Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πραγματογνωμοσύνη με εμπλεκόμενο ρέμα


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι. Είχα την τυχη(;) να διοριστώ πραγματογνώμων σε μια υπόθεση η οποία έχει ως εξής:

Ο ενας εκ των αντιδίκων αγόρασε το 1998 οικόπεδο 550μέτρων (αρτιότητα 500μ) με πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό απο τη μια και ρέμα από μια άλλη πλευρά. Όταν μετά από λίγα χρόνια πήγε να βγάλει άδεια, και αφού πήρε υψομετρικό σημείωμα, ενώ προχωρούσε η άδεια , κάνει ο Δήμος ανάκληση, επειδή στο οικόπεδό του έχει ρέμα και έτσι το οικόπεδο του δεν είναι άρτιο ούτε οικοδομήσιμο.

Ωστόσο:

1. Το ακίνητο προήλθε από κατάτμηση στις αρχες του 90, με βεβαίωση έλεγχο της Πολεοδομίας και βεβαίωση πως τα δυο οικόπεδα που προέκυπταν ήταν άρτια και οικοδομήσιμα

2. Ο ακριβώς απέναντι με όμοιο οικόπεδο έχει χτίσει...

3. Ο αγοραστής προχώρησε στην ανάθεση οριοθέτησης ρέματος σε ιδιώτη μηχανικό

4. Έχω στα χέρια μου πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ για το ίδιο θέμα, η οποία αποφάνθηκε πως το οικόπεδο είναι άρτιο (δηλαδή δεν χάνει τα μέτρα που είναι στο ρέμα ο άνθρωπος) αλλά δεν είναι οικοδομήσιμο. Ωστόσο μπορεί να γίνει οικοδομήσιμο με προϋπόθεση την κατασκευη τεχνικού.

5. Έχω βεβαίωση της κοινότητας του 1994, πως τα οικόπεδα είναι αρτια και οικοδομήσμα και εντός ορίων οικισμού

Έχω βρεί κάποιες αποφάσεις του ΣτΕ που μιλάνε για το ιδιοκτησιακό και πως η οριοθέτηση δεν συνιστά αυτόματα και απαλλοτρίωση , απλά απαγόρευση δόμησης...

 

Έχετε να μου προτείνετε κάποια ακόμα Νομολογία γιατι έχω αντικρουόμενα χαρτιά ακόμα και μέσα από τις ίδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία κυρίως) ; Γνώμες επί του θέματος;

Link to comment
Share on other sites

Έχει γίνει οριοθέτηση (καθορισμός των οριογραμμών) του εν λόγω ρέματος? Γιατί εάν έχουν καθοριστεί, η δόμηση επιτρέπεται έξω από τα όρια του ρέματος, εφόσον έχουν γίνει τα έργα διευθέτησής του, αλλιώς θα πρέπει να είσαι 10 μέτρα μακριά.

Στην περίπτωση που δεν έχουν καθοριστεί οι οριογραμμές τότε η δόμηση καθορίζεται στα 20 μέτρα από την οριογραμμή, που προσωρινά καθορίζει η πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Έχω ενα έγγραφο του Τμήματος Οικοπεδικών Χώρων και Υδρ. Εργων της Δ.Τ.Υ. που καθορίζει προσωρινή οριογραμμή. Το θέμα είναι ο ενδιαφερόμενος δήμος, έχει προβάλλει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτως, λόγω του οτι το ρέμα είναι 'κοινόχρηστο'...

 

Όσον αφορά την απόσταση απο το ρέμα, αυτό που απομένει είναι περίπου 14μ στην μεγάλη πλευρά και 10μ στη μικρή ( το οικόπεδο είναι τραπέζιο με το ρέμα να είναι παράλληλο στο ύψος του τραπεζίου). Αν δεν καθοριστεί ρέμα δηλαδή, δεν παίζει να χτίζει :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.