Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δαπάνη βλαβών αποχέτευσης σε πολυκατοικία


xbul

Recommended Posts

Έχω κι εγώ περίπου το ίδιο πρόβλημα με τον xbul.

 

Ο κατακόρυφος σωλήνας αποχέτευσης της κουζίνας, κατεβαίνει από τον τέταρτο (και τελευταίο) όροφο, μέσα από τον τρίτο (δικός μου) και στο δεύτερο, στη βάση του υπάρχει μια ρωγμή. Η διαρροή ενοχλεί τον κάτοικο του δεύτερου, που στο δάπεδο έχει νερά και τον κάτοικο του πρώτου, που έχει υγρασία στο ταβάνι.

 

Αν και αρχικά ο ένοικος του δεύτερου ανέφερε ότι η αποχέτευση είναι κοινόχρηστη δαπάνη, την επόμενη μέρα ζητά να επισκευαστεί η ζημιά με έξοδα δικά μου ή ίσως και του 4ου ορόφου, επειδή ο σωλήνας εξυπηρετεί αυτά τα δύο διαμερίσματα. Σημειώνω ότι, σε αντίθεση με το συνηθισμένο σχέδιο της πολυκατοικίας, το διαμέρισμα του 2ου ΔΕΝ έχει εκεί το νιπτήρα της κουζίνας, αλλά σε άλλη θέση και δε χρησιμοποιεί αυτόν το σωλήνα αποχέτευσης.

 

Επειδή είμαι νέος μηχανικός και νέος ιδιοκτήτης και ποτέ δεν έμενα σε πολυκατοικία παλιότερα, έχω μερικές ερωτήσεις:

- Το φαινόμενο να καλεί κάποιος (π.χ. εγώ) έναν υδραυλικό για να επισκευάσει τέτοια βλάβη σε άλλο διαμέρισμα πόσο συχνό είναι στην πράξη; Γίνεται συχνά, σπάνια, ποτέ;

- Τέτοιες βλάβες συνήθως δεν αναλαμβάνονται από κάποιον υδραυλικό συνεργαζόμενο με την διαχειριστική εταιρεία (που είναι υπεύθυνη επίσης για συντήρηση ανελκυστήρα, κοινόχρηστης θέρμανσης, κτλ);

- Υπάρχουν και άλλα 4 διαμερίσματα, που αυτός ο σωλήνας δεν περνάει καθόλου από μέσα τους. Διαβάζοντας το νόμο 3741/1929 (βλ. παρακάτω) νομίζω ότι ο σωλήνας ανήκει και σε αυτά τα διαμερίσματα, ή όχι;

- Αν το κόστος επισκευής τελικά βαρύνει κάποιον ή κάποιους από τους συνιδιοκτήτες, σε αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση του διαμερίσματος; (ο σωλήνας σε εκείνο το διαμέρισμα είναι καλυμμένος με γυψοσανίδα, που πρέπει να χαλάσει για να γίνει η υδραυλική επισκευή)

 

ΑΡΘΡΟ 2

(Κοινόκτητα μέρη οικοδομής)

1. Αδιαίρετος είναι η ιδιοκτησία, επί του εδάφους, των θεμελίων, των πρωτοτοίχων, της στέγης, των καπνοδόχων, των αυλών, φρεάτων, ανελκυστήρων, βόθρων, εγκαταστάσεων κεντρικής θερμάνσεως, και παντός άλλου πράγματος χρησιμεύοντος πρός κοινήν των ιδιοκτητών χρήσιν.

...

ΑΡΘΡΟ 5

(Ρύθμιση σχέσεων συνιδιοκτητών)

...

β. Έκαστος των συνιδιοκτητών υποχρεούται να συνεισφέρη εις τα κοινά βάρη επί τη βάσει της αξίας του ορόφου ή διαμερίσματος ου είναι κύριος.

 

Ο ιδιοκτήτης του 2ου διαμερίσματος επείγεται για να λυθεί το πρόβλημα (κάτι που είναι κατανοητό) αλλά ζητάει από εμένα να δώσω τη λύση. Τι μέσα πίεσης έχει στα χέρια του; Π.χ. κάποια στιγμή ανέφερε ότι μπορεί να βάλει μια τάπα και να βουλώσει απλώς το σωλήνα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν τον χρησιμοποιεί.

 

Υ.Γ. edit: Να προσθέσω τώρα που το θυμήθηκα, ότι υπάρχει εκεί (στο δάπεδο στο διαμέρισμα του 2ου) μια υποδοχή στον κατακόρυφο σωλήνα αποχέτευσης, η οποία είναι ταπωμένη και δε χρησιμοποιείται γιατί η κουζίνα του διαμερίσματος είναι αλλού, όπως προανέφερα. Η ρωγμή είναι ακριβώς στην ένωση, στο γάμα που σχηματίζουν οι δύο σωλήνες, από την από πάνω μεριά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.