Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δασικός χαρακτηρισμός σε γεωτεμάχιο με τμήμα εντός οικισμού


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι.

Έχω την ακόλουθη περίπτωση:

Γεωτεμάχιο 7480τμ εκτός σχεδίου με τμήμα 202τμ εντός της οριοθέτησης οικισμού. Η αρτιότητα στον οικισμό είναι στα 300τ.μ. και ισχύουν οι όροι δόμησης για οριοθετημένους οικισμούς (ΠΔ/24-4-85).

Το γεωτεμάχιο εφάπτεται κατά μήκος της μιας πλευράς του με δρόμο πλάτους 5μ. Ο ιδιώτης έχει το γεωτεμάχιο στην κατοχή του από το 1945 αλλά ποτέ δεν είχε κάνει συμβόλαια.

Το συνολικό γεωτεμάχιο των 7480τμ υπήρχε την ημέρα δημοσίευσης του ΠΔ/24-4-85 αλλά επειδή ο οικισμός οριοθετήθηκε το 1986 μπορώ να επικαλεστώ ότι το οικόπεδο των 202τμ υπήρχε την ημέρα δημοσίευσης του ΠΔ/24-4-85 οπότε και θα ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο με οποιοδήποτε εμβαδό? Αν όχι, το οικόπεδο είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο.

Για το εκτός σχεδίου απομένων τμήμα των 7278τμ για το χαρακτηρισμό από το δασαρχείο, στη δήλωση του Ν.651/77 εκτός από τη βεβαίωση της αρτιότητας και της οικοδομησιμότητας χρειάζεται κάτι άλλο?

Πρέπει να γίνει αναφορά στο Ν.998/79 περί δασών και δασικών εκτάσεων?

Εσείς τι γράφετε στα τοπογραφικά που πρέπει να "περάσουν" από δασαρχείο?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Topsurv, σε σχέση με το πρώτο σκέλος της ερώτησης δεν γνωρίζω να σου πω, αλλά όσον αφορά την κατάθεση τοπογραφικών στο δασαρχείο δεν απαιτείται δήλωση του 651/77 παρά μόνο η δήλωση η οποία αναγράφεται και πάνω στην αίτηση που υποβάλλεις μαζί με τα διαγράμματα στο δασαρχείο και η οποία λέει τα εξής:

"Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις συνέπειες από ανακριβή τοποθέτηση των εκτάσεων στα αποσπάσματα του χάρτη Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5000 και τους ορθοφωτοχάρτες και τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του αρ. 22 του Ν. 1599/1986 δηλώνω οτι η θέση, οι διαστάσεις και το σχήμα της έκτασης είναι όπως αποτυπώνονται στο παρόν διάγραμμα, υποδείχθηκαν από τους συνιδιοκτήτες και είναι ακριβή."

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε DIMITRIS80 τη δήλωση που μου ανέφερες χρειάζεται να τη βάλεις και στο τοπογραφικό μαζί με τους όρους δόμησης και τα στοιχεία του γεωτεμαχίου?

 

Δεν απαιτείται και η αίτηση χορήγησης του ιδιώτη

"Παρακαλώ να μου χορηγήσετε βεβαίωση ότι η έκταση που έχω δεν αποτελεί δάσος ή δασική έκταση κατά την έννοια του άρθρου 3 του Ν.998/1979 "περί προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων της Χώρας" και ούτε έχει κηρυχθεί αναδασωτέα" ?

 

Χρειάζεται κάτι άλλο ?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε,

εγώ σε καμία Δασική Υπηρεσία εως τώρα δεν έχω βάλει στο τοπογραφικό διάγραμμα ούτε όρους δόμησης, ούτε αρτιότητα κλπ.

Μόνο η δήλωση που σου ανέφερα παραπάνω απαιτείται, το εμβαδόν του γεωτεμαχίου (εγώ βάζω και δήλωση ιδιοκτήτη για να είμαι οκ), απόσπασμα της πινακίδας Γ.Υ.Σ. και φυσικά συν/νες.

Δεν απαιτείται κάτι παραπάνω και δεν υπάρχει λόγος να βάλεις κάτι παραπανω.

Η αίτηση χορήγησης από τον ιδιοκτήτη είναι ξεχωριστή, μαζί με αυτήν υποβάλλεις τα τοπογραφικά (7 ή 5 σε κάποια δασαρχεία ) και τίτλους.

Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Στο τοπογραφικό για το Δασαρχείο δεν χρειάζεται βεβαίωση για αρτιότητα, όροι δόμησης κλπ. Όπως ακριβώς τα λέει ο DIMITRIS80 παραπάνω.

Έλεγξε όμως το εξής: αν από ένα αγροτεμάχιο η γραμμή οριοθέτησης του οικισμού διαχωρίζει ως εντός ένα μη άρτιο τμήμα του, τότε θεωρείται εντός οικισμού και επιπλέον τμήμα του αγροτεμαχίου ώστε να βρίσκεται εντός 1 άρτιο οικόπεδο. Δηλαδή στην περίπτωσή σου ένα 300άρι.

Νομίζω λοιπόν ότι πρώτα πρέπει να ξεχωρίσεις το 300άρι εντός, να πάρεις θεώρηση από την Πολεοδομία και μετά να καταθέσεις τοπογραφικό στο Δασαρχείο για το υπόλοιπο.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε DIMITRIS80 σ' ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Συνάδελφε vapan το αν από ένα αγροτεμάχιο η γραμμή οριοθέτησης του οικισμού διαχωρίζει ως εντός ένα μη άρτιο τμήμα του, τότε θεωρείται εντός οικισμού και επιπλέον τμήμα του αγροτεμαχίου ώστε να βρίσκεται εντός 1 άρτιο οικόπεδο, το έχεις βρει σε κάποιο ΠΔ ή ΦΕΚ ?

Link to comment
Share on other sites

Βεβαίως. Από τη "Δομική Πληροφορική" (γράφω την πηγή - έτσι δεν πιστεύω να τίθεται θέμα copyright, στο κάτω-κάτω διαφήμιση τους κάνουμε...).

Πλήρης κάλυψη φίλε TopSurv - είμαι βιαστικός τώρα για σχολιασμό:

 

ΑΡΘΡΟΝ-7. ΠΔ/24-4-85. (ΦΕΚ-181/Δ/3-5-85).

ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 2000 Κατοίκους [ ΙΣΧΥΕΙ απο 3-5-85]

Γενικές Διατάξεις.

@ΚΕΙΜΕΝΟ

1. "Εάν ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του Νομάρχη, θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή".

(Σ.Σ. Η παρ. 1 του Αρθ-7 τίθεται ως αντικατεστάθη και

συνεπληρώθη με το ΠΔ/14-2-87 ΦΕΚ-133/Δ/23-2-87).

(Σ.Σ βλέπε ΣΗΜ.ΣΥΝΤ Εγγρ-ΔΤΕ/6923/19614-2-03)

 

Εγγρ-ΔΤΕ/6923/196/14-2-03 Εγγρ-6923/196/03

"Οικόπεδο που τέμνεται από όριο οικισμού <2000 κατοίκων και που θεωρείται ότι εμπίπτει εντός των ορίων του οικισμού ένα άρτιο οικόπεδο (Αρθ-7, παρ.1 ΠΔ/24-4-85), έχει όλα τα δικαιώματα των οικοπέδων που από την αρχή βρίσκονται εντός των ορίων, πχ μπορούμε σ' αυτό το οικόπεδο να κάνουμε σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας;"

Σε απάντηση του ερωτήματος που υποβάλλατε, σας γνωρίζουμε ότι: Στο Αρθ-7 παρ.1 του ΠΔ/24-4-85 για τις τεμνόμενες ιδιοκτησίες ορίζεται ότι "θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή" και συνεπώς για το τμήμα αυτό ισχύουν όλες οι διατάξεις που αφορούν τα εντός των ορίων οικόπεδα. Η σύσταση διηρημένης ιδιοκτησίας εφαρμόζεται μόνο στο παραπάνω εντός ορίων θεωρούμενο τμήμα, δηλαδή το υπόλοιπο εκτός σχεδίου τμήμα δεν συμπεριλαμβάνεται στα ιδανικά μερίδια της διηρημένης ιδιοκτησίας.

Παρεμπιπτόντως σας υπενθυμίζουμε ότι βάσει της παραπάνω διάταξης σε συνδυασμό με την παρ.1β Αρθ-5 του ιδίου ΠΔ, η κατά παρέκκλιση αρτιότητα εφαρμόζεται και στις παραπάνω τεμνόμενες ιδιοκτησίες (αυτό έχει διευκρινισθεί και με την Αποφ-78933/10889/90 αποδοχής της Γνωμ-192/90 ΝΣ). Συνεπώς αναγκαίο είναι να ελέγχετε σε όλες τις περιπτώσεις το χρόνο δημιουργίας των τεμνόμενων ιδιοκτησιών ώστε να αποφεύγεται η "επέκταση" του δικαιώματός τους στο μέγεθος της κατά κανόνα αρτιότητας από πιθανή μεταγενέστερη συνένωσή τους με άλλες εκτός ορίων ιδιοκτησίες.

 

Βλέπε ομοίως Εγγρ-39518/5-7-89 (δοκκ) Δόμηση γηπέδων που τέμνονται από όρια οικισμού

 

 

Εγγρ-39518/5-7-89 Εγγρ-39518/89

Δόμηση γηπέδων που τέμνονται από όρια οικισμού

(τοποθέτηση κτιρίου σε οικόπεδο που τμήμα του εμπίπτει εντός

και εκτός σχεδίου, συντελεστής δόμησης)

@ΚΕΙΜΕΝΟ

Σε απάντηση των εγγράφων σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1) Η οικοδομή σε ένα οικόπεδο που τμήμα του εμπίπτει εντός των ορίων του οικισμού και τμήμα του εκτός αυτών δύναται να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του ανωτέρω οικοπέδου, αρκεί στο τμήμα αυτό να εφαρμόζονται οι σχετικές πολεοδομικές διατάξεις (αρτιότητα, αποστάσεις από όρια, κλπ).

2) Εάν το εναπομένον εκτός των ορίων του οικισμού τμήμα του οικοπέδου δεν είναι άρτιο κατά τον κανόνα ή κατά παρέκκλιση, δεν αντιστοιχεί σε αυτό το τμήμα συντελεστής δόμησης (σδ). Στην περίπτωση αυτή η οικοδομή που προκύπτει στο άρτιο εντός του οικισμού τμήμα του οικοπέδου δύναται να τοποθετηθεί στο εκτός οικισμού τμήμα του, αρκεί να τηρηθούν οι αποστάσεις αυτής από τα όρια του οικοπέδου σύμφωνα με τις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ

Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ)

Τμήμα: Β

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πανόρμου 2

@ΣΧΕΤ-ΝΟΜ

Αρθ-5 παρ.1 εδαφ.β, Αρθ-6 παρ.1 και Αρθ-7 παρ.1 του ΠΔ/24-4-85 ( ΦΕΚ-181/δ )

Link to comment
Share on other sites

στα μέρη μου υπάρχουν διανομές στα αγροκτήματα των συνοικισμών. οπότε να φανταστώ ότι η δήλωση που αναφέρει ο DIMITRIS80 δεν κολλάει σε αντίστοιχη περίπτωση, right?

 

Σε αντίστοιχο τοπογραφικό για δασαρχείο εγώ έβαλα την εξής δήλωση :

"Ο κάτωθι υπογεγραμμένος... , δηλώνω υπεύθυνα και γνωρίζοντας τις συνέπειες του νόμου, ότι το με τα στοιχεία Α-Β-Γ-Δ-Ε...-Ω αγροτεμάχιο βρίσκεται εκτός σχεδίου και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις. Τα όρια και το εμβαδόν του οικοπέδου τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τη ψηφιοποίηση του κτηματολογικού διάγραμματος και πίνακα της οριστικής διανομής ως τυχόν τροποποιήσεως αυτής."

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.