Μετάβαση στο περιεχόμενο

K B

Members
  • Περιεχόμενα

    10
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από K B

  1. On 13/2/2021 at 8:49 ΜΜ, pirsogiannis said:

    Καλησπέρα.Οπως είπα, εγώ θα ρωταγα για τις προδιαγραφές των αγκυριων την εταιρία.Και σε περίπτωση που μου επιβεβαίωναν τους προβληματισμούς μου, θα έκανα ένα γερό πεταχτό όσο πιο επίπεδο και με καλή κάλυψη και πρόσφυση επί της επιφανείας. Το λέω αυτό γιατί βλέπει κανείς και πεταχτά που φαίνεται το τούβλο...Για την υγρομονωση: εφόσον η επίχωση πρακτικά έχει γίνει το τσιμεντοειδες πρακτικά δεν θα δουλέψει. Θα κατέβαζα την θερμομόνωση όσο πιο κάτω μπορώ, χαμηλά με xps, και θα έκανα ένα περιμετρικό ντρεναζ. Περιμετρικός αύλακας, διάτρητος σωλήνας ντυμένος με γεωυφασμα,κατάλληλες κλισεις και παροχέτευση των ομβρίων μακριά από το κτίσμα.Για τα προϊόντα κρυσταλλικής δομής, ναι εγώ θα τα έβαζα παντού αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα. Πχ ακόμη και σε εξώστες και προφανώς σε πλάκα δώματος. Το ξέρω ότι ανεβάζουν το κόστος, αλλά η λογική της χρήσης τους είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Εντιτ: βλέπω στο τελευταίο μνμ γράφεις γενικώς για χημικά προσμικτα. Εγώ μίλησα για προϊόντα πολύ συγκεκριμένα, κρυσταλλικής δράσης που για να το πούμε λίγο απλοϊκά σφραγίζουν τους πόρους του σκυροδέματος, γεφυρώνουν μικρορηγματωσεις και σταματούν την διέλευση του νερού επιτρέποντας παράλληλα το στέγνωμα του δομικού στοιχείου.Ειναι πολύ συγκεκριμένη η δράση και η χρήση τους. Χημικά πρόσθετα είναι πολλά: επιβραδυντες,ρευστοποιητες,αερακτικα κλπ. Το λέω για να μην γίνει κανένα μπέρδεμα.

    Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, με οδήγησαν σε μια δημιουργική αναζήτηση. Θέλω να ρωτήσω το εξής: αν εξαιρέσουμε την ανάγκη στερέωσης των αγκυριών, το πεταχτό βοηθά στην καλύτερη στεγανοποίηση του κτιρίου? 

    Για τη στεγανοποιηση η κάτω ζώνη αντί με xps θα μπορούσε να γίνει με eps 150 ή 200?

    Ο περιμετρικός αύλακας είναι σε επαφή με το κτίριο ή αποτελεί τη συνέχεια του περιμετρικού (στο κτίριο) διαδρόμου? Κατασκευαζεται μέχρι το βάθος της μόνωσης? 

    Ελπίζω να μην σε κούρασα, αλλά είναι η πρώτη μου κατασκευή. 

  2. 5 ώρες πριν, pirsogiannis said:

    Πιθανολογώ ότι μιλάμε για τοιχοποιία από οπτόπλινθο. Αν δεν γίνει επίχρισμα (το "πεταχτό" που λέμε) θα ρωτούσα την εταιρία που μου προμηθεύει την θερμοπρόσοψη αν τα αγκύρια της έχουν επαρκή αγκύρωση στο περίπου 1-1,2cm πάχος που έχει ο οπτόπλινθος πριν την οπή. Προσωπικά έχω μεγάλες επιφυλάξεις αν είναι ασφαλές να αγκυρώσεις σε τέτοιο μικρό πάχος, η ανάρτηση της πλάκας του θερμομονωτικού υλικού μόνο με κόλλα δεν επιτρέπεται. Προφανώς αν γίνει στρώση επιχρίσματος θα πρέπει να αφεθεί -μεγάλο- χρονικό διάστημα να στεγνώσει προτού βάλουμε θερμοπρόσοψη.

    Για την υγρομόνωση: η τάση -και δικαίως - είναι να προσθέτουμε προιόντα κρυσταλλικής δράσης στο σκυρόδεμα από το εργοστάσιο. Να υγρομονώνουμε με τσιμεντοειδή τις παρειές πεδιλοδοκού κα τοιχίων υπογείου και να κάνουμε περιμετρικό ντρενάζ με τον κατάλληλο τρόπο. Επίσης και να σκυροδετούνται και να υγρομονώνονται περιμετρικοί "διάδρομοι" από μπετόν, πέριξ του κτίσματος, για να διώχνουν τα νερά της κατακρήμνισης. Αυτά για φυσιολογικές συνθήκες. Σε περιπτώσεις ύπαρξης υδροφορέα πάμε σε άλλα κόλπα, σύνθετα.

     

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αν καταλαβαίνω καλά, το πιο ασφαλές είναι να γίνεται το " πεταχτό" και μετά από εύλογο διάστημα η θερμοπροσωψη. Όσο αφορά στην υγρομονωση: δεν υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας, τουλάχιστον στο βάθος της θεμελίωσης (-1.10). Η επίχωση έχει ολοκληρωθεί περιμετρικά μέχρι τη στάθμη (-0.10), ενω η οριστική επίχωση φτάνει στο 0.18-0.36. Ένα τσιμεντοειδες στη χαμηλή αυτή ζώνη, μετά το πεταχτό, θα βοηθήσει στην υγρομονωση. Σωστά? Τα χημικά προσμικτα κατά την σκυροδέτηση, είναι απαραίτητα  σε κάθε περίπτωση ? Ακόμη και αν δε συναντάμε νερό?

  3. Καλησπέρα. Χτίζω το σπίτι μου και προβληματίζομαι 1)για το αν θα πρέπει στο εξωτερικό μέρος να σοβατιστει πριν εφαρμοστεί η θερμοπροσωψη. Πρόκειται για ισόγεια μονοκατοικία υπερυψωμένη κατά 0.5μ με ένα μόνο δωμάτιο στον 1ο όροφο. Δεν υπάρχει υπόγειο και κατά την κατασκευή του φέροντος οργανισμού δεν εφάρμοσα κάποιου είδους μόνωση (τσιμεντοειδες) στα τοιχεια της πεδιλοδοκου. Αυτό που πρόσεξα είναι το υλικό επίχωσης, που ήταν πολύ καλο. Ήταν λάθος η επιλογή να μη μονώσω τα τοιχεια της πεδιλοδοκου?

  4. Συνάδελφοι καλησπέρα

    Δεν μπόρεσα να δημιουργήσω νέο θέμα και υποβάλλω εδω την ερώτησή μου. Γνωρίζει κανείς τις αναλογίες και της διαδικασία παραγωγής του διαλύματος δοκιμής ισοδυναμου άμμου. Διαθέτω τις πρώτες ύλες γλυκερίνη φορμαλδεΰδη χλωριούχο ασβέστιο.

     

    Ευχαριστώ

  5. Για να καταλάβω μην κάνουμε κάποιο λάθος

     

    απορροφητικότητα έχεις μόνο στην άμμο? για την διόρθωση νερού θα πρέπει να έχεις και τα άλλα αδρανή. Σου βάζω το παρακάτω φύλλο υπολογισμού για να καταλάβεις

     

     

     

     

    Υπάρχει βέβαια η υγρασία κορεσμού των αδρανών η οποία είναι η μονη φυσική ιδιότητα αφου η υδατο-απορροφητικότητα έχει να κάνει και με την θερμοκρασία. Κάτι επίσης που πρέπει να ξέρεις είναι οτι οι μειωτές νερού επηρεάζουν την υδατο-απορροφητικότητα (την μειώνουν). Στο εξωτερικό επειδή το πρότυπο αναφέρετε στο μέγιστο Ν/Τ δεν κάνουν διόρθωση νερού αλλα διόρθωση κάθισης. Γενικά αναφερόμαστε σε μέγιστο νερό και ευρος κάθισης η οποία όμως εξαρτάται ελάχιστα απο το νερό (<25%) και κατα βάση απο το aggregate packing.

    Νομίζω οτι έχω μπερδευτεί πείτε μου που κανω λαθος.

     

    1)Κανω αρχικά ένα μιγμα ξηρών αδρανών (oven dry) όπου προσθετω το νερό απορρόφησης. Αρα σε συνθήκες εργασίας η διόρθωση του νερου του μίγματος λόγω παρούσας υγρασίας σε όλα τα αδρανή = Νερό ολικό - (παρουσα υγρασία-υγρασία απορρόφησης).

     

    2)Μου χρειαζεται ο συνολικος όγκος των αδρανών  = 1-(ογκος τσιμεντου+όγκο νερου+όγκος αερα). Ποιο νερό αφαιρώ το ενεργο ή το ολικό?

    Κατα τη γνώμη μου το ολικό αφου αυτό προσθέτω στο μίγμα.

     

    3)Έχοντας το συνολικό όγκο των ξηρών αδρανών  βρίσκω το βάρος του καθενός στο μίγμα πολλαπλασιάζοντας με το ειδικο του βάρος και το ποσοστό συμμετοχής του στο μιγμα των αδρανων. Ποιο ειδικο βαρος χρησιμοποιώ? Εγω θα έλεγα φαινόμενο ειδικό βάρος (ξηρό).

  6. Για να καταλάβω μην κάνουμε κάποιο λάθος

     

    απορροφητικότητα έχεις μόνο στην άμμο? για την διόρθωση νερού θα πρέπει να έχεις και τα άλλα αδρανή. Σου βάζω το παρακάτω φύλλο υπολογισμού για να καταλάβεις

     

     

     

     

    Υπάρχει βέβαια η υγρασία κορεσμού των αδρανών η οποία είναι η μονη φυσική ιδιότητα αφου η υδατο-απορροφητικότητα έχει να κάνει και με την θερμοκρασία. Κάτι επίσης που πρέπει να ξέρεις είναι οτι οι μειωτές νερού επηρεάζουν την υδατο-απορροφητικότητα (την μειώνουν). Στο εξωτερικό επειδή το πρότυπο αναφέρετε στο μέγιστο Ν/Τ δεν κάνουν διόρθωση νερού αλλα διόρθωση κάθισης. Γενικά αναφερόμαστε σε μέγιστο νερό και ευρος κάθισης η οποία όμως εξαρτάται ελάχιστα απο το νερό (<25%) και κατα βάση απο το aggregate packing.

    Κατ' αρχήν να σας πω ένα μεγαλό ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας και τη διάθεση σας να με βοηθήσετε.

     

    Οχι απορροφητικότητα δεν εχω μόνο στην άμμο απλά έδωσα ένα παραδειγμα.

     

    Είδα το φυλλο υπολογισμού που μου στείλατε. Αν καταλαβα καλά είναι για δοκιμή σε εργαστήριο όπου τα αδρανή είναι απόλυτα ξηρά και προσθέτω το ενεργό νερό + νερό απορ.=Ολικο νερο.

    Η απορία μου είναι στην πραξη 'οταν βγω στο έργο και μετρήσω την παρουσα υγρασία ποια είναι η διόρθωση που κανω.

     

    1) Αν θεωρητικά τα αδρανη μου έχουν υγρασιες όση η απορροφητικοτητα τοτε δεν διορθωνω το ολικο νερο

    2)Αν τα αδρανη έχουν υγρασια μεγαλύτερη της απορροφητικοτητας αφαιρω (παρούσα υγρασια-απορροφηση)

    3) Αν τα αδρανη έχουν υγρασια μικροτερη της απορροφητικοτητας προσθετω (παρούσα υγρασια-απορροφηση)

    Σωστα?

  7. KB

     

    δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 3% απορρόφησης. Οπότε εαν τραβήξουν λιγότερο θα χρειαστείς απλά μια διόρθωση κάθισης που εαν το workability box σου είναι καλό μπορεί και να μην χρειαστεί. 

    Κ Ροδόπουλε

    Πρόκειται για σκυρόδεμα C20/25 με 320κιλά τσιμέντο και 160 κιλά νερό (Ν/Τ=0,50 ολικό)

    Εχω απορροφητικότητα αμμου 2% και μετρημένη Φ.Υ. 0,2%. Αυτο για 406κιλά άμμου (ξηρό κατα τη σύνθεση) ισοδυναμεί με 407κιλά υγρής άμμου.

    Ψάχνοντας για τη διόρθωση του νερού σε αναμίγματα βρήκα οτι το νερο που αφαιρώ είναι: Ξηρό βαρος * (φυσική υγρασία-αποροφητικότητα).

    Αυτο στην συγκεκριμ'ενη περίπτωση ισοδυναμεί με 406*(0,002-0,02)=-7,3 κιλά νερό στο κυβικό.

    Αρα προσθέτω νερό

  8. Μια μελετη συνθεσης με χρηση ασβεστολιθικων αδρανων λατομειου ειναι και η παρακατω (απο υπαρχουσα προσφατη μελετη συνθεσης) για 1μ3 σκυροδεματος C20/25

    1) Χαλικι 565 κιλα

    2) Ψηφιδα 280 κιλα

    3) Αμμος 1015 κιλα

    4)Τσιμεντο: Κατηγορια CMΙΙ/Β-Μ(W-P-LL) 32,5N 155 κιλα και κατηγορια CMII/A-M(W-P-LL) 42,5N 155 κιλα

    5) Προσθετο (η μελετη αφορα προσθετο POZOLITH 132 προελευσης BASF) 1,86 λιτρα

    6) Νερο 180 κιλα (μεγιστο)

    Τα παραπανω εδωσαν

    Καθιση 11 εκατ

    Αντοχη σε θλιψη στις 7 μερες 33,7 Mpa

    Αντοχη σε θλιψη στις 28 μερες 38,6 Mpa

    Συμφωνα με τον ΚΤΣ αν δεν εχεις στοιχεια τυπικων αποκλισεων θα πρεπει για το C20/25 η απαιτουμενη αντοχη να ειναι 35,05 Mpa (θραυστα αδρανη) ή 36,05 (φυσικα αδρανη)

    Ολα τα παραπανω ισχυουν εφ οσον τα αδρανη σου ειναι καταλληλα (ΕΛΟΤ 408 και ΚΤΣ 97).

    Συνάδελφε καλημέρα

     

    Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα όσο αφορά μια έτοιμη μελέτη σύνθεσης. Δίνει τον ολικό λόγο Ν/Τ και τις απορροφήσεις των αδρανών. Η διόρθωση στο νερό του μίγματος (αφού μετρήσω τις φυσικές υγρασίες των αδρανών) ποιά είναι?

     

    ΟΛΙΚΟ ΝΕΡΟ - (Φ.Υ.-ΑΠΟΡ)?

     

    Και στην περίπτωση που η Φ.Υ. είναι μικρότερη της απορροφητικότητας (π.χ. τώρα το καλοκαίρι) θα προσθέσω επιπλέον νερό στο μίγμα?

     

     

     

    Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

     

  9. Συνάδελφοι καλημέρα

    Θέλω να θέσω ένα ερώτημα εφόσον το θέμα είναι οι μελέτες σύνθεσης σκυροδέματος. Η σύνθεση από το εργαστήριο αφορά ξηρά αδρανή. Στην κατασκευή τα αδρανή δεν είναι ξηρά. Αρά έχω διόρθωση στην ποσότητα νερού του μίγματος λόφω της φυσικής υγρασίας των αδρανών. Η απορροφητικότητα μου δίνει κάποια διόρθωση? Ειδικά αν η φυσική υγρασία (τωρα το καλοκαίρι) είναι μικρότερη της απορροφητικότητας.

     

    Ευχαριστώ

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.