Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωταγωγός ανοικτός ή κλειστός;


ΟΩΝ

Recommended Posts

Ο φωταγωγός μιας πολυκατοικίας (για φωτισμό - αερισμό τουαλετών) πρέπει να είναι υποχρεωτικά ανοικτός, ή μπορεί να φέρει επικάλυψη από διαφώτιστο υλικό και κενό περιμετρικά για να περνάει ο αέρας;

Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά πρέπει να είναι ανοικτός - καλλίτερος εξαερισμός - θα πρέπει όμως να προβλεφθεί και ένα σιφόνι απορροής υδάτων στο δάπεδό του πχ. δάπεδο ισογείου με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση που βουλώσει...

 

Τώρα αν μπει και μία "ομπρέλα" από πάνω δεν νομίζω ότι θα μας μαλώσει κάποιος...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ασκεπής και με διαστάσεις >1,20 προμετρά μόνο στην κάλυψη. Αν κάθετα στο άνοιγμα δεν εξασφαλίζεις απόσταση 3+0,1υ, απαιτείται τεχνητός αερισμός.

Στεγασμένος όπως περιγράφεις μετρά κάλυψη και ΜΙΑ φορά δόμηση (στη στάθμη που είναι το δάπεδό του) και απαιτείται τεχνητός αερισμός.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για φωτισμό αερισμό τουαλετών αρκεί το 1,20Χ1,20 (κάλυψη ναι - ΣΔ όχι)

Για κλιμακοστάσιο 1,20ΧΔ (3,00+0,10Η κάθετα στο άνοιγμα)

Link to comment
Share on other sites

georg coco και armrnopoulos σας ευχαριστώ. Αν μπορείτε να μου πείτε επίσης τι είναι το Η (ή υ) που αναφέρετε.

Τέλος να αναφέρω κι εγώ δυο παρενέργειες της κάλυψης φωταγωγού, όπως τις έχω παρατηρήσει στο σπίτι που μένω: Όπως προανέφερα, υπάρχει μια μικρή μεταλλική κατασκευή που στηρίζει ένα πολυκαρβονικό. Η κατασκευή είναι υπερυψωμένη περί τους 10 πόντους από το "χείλος" εξόδου του φωταγωγού στην ταράτσα.

1. Ο αερισμός που επιτυγχάνεται δεν είναι επαρκής. Για παράδειγμα, όταν μαγειρεύουν "βαριά" φαγητά οι κάτω, λόγω του "φαινομένου καμινάδας" που δημιουργεί ο φωταγωγός, οι μυρωδιές από το μαγείρεμα "ταξιδεύουν" και στο σπίτι μας - αν έχουμε ανοικτή την πόρτα της τουαλέτας.

2. Λόγω του - ουσιαστικά "ταπώματος" του φωταγωγού, αυτός λειτουργεί ως μεγάφωνο, ενισχύοντας όλους τους ήχους των κάτω διαμερισμάτων.

Link to comment
Share on other sites

@georg coco: Δεν αρκεί απαραίτητα το 1,2Χ1,2. Αν έχεις μόνο 1,2Χ1,2 και όχι 1,2Χα(ή Δ όπως λες)=3+0,1υ(ή Η όπως το λές) ενδέχεται να χρειάζεσαι τεχνητό αερισμό (και φωτισμό που έτσι και αλλιώς έχουμε) γιατί πρέπει να γίνουν οι έλεγχοι για το έμμεσο αερισμό-φωτισμό.

Επιπλέον πρέπει να πείσεις και τον ελεγχτή ότι επιτρέπεται έμμεσος αερισμός στα wc καθώς ο Κτιριοδομικός έχει κακή και ασαφή διατύπωση στο θέμα αυτό (Η παρ. 10 του άρθρου 11 αναφέρει μονο αμεσο αερισμό αλλά παραπέμπει και στην παρ. 8 που αφορά τον εμμεσο). Οπότε προτιμότερο είναι να βάλεις τεχνητό αερισμό και να ξεμπερδεύεις.

 

@gp1: Δες το άρθρο 11 του Κτιριοδομικού. Από εκεί προκύπτουν οι απαιτήσεις (διαστάσεις ανοιγμάτων και χώρων στους οποίους "βλέπουν" τα ανοίγματα) για αερισμό και φωτισμό χώρων κύριας και βοηθητικής χρήσης. Εκεί εξηγούνται και τα "α" και "υ". Το ποιοί από αυτούς τους χώρους προσμετρούν σε κάλυψη και δόμηση κατά περίπτωση προκύπτει από τον ΓΟΚ, άρθρα 7 και 8.

Link to comment
Share on other sites

armenopoulos ευχαριστώ.

Μέτρησα τον φωταγωγό και είναι διαστάσεων περίπου 1.7x2.2m (όσο λέει και το σχέδιο). Δεδομένου ότι το ύψος της οικοδομής είναι Η=15.15m, θα έπρεπε λοιπόν ο φωταγωγός να ήταν τουλάχιστον 4.52x4.52m (!), δεδομένου ότι υπάρχουν ανοίγματα τουαλετών σε δύο όμορες πλευρές του φωταγωγού. Άρα σίγουρα χρειάζεται εγκατάσταση τεχνητού φωτισμού - αερισμού, ακόμη και όταν ο φωταγωγός είναι ανοικτός. Άλλο πόσο τώρα που είναι ημίκλειστος (το διαφώτιστο στέγαστρο αφήνει "χαραμάδα" 10cm). Περιττό να αναφέρω ότι ο κατασκευαστής δεν έχει προβλέψει καμία εγκατάσταση...

Όσον αφορά δόμηση - κάλυψη, ορθώς έχει μετρήσει στο διάγραμμα κάλυψης μία φορά στην κάλυψη, αλλά λάθος δεν έχει μετρήσει στη δόμηση του δώματος.

Link to comment
Share on other sites

gp1

 

Σαν ...τουρίστας στην Αθήνα γνωρίζω το πρόβλημα: μυρωδιές και ...διαφόρων ειδών φωνές.

Πιστεύω ότι θα βοηθήσει αν σηκώσετε το πολυκαρβονικό φύλο 40-50 εκ. πιο πάνω από ότι είναι σήμερα...

 

armenopoulos

 

Ας μείνουμε στους βοηθ. χώρους και κυρίως στα WC και λουτρά. Εδώ μας αρκεί ο τεχνητός φωτισμός και αερισμός δεν χρειαζόμαστε οπωσδήποτε φωταγωγό. Τον φωταγωγό του 1,20Χ1,20 τον κάνουμε τόσο επειδή αφαιρείται από τον ΣΔ. και για να έχουμε και μία ...υποψία φυσικού φωτός. Επιτρέπεται και μικρότερος π.χ. 0,80Χ1,00 αλλά αυτός προσμετράται στον ΣΔ.

Τώρα αν για ορισμένους (σίγουρα νεώτερους) ελεγκτές δεν τους αρκεί το 1,20Χ1,20 να τους θυμίσω το "αρχαίο" φύλλο υπολογισμού Shunt (αν το γράφω καλά) υπολογισμός μιας καμινάδας ανάλογα με τους χώρους που συνέδεε και όπου στην κορυφή της υπήρχαν δακτύλιοι για την δημιουργία υποπίεσης...

Θα προσπαθήσω αύριο να το προσθέσω εδώ...

Link to comment
Share on other sites

Μια και ξεκαθαρίσαμε τι επιτρέπεται και τι επιβάλλεται με βάση τον Κτιριοδομικό και δεν βλέπω κάπου να διαφωνούμε, να προσθέσω απλώς ότι είναι από κάθε άποψη προτιμότερο να έχουμε πέρα από τον τεχνητό αερισμό στα wc και "αίθριο" με διαστάσεις 1,2χ1,2 προστατευμένο με υπερυψωμένη στέγαση διαφώτιστη (λειτουργεί και σαν ηλιακή καμιάδα υπό προϋποθέσεις). Αντίθετα μικρότερες διαστάσεις αιθρίου θα μας "φάνε" τμ δόμησης από κάθε στάθμη ενώ το 1,2χ1,2 θα προσμετήσει μία μονο φορά.

Link to comment
Share on other sites

gp1

 

Φωταγωγοί με διαστάσεις μεγ. από 1,20Χ1,20 δεν προσμετρώνται στην δόμηση, μόνο στην κάλυψη. (Το δώμα δεν έχει δόμηση που λες αν και στις αρχές του ΓΟΚ/85 μερικοί ελεγκτές ήθελαν και τις απολήξεις των κλιμ/σίων να τις υπολογίζουμε στην δόμηση ΕΦΟΣΟΝ όμως υπήρχε υπόλοιπο ΣΔ.)

 

armenopoulos

 

Όντως το 1,20Χ1,20 είναι προτιμότερο κάποιου μικρότερου μεγέθους (εκτός της μη μέτρησης στον ΣΔ υπάρχει και κάποια ευρυχωρία σε περίπτωση μιας βλάβης στις κατακόρυφες σωληνώσεις). Πάντως ποτέ δεν μου ζητήθηκε και πρόσθετος τεχνητός αερισμός όταν είχα φωτ/γό 1,20Χ1,20

 

Ας δούμε όμως και το περίφημο Shunt και για να πω την αμαρτία μου ποτέ δεν είχα διαβάσει ολόκληρο το κείμενο της "πατέντας" σε απλή καθαρεύουσα βεβαίως βεβαίως και με έγκριση από το επιστημονικόν κέντρον της Γαλλίας με αρ. 718/3-5-54 ...

Κάποιος ΠΜ ας μας εξηγήσει και την "ηλεκτροδόνησην"

 

shunt001.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

shunt002.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.