Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα.
Αν κάποιος μπορεί, χρειάζομαι κάποια άποψη σχετικά με το παρακάτω ζήτημα:
Ένα εξαδιαιρέτου οικόπεδο 2000m2 έχει δύο συνιδιοκτήτες. Από αυτούς ο ένας έχει το 65% και ο άλλος το 35% του οικοπέδου. Παρόλα αυτά, η επιθυμία του γονιού που τα μοίρασε ήταν το δικαίωμα δόμησης να είναι 50-50. Η επιθυμία αυτή έχει καταγραφεί και στις δύο γονικές παροχές (έγιναν με απόσταση 15 ετών) στην πρώτη εκ των οποίων γίνεται και σύσταση και οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας (χωρίς όμως να έχει γίνει πίνακας οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας).
Έχοντας φτάσει η ώρα τα μερίδια των ιδιοκτητών να μεταβιβαστούν στα παιδιά τους, θέλουν να ξεκαθαρίσουν αυτή την κατάσταση, με τρόπο που να κατοχυρώνει και την ιδιοκτησία αλλά και -κυρίως- να είναι αποδεκτός από την πολεοδομία μελλοντικά (αν ας πούμε ο ιδιοκτήτης του μικρού μεριδίου θέλει να αξιοποιήσει τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο 50% του οικοπέδου).
Οι απόψεις που έχω πάρει από συμβολαιογράφους και μηχανικούς είναι μάλλον συγκεχυμένες. Η τελευταία και πιο απόλυτη άποψη, ήταν ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να λυθεί με την κατάρτιση ενός "πίνακα κάθετης και οριζόντιας ιδιοκτησίας" και τη συνυπογραφή του από τα δύο μέρη. Αυτό, λέει, ξεδιαλύνει εντελώς το θέμα και κατοχυρώνει δια παντώς το δικαίωμα δόμησης και των δύο, παρότι αυτό δεν είναι αντίστοιχο του ποσοστού ιδιοκτησίας πάνω στη γη (όπως είπα 50-50 δόμηση σε γη μοιρασμένη κατά 65-35).
Ισχύει αυτό? Η πολεοδομίες το δέχονται για την έκδοση οικ άδειας? Υπάρχει κάποια άλλη εμπειρία ή σκέψη?
Προφανώς, το βασικό ζητούμενο εδώ είναι η κατοχύρωση του 50% επί του συνολικού συντελεστή δόμησης για τον "μικρό" ιδιοκτήτη. Ο άλλος δεν έχει κανένα πρόβλημα...
Σας ευχαριστώ πολύ
Κώστας