Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανεστραμμένη μόνωση δώματος


stratosd

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους / -ες.

Είμαι νέο μέλος και θα ήθελα να υποβάλλω δυο ερωτήματα.

Έχω κάνει μια αντεστραμένη μόνωση σε πλάκα στην οποία υπήρχαν οι απαιτούμενες κλίσεις για την απορροή των νερών.

Παραθέτω απο κάτω προς τα πάνω τη σειρά εφαρμογής των υλικών,

- επικόλληση ασφαλτόπανου με τη χρήση φλόγιστρου,

- διογκωμένη πολυστερίνη (άσπρο φελιζόλ) πάχους 5εκ. και βάρους 30 κιλών

- χαλίκι 7άρι πάνω απο το φελιζόλ διαστρωμένο σε πάχος 5εκ.

Σε πρόσφατη δυνατή βροχή παρατήρησα ότι όλη η πλάκα μάζευε νερά αφού ο όγκος εισερχόμενου νερού ήταν μεγαλύτερος απο τον όγκο του νερού που απομακρύνονταν απο τις υδροροές. Χρειάστηκε να ελλατωθεί η ένταση της βροχής για να απομακρυνθούν όλα τα νερά απο την πλάκα. Στη διάρκεια του φαινομένου τα φελιζόλ "κολυμπούσαν" στο νερό.

Ερώτημα 1ο: το ψυκτικό φορτίο του νερού δεν ακυρώνει έστω και μερικώς τις θερμομονωτικές ιδιότητες του φελιζόλ; Αν η απάντηση είναι ναι τότε δεν θα έπρεπε όλη η ποσότητα του νερού να κυκλοφορεί πάνω απο το φελιζόλ αποκλείοντας απο τις ενώσεις την είσοδό του κάτω απο αυτό;

Ερώτημα 2ο: σε μεταγενέστερο έλεγχο διαπύστωσα ότι μεταξύ του ασφαλτόπανου και του φελιζόλ υπήρχε παραμένουσα υγρασία - όχι νερά -και είχε αναπτυχθεί μούχλα. Αυτό το τελευταίο πρέπει να με ανησυχεί; είναι επακόλουθο αυτού του τύπου μόνωσης;

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

stratosd γεια χαρα.

 

Νομιζω οτι τις απαντησεις τις εδωσες μονος σου. Αυτη την λυση την εχω δει στον πολιτικο μου μηχανικο οπως ακριβως την περιεγραψες. Δεν ηταν και πολυ ευχαριστημενος. Σε αντιστοιχη γνωμη μιας αλλης πολιτικου μηχανικου φιλης μου, η αποψη της ηταν κατηγορηματικα αρνητικη με το αιτιολογικη της ενδεχομενης αστοχιας του υλικου της πισσας (σε βαθος χρονου) και εισοδου υγρασιας στην πλακα.

Προσωπικη μου γνωμη παρακατω:

Το νερο απο μονο του ειναι ενα υλικο με μεγαλη ειδικη θερμοτητα (θερμοχωρητικοτητα) και σιγουρα σε κρυες περιβαλλοντικες συνθηκες γινεται μεσο απαγωγης θερμοτητας της πιο ζεστης σου πλακας της οροφης του σπιτιου. Ειδικα οταν το νερο ειναι τρεχουμενο...τοτε εχουμε να κανουμε με ενα υγρο ψυγειο.

Το χαλικι ενω δρα ως σχεδον συμπαγες στρωμα στερεου υλικου που προσφερει ενα ειδος θερμοαντιστασης (δηλαδη αργη μεταφορα της εξωτερικης θερμοτητας προς τα κατω) νομιζω οτι δρα αντιθετα απο αυτο που θελεις. Δηλαδη κραταει νερο εμποδιζοντας την εξατμιση του οπως ακριβως κανουμε σε γλαστρες και κηπους που τους καλυπτουμε με πετρες θαλασσας κ.α.

Κατα αλλα αν εχεις αστοχια υλικου στην πισσα, αντε να βρεις σε ποιο σημειο εχει κανει ρηγμα.:|

Link to comment
Share on other sites

Φίλε dagpan σ΄ευχαριστώ για την απάντησή σου

 

Δεν συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου για το ασφαλτόπανο, είναι καλής ποιότητας και το εμπιστεύομαι σαν υλικό. Η όποια αστοχία της υγρομόνωσης έχει περισσότερες πιθανότητες να οφείλεται στην μη έντεχνη εφαρμογή του υλικού απο το συνεργείο παρά στην αστοχία του ίδιου του υλικού - θεωρώ.

Εχεις δίκιο για το χαλίκι, όντως κρατά υγρασία γι΄αυτό και το αντικατέστησα σε ένα μεγάλο μέρος με πλάκες πεζοδρομίου 40 Χ 40.

Ψάχνοντας στην αγορά - για να δώ που έχω κάνει λάθος και τι μπορώ να κάνω τώρα - διαπύστωσα ότι η μέθοδος αυτή "πονάει" διότι όλες οι εταιρείες που λανσάρουν αυτού του τύπου την μόνωση (με τα δικά τους υλικά βέβαια) δέχονται ότι το νερό θα κυκλοφορεί κάτω απο το φελιζόλ!!! Δηλαδή αν βρέχει για καμιά βδομάδα ή αν έχεις για κανένα μήνα χιονια πάνω στο δώμα που λιώνουν αργά η θερμομόνωσή σου είναι off.

Τι έκανα εγώ τώρα: έβαλα καπέλα δώματος μεταξύ υγρομόνωσης και θερμομόνωσης για να αντιμετωπίσω την παραμένουσα υγρασία και την ανάπτυξη της μούχλας και πάνω απο την θερμομόνωση έβαλα μια αναπνέουσα αδιάβροχη μεμβράνη κεραμοσκεπής για να μην κυκλοφορεί νερό κάτω απο το φελιζόλ. Και βέβαια αντικατέστησα ένα μεγάλο μέρος του χαλικιού με πλάκες όπως σου είπα.

Link to comment
Share on other sites

stratosd γεια χαρα!

 

Νομιζω οτι καταλαβα πως το εκανες και αν εννοεις πως τα καπελα δωματος ειναι αποστατες της μονωσης απο την πλακα και το ασφαλτοπανο (για το οποιο διορθωσε με αν κανω λαθος), τοτε θα ηθελα να δεις μια λυση που σκεφτομαι να κανω στο υπο κατασκευη σπιτι μου, στην ταρατσα του.

 

ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΑΡΑΤΣΑ.

Οπως φαινεται στην φωτογραφια με το σχεδιο, σκεφτομαι να υδατοστεγανωσω ολη την επιφανεια της ταρατσας με ασφαλτοπανο η καποιο αλλο ειδος (κοκκινη γραμμη στην φωτο) και να απλωσω επανω της σε ολη την επιφανεια γλαστρες που εχουν καποια αποσταση απο την πλακα ωστε να επιτυχω τα παρακατω.

  1. Σκιαση και δροσισμο της ταρατσας απο τις φυτεμενες γλαστρες.
  2. Επαρκη αερισμο κατω απο τις γλαστρες για ελαττωση της υγρασιας και ταυτοχρονα γρηγορη ροη υδατων προς τους υδροσυλλεκτες
  3. θερμομονωση απο την απευθειας εκθεση της ταρατσας στον ηλιο.

Τα φυτα θα ειναι τετοια ωστε να εχουν λιγες αναγκες σε νερο και αρκετα φυλλοβολα για επαρκη σκιαση επανω στο χωμα

 

Οσον αφορα της θερμομονωση των εσωτερικων χωρων, υπαρχει το DOW τριων εκατοστων σε ολη την εκταση εσωτερικα της οροφης.

 

Θα ηθελα την γνωμη σας για τα παραπανω.

post-44358-131887260409_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.