Μετάβαση στο περιεχόμενο

Skr-mecheng

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Skr-mecheng

  1. 6 ώρες πριν, trellovoskos said:

    Η περίπτωση της ανακαίνισης του Δημήτρη δεν είναι κάτι πολύπλοκο που πρέπει να τον κάνει να χάσει τον ύπνο του.

    Προσοχή χρειάζεται στα χρώματα, στις κόλλες πλακιδίων και στα επισκευαστικά-υγρομονωτικά. Εχουν μεγάλες διαφορές στην ποιότητα και την τιμή ακόμα και >100%.

    Απο άποψη ενεργειακής αναβάθμισης, καλή έρευνα αγοράς για ηλιακό θερμοσίφωνα, θερμομονωτικά και στις σωληνώσεις, λέβητες κλπ. Εδώ χρειάζεται οπωσδήποτε συμβουλή μηχανολόγου μηχανικού ιδανικά αυτός που θα κάνει και το ενεργειακό πιστοποιητικό.

    Τα υπόλοιπα "καθημερινής χρήσης" (μπαταρίες λουτρού-κουζίνας, είδη υγιεινής, πάγκοι κουζίνας, πόρτες, πόμολα κλπ.) είναι πράγματα που μπορεί να καταλάβει εύκολα και κάποιος μη ειδικός αν είναι ποιοτικά ή όχι.Ρωτάει και μερικούς γνωστούς αν είναι ευχαριστημένοι με τα δικά τους και πράτει ανάλογα. Μπορεί λοιπόν είτε να τα προεπιλέξει και να γραφτούν στο συμφωνητικό, είτε να τα εξαιρέσει (αν δεν έχει διαλέξει ακόμα) και να επιβαρυνθεί την προμήθεια τους εκτός συμφωνητικού.

    Για μένα μια σωστή ανακαίνιση είναι κυρίως θέμα καλής εργασίας απο έμπειρους-καλούς τεχνίτες. Οι έμπειροι τεχνίτες και οι σωστές εταιρίες δεν χρησιμοποιούν σκάρτα υλικά. Χαλάει η φήμη τους αν υπάρχει αστοχία λόγω σκάρτων υλικών και η φήμη δεν χτίζεται εύκολα σήμερα.

    Πάντα βέβαια υπάρχουν και κάποιες απρόβλεπτες έξτρα εργασίες και υλικά που προκύπτουν στην πορεία. Οι εργασίες αυτές μπορούν να κοστολογηθούν με μεροκάματα (αν υπάρχει δυνατότητα να είναι παρών κάποιος απο την οικογένεια να ελέγχει) ή ανα μονάδα μέτρησης σε μια προσυμφωνημένη τιμή (πχ. βάψιμο εργασία 5€/τ.μ. ή καλωδίωση εργασία 3€/m). Αν μάλιστα πρόκειται για εργασίες που έχουν περιληφθεί στο συμφωνητικό, οι έξτρα μπορούν αν συμφωνηθούν συνολικά μαζί με τα υλικά. Αν υπάρχει φόβος μήπως ο εργολάβος δεν βάλει ποιοτικά υλικά, ας τα αγοράσει ο Δημήτρης παίρνοντας συμβουλές απο κάποιον μηχανικό ή δικό του μάστορα.

    Τέλος δίνω πολλή μεγάλη σημασία στο να πηγαίνει τουλάχιστον κάποιος απο την οικογένεια που ξέρει 2-3 πραγματάκια απο μερεμέτια στο χώρο να παρακολουθεί τα συνεργεία, όχι όλη μέρα, αλλά να μην τα αφήνει ανεξέλεγκτα. Οχι μόνο γιατί αποφεύγονται λάθη ασυνενοησίας αλλά γενικότερα δεν είναι καλό να υπάρχει τυφλή εμπιστοσύνη σε άτομα που δεν γνωρίζουμε. Στοιχίζει.

     

    Δημήτρη ενας καλός μηχανικός που θα σε συμβουλέψει  ή ακόμα καλύτερα θα έχει και την παρακολούθηση του έργου, μπορεί να σε γλιτώσει απο πολλά χρήματα και ταλαιπωρία.

    Δεν το γράφω για να ευλογήσω τα γένια μας, είναι η πραγματικότητα.

     

     

     

    Καλησπέρα,

    Όσον αφορά τα υλικά για δίκτυα, θέρμανσης ή ύδρευσης, λέβητες κτλπ δεν υπάρχει θέμα καθώς είναι κομμάτι της καθημερινότητας και της δουλειάς μου. 

    Το πρόβλημα μου αρχίζει στο δομικό κομμάτι, ή όπου εμπλέκεται το δομικό κομμάτι με τα υπόλοιπα και φυσικά το ηλεκτρολογικό που ωστόσο πάλι λόγο δουλειάς το έχω "υπό έλεγχο".

    Στα δομικά είμαι κυριολεκτικά ανίδεος, αν έλεγα ότι ξέρω οτιδήποτε θα ήταν αδικία για όλους. Κι αυτά προσπαθώ να μάθω διαβάζοντας και βλέποντας βιντεακια κυρίως για να καταλάβω τη διαδικασία και φυσικά αν μπορέσω κάτι από τα υλικά.

    Ωστόσο θεωρώ πολύ λάθος το να λες σε κάποιον τη δουλειά του, είναι κάτι που με εκνευρίζει, οπότε εκεί όντως θέλω έναν μηχανικό που να μπορέσω να εμπιστευτώ.

    Από κει και μετά το άλλο κομμάτι είναι να "εκπαιδεύσω" σε αυτά μέλη της οικογένειας μου, καθώς η δουλειά σε 7ημερες βάρδιες δε θα μου επιτρέπει να είμαι πανταχού παρών. Όμως θα είμαι ο τα πάντα πληρων οπότε θέλει πολύ προσοχή!

    Ας ελπίσουμε να μη κάνω λάθος επιλογές!

  2. Καλησπέρα!

    Όσον αφορά για το Νο 3, εκεί ελπίζω να βρω μια λύση ώστε να γλιτώσω τα δάπεδα. Γιατί οι εξωτερικές σωληνώσεις με ενοχλούν άπειρα, ελπίζω να υπάρχει κάποια τεχνοτροπία ώστε να τις εντοιχίσω με ασφάλεια και προφανώς η διαδικασία αυτή να μη μου κοστίσει το ίδιο ή περισσότερο από την αντικατάσταση δαπέδου!

    Πάντα ευγένεια προς όλους.  Είναι αυτό που λείπει στις μέρες μας εξάλλου.

    Οι συμβουλές σου ήταν κατατοπιστικές, ευχαριστω πολύ!

  3. 2 ώρες πριν, georgios_m said:

    πέρα από την πλάκα, οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα (σύνταξη συμφωνητικού, επίβλεψη καλής εκτέλεσης κλπ) είναι κανονική υπηρεσία μηχανικού, ξεχωριστή από την ίδια την κατασκευή. γιατί η έννοια "σωστός μηχανικός" είναι κάτι τελείως ασαφές, ειδικά όταν ο μηχανικός είναι ταυτόχρονα και κατασκευαστής. απλά η κλίμακα του έργου ίσως δεν δικαιολογεί το επιπλέον κόστος ελεγκτικού μηχανισμού, που κι αυτός έχει ένα ρίσκο να μη λειτουργήσει σωστά.

     

    Καταλαβαίνω

  4. 4 ώρες πριν, georgios_m said:

    γιατρό δε ξέρω, παπά σίγουρα (για αγιασμό).

    προφανώς και υπερβάλλω (στο β' μηχανικό).

    Εντάξει έναν αγιασμό θα τον κάνουμε ρε παιδιά! Μπας και δε μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι όπως περίμεναν οι Γαλάτες!

    6 ώρες πριν, tetris said:

    μήπως και γιατρό, και παπά?

    Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Το παν είναι η επιλογή σωστού μηχανικού. Αυτός μπορεί να είναι και σύμβουλος, και κατασκευαστής, και ψυχολόγος (δεν κάνω πλάκα, μερικές φορές χρειάζεται να μπούμε στο μυαλό του πελάτη, ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε λάθος αντιλήψεις) 

    Είμαι σίγουρος πως όσοι ασχολείστε με αυτό το τομέα, ακριβώς επειδή έρχεστε σε επαφή και με άτομα που δεν έχουν καμία ιδέα για καμιά εργασία και ακόμη χειρότερα με ημιμαθείς wannabeμαστορους ιδιοκτήτες, μάλλον είστε περισσότερο ψυχίατροι πάρα ψυχολόγοι. 

    Ωστόσο ήδη κάνω μια λίστα γραφείων και θα ξεκινήσω το σαφάρι σύντομα. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο!

  5. 3 λεπτά πριν, Γιάννης said:

    Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι καθαρά θέμα κόστους αλλά και δική σου εμπειρίας.

    Αν πχ το κόστος ανακαίνισης είναι μεγάλο και από την δική σου εμπειρία θεωρείς ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τις εργασίες (να τους λες τι να κάνουν, να παραλάβεις τις εργασίες, να προλαβαίνεις τις κακοτεχνίες και όλα αυτά, όπως τα έγραψε και ο pirsogiannis), τότε είναι βέβαιο ότι πρέπει να απευθυνθείς σε τεχνικό γραφείο ειδικευμένο σε ανακαινίσεις (αρχιτέκτονας κατά προτίμηση, αλλά και πολιτικός μηχανικός)

    Αν μιλάμε για 5-10 χιλιάδες απλές εργασίες και νομίζεις ότι μπορείς να το παλέψεις μόνος σου (ίσως με την βοήθεια κάποιων φίλων) νομίζω δεν αξίζει να προσλάβεις μηχανικούς....

    Εσύ κρίνεις καλύτερα!

    Γιάννη καλησπέρα,

    Το μόνο που ίσως μπορώ να διαχειριστώ βάση εμπειρίας, είναι τα υδραυλικά και το δίκτυο θέρμανσης, αλλά εδώ έρχονται και άλλα κομμάτια που δε γνωρίζω, όπως αν για παράδειγμα πρέπει οπωσδήποτε τα δίκτυα να είναι κάτω από πάτωμα, ή αν μπορούν να μπουν και στο ύψος του σοβατεπί (για θέρμανση, γιατί η ύδρευση θα είναι περιορισμένη σε 10 τετραγωνικά σε έλεγχόμενο χώρο και δε χρειάζεται εκτεταμένες αλλαγές).
    Επομένως προτιμώ να μη το κάνω για τους παραπάνω λόγους. 
    Γενικά ναι έχω φίλους τεχνίτες αλλά δε θέλω να το πάω έτσι. Θέλω να γίνει επαγγελματικά. Επομένως υπεύθυνο μηχανικό που να αναλάβει τη διαχείριση, ή all-in-one τεχνικό γραφείο. Επομένως η ερώτηση είναι τί από τα δύο θεωρείτε καλύτερο και τι να προσέξω στο συμφωνητικό. Θεωρώ ότι με κάλυψε η απάντησή σου στο τι θεωρείς καλύτερο, σε ευχαριστώ.
     

    4 λεπτά πριν, pirsogiannis said:

    Το ύφος μου δεν είναι επιθετικό απέναντι σου για τον απλούστατο λόγο ότι δεν σε ξέρω, είναι επιθετικό απέναντι στην λογική της αυτεπιστασίας. Εάν αναθέσεις σε μηχανικό/μηχανικούς την ανακαίνηση σου γιατί το κουράζεις με τεχνικές λεπτομέρειες που δεν γνωρίζεις,ενώ είναι ελλειπή τα δεδομένα που δίνεις. Κάνεις λόγο για συμφωνητικό. Θα βάλεις τα οικονομικά δεδομένα αφού μιλήσεις με τον λογιστή σου, και τα τεχνικά θα τα διαμορφώσεις με τον μηχανικό σου. Σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Βάλτου και να σου υπογράψει και εγγύηση για συγκεκριμένα χρόνια με πιθανές ρήτρες. Ζήτα να δεις προηγούμενες δουλειές του, συνεργάσου μαζί του μόνο αν νιώθεις εμπιστοσύνη. Τί άλλο να πούμε εμείς από εδώ? . Αν γκρέμισες τον τοίχο καλώς? ή αν σου πέρασε τα δίκτυα ορθά?

    Δεν περιμένω να μου πείτε αν έγινε ένα γκρέμισμα ή μια εργασία σωστά, κ. Πιρσογιάννη, ούτε το περιμένω αυτό από εσάς.

    Αυτές τις λεπτομέρειες του συμφωνητικού, ευχαριστώ και για τις συμβουλές περί ρήτρας αλλά και του τι να δω, είναι ένα κομμάτι που θέλω να συζητήσω, όπως και αν υπάρχει κάποιο ή κάποια παραδείγματα μη συμπληρωμένα. Ο λόγος; Δεν ξέρω πως πρέπει να είναι, δεν έχω δει ποτέ κάτι σχετικό. Ξέρω ότι σας φαίνεται χαζό, αλλά ειλικρινά δεν είναι. 
    Φαντάζομαι πως κάποιος που είναι επαγγελματίας στον χώρο, θα μου πει πχ "πρόσεξε τι θα λέει για αυτό", "να βάλεις αυτό", όπως για παράδειγμα είπατε περί ρήτρας. Δεν γνώριζα ότι μπορώ να θέσω ρήτρες κι αν ναι ποιες. 

    Ή παράδειγμα με τις εργασίες για το εξοικονομώ. Αν κι εφόσον όντως μπορούμε να ενταχθούμε, μπορούν να γίνουν οι εργασίες πριν και να ενταχθούμε μετά, με τα απαραίτητα τιμολόγια κτλπ (γιατί αρχίζει τον Νοέμβριο), ή πρέπει όντως να περιμένουμε ως τότε. 
    Νομίζω πως αυτές οι απορίες για κάποιον που δε ξέρει, ώστε για παράδειγμα να είμαι προετοιμασμένος αν πετύχω κάποιον που δεν είναι σωστός επαγγελματίας. 
    Καλό το ένστικτο, αν νιώσεις εμπιστοσύνη. Αλλά δεν αρκεί πάντα. Τουλάχιστον έτσι νομίζω.

  6. Ειλικρινά δε καταλαβαίνω γιατί από την αρχή έχεις τόσο επιθετικό ύφος απέναντί μου. Αν δεν θέλεις να βοηθήσεις σε μια γενικότερη καθοδήγηση πέρα από το "πάνε σε ένα μηχανικό", είναι δεκτό. Δεν είναι απαραίτητο να το κουράζεις παραπάνω.
    Θα σου απαντήσω,όμως, για να καταλάβεις πως ξέρω πολύ καλά που ρωτάω και γιατί.

    Προφανώς όταν μιλάω για μεμονωμένα συνεργεία θα έχω κάποιον επιβλέπων μηχανικό. Ο οποίος θα συνεννοείται με εργολάβους, ώστε να φέρει σε πέρας τις διαδικασίες. Αλλά εγώ δεν έχω κάνει ποτέ τέτοιου είδους συμφωνητικά. Δεν ξέρω τι να προσέξω και τι να συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε κάποιο τέτοιου είδους συμφωνητικό. Σε παραπέμπω λοιπόν στην ερώτηση Νο1 που κάνω παραπάνω. Καλώς; Ελπίζω καλώς. 

    Παρακάτω. Ναι είναι ίντερνετ. Αλλά επειδή στο σάιτ κυκλοφορώ χρόνια και έχω διαβάσει πάρα πολλά, από τις 10 απόψεις που θα γραφτούν, οι 8, άντε αυστηρά οι 7 είναι από ανθρώπους που ξέρουν. Προφανώς θα γραφτούν και από ανίδεους, αλλά μια γενική καθοδήγηση θα είναι προς μια συγκεκριμένη πλευρά. 

    Προσωπικά θέλω να ακούω, και το θέμα μου δεν είναι η αγοραπωλησία, η οποία έγινε, αλλά η ανακαίνιση. Θα ακούσω λοιπόν όλες τις απόψεις και συμβουλές και θα δράσω ανάλογα.

    Και επανέρχομαι. Δεν κατανοώ το ύφος, νομίζω είμαι εξαιρετικά ευγενικός και δείχνω τον απαραίτητο σεβασμό προς όλους. Αν κάποιος δε θέλει να βοηθήσει είναι σεβαστό! 

    • Upvote 2
  7. Καλησπέρα, όπως ξαναειπα, ο πωλητής μου έδωσε όλα τα παραπάνω στοιχεία. Τα είδα, έγινε και θερμογραφια. Είδαμε ότι ήταν να δούμε.

    Επειδή ίσως δεν κατάλαβες ρωτάω πως να ξεκινήσω. Ρωτάω συμβουλές σας σαν πιο ειδικοί από μένα. Δε ζήτησα να μου κάνετε τη δουλειά. Ζήτησα να μου πείτε τι πρέπει να προσέξω και από πού να ξεκινήσω.

    Νομίζω το αρχικό ποστ ήταν ξεκάθαρο. Δεν είπα να κάνω μόνος μου όλη την ανακαίνιση, είπα ότι δε ξέρω τι είναι καλύτερο. Να απευθυνθώ σε τεχνικό γραφείο πχ, ή σε μεμονωμένα συνεργεία;

    Επομένως η απάντηση σου ήταν κάπως άστοχη, χωρίς παρεξήγηση. Προφανώς για να ρωτάω τους ειδικούς και όχι σε φόρουμ με μπαμπάδες, μαμάδες και μπομπ μάστορες, δε σκοπεύω να κάνω όλη τη διαδικασία με τα χεράκια μου.

    • Upvote 1
  8. Δε πήγαμε γιατί ο πωλητής είναι μηχανικός που έχει μεγάλη εταιρεία εδώ. Πούλησε το ακίνητο χωρίς μεσιτική αμοιβή και είναι της οικογένειας του. Οπότε ο άνθρωπος η αλήθεια είναι ότι μας έδωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

    Θα με πεις βέβαια, γιατί δεν απευθύνεσαι σε αυτόν; Προφανώς θα απευθυνθώ ΚΑΙ σε αυτόν. Αλλά για να ξέρω τι να κάνω και τι να ζητήσω πρέπει να έχω έναν μπουσουλα...

  9. Γεια σε όλους, συναδέλφους και μη,

    Ήρθε η ώρα μετά από μεγάλο κόπο και αρκετά ζόρια να φύγουμε από ενοίκιο με την αρραβωνιαστικιά μου και σύντομα γυναίκα μου.

    Έγινε η αγορά ενός σπιτιού το οποίο χρήζει ανακαίνισης. Η κατάσταση του σπιτιού δεν είναι τραγική. Ωστόσο έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Μια από αυτές είναι ότι λειτουργούσε για πολύ καιρό σαν χώρος γραφείου (δεν είχε γίνει αλλαγή χρήσης). Ακριβώς επειδή λειτουργούσε ως τέτοιος χώρος δεν είχε κουζίνα και είχε ένα μικρό χώρο ως WC. Επομένως πρέπει να γίνει εξαρχής ένα κανονικό μπάνιο, μια κουζίνα (σαλοκουζινα για την ακρίβεια) και να τοποθετηθεί δίκτυο θέρμανσης (σώματα, λέβητας αερίου κτλπ).

    Για να γίνουν όλα αυτά θα χρειαστεί να πέσει ένας τοίχος (από τα σχέδια και το χώρο του σπιτιού, αλλά και τα λόγια του μηχανικού που το είχε πριν από εμάς δεν τίθεται θέμα στατικότητας) και να χτιστεί ένας λίγο πιο πίσω, ώστε να διαμορφωθεί το μπάνιο και από την άλλη πλευρά να ξεκινάει η κουζίνα. Στα θετικά δεν χρειάζονται αποξηλωσεις σε μεγάλο βαθμό καθώς όλα τα υδραυλικά είναι περιορισμένα στο μικρό WC, δεν έχει παλιό σύστημα θέρμανσης. Είχε καινούργιο ηλεκτρολογικό πίνακα, ωστόσο σίγουρα χρειάζεται τουλάχιστον αναδιαμόρφωση στα ηλεκτρολογικά. 

    Πάμε τώρα στο κομμάτι που έχω χάσει τη μπάλα. Όπως είναι επόμενο δεν έχω ασχοληθεί ποτέ ξανά με ανακαινίσεις. Μηχανολόγος μηχανικός ΤΕ, μεν αλλά εργάζομαι στη βιομηχανία. Ο χώρος της βιομηχανίας δεν είναι ίδιος με ένα σπίτι οπότε σε πολλά έχω άγνοια. Έκατσα και έβγαλα κάτοψη και ξεκίνησα ήδη να υπολογίζω απώλειες. Αλλά οι γνώσεις μου τελειώνουν εκεί στο συγκεκριμένο θέμα.

    Επομένως πάμε στις ερωτήσεις:

    1. Τεχνικό γραφείο, ή μεμονωμένα συνεργεία; αν πάω σε μεμονωμένα συνεργεία τι κάνω με την άδεια μικρής κλίμακας; Η κάτοψη μου, μαζί με επίσκεψη από έναν μηχανικό αρκεί για προσφορά; Τι πρέπει να προσέξω στο ιδιωτικό συμφωνητικό;

    2. Ποια είναι η διαδικασία ένταξης στο εξοικονομώ (μπορούμε να μπούμε βάση εισοδήματος); Οι αιτήσεις ανοίγουν τον Νοέμβριο. Μπορώ να κάνω εργασίες από τώρα και να μπω μετά; (Πραγματικά δεν έχω ιδέα για το πώς λειτουργεί το πρόγραμμα).

    3. Για δίκτυο ύδρευσης-θερμανσης, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξηλωσω πατώματα; Δεν μπορεί να γίνει με σκάψιμο σε τοίχο σε ύψος πάνω από το σοβατεπί; (κατανοώ τους κινδύνους να τρυπήσει κάποιος εκεί ή να καρφώσει ένα καρφί αλλά δεν ξέρω αν είναι λογικό αυτό που λέω για ένα σπίτι)

    4. Μπάνιο. Τσιμεντοκονία ή πλακάκι; Υπάρχει καλός τεχνίτης για τσιμεντοκονία Θεσσαλονίκη; Οικονομικά συμφέρει περισσότερο;

    5. Μπορώ να περάσω δίκτυο για ηλιακό θερμοσίφωνα; Κι αν ναι εξωτερικά; Επιτρέπεται κάτι τέτοιο πολεοδομικά;

    6. Φυσικό αέριο έχει η διπλανή πολυκατοικία. Πόσο χρόνο χρειάζεται η αδειοδότηση;

    Και εν τέλει; Πως αρχίζω; Ειλικρινά δε ξέρω από πού να πιάσω την αρχή και έχω πελαγωσει.

  10. Καλημέρα συνάδελφοι.

    Το θέμα μου έχει ως εξής:

    Πρέπει να σχεδιάσω orifice για έναν αγωγό κορεσμένου ατμού. Ο αγωγός είναι 16". Λειτουργεί σε απόλυτη πίεση 0,15bar και θερμοκρασία περίπου στους 60oC. Η παροχή του ατμού είναι 4000 tn/h. 

    Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν έχω ιδέα από σχεδιασμό orifice . Ξέρω θα μου πείτε υπάρχουν έτοιμα, από εταιρίες, αλλά η επιχείριση προτιμά να το κατασκευάσει μόνη της.

    Χρησιμοποιώ AutoCAD 2012 mechanical. Θέλω να μου δώσει, αν έχει, κάποιος μια έτοιμη φόρμα υπολογισμού διαστάσεων του orifice, η να μου εξηγήσει πως να κατασκευάσω μία. Έχω δει εικόνα από υπολογισμό, αλλά δε ξέρω πως το έφτασε ως εκεί (σας την επισυνάπτω). Τα μόνα στοιχεία που έχω βρει ώστε να με βοηθήσουν είναι ένα manual της εταιρίας KOBOLD (www.kobold.com). 


    Σας ευχαριστώ πολύ, εκ των προτέρων! 

    post-95606-0-89654700-1407831780_thumb.png

  11. Καταρχήν να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Βοηθάτε αρκετά.

     

    B@bis Συγκεκριμένα μου είπε. Ή εγκατάσταση μου θα λειτουργεί με εργαζόμενο μέσο Νερό και Βρωμιούχο Λίθιο. Για τους ηλιακούς συλλέκτες μου είπε πως θα είναι νερού (εκτός αν είμαι τόσο πολύ λάθος). Μου είπε συγκεκριμένα. "Μη ψάξεις για προσρόφησης, με ψύκτη απορρόφησης δουλεύουμε. Και θέλω πολύ καλή ανάλυση του τρόπου λειτουργίας της Αντλίας θερμότητος.

     

    Εγώ σε αυτό που είχα καταλήξει. Ήταν μήπως όντως μιλάμε για ηλιακό κλιματισμό. Και απλά η αντλία θερμότητας προσφέρει περισσότερη ενέργεια ώστε να αποφύγουμε τη κρυσταλλοποίηση ένα μειονέκτημα όταν χρησιμοποιείς άλας+νερό.

    Αλλά πάλι δε μου κολλάει. Εκτός από την άλλη... Αν την αντλία θερμότητας θα την έχει μόνο για θέρμανση. Και το καλοκαίρι μόνο το ψύκτη απορρόφησης.

     

    Δε ξέρω τι άλλο να σκεφτώ ειλικρινά έχω πελαγώσει.

    Τώρα μέσα Σεπτέμβρη λογικά θα τον βρω μπας και μου πει τι παίζει.

  12. Οκ είναι διαφορετικά δεκτό. Και κατανοητό.

     

    Όμως δεν έχουν τα ίδια εξαρτήματα; Δλδ Εκτονωτική, συμπιεστή, συμπυκνωτή κτλπ; Βέβαια ο ψύκτης απορρόφησης έχει και τα αφυγραντικά που από όσο έχω δει και από τα λίγα που ξέρω δεν έχει η Αντλία. Δλδ η αντλία θερμότητας... Λαμβάνει θερμότητα από τους συλλέκτες και τη στέλνει στο ψύκτη απορρόφησης ώστε να παράγει ψύξη και λογικά αντιστρέφεται ο κύκλος στη θέρμανση σωστά; Όμως Θέρμανση γίνεται μόνο με την αντλία θερμότητας;

  13. Ναι αλλά τότε, για ποιο λόγο να έχω στην ίδια εγκατάσταση και ψύκτη απορρόφησης και Ανλτία θερμότητας; Βασικά το θέμα της εργασίας είναι: Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστήματος κλιματισμού κτιρίου γραφείων με χρήση ηλιακής αντλίας θερμότητας. Το ηλιακή αντλία θερμότητας, προφανώς είναι μία αντλία θερμότητας που ως πηγή άντλησης θερμότητας έχει ηλιακούς συλλέκτες. Εκτός αν έχω μπερδευτεί τόσο....

  14. Καλησπέρα. Λόγω πτυχιακής ψάχνομαι για τα μέρη της εγκατάστασης, με το βασικότερο την αντλία θερμότητας. Τώρα ποιο είναι το πρόβλημα μου. Ο καθηγητής μου, μου επισήμανε ότι πρέπει να ψάξω για ψύκτη απορρόφησης. Ωστόσο παρατηρώντας το τρόπο λειτουργίας του ψύκτη απορρόφησης, βλέπω ότι είναι ίδιος, ή αν όχι ίδιος παρόμοιος με την αντλία Θερμότητας.

     

    Η ερώτηση είναι: Είναι το ίδιο; Ή μπορώ να θέσω την αντλία ως ψύκτη απορρόφησης;

     

    Σε περίπτωση που σας βοηθάει, το εργαζόμενο μέσο που χρησιμοποιώ είναι το μίγμα LiBr-H2Ο.

     

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  15. Είναι.... Αλλά τέλος πάντων... Ο συνάδελφος που έκανε το σχέδιο δεν είχε προβλέψει το ΚΕΝΑΚ μάλλον..... (Δεν έχω το πολυτονικό συνάδελφε :P. Και δεν μ'αρέσει να κόβω τις λέξεις :P.....)

  16. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

     

    Οι χώροι είναι θερμαινόμενοι. Είναι κτήριο γραφείων (συγκεκριμένα το διοικητήριο του ΤΕΙ). Mitsaina το έκανα έτσι απλά δε μου στεκόταν καλά. Δηλαδή σε εσωτερικό τοίχο, δε μπαίνει μόνωση για κανένα λόγο;;; Γιατί εγώ το σκεφτόμουν διαφορετικά. Ας πούμε στο πρώτο όροφο. Υπάρχουν μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων που όπως είναι λογικό δε λειτουργούν καθημερινά. και θερμαίνονται με F/C. Αυτοί δε μπορούν να χαρακτηριστούν ως μη θερμαινόμενοι χώροι; Καθώς (βασικά έτσι έμαθα) ότι λαμβάνουμε τη χειρότερη περίπτωση, για να δωθεί η βέλτιστη λύση.......

  17. Καλησπέρα συνάδελφοι.

     

    Λόγω πτυχιακής πρέπει να υπολογίσω τις θερμικές απώλειες ενός κτηρίου. Έχω ένα εσωτερικό τοίχο ωστόσο, ο οποίος είναι πάχους 0,1m. Το θέμα είναι ότι εγώ έχω μάθει να υπολογίζω τοιχώματα δρομικής ορθοδρομικής και διπλής ορθοδρομικής τουβλοδομής. Άρα με τούβλο που να εδράζεται σε πλευρά 6cm, ή 9cm, δε βγαίνουν "τα κουκιά" ούτε για να τοποθετήσω μόνωση, ούτε για σοβά. Μπορείτε να μου πείτε ένα τρόπο; Τι να αφαιρέσω, ή τι να κάνω για να μου βγει σωστά το πάχος. Ακόμη, επειδή τους τοίχους τους έχω δει, σίγουρα δεν είναι γυψοσανίδα.

     

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  18. Καλημέρα σας,

     

    Είμαι νέο μέλος (με κάποια δευτερόλεπτα εγγραφής), ωστόσο διαβάζω καιρό θέματα του φόρουμ σας.

    Το πρόβλημα στο οποίο θέλω λύση είναι το εξής:

    Είμαι φοιτητής Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε., και έχω έναν αδερφό ψυκτικό, με μεγάλη εμπειρία τόσο σε βιομηχανική, όσο και σε οικιακή ψύξη. Δυστυχώς είναι και αυτός θύμα της ανεργίας, καθώς η εταιρία που εργαζόταν έκλεισε λόγω κακοδιαχείρησης των οικονομικών. Έτσι προσπαθούμε σταδιακά να ξεκινήσουμε μία επιχείρηση.

    Το θέμα είναι ότι μέχρι να πάρω το πτυχίο μου δε σκοπεύουμε να κάνουμε την επιχείρηση, αλλά να ξεκινήσει ο αδερφός μου να δουλεύει μόνος με ΑΠΥ.

    Θέλω να με διαφωτίσετε όσο πιο πολύ μπορείτε τί σημαίνει αυτό. Δηλαδή, τί πρέπει να κάνει για έναρξη, τί σημαίνει φορολογικά αυτό, τί θα πρέπει να κάνει ως ασφάλιση και αν είναι αναγκαστικό να πληρώνει ΤΕΒΕ (ή έστω πως μπορεί να το αποφύγει) και σε περίπτωση οικονομικής δυσπραγίας πως μπορεί να διακόψει και ποιες επιπτώσεις θα έχει. Ακόμη χώρο έχουμε να δηλώσουμε, ένα πρώην χώρο στάθμευσης που με πολύ δουλειά μετατρέψαμε σε μηχανουργείο και ένα σπίτι.

    Συγχωρέστε με αν έχω πει κάτι λάθος αλλά όπως καταλαβαίνεται δεν έχω ιδέα από ελεύθερο επάγγελμα. Όμως έχουμε πολύ όρεξη για δουλειά και ικανότητες.

    Ευχαριστώ για το χρόνο που θα διαθέσετε εκ των προτέρων.

     

    *είμαι στο τελευταίο έτος και είναι θέμα χρόνου η αποφοίτηση μου.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.