Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ ή όχι;


Αλεξάνδρα88

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά,είμαι νέα μηχανικός και ψάχνω από οκτώβρη κ δεν εχω βρει τίποτα δυστυχώς. Τώρα που πλησιάζουν οι εξετάσεις στο ΤΕΕ θα ήθελα λίγο τη γνώμη κάποιου παλιότερου για το τι να κάνω....να δώσω εξετάσεις να πάρω άδεια ασκήσεως ή να περιμένω να βρω πρώτα δουλειά κ μετά να τους πω ότι θα δώσω?(με τρομάζει η ιδέα του ανέργου που θα μαζεύει όμως κ χρέη) Να ξεκινήσω κάτι μόνη μου δεν γίνεται γιατί δεν έχω εμπειρία κ δεν έχω και γνωστούς .Κ μετά σκέφτομαι, χωρίς άδεια ούτε ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορώ να δουλέψω?κάπου είχα διαβάσει(δεν θυμαμαι αν ήταν σε αυτό το φόρουμ) ότι μπορώ να γραφτώ ΤΕΒΕ και να εργαστώ ως ελεύθερος επαγγ. και μετά όταν γραφτώ ΤΣΜΕΔΕ αυτό υπερισχύει κ το ΤΣΜΕΔΕ θα τα κανονίσει με το ΤΕΒΕ...ισχύει?εγώ τώρα εντωμεταξύ,ΙΚΑ είμαι από τον πατέρα μου....κ κάτι τελευταίο...αυτα τα ποσοστά επί τις % που βλέπω για ΦΠΑ κ αλλα που λέτε για τους μισθούς, πού τα λέει?έχετε το λινκ?φαντάζομαι κάπου στο σαιτ του ΤΕΕ αλλά ισχύουν? ή έχουν παλιώσει?

Link to comment
Share on other sites

Για μενα μην γραφτεις. Ειναι εξαιρετικα δυσκολο να βρεις δουλεια και θα εχεις μονο οικονομικες υποχρεωσεις. Τωρα λες να γραφτεις ΤΕΒΕ καλυτερα? Το ΤΕΒΕ σε πληροφορω οτι ειναι με διαφορα το ταμειο με τις μεγαλυτερες εισφορες. Αρα αμα εχεις σκοπο να πληρωσεις πηγαινε στο ΤΣΜΕΔΕ να εχεις και την αδεια εξασκησης. Να ξερεις ομως πως για να εξασκησεις οποιοδηποτε επαγγελμα με σχεση μη-μισθωτης εργασιας ειναι υποχρεωτικη η ασφαλιση σου αφου αλλιως δεν μπορεις ουτε να κανεις εναρξη επαγγελματος αλλα ουτε να θεωρησεις τιμολογια και απυ.

 

Υ.Γ.Λιγο μικρη δεν εισαι για να εχεις τελιωσει Πολυτεχνειο στα 22?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. όταν λες μη μισθωτη, εννοεις ελευθερος επαγγ. ότι θα πρεπει να είμαι κάπου ασφαλισμένη...κ καλυτερα τσμεδε απότι κατάλαβα γιατι το τεβε ζηταει περισσότερα(κάτι που δεν το είχα ψάξει:P)...οκ...θα ψαχτώ και άλλο να δω κ αν παίζει κάτι εξωτερικό...απλώς χωρίς μεταπτυχιακό στο εξωτερικό παίρνουν?

 

Υ/Γ : ναι όντως σε λίγο θα κλείσω τα 23!είναι επειδή κερδίζω χρόνο κ μπήκα 17 πολυτεχνείο κ τελείωσα στα 5 χρόνια:D...

Link to comment
Share on other sites

ότι μπορώ να γραφτώ ΤΕΒΕ και να εργαστώ ως ελεύθερος επαγγ. και μετά όταν...

 

Με τι επάγγελμα θα κάνεις όμως έναρξη στο ΤΕΒΕ π.χ. ηλεκτρολόγος; (άντε να μην πεις ότι είσαι μηχανικός για να μην σε παραπέμψουν στο ΤΣΜΕΔΕ) αλλά πρέπει να χρειάζεται και η άδεια άσκησης επαγγέλματος (ή στο ΤΕΒΕ ή στην έναρξη στη ΔΟΥ πρέπει να χρειάζεται)

ή κάτι άλλο; π.χ. σχεδιάστρια

(δεν το λέω υποτιμητικά δηλ. από μηχανικό σε κάνω σχεδιάστρια αλλά ρωτώ ποια επαγγελματική δραστηριότητα θα επικαλεσθείς στο ΤΕΒΕ, ΔΟΥ κλπ)

 

Υ.Γ.Λιγο μικρη δεν εισαι για να εχεις τελιωσει Πολυτεχνειο στα 22?

Αν κέρδιζε χρονιά στο σχολείο και μπήκε στο πολυτεχνείο με του 1987-ρηδες, τότε βγαίνει το να έχει τελειώσει πολυτεχνείο.

Link to comment
Share on other sites

όταν λες μη μισθωτη, εννοεις ελευθερος επαγγ. ότι θα πρεπει να είμαι κάπου ασφαλισμένη...

 

Υ/Γ : ναι όντως σε λίγο θα κλείσω τα 23!είναι επειδή κερδίζω χρόνο κ μπήκα 17 πολυτεχνείο κ τελείωσα στα 5 χρόνια:D...

 

Πρώτον, συγχαρητήρια που τελείωσες στα 5 χρόνια την πιο δύσκολη - κατά τη γνώμη μου - σχολή Πολυτεχνείου... Μπράβο κοπέλα μου...

 

Ναι, μη μισθωτός=μπλοκάκι=ελ. επαγγελματίας...

 

Για να δηλωθείς ελ. επαγγελματίας θέλει ασφαλιστική ενημερώτητα από το ταμείο που στο οποίο σαν επαγγελματίας θα είσαι, δλδ ΤΣΜΕΔΕ...

Link to comment
Share on other sites

Αλεξανδρα τι να σου πω για εξω εγω οσους γνωριζω που πηγαν να βρουν δουλεια γυρισαν πισω αργα η γρηγορα ολοι αφου ειχαν ξοδεψει και τις οποιες οικονομιες τους. Δυο τρεις περιπτωσεις που ξερω που βρηκαν δουλεια μιλαμε για αστερια. Τωρα για μεταπτυχιακο τι να σου πω ειναι δικη σου αποφαση, παντως εγω θεωρω τα μεταπτυχιακα για τους Μηχανικους χασιμο χρονου. Δεν εισαι και αντρας να σου ελεγα να πηγαινες στρατο...

 

Απλα να ξερεις πως εαν παρεις αδεια εξασκησης επαγγελματος τοτε δεν μπορεις να αποφυγεις το ΤΣΜΕΔΕ εφορου ζωης μεχρι να συνταξιοδοτηθεις. Παντως αν αρχισεις εσυ να πληρωνεις απο τα 23 και με 2-3 παιδια σε βλεπω νωρις νωρις στην συνταξη. Ειναι και αυτο κατι θετικο.

Link to comment
Share on other sites

πας ΟΑΕΔ...κοιτας να παρεισ το προγραμμα για νεους επαγγελματιες....15000 ευρω επιδοτηση

αν δεις οτι το δικαιουσαι πας εξετασεις τεε ...αν οχι ουτε για αστειο.....2000 χρονια το χρονο τσμεδε αν θυμαμαι καλα δεν ειναι λιγα...και μεταξυ μας μαυρη εργασια θακανες με μπλοκακι μαυρη και θα σου μενουν και ,λεφτα χωρις τεε -τσμεδε

 

θα σου δωσουν στην καλυτερη 1000 στο χερι....αν δεν εχεις τσμεδε θα σου μενουν καθαρα στο χερι...

 

καλο κουραγιο και καλη συνεχεια μην απογοητευεσαι μετα απο την κριση οσοι αντεξουμε θα βγουμε ενισχυμενοι

 

17.5 και φοιτητης τι μου θυμισες τωρα..ουτε οτε στονομα μου δνε μπορουσα ναχω

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.