Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός στη δόμηση του φρεατίου ανελκυστήρα


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα!

Χτες μου δημιουργήθηκε η εξής απορία? Στην δόμηση δεν μετράει το φανάρι της σκάλας. Έτσι δεν είναι? Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να μην μετράει και το φρεάτιο του ανελκυστήρα?

Link to comment
Share on other sites

ΑΥΤΟ που αφαιρειται αν και μετρανε στον ογκο ειναι τα τριγωνακια ταχρηστα οταν φερνεις κυκλο και κανεις εφαπτομενη απο το φαναρι πανω στον κυκλο......3 γωνιουλες δλδ 0.25 η καθε μια περιπου τετραγωνικα μετρα......

Link to comment
Share on other sites

@tektonas

Πουθενά δεν αναφέρεται ότι το φανάρι δεν μετράει στον Σ.Δ. Μάλλον οι ελέγχοντες δεν καταλάβαιναν τι πρόσθετες και τι αφαιρούσες.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

δε το έχω ξαναακούσει για το φανάρι, και δε νομίζω ότι βασίζεται και κάπου το να το αφαιρείς από τη δόμηση εκτός και είναι > 1,20*1,20 που δε νομίζω

Όσον αφορά τα τριγωνάκια στη σκάλα αυτό βασίζεται σε αυτό που λέει ο ΓΟΚ ότι αφαιρείται από τη δόμηση ό,τι είναι > από τα ελάχιστα απαιτούμενα στη σκάλα όμως....

θυμάμαι σα σήμερα πριν 2-3 χρόνια που στην πολεοδομία της Καλλιθέας μου έδειξαν έγγραφο διευκρινιστικό επί του θέματος που έλεγε ότι θα τριγωνάκια αυτά ΔΕΝ αφαιρούνται.

Ευτυχώς δε μου το έδειξαν πουθενά αλλού έκτοτε :) ....Πάντως υφίσταται

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

...και το φανάρι αφαιρείται, και το πέραν του επιβαλλόμενου πλάτους της σκάλας (μέχρι όμως 1,5 Χ το υποχρεωτικό πλάτος της κλίμακας). και τα επιπλέον των ελαχίστων υποχρεωτικών διαστάσεων του φρεατίου του ανελκυστήρα αφαιρούνται! Στους υπάλληλους της πολεοδομίας εάν πάτε την εγκύκλιο τυπωμένη (μη φέρουν την ευθύνη για οτιδήποτε αμφιβάλλουν) το δέχονται! [θα ψάξω να τη βρω να την επισυνάψω εδώ! αν και η πρώτη αντίδραση είναι πάντα ΟΧΙ τα αφαιρώ πάντοτε τελικά!]

 

ποιες είναι οι ελάχιστες διαστάσεις του φρεατίου του ανελκυστήρα όμως?

Link to comment
Share on other sites

Με μεγάλη χαρά μας ΚΙΜ να δούμε αυτήν την εγκύκλιο αλλά νομίζω δεν αφαιρείται. Αλλο φανάρι 0,10χ0,40 άλλο 0,50χ0,70 άλλο 1,50χ1,50.

Για το αυτό που λές, τους ανελκυστήρες. Τι σε απασχολεί πενταόροφης, πολυόροφης, τριόροφης, όπως καταλαβαίνεις το θέμα της διάστασης φρέαρ είναι και ανάλογο του κτιρίου. Συγκεκριμμένα της χρήσης, της δυναμικότητας, αν πρόκειται για κτίριο γραφείων ή πολυσύχναστης, μεγάλης οικοδομής. Και του ύψους, καθώς κτίρια που η τελευταία πλάκα τους απέχει λιγότερο απο 9.00. απο την στάθμη του φυσικού ή διαμορφωμένου εδάφους. Δενμ απαιτούν υποχρεωτικό ανελκυστήρα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να μην καθυστερήσω άλλο να υποστηρίξω αυτά που προείπα περι κλιμάκων θα αναφερθώ στη σελ.235 του βιβλίου "ΓΟΚ Κωδικοποίηση & ανάλυση" της Ελένης Μπούτου-Λεμπέση, εκδώσεις "Δομική ενημέρωση", Αθήνα 2009, το οποίο ως επί το πλείστον συμβουλεύονται πλέον για να αποφανθούν σε ερωτήσεις μηχανικών στην Πολεοδομία Ιεράπετρας (και επομένως το θεωρώ έγκυρο).

Επιφάνειες που δεν προσμετρούν στο ΣΔ> κλιμακοστάσιο >Παρ.!Β.θ. Η επιπλέον επιφάνεια των κύριων κλιμάκων. > Εγκ.113/86:

<<Δεν προσμετράται στο ΣΔ η επιπλέον από τις ελάχιστες διαστάσεις επιφάνεια των κύριων κλιμάκων, μέχρι το 50% του απαιτούμενου πλάτους της κλίμακας και το πολύ μέχρι 60 εκατοστά, σύμφωνα με το άρθ.13 του κτιριοδομικού κανονισμού. Τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους ορόφους του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης και της εισόδου του κτιρίου. Η επιλογή της ελάχιστης θεωρητικής επιφάνειας κλιμακοστασίου είναι στην κρίση του μελετητή>>

(Αυτό, όμως,λέει η ίδια συγγραφέας κάπου παρακάτω δεν ισχύει για τις ανοιχτές κλίμακες!)

Επίσης διευκρινίζει πως (Εγγρ.84003/15.7.99) θα πρέπει να υπάρχει συνεχόμενη επιφάνεια καθ' όλη την όδευση του κλιμακοστασίου, πέρα από τις ελάχιστες διαστάσεις, και όχι διακοπτόμενη, προκειμένου να μην συμπεριληφθεί στον συντελεστή. (την τελευταία διευκρίνηση δεν την έχω λάβει ομολογώ ποτέ υπόψιν μου και δεν είχα πρόβλημα!) 8-)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.