Μετάβαση στο περιεχόμενο

nikosniki

Members
  • Περιεχόμενα

    39
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από nikosniki

  1. τελικά επανέρχομαι με την απορία μου,

     

    από ποιο πεδίο/άρθρο του νόμου ή ποια εγκύκλιο προκύπτει ότι στην περίπτωση του αυτοαπασχολούμενου με 1-2 εργοδότες που υπάγεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 39 ότι ο επιμερισμός για το επικουρικό είναι 3,5% για τον εργαζόμενο, 3,5% για τον εργοδότη και το Εφάπαξ βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο;

    Εργαζόμενος / Εργοδότης / σύνολο

    ΚΣ= 6,67% / 13,33% / 20,00% (ν. 4387/16 § 2 άρθρου 39)

    Επικ.= 3,50% / 3,50% / 7,00% (ν. 4387/16 § 2 άρθρου 97)

    Εφάπαξ= 4,00% / 0,00% / 4,00% (ν. 4387/16 § 2 άρθρου 35)

    Ασθένεια=2,55% / 4,55% / 7,10% (ν. 4387/16 § 2 άρθρου 41)

     

     

    Εργοδότης+εργαζόμενος=16,72%+21,38%=38,10%

    Όπως πολύ σωστά έγραψε ο georgaleos σε άλλο τόπικ

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  2. "Εντός του προσεχούς διαστήματος θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού και καταβολής των εισφορών."

    Αυτή είναι η απάντηση που μου έδωσαν από το ενιαίο ταμείο επικουρικής και εφάπαξ σήμερα στο μήνυμα που τους έστειλα

     

     

    "Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για το πότε θα εκδοθούν ειδοποιητήρια για τις εισφορές επικουρικής και εφάπαξ. Είμαι πρώην ασφαλισμένος του ΕΤΑΑ πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

    Επίσης πως μπορώ να εισέλθω στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (εννοώ πως θα εκδώσω ηλεκτρονικά κωδικούς εισαγωγής στο ηλεκτρονικό σύστημα του ταμείου).

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων."

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  3. Σε επικοινωνία με το 1555 που πηρε μολις τώρα συνάδελφος αναφορικά στα εφαπαξ & επικουρικό ειπώθηκε (αυτήκοος μάρτυρας ο υποφαινόμενος) ότι αυτά θα εμφανισθούν από τον ΕΦΚΑ (και όχι από άλλο ταμείο π.χ. το ΕΤΕΑΠ ή το ΤΣΜΕΔΕ) αναδρομικά και Ατοκα στις εισφορές που είναι να πληρωθούν τέλος Μαρτίου. Δηλαδή στις εισφορές του Μαρτίου θα υπάρχουν χρεωμένα:

    ΚΣ Μαρτ., Υγεία Μαρτ., ΟΑΕΔ Μαρτ., Επικουρικο Μαρτ. & Αναδρομικά Επικουρικό Ιαν.-Φεβ., Εφάπαξ Μαρτ. & Αναδρομικά Εφάπαξ Ιαν.-Φεβ.

    Μάλλον ο υπάλληλος που σας ενημέρωσε δεν είχε ιδέα για το νόμο! Στο άρθρο 77 γράφει ξεκάθαρα για τους πόρους του ΕΤΕΑΕΠ που είναι και των μηχανικών τα εφάπαξ και τα επικουρικά!

    Καλημέρα και υπομονή γιατί θα ακουστούν και θα γραφούν πολλά!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  4. Δηλαδή κάποιος που το 15 έβγαζε 50Κ το χρόνο και σήμερα μηδέν πως θα πληρώσει που δεν έχει μια;

     

     

    Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

    Και αυτό είναι σωστό συνάδελφε όπως και πολλά άλλα σε σχέση με την εφαρμογή, αλλά παρέθεσα μόνο "ιδεολογικού" περιεχομένου θέματα!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  5. Συνάδελφοι για ποιό λόγο να κάνουμε ψηφοφορία αφού η απάντηση στο ερώτημα προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν το 2015! Αν δείτε τους πίνακες με τις κατανομές των δηλώσεων θα βγάλετε άμεσα το συμπέρασμα ότι όντως η πλειοψηφία ευνοείται οικονομικά από το νόμο αυτή τη περίοδο!!

    Για μένα αλλού είναι τα σοβαρά θέματα!

    1ον) Αφού ισχυρίζονται πι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ότι ο καθένας θα πληρώνει με βάση το εισόδημά του γιατί το καταστρατηγούν στα χαμηλά , αλλά κυρίως στα πολύ υψηλά εισοδήματα! Για μένα είναι τελείως απαράδεκτο κάποιος που βγάζει πάνω από 100.000€ να πληρώνει αναλογικά λιγότερα από κάποιον που βγάζει 50.000€!

    2ον) Γιατί να καταστρατηγείται η ισονομία από τη στιγμή που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά εισφορών!

    Κατά τη γνώμη μου η παρένθεση της αριστεράς τελικά αποσκοπεί στο να καταφέρουν οι δανειστές και ιδίως το Δ.Ν.Τ να μαζέψουν ότι μπορούν και από τη λεγόμενη υψηλή βαθμίδα της μεσαίας τάξης, την οποία προσπαθούσε να προστατέψει η συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ!

    Για όποιον δεν έχει διαβάσει σας συστήνω ανεπιφύλακτα τα βιβλία του Τσόμσκι, ο οποίος τα αναλύει όλα!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  6. Συνάδελφοι έχετε διαβάσει πουθενά στο νόμο εργοδότης; Εγώ πάντως πουθενά! Αντισυμβαλλόμενος γράφει ο νόμος!! Και μη μου γράψετε ότι αυτό εννοεί! Στους νόμους δε πρέπει να θεωρούμε ότι εννοείται κάτι!!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  7. Καλημέρα.

     

    Δεν μίλησα για ξεκάθαρες απαντήσεις, μίλησα για τεκμηριωμένες (με βάση τον νόμο) απαντήσεις. Τι να κάνουμε ρε παιδιά, ΝΟΜΙΚΑ ο παρόντας νόμος δεν ορίζει πουθενά ότι "όσοι δηλώσουν εξαρτημένη εργασία δεν θα έχουν την έκπτωση που προβλέπεται στους υπόλοιπους".

     

    Η παραπάνω διατύπωση μοιάζει περισσότερο με αυθαίρετο (στην καλύτερη) και κατευθυνόμενο (στην χειρότερη) συμπέρασμα.

     

    Αυτό δεν χρήζει παρερμηνείας, ούτε χωρά διαφορετικές "απόψεις": ΝΟΜΙΚΑ είναι αυτό ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, πώς να το κάνουμε...

     

    Εφόσον είναι τόσο απλά γράψε μας τη σωστή απάντηση να ξεστραβωθούμε και εμείς τότε!! Νομικά να δεις πόσες διαφορετικές ερμηνείες υπάρχουν!!!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  8. Τζίνα αναζητάς ξεκάθαρες απαντήσεις σε ένα νόμο και σε εγκυκλίους που δεν είναι ξεκάθαρες!

    Κατά την άποψή

    μου (αυτό είναι και το πρόβλημα, ότι ο κάθε ένας έχει μια άποψη επί πραγμάτων που θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρα), επειδή η παράγραφος αυτή αναφέρεται σε ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ περίοδο, αυτή η περίοδος αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες είτε θεωρούνται ασφαλιστικά ως μισθωτοί είτε ως ΕΕ! Εξάλλου και αυτοί που θεωρούνται ασφαλιστικά μισθωτοί ανήκουν επί τις ουσίας στο άρθρο 39 ανεξάρτητα αν επιμερίζονται οι εισφορές!

    ΞΕΚΑΘΑΡΑ πράγματα όμως δεν υπάρχουν!!!

    Καλημέρα σε όλους

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  9. ΛΑΘΟΣ, δεν θα πληρωνεις τις ελάχιστες εισφορες: θα πληρωνεις το 38% του τελευταίου μηνιαιου εκκαθαρισμενου εισοδηματος σου. Αν αυτο ειναι κατω απο 580€ τοτε θα πληρώσεις τις ελαχιστες.

     

    Γενικα, οσο εχεις συμβαση οι εισφορές θα ειναι σε "πραγματικο χρονο". Όσο δεν έχεις συμβαση οι εισφορες θα υπολογιζονται με βαση την τελευταία εκκαθαριση.

     

    Δηλαδη στο παράδειγμα σου, ΔΕΝ σημαινει οτι επειδη τον Νοέμβριο-Δεκεμβριο δεν ειχες εισοδημα απο συμβαση θα πληρωσεις τις ελαχιστες εισφορες: θα πληρωσεις το 38% του τελευταίου εκκαθαρισμενου εισοδηματος δια 12...

    Άσπα βλέπω εσύ είσαι σπουδασμένη ήδη ασφαλιολόγος!! Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι έχεις δίκιο αλλά είναι πολύ πιθανό!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  10. Εγώ δεν καταλαβαίνω τι γίνεται με τις συμβάσεις έργου. Έστω λοιπόν έχω σύμβαση έργου 10 μηνών με τον τάδε εργολάβο υποτίθεται πληρώνει μέρος των εισφορών. Στη συνέχεια μένω ανενεργός για πχ 1 μήνα η παραπάνω... πως πληρώνω; Μετά πάλι σύμβαση έργου με τον ίδιο η παράλληλα και με άλλον ποιος πληρώνει τι; κτλ κτλ...

     

     

    Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

    Το διάστημα των δύο μηνών μέχρι το τέλος του έτους θα πληρώνεις τις ελάχιστες εισφορές αν θεωρήσουμε πως η σύμβασης σου και τα δελτία που εκδίδεις είναι από Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο! Απλό!! Ε ρε γλέντια που θα έχουμε

    Λέω να αλλάξω επάγγελμα και να σπουδάσω ασφαλιολόγος!!!!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    • Upvote 1
  11. Σύμφωνα με την εγκύκλιο στους 3 εργοδότες δεν θεωρείσαι μισθωτός [πόσο μάλλον στους 4].

    "[...]

    Ετσι, εάν στη διάρκεια του ημερολογιακού έτους παρασχεθεί υπηρεσία και σε τρίτο αντισυμβαλλόμενο, ο ασφαλισμένος οφείλει να γνωστοποιήσει τούτο στον ΕΦΚΑ, με σχετική αίτηση­δήλωση, ώστε να επέλθει η σχετική μεταβολή στο μητρώο και να ενημερωθεί/ούν ο/οι αντισυμβαλλόμενος/οι προκειμένου να απαλλαγεί/ούν από την ανωτέρω υποχρέωση.

    [...]

    Η εγκύκλιος περιγράφει και την έννοια του αντισυμβαλλόμενου στην παράγραφο 6

    "Τέλος, ως αντισυμβαλλόμενος υπό την έννοια του παρόντος, λογίζονται και ένα ή περισσότερα νομικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή άσκησης αυτής. Η κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα συνίσταται στον κοινό οικονομικό σκοπό που επιδιώκεται από τον αντισυμβαλλόμενο μέσω των κάθε είδους νομικής μορφής δραστηριοτήτων και συνιστά απόρροια των κατά περίπτωση πραγματικών στοιχείων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τέτοια τεκμήρια προκύπτουν όταν διαφορετικές επιχειρήσεις ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, λειτουργούν στον ίδιο χώρο, με τον ίδιο μηχανολογικό εξοπλισμό, απασχολούν από κοινού το ίδιο προσωπικό, είτε τα στοιχεία αυτά συντρέχουν σωρευτικά είτε όχι. κοινού το ίδιο προσωπικό, είτε τα στοιχεία αυτά συντρέχουν σωρευτικά είτε όχι."

    Επομένως υπάρχει περίπτωση τα τρία από τα τέσσερα ΑΦΜ να "ανήκουν" στην ίδια νομική οντότητα σύμφωνα με την εγκύκλιο, οπότε τα τρία εκδοθέντα ΔΠΥ λογίζονται σε έναν αντισυμβαλλόμενο!!!!!

    Γιαυτό έγραψα σε παλαιότερο ποστ ότι θα πρέπει να μας προμηθεύσουν και με τη λίστα των νομικών αυτών προσώπων!!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  12. Ναι, το κατάλαβα το σκεπτικό σου, αλλά μου φαίνεται λίγο ακραίο. Πιο λογικό είναι να πεις ότι το καθεστώς μισθωτού είναι ένα και έχει και φορολογική και ασφαλιστική αντιμετώπιση. Αλλιώς προκύπτουν παράλογα συμπεράσματα: πχ ένα μπακάλικο που μπήκε μόνο ένας πελάτης όλο το μήνα θεωρείται καθεστώς μισθωτού; κι αν τον άλλο μήνα μπει άλλος ένας θεωρείται πάλι μισθωτός με νέο εργοδότη;

    Συμφωνώ μαζί σου ότι είναι παράλογα όλα αυτά, αλλά αυτά λένε οι νόμοι και οι εγκύκλιοι που βγάζουν! Δε τα λέω εγώ! Εδώ στη μια περίπτωση λένε για μέχρι τρία δελτία και στην άλλη το πολύ δύο! Τι ψάχνουμε να βρούμε τώρα!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  13. πού κολλάει το σύνταγμα;

     

    καταργήθηκε ο νόμος που δίνει τον ορισμό του μισθωτού;

    Συνάδελφε ο νόμος που αναφέρεσαι περιγράφει τις προϋποθέσεις για να θεωρείσαι φορολογικά ως μισθωτός! Ο νόμος Κατρούγκαλου περιγράφει τις προϋποθέσεις για να θεωρείσαι ασφαλιστικά μισθωτός! Αυτό σου εξηγώ ότι άλλο το ένα άλλο το άλλο!!!! Στην όλη παράνοια βέβαια μπορεί και να έχεις δίκιο εσύ και να βγάλουν και άλλη εγκύκλιο που να λέει ότι όλα αυτά ισχύουν αν ισχύουν και οι προϋποθέσεις που αναφέρεσαι!!!!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    • Upvote 1
  14. υπάρχουν κι άλλες προϋποθέσεις για την υπαγωγή στο καθεστώς μισθωτού. δεν αρκεί να έχεις ένα μοναδικό πελάτη. πρέπει ας πούμε να έχεις έδρα το σπίτι, να είσαι άτομο και όχι νομικό πρόσωπο, να μην απασχολείς προσωπικό και από τη σύμβαση να φαίνεται ότι πρόκειται για υπαλληλική σχέση.

     

     

     

    Γιατί να τον αποτρέψεις; ο νόμος δεν υπόσχεται ότι θα φορτώσει τις εισφορές σου στον εργοδότη. Εννοείται ότι θα γίνει νέα σύμβαση με άλλο ποσό.

     

     

    Τα πράγματα νομίζω δεν είναι τόσο σύνθετα. Αν κάποιος είναι μισθωτός με μπλοκάκι σε περισσότερες από μια εταιρείες, κάθε μια θα δώσει ποσοστό επί του δικού της μισθού. Τι σημασία έχει το τι κάνουν οι άλλες; Πρόβλημα θα μπορούσε να υπάρχει για τις πολύ μικρές αμοιβές που αντιστοιχούν στην κατώτατη εισφορά. Όμως το pdf με τις διευκρινίσεις που αναρτήθηκε ξεκαθαρίζει ότι για αμοιβές κάτω των 586 ευρώ ο εργοδότης δεν καταβάλλει τίποτα και τα πληρώνει όλα μόνος του ο επαγγελματίας.

    Συνάδελφε γιατί μπερδεύεις τη φορολογική αντιμετώπιση με την ασφαλιστική; Από που προκύπτει ότι πρέπει να υπάρχουν και οι άλλες προϋποθέσεις για να θεωρείσαι ασφαλιστικά μισθωτός! Όχι πάντως από το νόμο, ούτε και από την σημερινή εγκύκλιο!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    • Upvote 1
  15. κατι αλλο που δεν το εχω δει πουθενα να αναφερεται

     

    ο νόμος λεει, οτι οταν καποιος εχει δυο εργοδοτες (φυσικα ή νομικα προσωπα) τοτε πηγαινει με τις διαταξεις των μισθωτων

    τι γινεται ομως οταν αυτος ο καποιος ειναι νομικο προσωπο?

    δηλαδη εαν μια εταιρεια εχει εναν ή δυο εργοδοτες (φυσικα ή νομικα προσωπα) τοτε αυτη η εταιρεια θα παει με τις διαταξεις των μισθωτων και κατ'επεκταση τα μελη της εταιρειας θα ασφαλιζονται με τις διαταξεις των μισθωτων?

    Απίστευτη απορία συνάδελφε!!!!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  16. Προσωπικά καταλαβάινω ότι αν κόψω 3 παραστατικά την ίδια ημέρα π.χ. εντός του Ιανουαρίου τότε:

     

    1) κανένας δεν "εισάγεται στην ρύθμιση ΔΠΔ" λεκτικό όπως το άναφέρει η εγκύκλιος

     

    2) δεν γράφω τίποτα στα παραστατικά (αφού δεν υπάγομαι στην ρύθμιση) σύμφωνα με το 4 της εγκυκλίου "Προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών, όσο και η ενημέρωση των υπόχρεων καταβολής, ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39 οφείλει να αναγράφει στο ΔΠΥ που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του, ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση."

     

    και άρα συνεχίζω να πληρώνω εγώ και μόνο εγω τις εισφορές για το υπόλοιπο έτος ? και ανά μήνα ?

     

    Δεν θα υπολογιστούν δηλαδή με τα εισοδήματα του '15 ?

     

    Τελικά με ποια βάση θα υπολογισθεί το μαραφέτι (ειδοποιητήριο) που θα έρθει ?

    Χρειάζονται καμιά δεκαριά ακόμα εγκύκλιοι για να διευκρινιστούν τα θέματα που προέκυψαν από αυτή την εγκύκλιο!!!!

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.