρωμένο, πράγμα που δεν το θέλει κανένας ενεργειακός στα κυκλώματά του :P

     

    Επίσης, λόγω του μεγάλου μήκους έχεις πολύ μικρό περιθώριο μεταβατικής ευστάθειας στο δίκτυο, και μεγάλη δυσκολία στον συγχρονισμό.

     

    Σε περίπτωση υποβρυχίων καλωδίων, είναι σημαντικές οι χωρητικές απώλειες στη μόνιμη λειτουργία λόγω του AC κυκλώματος που βρίσκεται μέσα στο νερό. Από ένα μήκος και πάνω είναι πιο συμφέρουσα λύση του DC με τους ακριβούς μετατροπείς στα άκρα του. Σε μεγάλες αποστάσεις κάτω από τη θάλασσα, είναι τεχνικά αδύνατη η μεταφορά με AC, γιατί οι χωρητικές απώλειες είναι απλά τεράστιες.

     

    Τα παραπάνω που αναφέρω, είναι αποσπασματικοί τίτλοι, που ο καθένας τους κρύβει κάποια κεφάλαια σε βιβλία εάν θέλεις να τα μελετήσεις με σειρά και σε βάθος.

  8. 1) Στην πρώτη περίπτωση έχουμε P1 = V1 * I1, οπότε έχουμε φορτίο Ζ1= V1/I1. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε P1' = (V1*a) * (I1/a), οπότε έχουμε φορτίο Ζ1' = (V1*a)/(I1/a)=V1/I1 * a^2 που είναι διάφορο του Ζ1. Πως γίνεται αυτό; Εδώ πέρα τι έχω μπερδέψει.

     

    Σε αυτήν την περίπτωση, αγνοείς τους μετασχηματιστές.

    Προφανώς αν σε ένα συγκεκριμένο παθητικό κύκλωμα αυξάνεις την τάση τροφοδοσίας χωρίς καμία άλλη αλλαγή, θα αυξάνει η απορροφούμενη ισχύς!

    Στην περίπτωση όμως του δικτύου, στις αλλαγές επιπέδων τάσης, παρεμβάλλονται μετασχηματιστές, οι οποίοι σε μια πρώτη ανάγνωση απλά αλλάζουν την τάση, αλλά σε δεύτερη ανάγνωση, προσαρμόζουν κατάλληλα τις αντιδράσεις που "φαίνονται" από το πρωτεύων στο δευτερεύων (και αντίστροφα). Με απλές αναγωγές μέσω του λόγου μετασχηματισμού, υπολογίζονται πολύ εύκολα τα μεγέθη σε απλά ισοδύναμα κυκλώματα Μ/Σ

     

    Άρα, ανεβαίνοντας ένα επίπεδο τάσης με τη χρήση ΜΣ, η πηγή, συνεχίζει να "βλέπει" την ίδια αντίδραση με πριν, και δίνει την ίδια ισχύ με πριν.

     

     

     

    2) Αφού καταλάβω αυτή τη θεωρία εξήγησέ μου αν είναι εύκολο γιατί ισχύει μέχρι ένα όριο. Νομίζω μέχρι 1 ΜV - 1.5 MV. Ας πούμε από αυτά εγώ καταλαβαίνω ότι το ιδανικό θα ήταν να είχαμε μια τάση που τήνει στο άπειρο. Μήπως πρέπει να βρω κανένα άρθρο για ηλεκτρομαγνητικά πεδία πάνω σε αυτό το θέμα;

     

    Ευχαριστώ kallis99.

     

    Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό. Θεωρητικά δεν υπάρχει άνω όριο τάσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Οικονομικοί παράγοντες όμως, καθορίζουν ως ασύμφορη τη χρήση πάνω από ένα επίπεδο, πχ λόγω του κόστους μόνωσης των αγωγών και εξαρτημάτων, αλλά και διάφορων άλλων προβλημάτων στη στάσιμη και μεταβατική κατάσταση των δικτύων... που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή :)

  9. Ok. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο κολλάω. Αν έχουμε μία αντίσταση r, τότε η απώλειες δίνονται από τον τύπο P= V * I. Αυτή η εξίσωση παίρνει δύο μορφές:

    1) P = V * I = I * r * I = r * I^2, που λέει ότι αν μειωθεί το ρεύμα (αυξηθεί η τάση), τότε η απώλειες θα μειωθούν.

    2) P = V * I = V * (V/r) = (V^2)/r, που λέει ότι αν μειωθεί το ρεύμα (αυξηθεί η τάση), τότε οι απώλειες θα αυξηθούν.

     

    Κάνεις ένα κολοσσιαίο λάθος... (no offence ;) )

     

    Μπερδεύεις την πτώση τάσης πάνω στην αντίσταση σειράς της γραμμής, και άλλη η τάση στο τέλος της γραμμής.

     

    Αν θέλουμε να μεταφέρουμε μια μεγάλη ισχύ σε μεγάλη απόσταση P1 = V1 * I1, γίνεται οικονομικά και τεχνικά εφικτό μόνο εάν ανεβάζουμε την τάση, με συνέπεια την μείωση του ρεύματος γραμμής: P1' = [(V1)*a] * [(I1)/a] και προφανώς P1 = P1'

     

    Οι απώλειες στην γραμμή, ήταν P2 = I1 * r και γίνονται P2' = (Ι1/a)^2 * r

    Άρα οι απώλειες γραμμής μειώνονται στο τετράγωνο του λόγου μετασχηματισμού της τάσης: "a"

     

    Αναφέρεις ότι οι απώλειες υπολογίζονται και από τον τύπο P2' = [(V1)/a]^2 / r πράγμα που ΔΕΝ ισχύει, αφού η τάση V1 δεν είναι η πτώση τάσης πάνω στην αντίσταση σειράς που δίνει τις απώλειες, αλλά η ονομαστική τάση. Η πτώση τάσης πάνω στην αντίσταση σειράς, είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα του παραπάνω μεγέθους.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.