Μετάβαση στο περιεχόμενο

Prοmitheus

Members
  • Περιεχόμενα

    10
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Prοmitheus

  1. Αν μπορέσεις να προσδιορίσεις συγκεκριμένα τις ανάγκες σου, τοτε η επιλογή γλώσσας γίνεται αρκετά πιο εύκολη.

     

    Η C είναι πανίσχυρη γλώσσα αλλά συχνά είναι υπερβολικά low-level. Επίσης δεν είναι αντικειμενοστραφής. Αν μιλάς για embedded οκ, αλλά δες και τι άλλο υποστηρίζει η πλατφόρμα που σε ενδιαφέρει. Αν μιλάς για desktop/web applications υπάρχουν καλύτερες επιλογές. Η C++ είναι και γρήγορη και αντικειμενοστραφής αλλά είναι τεράστια. Θες πολύ χρόνο για να τη μάθεις καλά.*

     

    Στις high level languages το development time είναι σημαντικά πιο γρήγορο (RAD = Rapid Application Develpment). Με τις high level γλώσσες, όταν σε ενδιαφέρει η ταχύτητα είτε χρησιμοποιείς μια βιβλιοθήκη που από πίσω είναι γραμμένη σε C/Fortran είτε γράφεις το τμήμα του κώδικα που σε καθυστερεί (ονομάζεται bottleneck και συνήθως είναι κάποιο inner loop) σε low-level γλώσσα.

     

    Αν θες GUI θα πρέπει να πεις αν σε ενδιαφέρει να είναι cross platform η εφαρμογή ή/και αν σε ενδιαφέρει να έχει Native Look. H C++ και το Qt είναι μια καλή επιλογή που καλύπτει και τις δύο ανάγκες, ενώ υπάρχουν και bindings για γλώσσες υψηλότερου επιπέδου. Αν σε ενδιαφέρουν μόνο τα windows τότε μάλλον C# και .NET

     

    The language of choice στον σύγχρονο επιστημονικό κόσμο τείνει να γίνει (αν δεν είναι ήδη) η Python.

     

    Το βασικό είναι να ψάξεις να δεις τι σε ενδιαφέρει να κάνεις. Αν απλώς θες να ξαναπιάσεις προγραμματισμό τότε Python και στην πορεία βλέποντας και κάνοντας. Αν είναι μόνο για Windows τότε C#

     

    * Για οποιονδήποτε ορισμό του καλά

  2. 2 εναλλακτικές

     

    α) Βρες το βασιλικό διάταγμα του 1945 (κανονισμός φορτίσεων) όπου έχει τα πάχη διάφορων επιστρώσεων. Λογικά θα υπάρχει στα downloads, Βάλε και κάποιο βάρος για τσιμεντοκονίες, μονώσεις κτλ. Το τι θα βάλεις και το τι πάχος περίπου θα έχει μπορείς να το βρεις στο βιβλίο σου της οικοδομικής.

     

    β) Δες στα παραρτήματα του ΕΝ 1991-1-1

  3. Α δηλαδή από αυτό (απόλυτη κατάφαση):

     

    Δώρο άδωρο διότι είναι προς κατάργηση.

     

    Πήγαμε σε αυτό (να 'χαμε να λέγαμε):

     

    υπάρχουν φήμες για εφαρμογή μόνο ευρωκώδικα και κατ επιλογή ΚΑΝΕΠΕ.

     

    Είδες φίλε takistakis13 καμια φορά πόσο πολύ αλλάζουν τα πράγματα σε ένα και μόνο βράδυ; Τζάμπα το έριξα το ξενύχτι χτες τελικά.

     

    Πάντως ρε διδάσκαλε, έχω μείνει έκθαμβος. Εσύ που είσαι πάντα τόσο μα τόσο ακριβολόγος και τόσο συνεπής να κάνεις τέτοια μεταστροφή; Αδιανόητο. Ευτυχώς που έχεις πολύ credit δηλαδή και δεν αμφιβάλλει κανείς για εσένα.

     

    Πιστευω οτι ο Τ. Παναγιωτάκος μπορεί να μας διαφωτίσει περισσότερο.

     

    Το ότι ο Παναγιωτάκος ξέρει πολύ περισσότερα δεν είναι από τα θέματα που είναι προς αμφισβήτηση.

  4. Είναι τραγελαφικό. 

    Να ηταν το μονο αγαπητε διδασκαλε, να ηταν το μονο...

     

    By the way, που λενε και στην Καλαμπακα, που λεει και ο Τασιος, για το οτι ειναι υπο καταργηση θα μας πεις τιποτα; Δεν εκλεισα ματι χτες απο την αγωνια.

  5. Γιατί ? Ποιος δεν βάλει κατά του ΚΑΝΕΠΕ ... ?!

     

    Όποιος έχει πάει να εφαρμόσει Ευρωκώδικα 8 Μέρος 3 και έχει συνειδητοποιήσει πόσο ελλιπής είναι (στο κομμάτι της διαστασιολόγησης). Αλλά ξέχασα αυτά είναι όλα λυμμένα.

     

    Επίσης σε ποιον κανονισμό όταν πρωτοβγήκε δεν υπήρχαν «βολές» εναντίον του; Λίγο το ξεβόλεμα, λίγο η άγνοια, λίγο η έλλειψη προγραμμάτων που να υποστηρίζουν το νέο κανονισμό και να η γκρίνια γεννήθηκε.

     

    Αυτό δε σημαίνει φυσικά οτι ο ΚΑΝΕΠΕ είναι τέλειος. Αντιθέτως. Αλλά άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

     

    Εν πάση περιπτώσει, και για να έρθω στην ουσία του θέματος, είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται σχόλια και να αφήνονται υπόνοιες για ανθρώπους όπως ο ΚΥΡΙΟΣ Ροδόπουλος, ο οποίος με τόση ανιδιοτέλεια και τόση αυταπάρνηση έχει βαλθεί να μας ξεστραβώσει και να μας κάνει ανθρώπους μηχανικούς. Ναι, ναι γιατί μόνο έτσι γινόμαστε ανθρώποι μηχανικοί. Διαβάζοντας Ροδόπουλο.

     

    Αλήθεια φίλε takistakis13, ξέρεις εσύ πολλούς άλλους Καθηγητές Πανεπιστημίων (sic) να τρώνε τη μισή τους μέρα στα forum? Εγώ κανέναν. Υπάρχει τρανότερη απόδειξη από αυτό; Τι άλλο θες δηλαδή για να παραδεχτείς το μεγαλείο του ανδρός;

     

    Μήπως η πληθώρα των συναδέλφων, οι οποίοι μπόρεσαν να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που μόνο αυτός προσφέρει χάρη στην παρουσία του εδώ ανάμεσα μας και οι οποίοι, στη συνέχεια, είχαν την τιμή να λάβουν απάντηση στο pm που του έστειλαν δεν αποτελούν απόδειξη της μοναδικότητας της περίπτωσης του;

     

    Φίλε takistakis13 βλέπω ότι είσαι νέο μέλος στην μεγάλη διαδικτυακή μας συντροφιά. Στη μεγάλη μας οικογένεια θα έπρεπε να γράψω κανονικά. Θα σου πρότεινα λοιπόν να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο προκειμένου να αντιληφθείς το μέγεθος της, ανιδιοτελούς επαναλαμβάνω, προσφοράς του και είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα αλλάξεις γνώμη και θα κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου προκειμένου να βρει την έμπρακτη αναγνώρισή που του αξίζει.

    • Upvote 3
    • Downvote 1
  6. Μπορείς να δώσεις και την πηγή απ όπου άντλησες αυτή την πληροφορία?

     

     

    Ο Αποστολόπουλος βγάζει τη σέντρα και και ο Ροδόπουλος μετά από υποδειγματικό στοπάρισμα τελειώνει τη φάση με ένα αριστοτεχνικό τελείωμα.

     

    Τι έγινε; Χάλασαν τα τηλέφωνα; Ή δεν είστε πια σε speaking terms; Μη φοβάστε, δε σας πήρε χαμπάρι κανένας.

     

    φαντάζομαι ότι ενδιαφέρει  όλους τους τεχνικούς. !!!!!  

     

    Καλά μην ορκίζεσαι κιόλας. Άντε το πολύ πολύ να συγκινηθεί κάνας Λευτέρης.

     

    Η ουρία μειώνει σημαντικά τις μηχανικές ιδιότητες και η κατασκευή πολύ σύντομα καταντάει μη επαρκής και επικίνδυνη.

     

    Όποιον ξαναδώ να κατουράει σε γέφυρα, μαύρο φίδι που τον έφαγε.

    • Upvote 1
  7. Τα περί ασφάλειας Linux που γράφεις, τα ξέρω... μου γυρίσαν τα μυαλά κάποια site που με γέμισαν αμφιβολίες... Αλλωστε είναι φυσικό ότι με την εξάπλωση του Linux όλο και κάποιοι θα προσπαθήσουν για ιούς... σωστά;

    Σωστά. Και όπως είπε και ο nvel υπάρχουν και κενά ασφαλείας και από όλα. Απλά, συνήθως, το διάστημα που μεσολαβεί από τη δημοσίευση τους μέχρι τη λύση τους είναι μερικές ώρες (στον kernel τουλάχιστον).

     

    Αλλα οπως εγραψα και προηγουμενως, το σημαντικοτερο ολων ειναι ο χρηστης. Ο,τι γινεται στον υπολογιστη ο χρηστης το κανει και κανενας αλλος. Αν βλεπεις τα email σου απο οποιον υπολογιστη βρεθει μπροστα σου, λογικο ειναι καποια στιγμη οι επαφες σου να αρχισουν να δεχονται spam με εσενα ως αποστολεα. Αν ολοι μερα μπαινεις σε site με warez, πορνο, τζογο κτλ κτλ λογικο ειναι να κολλησεις κατι. Αν βαζεις σπασμενα προγραμματα είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι θα κολλησεις κατι. Κτλ κτλ.

     

    Αν είσαι αρκετά προσεκτικός και Windows μπορείς να έχεις χωρίς antivirus (αλλά δεν προτείνεται για κανένα λόγο).

     

    Οι ιοί είναι σχετικό πράγμα. Στον linux αν κατανοήσεις και χρησιμοποιήσεις το σύστημα από permissions (user και file) και αν κάνεις χρήση του package manager είσαι (πολύ) πιο ασφαλής από ότι στα windows. Το προσεκτικό browsing εννοείται ότι γίνεται ανεξαρτήτως λειτουργικού.

     

    Η ασφάλεια εν γένει είναι επίσης σχετικό μέγεθος. Όλα μπορούν να σπάσουν. Αν Ρώσος cracker αποφασίσει να μπει στο pc σου, θα μπει. Πάντα εξαρτάται από το τι είναι αυτό που θέλεις να προστατεύσεις, πόσους πόρους είσαι εσύ διατεθειμένος να δαπανήσεις για να το προστατεύσεις και πόσους πόρους είναι ο άλλος να δαπανήσει προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα σου.

     

     

    με super γυαλισμένο GUI

    Ναι, τα προτιμάω τώρα πια γιατί φοβάμαι μη γίνει κανένα λάθος από μέρους μου...

    Η κονσόλα είναι δύναμη :P. Ανεξαρτήτως λειτουργικού :D

    http://cli.learncodethehardway.org/book/

     

    ένιωσα ξαφνικά ότι βάζω μπελάδες στο κεφάλι μου ενώ ήδη έχω μια κατάσταση πλήρως ελεγχόμενη...

    Τότε δεν έχεις κανένα λόγο να αλλάζεις λειτουργικό. Αν δεν κερδίζεις κάτι από την αλλαγή τότε εννοείται ότι κάθεσαι στα αυγά σου. Αντιγράφω από εδώ

     

    Κάθε λειτουργικό σύστημα διέπεται από κάποιες βασικές αρχές. Όπως είναι φυσιολογικό, κάθε φορά που γίνεται μία μετάβαση από ένα λειτουργικό σύστημα σε ένα άλλο, ο χρήστης συναντάει κάποιες δυσκολίες προσαρμογής. Το βασικό αίτιο των δυσκολιών αυτών είναι η αδυναμία του χρήστη να παραδεχτεί ότι τα πράγματα στο νέο λειτουργικό σύστημα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παλιό. Κατά συνέπεια, κάθε φορά που γίνεται μία τέτοια μετάβαση, ο χρήστης πρέπει να είναι προετοιμασμένος, αφενός να μάθει καινούρια πράγματα και αφετέρου να αφιερώσει το χρόνο που απαιτείται για την εκμάθηση αυτών.

     

    Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν είναι διατεθειμένος είτε να μάθει κάτι καινούριο, είτε δεν έχει να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο, τότε, ίσως η καλύτερη λύση είναι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτή είναι η πλέον ανώδυνη λύση.

     

     

    Το antivirus στο linux είναι πράγματι περιττό για το ίδιο το λειτουργικό όχι όμως και για τον έλεγχο των windows που πιθανόν να υπάρχουν στο ίδιο μηχάνημα

     

     

    Έτσι είναι, αλλά στην πράξη είναι πιο απλό να προσέχεις και να χρησιμοποιείς antivirus κατευθείαν στα windows από το να τα προστατεύεις μέσω Linux.

  8. To ιδανικό workflow δουλειάς είναι κάτι καθαρά εξατομικευμένο. Οι μηχανικοί καλώς η κακώς δύσκολα μπορούν να φύγουν από τα Windows με εξαίρεση ίσως τους αρχιτέκτονες που μπορούν να πάνε σε Mac. Πχ για τους πολ μηχ, στατικά προγράμματα δεν υπάρχουν. Βέβαια δεν γίνονται πλέον στατικά αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα :P

     

    Τους home users (internet + μουσική + ταινίες) το Linux μπορεί να τους καλύψει πλήρως. Τους gamers όχι (ακόμα τουλάχιστον. Αναμένεται να αλλάξει σύντομα αυτό).

     

    Άλλους κλάδους όπως πχ προγραμματιστές, εκτός και αν ασχολούνται αποκλειστικά με ανάπτυξη windows εφαρμογών (.ΝΕΤ κτλ), το Linux είναι μάλλον πιο βολικό από τα windows (πχ web development κτλ).

     

    Το αν θα βολεύει περισσότερο να έχεις linux ως host και Windowς ως guest ή το ανάποδο, εξαρτάται από το τι κάνεις. Αν το βασικό πρόγραμμα της δουλειάς σου είναι στα Windows τότε το λογικό είναι να έχεις Windows ως host.

     

    Δες και εδώ για μια ανάλυση αναφορικά με το γιατί να βάλεις ή να μη βάλεις Linux.

     

    * Μεγάλο κακό που δημιουργεί ίσως θέμα όταν έχεις να κάνεις με αρχεία δουλειάς, είναι το ότι σχεδόν κάθε μικρή ελεύθερη εφαρμογή δεν ανανεώνεται συχνά, δεν υποστηρίζεται από μια οργανωμένη μονάδα που εμπνέει εμπιστοσύνη και βέβαια φοβάσαι αν θα υπάρχει και αύριο. Ο αντίλογος βέβαια σε αυτό, είναι οτι οι εμπορικές εφαρμογές ανανεώνονται συχνά χωρίς να προσφέρουν σχεδόν τίποτα γιατί απλώς για να επιβιώσουν χρειάζονται τις αναβαθμίσεις των χρηστών.

    O ρυθμός ανανέωσης μιας εφαρμογής εξαρτάται από τους ίδιους τους developers της εφαρμογής αλλά και από την διανομή που θα χρησιμοποιήσεις. Στις fixed release διανομές (όπως πχ το Ubuntu με 6μηνο κύκλο εκδόσεων), η ανανέωση των εφαρμογών γίνεται κάθε φορά που ανανεώνεται και η διανομή. Στις rolling relase διανομές (όπως πχ το Archlinux ή το debian testing) οι εφαρμογές ανανεώνονται διαρκώς. Περίσσοτερες πληροφορίες για το θέμα μπορείς να βρεις εδώ https://el.wikibooks.org/wiki/Linux_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE_%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CF%82#Rolling_Release_vs_Fixed_Release

     

    Όσον αφορά την εμπιστοσύνη από προσωπική εμπειρία θα έλεγα ότι στις trivial εφαρμογές δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Αν έχεις κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ρώτα στο forum της διανομής σου και συνήθως θα βρεις λύση. Το πρόβλημα, όπως είπες και εσύ, είναι στις μεγάλες και εξειδικευμένες εφαρμογές που απαιτούνται πολλές χιλιάδες εργατοώρες για να αναπτυχθούν (πχ προγράμματα στατικών).

     

    * Δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος με τις λύσεις firewall και antivirus που προσφέρονται γιατί δεν είναι καν προφανής ο τρόπος λειτουργίας τους και δεν μπορούσα καν να καταλάβω αν π.χ. το ClamTK έτρεχε από μόνο του... νομίζω πως είναι on demand οπότε σιγά μη το θυμάμαι...

    Όσον αφορά το firewall, χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω, θα έλεγα ότι οφείλεται μάλλον σε έλλειψη γνώσεων δικτύων από μέρους σου. Όχι ότι εγώ έχω γνώσεις σε αυτόν τον τομέα, αλλά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των servers σε όλο τον κόσμο τρέχουν linux, είναι, εν πάση περιπτώσει, μια απόδειξη ισχυρή ένδειξη ότι σε ζητήματα όπως αυτό υπάρχουν σοβαρές και αξιόπιστες λύσεις. Αν όντως χρειάζεσαι firewall, ξεκίνα διάβασμα, δες εδώ και ψάξου με το iptables.

     

    Όσον αφορά το antivirus, θα σου πρότεινα, ενόσω χρησιμοποιείς Linux, να αφήσεις πίσω νοοτροπίες windows και να σταματήσεις να πιστεύεις ότι ένας υπολογιστής χωρίς antivirus είναι μια βάρκα που μπάζει από παντού. Αυτό που είναι το πλέον σημαντικό για να έχεις έναν ασφαλή υπολογιστή είναι το τι κάνεις εσύ ως χρήστης και όχι το πιο antivirus έχεις (ανεξαρτήτως λειτουργικού αυτό). Για να το γράψω και πιο ρητά. Antivirus σε Linux ΔΕΝ χρειάζεσαι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχεις για την ασφάλεια του υπολογιστή και των δεδομένων σου. Καμία σχέση. Αλλά η ασφάλεια αυτή δεν εξαρτάται από το antivirus (και πάλι ανεξαρτήτως λειτουργικού)

     

    * Δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος με τα προγράμματα backup & synchronization. Κατ' αρχήν τα περισσότερα δεν συμπιέζουν τα δεδομένα... Επίσης δεν έχουν σχεδόν καμία παραμετροποίηση χρόνου...

    Λύσεις υπάρχουν. Πολλές μάλιστα. Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα, και δεν μπορώ να σου προτείνω κάτι συγκεκριμένο, αλλά και πάλι θα σου φέρω σαν παράδειγμα τα τις βάσεις δεδομένων πρακτικά όλων των site του internet. Εκεί η ύπαρξη backup είναι πολύ πιο critical από ένα μικρό γραφείο μηχανικών στην Ελλάδα.

     

    Αν με το παραμετροποίηση χρόνου εννοείς να τρέχουν σε συγκεκριμένες ώρες, αυτό γενικά στα Unix Like λειτουργικά γίνεται μέσω του cron. Είναι πολύ απλό στη χρήση του. Δεν ξέρω αν υπάρχει πρόγραμμα με super γυαλισμένο GUI όπως αυτό που προτείνεις, αλλά συνήθως είναι πιο απλό να προσθέσεις μια γραμμή στο crontab. Επίσης είναι πιο κοντά και στο Unix Philosophy (do one job and do it well).

     

    Για την συμπίεση απλά αποκλείεται να μην υπάρχει. Ψάξε τις επιλογές αυτών που δοκίμασες.

    • Upvote 2
  9. Το πλέον βασικό tip για VirtualBox και συναφή είναι να έχεις τον virtual δίσκο σε διαφορετικό σκληρό δίσκο από το host λειτουργικό. Αν έχεις SSD τότε δεν πειράζει να τα έχεις στον ίδιο (ίσως μάλιστα να είναι και καλύτερα - δεν το έχω δοκιμάσει). Αν έχεις τον virtual δίσκο στον ίδιο σκληρό δίσκο με το host λειτουργικό, τότε οποιαδήποτε εφαρμογή έχει έστω και μέτριο I/O θα αποτελεί το bottleneck της απόδοσης (χωρίς να μπούμε καν σε ζητήματα 3D acceleration κτλ).

     

    Το άλλο βασικότατο θέμα είναι να υποστηρίζει ο επεξεργαστής hardware virtualization. Αν όχι, τότε η απόδοση θα είναι το πολύ μέτρια στα CPU intensive tasks. Μια αναζήτηση με λήμμα "hardware virtualization + το μοντέλο του CPU" θα μας πληροφορήσει αν υποστηρίζεται ή όχι. Πρακτικά όλα τα σύγχρονα desktops υποστηρίζουν virtualization αλλά όχι όλα τα low end laptops.

     

    Από προσωπική εμπειρία Autocad 2008 πάντως σε Vbox παίζει οκ. 2D σχέδιο πάντα. Για native solutions υπάρχει βέβαια και το draftsight.

     

    Edit

    Επίσης ο τίτλος πρέπει να αλλάξει. Το βασικό στοιχείο του linux δεν είναι το δωρεάν (υπάρχουν και διανομές επί πληρωμή), το βασικό είναι ότι είναι ελεύθερο λογισμικό.

    • Upvote 1
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.