Μετάβαση στο περιεχόμενο

D.A.

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από D.A.

  1. Με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, καθιερώνονται οι Περιφέρειες, ως αυτοδιοικούμενα κατά τόπο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, Β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Η Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει το Νομό Αττικής, έχει έδρα την Αθήνα και συνιστάται από τις παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες:

    • Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών
    • Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα Αθηνών
    • Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών
    • Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών
    • Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς
    • Περιφερειακή Ενότητα Νήσων (Αγκιστρίου,Αίγινας,Κυθήρων, Πόρου,Σαλαμίνος,Σπετσών, Τροιζηνίας,Ύδρας)
    • Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής
    • Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής

    Ενδεικτικά με βάση την διατύπωση του Ν. 4014/2011 όπως τροποποιήθηκε από τους Ν. 4030/2011 & 4042/2012, προκύπτει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων (Αγκιστρίου,Αίγινας,Κυθήρων, Πόρου,Σαλαμίνος,Σπετσών,Τροιζηνίας,Ύδρας) εντάσσεται στην παράγραφο 7β του νόμου ως προς τα ακίνητα που βρίσκονται σε Αγκίστρι,Αίγινα,Κύθηρα,Πόρο,Σαλαμίνα,Σπέτσες &Ύδρα, ενώ ως προς τα ακίνητα της Τροιζηνίας εντάσσεται στην παράγραφο 7α.

  2. Απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας κατά την έννοια του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ Α΄ 308), σε κατοικία που έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια εκτός σχεδίου;

  3. Όμως τι γίνεται στις περιπτώσεις που ένας ιδιοκτήτης έχει δικαιώματα πλήρους κυριότητας (ποσοστό 50%) & ψιλής κυριότητας (ποσοστό 50%) σε αυθαίρετη κατοικία στην οποία ιδιοκατοικεί και δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής ή σε οικόπεδο,κλπ και θα υποβληθεί δήλωση του ως ιδιοκτήτη με ποσοστό 100%;

    Θα έχουν εφαρμογή οι προϋποθέσεις {που ισχύουν στις περιπτώσεις δικαιώματος πλήρους κυριότητας (100%) σε αυθαίρετη κύρια και μοναδική κατοικία} όπως αναφέρονται στο Ν. 4014/2011 περί μειωτικού συντελεστή κύριας και μοναδικής κατοικίας ή όχι; Με ποιά αιτιολογία;

  4. Επί αυθαίρετης κύριας κατοικίας που βρίσκεται εκτός σχεδίου, εφόσον υπαχθεί στη ρύθμιση του Ν. 4014/2011, υπάρχει η δυνατότητα νόμιμης εγκατάστασης φωτοβολταϊκού έως 10Kw στη στέγη της;

  5. Επομένως στις περιπτώσεις ψιλής κυριότητας/επικαρπίας σε αυθαίρετη κύρια και μοναδική κατοικία η δήλωση μπορεί να υποβληθεί μόνο από τον/τους δικαιούχο/ους ψιλής κυριότητας, για να μην υπάρχει η δυνατότητα να ληφθεί υπόψη ο μειωτικός συντελεστής που ισχύει για τον/τους επικαρπωτή/ές!

    Δηλαδή οι προϋποθέσεις όπως αναφέρονται στο Ν. 4014/2011 περί μειωτικού συντελεστή κύριας και μοναδικής κατοικίας έχουν μεν εφαρμογή στις περιπτώσεις δικαιώματος πλήρους κυριότητας σε αυθαίρετη κύρια και μοναδική κατοικία, όμως στις περίπτωσεις ψιλής κυριότητας/επικαρπίας σε αυθαίρετη κύρια και μοναδική κατοικία, για τις ίδιες προϋποθέσεις μειωτικού συντελεστή κύριας και μοναδικής κατοικίας υπάρχει κενό στο σύστημα προκειμένου να καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή τους!

  6. "Στην περίπτωση συγκυριότητας του ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή...οι συντελεστές ...λαμβάνονται υπόψη για όποιον από τους συγκυρίους πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις ..." (άρθρο 24)

    "Δεν λαμβάνεται υπόψη ο μειωτικός συντελεστής της κύριας και μοναδικής κατοικίας...εφόσον ο ιδιοκτήτης...έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής ..." (άρθρο 26)

    "Κύρια και μοναδική κατοικία θεωρείται γι' αυτόν που έχει την επικαρπία" ( Απάντηση ΥΠΕΚΑ - Θ' μέρος ερωτήσεων & απαντήσεων-04/12/2011)

    Στην περίπτωση που ένας δικαιούχος έχει την ψιλή κυριότητα (ποσοστό 100%) και την επικαρπία έχουν δύο άλλοι δικαιούχοι (ποσοστό 50% έκαστος) σε αυθαίρετη κατοικία στην οποία ιδιοκατοικούν και πληρούν τις προϋποθέσεις μειωτικού συντελεστή κύριας και μοναδικής κατοικίας, πως θα υποβληθεί δήλωση στο σύστημα, όταν πρακτικά στο σύστημα των δηλώσεων δεν υπάρχει η πρόβλεψη να δηλώνεται το ποσοστό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας σε συνδυασμό με το είδος του δικαιώματος!

    Αν υποβληθεί δήλωση μόνο από τον δικαιούχο ψιλής κυριότητας (ποσοστό 100%), πως θα ληφθεί υπόψη ο μειωτικός συντελεστής που ισχύει για τους επικαρπωτές;

    Αν υποβληθεί κοινή δήλωση του δικαιούχου ψιλής κυριότητας (ποσοστό 100%) & των επικαρπωτών, πως θα περαστεί στο σύστημα το ποσοστό (100%) του δικαιώματος επικαρπίας τους;

  7. Η απάντηση σας στο 2ο ερώτημα ήταν : "Κοινή δήλωση με δύο συνιδιοκτήτες"

    Η απάντηση αυτή θεωρητικά είναι σωστή, όμως πρακτικά στο σύστημα των δηλώσεων δεν υπάρχει η πρόβλεψη να δηλώνεται το ποσοστό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας σε συνδυασμό με το είδος του δικαιώματος!

    Συνεπώς προκύπτει πρόβλημα διότι υπάρχει εν προκειμένω:50% πλήρους κυριότητας συν 50% ψιλής κυριότητας ή αλλιώς 100% ψιλής κυριότητας συν 50% επικαρπίας για τον ένα δικαιούχο & 50% επικαρπίας για την άλλη δικαιούχο!

    Με ποιό τρόπο λοιπόν θα γίνει η κοινή δήλωση όταν για το σύστημα θα υπάρχει πρόβλημα με τα ποσοστά των δικαιωμάτων;

  8. Επί ενός αυθαιρέτου κτίσματος (κατοικίας 60 τ.μ.) σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο, ένας κύριος (άγαμος) έχει εξ αδιαιρέτου ποσοστό 50% πλήρους κυριότητας και 50% ψιλής κυριότητας & στην φορολογική του δήλωση Ε1 το δηλώνει ως κύρια κατοικία. Έχει επίσης την ψιλή κυριότητα (50%) σε άλλη κατοικία 117 τ.μ. & πλήρη κυριότητα (100%) σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο 4.500 τ.μ.

    Ερώτημα 1: Για την τακτοποίηση της κατοικίας των 60 τ.μ. θα θεωρηθεί ως κύρια και μοναδική κατοικία του το εν λόγω ακίνητο ή όχι;

    {Σημείωση:Επί του άνω ακινήτου των 60 τ.μ. το υπόλοιπο ποσοστό (50%) της επικαρπίας ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο (μητέρα του), το οποίο έχει κι άλλα ακίνητα (κατοικίες).}

    Ερώτημα 2: Το παράβολο & το πρόστιμο θα πρέπει να εκδοθούν σ΄αυτόν και την μητέρα του ή μόνο σ΄αυτόν;

    {Σημείωση:Κατά το παρελθόν για το εν λόγω ακίνητο (60 τ.μ.) έχουν βεβαιωθεί και εξοφληθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης επ΄ονόματι της μητέρας του}

     

    *Επειδή υπάρχουν δύο ερωτήματα, επαναδιατύπωσα το θέμα με νέο τίτλο και επιπλέον στοιχεία.

  9. Αυθαίρετοι βοηθητικοί χώροι (αποθήκη, γκαράζ) έχουν ανεγερθεί προ του 1983, σε αγροτεμάχιο -εκτός σχεδίου πόλεως στην κορυφογραμμή λόφου (μη δασικού)- επί του οποίου υπάρχει οικία με οικοδομική άδεια από το 1973.

    Ερώτημα: Μπορεί να γίνει τακτοποίηση των εν λόγω βοηθητικών χώρων;

  10. Επί ενός αυθαιρέτου κτίσματος (κατοικίας 60 τ.μ.) σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου, ένας ξάδελφός μου έχει εξ αδιαιρέτου ποσοστό 50% πλήρους κυριότητας και 50% ψιλής κυριότητας & στην φορολογική του δήλωση Ε1 το δηλώνει ως κύρια κατοικία. Έχει επίσης την ψιλή κυριότητα (50%) σε άλλη κατοικία 117 τ.μ. & πλήρη κυριότητα σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου 4.500 τ.μ.

    Επί του ακινήτου των 60 τ.μ. το υπόλοιπο ποσοστό (50%) της επικαρπίας ανήκει στην μητέρα του, η οποία έχει κι άλλα ακίνητα (κατοικίες).

    Για την τακτοποίηση του κτίσματος (60 τ.μ.) θεωρείται κύρια και μοναδική κατοικία για τον ξάδελφό μου ή όχι; Το παράβολο & το πρόστιμο θα πρέπει να εκδοθούν σ΄αυτόν και την μητέρα του ή μόνο σ΄αυτόν;

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.