Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολύκλωνο ή μονόκλωνο καλώδιο στις πρίζες


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους

 

η ερώτηση είναι εάν ο κανονισμός ή οι τεχνικές οδηγίες των κατασκευαστών ηλεκτρολογικού υλικού απαιτούν χρήση μονόκλωνου ή πολύκλωνου καλωδίου στη σύνδεση πρίζας (χωρίς εσωτερικές βίδες για σύνδεση) σε μία εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Τα καλώδια που λογικά αναφέρεις είναι τα παρακάτω :

 

Το καλώδιο ΗO5VV – U 3X2,5 (το λεγόμενο NYM με την παλαιά ονοματολογία)

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ CABLEL : ελαφρύ καλώδιο με δύσκαμπτο αγωγό κατάλληλο για τοποθέτηση σε σταθερές εγκαταστάσεις σε ξηρούς ή υγρούς χώρους

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ FULGOR : ελαφρύ καλώδιο με μόνωση PVC και μανδύα PVC σε σταθερές εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς (ξηρούς ή υγρούς) χώρους, εφ΄όσον δεν υπόκεινται σε μηχανικές καταπονήσεις. Ακατάλληλο για εξωτερική χρήση ή μέσα σε σκυρόδεμα.

 

Το καλώδιο H05VV – F 3X2,5 (το λεγόμενο NYMHY με την παλαιά ονοματολογία)

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ CABLEL : εύκαμπτο καλώδιο για γενική χρήση σε κατοικίες, μαγειρεία και γραφεία και για τροφοδότηση συσκευών ακόμα και σε υγρούς χώρους και μέτριες καταπονήσεις.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ FULGOR : εύκαμπτο καλώδιο με μόνωση PVC και μανδύα PVC για κατοικίες, κουζίνες, γραφεία. Για οικιακές συσκευές, μέσα σε υγρούς χώρους. Για μηχανικές καταπονήσεις μέσου μεγέθους (π.χ. πλυντήρια, ψυγεία). Ακατάλληλα για εξωτερική χρήση στα αγροτικά ή βιομηχανικά εργαστήρια ή για φορητά εργαλεία μη οικιακής χρήσης.

 

Από ότι βλέπεις και τα δύο καλώδια έχουν την δυνατότητα να εγκατασταθούν σε εσωτερικές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Οι μόνωση τους στην ουσία είναι ίδια (PVC και στις δύο περιπτώσεις). Ακόμα και οι εταιρείες παραγωγής ρευματοδοτών / διακοπτών στους καταλόγους τους δεν ορίζουν ποιον τύπο καλωδίου θα πρέπει να εγκαταστήσεις για την σύνδεση ρευματοδοτών με βίδες είτε με αυτόματες επαφές.

 

Παράλληλα θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τους παρακάτω παράγοντες :

 

1) Και οι δύο τύποι καλωδίων στην ουσία έχουν το ίδιο κόστος (τιμή καταλόγου CABLEL 1,2113 € το ΝΥΜ και 1,2510 € το ΝΥΜΗΥ).

2) Γενικότερα στις συνδέσεις – ειδικά συσκευών – είναι ποιο εύχρηστο το καλώδιο NYMHY. Παράδειγμα είναι σχεδόν αδύνατο να συνδέσεις μια κουζίνα με καλώδιο ΝΥΜ 3Χ6.

3) Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να έχει κάποιος με το ΝΥΜΗΥ είναι τα μουστάκια που αφήνουν τα καλώδια σε περίπτωση κακής σύνδεσης. Έτσι καλό είναι να γίνει η τοποθέτηση ακροδεκτών <<μύτης>> στα άκρα των καλωδίων.

4) Το καλώδιο ΝΥΜ <<στρώνει>> ποιο εύκολα στις εγκαταστάσεις μέσα σε σχάρες και με σωστό δέσιμο είναι εγκατεστημένο ορθά χωρίς καμπύλες και στριψίματα. Το ΝΥΜΗΥ ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις είναι αδύνατο να τεντωθεί μέσα σε σχάρα λόγω τις ευκαμψίας που έχει.

5) Τα άρθρα των δημοσίων έργων για εγκαταστάσεις ρευματοδοτών ή φωτιστικών προδιαγράφουν καλώδια ΗO5VV – U 3Χ2,5 ή 3Χ1,5 αντίστοιχα.

 

Στην πράξη οι εγκαταστάτες χρησιμοποιούν σε αρκετές περιπτώσεις εύκαμπτα καλώδια για την τροφοδοσία ρευματοδοτών, συσκευών ή φωτιστικών (κυρίως), ειδικότερα σε εγκαταστάσεις σε κατοικίες ή καταστήματα μέσα σε κατασκευές γυψοσανίδας. Έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ευελιξίας στην εγκατάσταση του καλωδίου αλλά και στην σύνδεση του. Βέβαια καλό είναι στα σημεία που τα καλώδια είναι εκτεθειμένα (δηλαδή δεν είναι μέσα σε κανάλι ή σχάρα) να είναι περασμένα μέσα σε πλαστική σωλήνα για την προστασία τους αλλά και για την δυνατότητα εύκολης αντικατάστασης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.